lauantai 26. lokakuuta 2019

Syyssateita, myrskyjä ja uusia unelmia

Päivät sen kun lyhenevät vain. Pohjavesiä korjaamaan on saapuneet syyssateet. Ulkoilu ei huvita pakollista koiran lenkitystä enempää. Ei ole pakko, jos ei huvita.

Joutsenperheet levähtävät Isolahdella. Pitkä on heidänkin muuttomatkansa.

Onhan sitä puuhaa sisälläkin, kun siivoojakin vietti pitkän kesäloman. Nurkka kerrallaan olen laiskanlaisesti siivoillut rytöläjiä. Vaakasuorat pinnat ovat imeneet materiaalia päällensä, joten niiden selvittämisessä menee tovi jos toinenkin. Ongelma on lähtenyt kaapeista, joiden sisällys pitäisi tullata ja hävittää turhat pois. Tulisi tilaa kaappeihin, ja saisi ne täytettyä jälleen uudelleen. Olen keksinyt siis ikiliikkujan!

Iltarusko merellä

Kuvatkin on hämäriä, kun töiden jälkeen koiran kanssa lenkkeilemme. Päivän pituus ei ole enää kummoinenkaan, joten kaamosta kohti mennään. Ensi yönä siirretään taas kelloja, eli saadaan tunti lisää nukkuma-aikaa. Inhoan kellojen siirtoa, mutta EU:n jäsenenä odottelemme Brysselin herrojen hitautta päätöksen teossa.

Syysmyrskyt tulevat joka vuosi.

Yksi myrskykin pyyhkäisi ylitse menneellä viikolla. Paikallisen sanonnan mukaan kolmasti pitää veden nousta rantalepikkoon, ennen kuin talvi tulee. Kaksi myrskyä on siis vielä tulossa ennen talveen asettumista.

Myrskyllä meri pauhaa.

Töissä yhtä puistoa saneeratessa sain aivan ihanan idean - tosi Hirnakka antoi siihen ihan ratkaisevan kultajyvän. Puistosta kaivurilla kaivettiin iso kurtturuusuaidanne pois. Mietin kiivaasti mitä siihen tilalle istutan. Vaatimus oli max metristä ja paljon kukkivaa. Kaikki mahdolliset tylsät angervot ja hanhikit on niin nähty tässäkin kaupungissa.

Pusikoitunut Rientola on pienellä mäellä. Kaivurin valot näkyvät kurtturuusujen takaa.
Vajaa kolmannes ruusujen määrästä näkyy kuvassa. Kuva otettu aamuhämärässä.

Kurtturuusuaidanne on mäen päällä suojaten pienellä aukiolla olevia penkkejä. Mittaa aidanteella on kolme metriä leveästi ja U:n mallissa noin 18 x 12 x 16 metriä. Siis 120 neliötä aurinkoista istutusalaa melkoisen näköpaikalla.

Hirnakka potee vuodesta toiseen ankaraa pionimaniaa, ja hän kertoi Joenkaupungissa tehdystä puistoremontista. Sinne on istutettu mm. pioneita. Tämä oli tajuntaa räjäyttävä idea - ei niiden pensaiden tarvitse olla puuvartisia, vaan pionit ovat juuri sitä mitä tämä kaupunki tarvitsee! Edessä on kutkuttava suunnittelusessio lajikkeiden valinnassa. Pioneistakin saa pitkään kukkivan istutuksen, kun valitsee lajikkeet hartaudella pionien luonnonlajista hybrideihin ja kiinanpeijooneihin. Sekaan vähän syyskukkijoita ja kevään iloksi sipulikukkia. Tulee muuten hieno!


Kolme tammea istutin ikuisuuspuina tuonne varttumaan. Poikkeuksellisesti annoin puille nimetkin. Siellä on kova puistopuolen tiimi, eli tammien nimet on Tita, Janne ja Pena :D

Iloa ja valoa viikonloppuusi!

36 kommenttia:

 1. Hyvä idea laittaa pioneja, niissä riittää kukintaa pitkäksi aikaa kun valitsee eri lajikkeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirnakka syötti idean suoraa mun lapaani - se iski heti tulta! Lajikkeiden valinnassa on nyt piiitkä pohtiminen.

   Poista
 2. On se kumma, kun siivoojat pitävät suunnilleen kasvukauden mittaisia taukoja... Minä olen viettänyt lähiviikkoina monta hetkeä tasoja ja kaappeja siivoillen. Juuri tänään keräsin kolme säkillistä lapsilta pieniksi jääneitä vaatteita ja kenkiä nuoremmille serkuille lähetettäväksi. Monta kaappia olisi vielä käymättä läpi, mutta kaikki näkyvät tasot alkavat olla jo paremmassa kuosissa. Miten sitä tavaraa oikein kertyykään! Onnistunut kuva aaltojen pärskeistä kiviä vasten, hieno värimaailma ja tunnelma! Tuleepa muuten hulppea pioni-istutus kurtturuusujen paikalle! Varmasti upean näköinen muutaman vuoden päästä. Leppoisaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kesä tuo siivooja tekee saman. Lakkaa toimimasta heti vapulta, tekaisee muka-juhannussiivon, ja palaa vasta lokakuulla.

   Kurtturuusujen poisto kaupungista on tuhannen iso operaatio. Sitä on istutettu kiusallisen suurina massa-istutuksina. Ja nekin on levinneet vuosien saatossa. Yhdettömiin sitä ei varmaan missään saada. Omallakin pihalla kasvaa yksi kitulias 'Alba', mutta ei se ole levinnyt mihinkään. Kituu pienenä kurjassa paikassaan.

   Poista
 3. Ihanan nimiset tammet! :-D
  Juu himputin lyhyt päivä on. Ei siitä sen enempää.
  Hmm, pioni-idea kuulostaa ihanalta muuten, mutta olen juuri nyt raivoissani niille, kun ovat syksyllä niin ruokottoman rumia. Päätin olla ikinä istuttamatta enää yhtään uutta pionia pihaani (ja istutin niitä viisi lisää). Mihinköhän muuhun kasvustoon ne saisi katoamaan. Jotkut tuuheat asterit tulee lähinnä mieleen.
  Hyvä tuo teikäläinen sanonta, lienee vissi totuus meilläkin päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tammi on minulle erityinen puu, sellainen ikuisuuspuu. Meitä on kolmen tiukka tiimi, joka rakentaa ja saneeraa. Janne on kaivurin ja Pena pienoistraktori Willen kuski. Tällä triolla hommat luistavat tosi sipevästi. Nyt on jokaiselle oma puukin.

   Pionit voi leikata matalaksi, kun näkymä alkaa haitata. Itse en ole huomannut moista ominaisuutta aiemmin. Tervehdin ilolla ideaa saada yksi puisto mittavasti kukkimaan pioneita - puutarhan kuningattaria!

   Poista
 4. ... ja siitä se ajatus sitten lähti 🤭 pionilla paikkaamme sen, tralalaa. Hauskaa, että puistojen kasvivalinnoissa tehdään rohkeitakin valintoja.

  Kävin tänään tutkailemassa kaupunkimme keskeisintä puistoa, hirmuinen huuto ja itkijäiset oli remontin alettua massiivisilla hakkuilla. Nyt on remontti valmis ja puisto auki kansalaisille. Jo nyt voin sanoa, että napakymppi tuli. Siellä on monta sataa ruusua, pioneja ja mm. marjakuusia, pilvikirsikoita ja ties mitä.

  Tuuli oli kova täälläkin, onneksi ei mitään massiivisia tuhoja missään maamme kolkassa. Talvea se tekee, ensi viikolla meillä on pakkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se idea tosiaankin lähti - kiitos Hirnakka - lähtikin heti lavasta ja lapasesta :D Huikea nousukiito on suunnittelun puolella, ja jo valmiiksi lyön yläfemmaaa oikeasta vasempaan käteen.

   Joenkaupungin puutarhat pitää tulla läpikävelemään ensi kesänä. Siellä on uudistusta ja nähtävää - kiitos päivän kuvista! Kuopiokin kovin matkan varrella kiinnostaa.

   Poista
 5. Pionit ovat mainio valinta. Näyttäviä ja kauniita. Omia suosikkejani ovat ’Sarah Bernhardt’, Bowl of Beauty’ , ’Festiva Maxima’ ja tarhapioni ’Rubra Plena’. Nämä kaikki kyseiset löytyvät myös omasta puutarhastamme. Suunnittelun iloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listalla on jo kartanopioni, ruusupioni, kuolanpioni ja vuoripioni luonnonlajeista. Tarhapionihybrideistä Rosea Plena, Rubra Plena ja Alba Plena. Hybrideistä mukaan kiilaavat Coral- ja Red Charm, Paula Fay ja Cleire de Lune. Kiinanpioneissa on järkyttävä valikoima, mutta ehdottomasti Sarah Bernhardt on välttämättömin. Lämpimin ajatuksin mukaan on tulossa Barbara, Kansas, Elsa Sass ja Festiva Maxima. Bowl of Beauty tai Wladyslawa - ovat perin samanlaisia molemmat. On hirveen vaikeeta tehdä ihan optimaalinen värien, kokojen, kukinta-aikojen ja muiden ominaisuuksien myötä upea istutus.

   Poista
  2. Valkoinen 'Gardenia' on yksi myöhäisimmistä ja kukkii väsymättä, suosittelen.
   Mulla on pioneiden rinnalla leimuja ja päivänliljoja, vähän vaihdellen. Peittävät hyvin ylikukkineet pionit.

   Poista
  3. No Pauliina Kukka & kaali-blogista suositteli tuota myös. Hankintalistalle siis! Leimut on tosi kiva kaveri pioneille, semmoiset 20 leimupuskaa laskin tarvittavan. Niidenkin lajikkeissa on pähkäiltävää vielä toviksi.

   Poista
 6. Ulkoiltua tulee juuri noiden koiran kävelytyslenkkien verran näin talviaikaan. Onneksi on koira! Kellojen siirto on, sanonko mistä!!!Saisi jo loppua! Onhan sisälläkin paljon tehtävää, joita ei tule puutarhakautena juurikaan tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman koiraa sitä varmaan hautautuis vain sohvalle. Valon ja kelien puolesta sisätilojen entraaminen on ajankohtaista. Rikkautta on vuodenaikojen vaihtelu!

   Poista
 7. Samoissa tunnelmissa siivouksen suhteen. Upeat kuvat myrskystä! Minäkin myrskyä olen ollut seuraamassa mökkirannassa nyt meri on tyyntynyt ja joutsen perhe ruokailee rannassa. Pioni idea on aivan mahtava, niitä soisin lisättävän istutuksiin paljon, on ne niin upeita! Hyvää lokakuun loppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siivous toimii pakon edessä, eikä siitä nauti mitenkään. No lopputulos vähän aikaa lämmittää sentäs.

   Minulla on ajatus matalien pensaiden korvaamisesta korkeilla perennoilla. Pionit sopii tähän ajatukseen oikein hyvin.

   Poista
 8. Tammi onkin hieno puu ja nythän ne pärjevää tiälläkin korkeuksilla. Muatilallakin jo iso tammi on. Hieno idea istuttoo pioneja. Mihinkä noin mahtavat miärät kurtturuusuu hävitetään. Männöökö ne polttoon vai minne(?) Kiinnostaa muutenvaan.
  Ajatusasteella meillä vielä siivoukset! Ikkunanpesulla, joka on inhokkihomma meinasin alottoo ja kuapitkin pitäs päivittee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tammet pärjäilevät oikein hyvin täällä. Vanhimmat tietämäni ovat lähes 100 vuoden luokkaa iältään.

   Kurtturuusut kaivetaan juurineen ja jäte viedään maankaatopaikalle. Siellä ne haudataan 10 metrin syvyyteen. Eivät enää sieltä nouse! Jälkikitkentää saa tehdä vuoden tai kaksi poistetun alueen kohdalla, kun aina joku juurenpätkä kuitenkin jää. Siksi useinmiten kylvän paikalle nurmikkoa, joka leikataan useita kertoja kesässä. Silloin kurtturuususta pääsee vuodessa eroon.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Tämän työn ihana puoli on ideoida ja nähdä kättensä työn jälki!

   Poista
 10. Kurttujen korvaaminen pioneilla on upea idea. Paikasta tulee suorastaan nähtävyys, johon ihmiset saapuvat yhä uudelleen pioneja ihastelemaan. Vaikka työsi on raskasta ja kuraista, on siinä paljon kivoja elementtejä. Miten ihanaa onkaan päästä toteuttamaan unelmia ja samalla tarjota kauneutta muillekin.
  Eipä taidan kolmen vuoden siirtymä riittää kurtturuusujen poistamiseen. Moottoriteiden varret ja julkisten paikkojen laajat istutusalueet vaativat aikamoista panostusta, eikä työhön käytettävän rahan tarve suinkaan helpota tilannetta. Yksityisillä pihoilla asiaan vaikuttaa myös ihmisten tiedonpuute ja ymmärtämättömyys. Eräs tuttu ihmetteli, miten muka hänen pihassaan olevat kurtturuusut voisivat levitä kymmenien kilometrien päähän rannoille.
  Meidän siivooja on jo palannut lomalta, mutta kesäterässä näyttää edelleen olevan. Suunnittelee astiakaappien perusteellista läpikäymistä ja ikkunoiden pesua, mutta tarttuu sen sijaan dekkariin. Pitänee vähän tuupata liikkeelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähintään kolme vuotta menee kurttujen poistoon, eikä välttämättä riitäkään. Sitä on istutettu aikoinaan ihan valtavasti. Ja kyllä se rantamaissa on ihan aito ongelma, enkä usko että siitä koskaan päästään lopullisesti eroon.
   Kaivurilla suoraa kuorma-auton lavalle kaivettuna siivoamista tapahtuu kyllä joutuisasti, mutta sitten pitää tuoda mullat ja istuttaa nurmi siihen paikalle. Konetyöt sujuu sukkelasti, mutta käsityöt hitaasti. Ja talvikin painaa niskaan taas kerran.

   Poista
 11. Kurtturuusujen poisto on haastava operaatio, teillä onneksi siellä tehotiimi hommaa hoitamassa! Pioni istutukset korvaavat paikan upeasti. Toki syksyisin ilme on ankeampi, kun ruusujen kiulukat ja syysväri vielä ilahduttaisivat. Mutta haitallinen vieraslaji on silti parempi poistaa. Minulla on omalla pihallani samanmoinen urakka, kiitos entisen omistajan! Ajattelin kuitenkin korvata sen toisilla ruusuilla. Jäin vain miettimään, pitäisikö malttaa odottaa muutama vuosi, jotta nuo kurtturuusujen juuret varrmasti ovat poissa!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn ilmettä piristämään ja katsetta keskittämään sinne sekaan istutetaan syysleimuja ja punahattuja. Ainakin. Omalla pihalla tämä idea on jo testattu, että kolmella lajilla saa koko kesän kukoistavaa kukintaa. Eli sipulikukat, pionit ja leimut/punahatut. Siis ööö... neljä lajia.

   Kannattaa istuttaa jotain muuta kuin ruusua, sillä kurtturuususta ei pääse lopullisesti eroon kuin ajan kanssa. Toki jos ruusuilla on perin erilaiset lehdet, kuin kurtulla, niin osaaa kitkeä ei-toivotut ruusut sieltä väleistä pois.

   Poista
 12. Loistoidea! Ja jotain erilaista, tosiaan.
  Siivooja sentään on teillä muilla joskus paikalla, meillä suurin piirtein silloin kun koirille tulee hoitaja kotiin tai saamme vieraita🙈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - minäkin leimahdin ihan liekkeihin tuosta ideasta :D Pahus vieköön, kun pioneillakin kestää se kolme vuotta ennen kunnon kukoistusta... odottavan aika on... pitkä.

   Vieraat on tosi pakottava syy tehdä sisätiloille edes pikasiivous. Silloin meillä kannetaan kaikki epämääräiset läjitysalueet saunan lauteille :D Ja ovi kiinni.

   Poista
 13. Ihana postaus! Niin lämmitti pioni-ihmisen sydäntä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun blogin innoittamana koitan löytää sinne Gardenian myös - kiitos sitä kiittävistä postauksista!

   Poista
 14. Hieno suunnitelma. Pionit on vain niin ihania. Kyllä sinulla on ideat hallussa,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieluni silmin näen valtavan laajan, kukkivan pioniaidanteen. Totuus voi olla sitten sateenpieksämä tai mitä tahansa. Vaan on väärti yrittää parasta!

   Poista
 15. Virkistävän erilaaselta kuulostaa tuallaane istutussuunnitelma. Tämä siivooja painii viälä tovin navettatöiren kans, ennenku sisähommat alakaa kunnon sykkeellä (ai millä?) Klasikki jäi pesemätä....keväälläki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ideoita sinkoilee ilmassa, josta ne voi napata kiinni lennosta hytykäyttöön.

   Sisähommat ei pelitä hyvällä sykkeellä, mutta synkeä vitutuskin kantaa aika pitkälle. Ja kaksi vuotta meni aikaa siihen, kun edellisen kerran ikkunoiden välit pesin. Että kyllä sitä meilläkin...!

   Poista
 16. Ihana ammatti sulla näin yhtä-äkkiä aatellen.
  Pionit kuulostaa kyllä aivan huipulta idealta, niin iso pioni penkki,
  joka kukkii keväästä syksyyn.
  Toivottavasti tuo tulee meidän kaupunkiin :)
  Mukavaa keskiviikko päivää sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä minäkin pidän kovin paljon ammatistani! Tässä tosiaan näkee kättensä töiden jäljet vuosia eteenpäinkin. Jokainen istutettu puu tulee kertomaan elämänsä tarinaa vuosikymmenet eteenpäinkin.

   Pionit on aika vähän käytetty kasvi aidanteissa, mutta se sopii oikeille paikoille erittäin hyvin. Aidanteet on perinteisesti valittu puuvartisten suvuista, mutta perennoissa on paljon potentiaalia monessa korkeudessa ja kukintaominaisuudet on melkeinpä rajattomat.

   Poista
 17. Mahtava tuo pioni-idea! Siitä tulee varmasti hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin maltan odottaa kevättä ja pionien istutusta!

   Poista