perjantai 5. heinäkuuta 2019

Nousukiidossa pensasruusut ja pionit

Heinäkuu alkoi vauhdilla. Tuntuu että viikot liitävät pikakelauksella, ja kasvustossa tapahtuu kaikki järkyttävällä vauhdilla. Vuorossa on pensasruusut, pionit ja syreenien viimeiset. Tuoksuja on puutarhassa ihan hurjan hieno sekoitus. Aloitetaan pensasruusuista, joista vain osa pääsee blogin postaukseen asti.

Se perinteinen juhannusruusu, joka ei koskaan ehdi kukkia juhannuksena täällä
Pohjanmaan pohjoisessa kolkassa. Vaan heinäkuun alussakin ehtii kyllä.

Heinäkuun alku on pensasruusujen parasta aikaa. Niiden kukinta on rajallisen lyhyt, mutta viime kesänä panostin juurikin pensasruusuihin. Nämä kuvatut on vanhempia istutuksia.

Tornionlaaksonruusu on se ihan eka kukassa yhdessä
Nilsinruusun kanssa. Tämä on R. majalis, eli metsäruusun
kerrottukukkainen muoto.


Nilsinruusun viimeiset kukat. Tämä kuuluu Harrisonii-ryhmään, ja on tosi
kestävä sekä hyvin aikainen. Kukinta on kyllä kahdessa viikossa ohi.

Rosa rugosa 'Hansa' eli Hansaruusun purppuran väriä kamera ei ikinä toista kunnolla.
Kestävä ja vaatimaton, takuuvarma kukkija on tämä vuodesta toiseen ilman hoitoa.

Pensasruusujen aika on intensiivinen. Kukat hyökyvät pensaan koristukseksi kuin iso aalto - ja tuokiossa homma on taputeltu kiulukoiksi. Sellaista on keskikesän primadonnien elo - hieno ja runsas hyökkäys estradille, ja sieltä aplodien kera taas taustalle.

'Ristinummi' kukkii sangen pitkään.
Vuosi sitten ihailin monen muun blogistin kuvista 'Ristinummi' löytöruusua päättäen istuttaa sellaisen itsellenikin. Sitten nauroin ihan kippurassa, kun huomasin omassa puutarhassa kukkivan hienon ja kookkaan yksilön jo valmiiksi. Selityksenä pitää kertoa, että tulotien vierukseen hain vuosia sitten Särkän ihan vihoviimeisestä syksyn poistomyynnistä nimilappunsa kadottaneita pensasruusuja. En ole niitä jaksanut tunnistaa, mutta 'Ristinummi' kukkii kyllä huomattavan suurin kukin.

Tämä on luultavasti 'Katri Vala'

En ole jaksanut eritellä, mutta 'Poppius' on joko tämä..

... tai tämä. Luultavasti eka, ja tälle pitää keksiä nimi.

Sitten varmoihin nimellä tulleisiin lajeihin, jotka just alottelevat kukintaa.

'Ilo'

Puolet perimästään kanadanruusuilta saanut puistoruusu 'Ilo' on kyllä tosi iso ilo puutarhassa. Pensas kasvaa suht isoksi, ja on talvehtinut hyvin täällä V-vyöhykkeellä kolme talvea. Kukkarunsaus ja kukinta-aika on molemmat suurta iloa tuottavat. Suosittelen!

Rosa rugosa 'Luise Bugnet' on luottoruusu.

'Luise Bugnet' on hieno luottoruusu pitkällä kukinta-ajalla. Nuppunsa on hienosti punaraitaiset ja kukka aukeaa valkoisena. Tuota metamorfoosia voisi tuojoitella pitkään ja hartaasti. Kukinta on runsas ja pitkä syksyyn asti. Ihan tosi hieno ruusu!

Syreenit pistävät parastaan myös pimeässä woodlandissa.

Syreenit on toinen sukukunta, joka nyt loistaa pian lopettaen. Ihan huikeaa kukintaa on ollut tarjolla. Minulla on syreenejä monessa paikkaa, jopa tontin pimeällä rajalla synkkää metsää vasten. Siellä ne vain kukkivat sinnikkäinä ja ah niin tuoksuvina!

Edellisen kuvan lähin on 'Elinor'. Olen karsinut sen rungolliseksi pikkupuuksi.

Jäätävän kestävä 'Holger' valkoisessa kaudeudessaan.

'Miss Kim' tuoksuu hurjan ihanalle!

Viime keväänä hakittu rungollinen 'Palibin' tuoksuu myös ihanalle!

Pensasruusut, syreenit ja pionit ovat heinäkuun alun huikentelijoita. Alppiruusujen kukkien jäännöksiä pois leikkoessa kaipaan niiden loistoa, mutta heti on tulossa aisteille taas uusia loistajia, joten matkavauhti tuntuu kyllä hurjalle.

Pionimaan lupaukset on hurjat. Nuppuja on ihan kamalan paljon.

Pionien nuppujen määrä on ihan järjetön. Jos kelit suovat ilman rankkasateita, niin tuleepa ihan huikea pionivuosi. Ensimmäisinä ovat jo kukkineet monet luonnonlajit, sen perään amerikanpionit (quad hybridit) ja sitten vielä perään kiinanpionit.

'Coral Charm' on just niin mun mieleeni!

Charm- jalosteista olen syvästi jäänyt kaipaamaan 'Red Charm' lajiketta, joka kuoli tappotalveen 2015/2016. Monta upeutta on pian kukassa, mutta tuota yksilöä en voi unohtaa. Revanssin ja uusiohankinnan paikka siis.

Tämä musta iris 'Black Form' on puhutteleva syvässä värissään!

Iris 'Hiisi' on paljon kepeämpi asultaan. Hieno!

Kruunitikankontti 'Reginae' on vuosien myötä kasvanut komeaksi puskaksi.

Niin paljon tapahtuu puutarhassa tässä keskikesän riehassa, että ehtii ehkä kuvata, ja laittaa blogiin jottain kuvia. Eipä paljon muuta. Mutta tässä on pitkästä aikaa varsinaista ruusuasiaa, ja ripaukset muutakin puutarhaan kuuluvaa. Vauhti on kova.

Meressä uintireissulla lionnut Rieko turkkia kuivattamassa ja vähän pörrössä.

Iloa ja valoa viikkoosi. Kesän lomareissu on huomenna edessä, kun Oulaisiin ajetaan Wanhan Woiman päiville. Kiire on takaisin kotiin, kun koira jää vartoomaan isäntäväkeä talonvahtina. Eli käydään ja käännytään kivoilla veteraanikonepäivillä.

30 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ja ruusuja ja muita elollisia :) Kyllä pensasruusut ovat kova sana puutarhassa. Louise on minunkin suosikkejani ja voi hyvin suositella sisarensa Teresen kanssa vaikka lapsiperheen pihalle vähäpiikkisyytensä vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luise oli niin kova vakuuttaja, että hankin Merenrantakaupungin istutuksiin Thereseä ison nipun, vaikka siitä en ole itse kokemuksia hankkinutkaan.

   Vähäpiikkisiä ruusuja on tarjolla jo useampaankin lähtöön, mikä onkin ihanasti tervetullutta. Myös 'Ilo' kuuluu lähes piikittömiin.

   Poista
 2. Todella kaunista ja runsasta kukintaa. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna täytyy sanoa, että ihan huikeaa on!

   Poista
 3. Ikinä en väsy näihin kukinnan ylistyskuviin, aivan ihanaa upeutta !

  Suomi on pitkä maa, ihan uskomatonta, että muutaman tunnin ajomatkan päässä olisi syreenien tuoksua vielä tarjolla.

  Kivaa viikonloppua teille ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otos oli oikeasti vain siivu todellisuudesta, eli rajoitettu kurkistusluukku runsauteen.

   Meillä muuten kukkii lumipalloheisikin ihan täpöllä ja nyt järkyttävä kookkain palloin. Pian sieltä terälehdet varisevat, mutta onpahan painavat kukinnot!

   Poista
 4. Sattuipa sopivasti, ostin tänään Prisman taimialesta puolene hintaan Teresanruusun ja 'Ilo' puistoruusun. Mikä kokemus sinulla on, tekeekö 'Ilo' paljon juurivesoja? Yritin googlettaa mutta juurivesoista ei ollut paljoa mainintoja. Teresanruusu tekee ilmeisesti vähän, näin päättelin netin tietojen perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun Ilo on istutettu 2016 keväällä, ja se on tehnyt erittäin maltillisesti juurivesoja tyvelleen. Muutamalle kaverille olen saanut siitä jaettua. Eli vähän se tekee.

   Poista
 5. Kaikki ruususi olivat niin hurmaavia, etten pystynyt valitsemaan niistä suosikkiani. Ilo on tosiaan ilo silmille. Terkut Riekolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää ruusuja on tulossa kukkaan, kun kanadalaiset ja ryhmikset pääsevät vauhtiin. Rieko kiittää terveisistä!

   Poista
 6. Sinulla ruusut eivät ole jääneet pelkäksi unelmaksi blogisi nimen mukaan! Varmasti kiva, kun Rieko kävi uimassa ja oli turkki märkä. Tuollainen turkki kestää kaiketi kuivua kauan?

  VastaaPoista
 7. Ruusuihinkin voi hurahtaa, ja sitten käy näin kun mulla :D

  Aika äkkiä Rieko ravistaa turkkinsa kuivaksi, ja tuuli hoitaa loput kuivatukset. Turkki jää kuitenkin kastuttuaan vähän pörrölle.

  VastaaPoista
 8. Jestas miten upeita kukkijoita ja paljon! Tuo 'Louise Bugnet' on niin hieno<3 Minulla on 'Thérèse Bugnet' ja olen tässä kovasti ihmetellyt missä vika kun sen kukinta kesti tosi vähän aikaa enkä näe, että uusia nuppuja olisi enää edes kehittymässä. Pensas näyttää kyllä muuten ihan hyvinvoivalta. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on vasta pensasruusujen alkua. Se varsinainen herkkuosasto on kanadanruusujen maassa nuput odottamassa. Laitoinkin blogiiisi kivat ehdotukset valkoisista ruusuista, joita kaipailit. Klikkaamalla oikean palkin tunnisteista JP Connel ja Morden Snowbeauty, saat kuvia ja tarinaa ao. ruusuista.

   Poista
  2. Kiitos Tita hienoista ehdotuksista! Ovat kyllä molemmat aivan upeita ruusuja ja plussana vielä, että kukkivat pitkään:)

   Poista
 9. On sinulla valtava määrä ruusuisia herkkuja. Täällä on satanut viime päivinä sen verran paljon, ettei ruusujen kukinnasta ole paljoa jäljellä. Voinpahan hyvällä mielellä ihailla niitä sinun blogissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetta toivon minä puolestaan tänne, et viitsisi puhaltaa sadepilviä tänne pohjoisen suuntaan? Kuivaksi käy maa, mutta toisaalta nämä viileät kelit ovat jatkaneet monen kukinta-aikaa. Helteitä ei ole vielä nähty tälle kesälle, enkä niitä kyllä ikävöi yhtään. Työn tekeminen menee tukalaksi just hellerajan kohdalla.

   Ruusujen loistoa on tulossa roppakaupalla lisää. Pensasruusujen kukinta-aikana tämä tilus tuoksuu ihan käsittämättömän ihananasti ruusuille!

   Poista
 10. Ilo-ruusu on nimensä veroinen!
  Onpas komeita iriksiä. Tuollainen rungollinen pikkusyreeni on aika mukava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kans ajattelin lämmöllä Ilo-ruusun nimenkeksijän oivallusta. Tuo ruusu on Iso Ilo. Iso kooltaan ja runsas kukiltaan. Kestäväkin se on V-vyöhykkeellä, vaikka perimästä on puolet kanadalaista.

   Iirikset on hienoja, ja tuo 'Black Form' lyö kyllä luun kurkkuun dramaattisessa värissään. 'Hiisi' on kesäisen kepeä.

   Rungollinen 'Palibin' on eräänlainen muoti-ilmiö, jonka bongasin sitten itsellekin. Mitähän se on 20 vuoden päästä?

   Poista
 11. On taas niin kaunista kukintaa sinulla! Sopivasti vielä leijuu ruusuntuoksu nenässä, sillä kävin äitini ja hänen ystävänsä kanssa Kuopion Valkeisenlammen puistossa ja siellä oli kumpikin ruusualue täydessä kukassa. Jokunen ruusukuva on siis taas tulossa tulevalla viikolla blogiin. Kiersimme samalla Avoimia puutarhoja ja näin kahdessa pihassa Ilo-ruusun. Kumpainenkin oli hienosti kukassa. Kaunis on, mutta ei tullut ihastusta :) Kauniit kurjenmiekat, 'Hiisi' varsinkin on söpö. Miksiköhän sillä on tuollainen nimi? Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että odotan postaustasi! 'Ilo' ei varsinaisesti räisky maisemassa, mutta sen etuja on pitkä kukinta ja lähes piikitön versosto ja maltillinen juurivesojen sikiäminen.

   'Hiisi' on muistaakseni jokin jatkumo uusien Iristen nimeämyksessä, joka jotenkin on sidoksissa kansanperinteeseen. Tai jotain.

   Poista
 12. Ei millään ehdi laittaa blogiin kaikkea mitä pihalla tapahtuu! Kai talvemmalla postailet tarkemmin ruusuista? Mielenkiintoista seurata toisten kommentteja eri lajikkeista☺
  Ilo on komea, ei ehkä tee juurivesoja mahdottomasti mutta levittäytyy oksillaan laajalle. Vaatii tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei ehdi, kun pihalla on niin paljon monenlaista. Ruusujen aika alkaa olla näillä hetkillä, joten varmaankin panostan lähitulevaisuudessa ruusuihin. Ja niistä riittää vielä alkutalvelle asti.

   Ilo vie kolmen vuoden jälkeen kaksi metriä kanttiinsa. Mikähän siitä tuleekaan isona?

   Poista
 13. Kyllä Rieko on komea!!!

  Ja komeaa katseltavaa on myös kuvissasi, kunpa tuoksukin tallentuisi nuuhkittavaksi. Täytyis kuvata omiakin ruusuja muistiin.

  Mukavaa heinäkuuta sinulle ystäväin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rieko alkaa hiljalleen aikuistua. Sillä on tosi hyvän koiran eväät, mutta ikä tuo viisautta. Nyt on kaksi vuotta älykääpiöintiä takana, eli timatti hioutuu hiljalleen.

   Pihalla tuoksuu syreeit ja ruusut. Ihanaa!

   Heinäkuu on lähtenyt vauhdilla etenemään, joten jään ilolla odottamaan sinun hienoja kuvia blogissasi :D

   Poista
 14. Heinäkuu tuli kyllä vauhdilla, ei perässä meinaa pysyä! Ihanaa kukkaloistoa niin ruusuissa kuin syreeneissäkin.

  VastaaPoista
 15. Tosi kaunista kukintaa! Tuo Coral Charm on aivan ihana. Mukavia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
 16. Hei, tuo yksi vaaleanpunainen ruusu voisi olla Ruskelanruusu. Ainoa pimpinella tai spinosissimaruusu, joka jaksaa tänä kesänä kunnolla kukkia ja kukkiikin vähän myöhemmin. Ehkä se pelasti sen tuolta 'kääriäiseltä', joka on tuhonnut suurimman osan ruusuistani.

  VastaaPoista