maanantai 22. heinäkuuta 2019

Ruusuja - paljon ruusuja!

Ruusujen kukinta alkoi kesäkuun lopussa ekoilla pensasruusuilla. Edelleen ruusujen kukintaa jatkuu - itse asiassa pakkasiin asti. Näistä nautitaan nyt:

'Merveille' on hienon värinen, mutta yksittäinen kukka kestää tosi pienen hetken.
Pensas on kyllä ihan piukassa nuppuja, joten lumoavaa purppuraa piisaa kyllä.

Ranskanruusut on minulla vielä ihan opettelussa, mutta kolmen vuoden kasvatuksella ne ovat selkeästi nyt kukkaisempia kun aiemmin.

'President de Seze' on violettiin vivahtava myös.

Ranskanruusuilla kukan kehitys on kanadalaisia nopeampaa. Kukka on nupusta ohi muutamassa päivässä. Tai ehkä näillä rutkasti kohonneilla lämpötiloillakin on tekemistä asian kanssa. Tänään kolkuteltiin +30 astetta.

'Dutchesse de Montebello' on yksi kauneimpia ranskanrusuuja. Kasvutapa on kyllä
ihan retkula, joten tämä on tuettava pystyyn.

Nyt kolmantena kesänään nämä ranskalaiset tekevät tosi paljon nuppuja, joten opin tänä kesänä näiden luonteesta enemmän. Ehkä saan ne tulevaisuudessa paremmin talvehtimaankin, sillä näyttävät menevän aina lumirajan alapuolelta tai jopa maan pinnasta leikattaviksi. Mutta versovat kyllä siitä pontevasti ehtien kukkia loistavasti.

Rugosaruusuihin kuuluva 'Hansaland' on minulle uteliaisuuden kohde.
Olisiko tästä hyvä vaihtoehto julkisiin istutuksiin jopa näin pohjoiseen?

Olen etelässä nähnyt tosi näyttäviä aidanteita 'Hansaland' ruususta. Tämä kukkii sangen pitkään ja todella näyttävin kukin. Pensas on tiivis ja pystykasvuinen, sekä kukkii pitkään loistavan punaisin kukin. Talvehtiminen on ollut lumirajaan asti, mutta ehtii hyvin kuitekin heinäkuussa kukkaan. Kukkia riittää syksyyn asti. Vyöhykesuositus on III.

Kokonaispotretti kolmivuotiaasta 'Sointu' ruususta. Kukinta on runsas, vaikka
yksittäisen kukan koko ei ole suuri. Ne ovat kuitenkin isoissa tertuissa.

Yksi oksa Iloa. Ilo on pursuileva ja piikitön. Kukkia on älyttömästi!


'Sävel' on yksinkertaisesti tosi kaunis! Pensas on edellä mainittuja paljon pienempi.

Nämä uudet kotimaiset jalosteet ovat kovasti mielenkiintoni kohteena. Hyvin näyttävät pärjäävän jopa V-vyöhykkeellä. Takana on tosin pari tosi lempeää talvea, joten kestävyys punnitaan tässä vuosien mittaa. Aina joskushan tulee niitä tappotalvia, jolloin Rivieraltakin kuolevat palmut. Tämäkin on ihan fakta.

Katse kesän runsauteen ja ruusumaan suuntaan....

Kanadanruusujen koemaa valmistautuu ruuhka-aikaan. Talvehtiminen on mennyt hyvin, eikä menetyksiä tullut kuin ryhmäruusuissa. Kanadalaiset porskuttivat erinomaisesti.

Aina ensimmäinen 'JP Connel' on hennon keltainen nupulla, mutta kukka valkenee.

'JP Connel' on lumoavan valkoinen ruusu, joka kasvaa pilarimaisen kapeana. Kanadalaiset köynnösruusut tekevät ensimmäisen kukkakertansa sangen alas. Niiden kukkiessa kasvavat jo korkeat uudet versot ylemmäs ihan täynnä nuppuja. Alakerran kukittua yläkerta jatkaa.

Kanadalainen 'Henry Kelsey' kukkii alaosastaan, mutta ylös kasvavat jo uudet versot.
Edessä vaaleanpunaisena Easy Elegans ryhmis 'Calypso' kevään hankintoja.

Kanadalaisen 'Morden Centennial'in väri ja kukkien koko puhuttelvat minua. Hieno!

Kanadalainen 'Quadra' on kasvanut ja talvehtinut odotuksiani heikommin.
Tämä on uusintapainos ekan kuoltua. Nyt jo kivan kokoinen puska.

Vielä kanadalaisista 'William Baffin', jonka kukkarunsaus on kiitettävää, kuten kestävyyskin.

Vielä on ruusumaassa monta virittelemässä nuppujaan täyteen kukkaan, mutta niistä myöhemmin. Lopuun laitan vielä muutaman yleiskuvan tämän kesän kukkarunsaudesta:

Pioneita, liljoja, enkeliperhoangervo ja takana hansaruusua.

Alppipiikkiputkea ja pioneita, takana myös enkeliperhoangervoa.

Osa pitkästä paraatipenkistä. Ruskoliljonen aikaa.

Paratipenkin toista päätä. Paljon on nuppuja odottamassa täälläkin.

Bloggeri ei antanut lisätä enempää kuvia, joten sen pituinen tämä satu tänään. Iloa viikkosi, joka on harvinaisen lämmin pitkästä aikaa. No kuivuupa eilen pesemäni matot joutuisasti.

Iloa, valoa ja takuuvarmaa lämpöä viikkoosi!


22 kommenttia:

 1. Eihän näitä sinun ruusupostauksiasi uskalla enää lukea kun aina tulee uusia haaveita ;) Ihana postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukesä taitaa olla ruusupostauksia, pahoittelut :D

   Poista
 2. Beautiful garden, wonderful flowers.
  Have a nice Week
  Maria

  VastaaPoista
 3. Pyykki on näillä keleillä hetkessä kuivaa, on jopa ilo pestä kaikenlaista. Merveille ruusua olen harkinnut mutta nytpä taidan miettiä uudestaan jos kukka kestää vain pienen hetken, jonkin ranskalaisen kylä haluaisin. Sävelestä tykkään todella paljon, pensaan muoto on kaunis ja vaikka kukka on pieni niin niitä riittää syksyyn saakka. Ilo tuli istutettua tänä vuonna, siitä ei ole vielä kokemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pitäisi kiivaasti pyykätä täkkejä ja tyynyjä, ynnä kaikkea muuta hankalasti kuivattavaa.

   Tulin vähäksi aikaa blogin pariin karkuun, sillä nakkasin talosta matot pihalle, imuroin, luutuan ja kannan puhtaat matot kuivatustelineiltä sisälle. Äkkiä kuivuivat!

   Kirjoittelen noista ranskalaisistakin tässä kerjetessäni. Niiden eka kunnollinen kukintavuosi on juuri nyt, joten löytämisen iloa siellä on minullekin.

   Poista
 4. Merveille on täälläkin uusi kukkija ja voisin sanoa että hiukan olen pettyny kukintaan. Kukka erikoisen värinen ja mallinenkin, mutta kesti niin kovin lyhyen aikaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merveille on todella dramaattisen värinen, mutta ihailemassa pitää olla juuri oikeaan aikaan. Viime kesän ekat kukat meni ohi näkemättä, mikä harmitti. Nyt ymmärrän, kun kukka kestää niin pienen hetken.

   Poista
 5. Kyllä, ruusut hurmaat niin tuoksullaan kuin muodoillaan sekä väreillään.
  Hieman harmitti, kun en tiennyt, että pihallani käynyt Pirkko, oli Ilon, Sävelen ym. ruusun yksi kehittelijöistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut ihastuksissa näihin uusiin jalosteisiin, tosin Ruususeuran myötä olen myös löytänyt paljon laajemmin ruusujen laajasta suvusta kaikkea mielenkiintoista istutettavaa. Valinnan vaikeus tulee valtavasta valikoimasta värejä, muotoja, tuoksuja ja kasvutapoja.

   Ymmärrän ruusuihin hurahtaneita, mutta mielestäni itse en ole ihan hirveesti hurahtanut... (tietyissä sairauksissa ns. sairaudentuntu puutuu!)

   Poista
 6. Toinen toistaan upeampia ruusukaunottaria <3 'Dutchesse de Montebellon' ja 'President de Sezen' kukat ovat todella kauniin muotoisia, pidän tuollaisesta "leikkoruusun" mallisesta ruusun kukasta. Hellelukemia on täälläkin. Tuntuu kerrassaan hyvältä kylmän alkukuun jälkeen. Eikä tarvitse harsoja viritellä arkajaloillekaan yöksi. Saatiin sittenkin kunnon heinäkuu :) Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös minä pidän paljon leikkoruusun tyyppisesti avautuvista kukista.

   Heinäkuusta tuli äkkiä lämmin, mutta onneksi ei viime kesän veroista kuumuudessaan. Ihan mukavan maltilliset lukemat, mutta sateen puute on kyllä jo harmina. Paljon pitää työpäivän aikana juoda vissyä.

   Poista
 7. Lumoavan kauniita ruusuja! Alppipiikkiputkissa on jotain satumaista ja ne ovat kauniin värisiä. Olen aiemmin yrittänyt löytää hohtopiikkiputkia kun en saanut niitä onnistumaan siemenestä, mutta en ole saanut niitä mistään. Ehkä pitäisi vielä kokeilla uudelleen ensi keväänä. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hohtopiikkiputki on minullakin löydettävien listalla. Ikävä kyllä se on vain kaksivuotinen, mutta kaippa sekin kylväytyy. Noita alppipiikkiputken taimia tulee rutkasti yli oman tarpeen, ja ne ovat saaneet vaeltaa vähän oman päänsä mukaankin. Paljon saa kyllä keväisin karsiakin.

   Poista
 8. Ihanat ruusut ❤ Merveillen ainoan kukan näin ihan tuurilla, aika vaatimaton kyllä on, hieno väri kuitenkin.

  Pitää taas syksyn poistolaareja tutkia, ostoslistalla on monta ruusu- ja pionilajiketta. Hyvin ne -60% taimetkin hommansa hoitaa, etenkin kärsivällisyys jalostuu. Vaan mitäpä muutakaan pikkubudjetilla operoiva puutarhuroitsija tekisi.

  Jännä lukea uutisia, hellettä kuulema on koko Suomessa. Meillä on pilvistä ja sadekuuroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alennusmyyntien penkaaminen on syksyn mukavia puuhia! Uutiset taitavat koskea kehä III:n sisäpuolta. Maanantaina oli helle, mutta tänään osin aurinkoista ja sitten paljon merisumua. Lämpötilatkin laskivat sumussa +18 asteeseen.

   Poista
 9. Toinen toistaan uppeimpia ruusuja siellä on kukassa. Kovasti enskevättä vuotan, jotta alakuun noitten kandalaisiin kanssa piäsisin ja kyllä ranskalaisetkin on hienoja varsinkin tuo Merveillen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä istutin Merenrantakaupungin ekat kanadalaiset (Henry Kelsey) pitkään ruusuaidanteeseen 10 kpl. Saman aidanteen muut lajit ovat ranskanruusu 'Iitin Tiltu' ja 'Sointu'. On saanut kastella! Jännässä minäkin odotan, miten pärjäävät talvista ja tuulista.

   Poista
 10. Ruusut ovat niin ihania ja kauniita kukkasia <3

  Hyvää kesän jatkoa Sinulle :) - Suvi -

  https://arjenvalahdyksia.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuja riittää nyt pakkasiin asti - siis pitkää iloa.

   Saimoin Suvi sinulle antoisaa kesän jatkumoa!

   Poista
 11. Kiva katsella sinun kuviasi kun omat on jo kukkineet😚jatkuvakukintaisia lukuunottamatta. Sadetta täälläkin odotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helleviikko kukitti nyt kiivaasti kylmän kesäkuun ja heinäkuun alun jälkeen pitkään kukkivia. Meni viikko pikakelauksella, mutta lupaavat ilmojen taas jäähtyvän.

   Sateet on jättäneet meidät täysin välistä oikeastaan jo reilun kuukauden ajalta. Parhaat sateet olivat toukokuussa viimeksi. Kaikki on porokuivaa, ja aktiviteetteihin omalla pihalla kuuluu lähinnä kastelu. Onneksi ruusumaalle on ihan oma pumppuasema :D

   Poista