sunnuntai 12. toukokuuta 2019

Sade - keväällä lahja taivaasta

Toukokuussa sade on täällä Merenrantakaupungissa usein aika harvinainen vieras.  Toivottu tosin, sillä se tuo kevään vihreyden. Taannoinen lumisade sulaessaan tarjosi vihreydelle voimaa, jolloin ruoho ja ruohovartiset alkoivat kasvaa.

Valkoinen näsiä (Daphne metzereum) kukkii nyt täyttä häkää.

Perjantaina alkoi sataa illasta viheliäisen tuulen kanssa, eikä lämmötkään hellineet yhtään. Silti sade laittoi vauhtia kasveihin. Melkein kuulin silmujen neuvonpitoa: "Voi veljet - nyt tulee sadetta! Joko raotetaan silmuja?"

Tavallinen punakukkainen näsiä ei arkaile kevään kylmiä.

Kai silmuja ja versoja jo pakottaa, joten kylmän kosteasta säästä huolimatta elämän voima pakottaa kevään eturintaman kasvit rohkeuteen. Usko tulevaisuuteen on suloista, vaikka riskejä täynnä. Kuvat on eilen aamulla otettuja, kosteassa sumussa puutarhaa läpi kävelleen ja vanhoja tuttuja ilolla moikaten.

Punainen sinivuokko (Hepatica nobilis) leviää jo iloisesti pitkin puutarhaa.

Kevät on ihmisen parasta aikaa. Varsinkin puutarhureilla siis. Tuskin mikään tuottaa niin suuria ilon läikähdyksiä sydämessä, kuin vanhojen tuttujen kasvien jokakeväinen ylösnousemus. Talvi on ollut jälleen armollinen, mikä ei ole ollenkaan itsestään selvä juttu. Talvi on puutarhurille aina hillitön jännitysmomentti, jonka loppusaldo selviää keväällä.

Esikkojen aika alkaa. Suikeroesikko 'John Mo' aloittaa niin matalalta!

Täällä pohjoisessa kahlataan hitosti eteläisempää Suomea jäljessä, mutta ei vertailla. Perässähiihtäjiä olemme. Kesä menee kuitenkin niin pikakelauksella ohi, että ehditään tässä rattaille mukaan vaikka jälkijättöisesti. Kaikki kiva on kuitenkin edessä!

Kiurunkannukset (Corydalis) ovat kevään ihanimpia kukkijoita! Hamstrasin näitä
aikoinaan useita sortteja, josta aina keväisin olen kiitollinen. Näistä lisää myöhemmin.

Sipulikukat on aivan ehdottomia kevään tuojia. Niissähän riittää valikoimaa, mutta ei ole keväistä puutarhaa ilman kevätsipuleita. Krookukset ovat suurin osa jo ohi, mutta lumikellot kukkivat vielä. Nyt narsissit alkavat näyttää väriään aurinkoisissa paikoissa. Ne ovat kuin pieniä aurinkoja!

Minipieni syklaaminarsissi avasi ensimmäisenä. 

Vanha kunnon 'Carlton' on perusnarsissi, joka kestää ihan mitä vain.
Jotenkin on niin liikuttavaa nähdä keväisen kasvun hirmuinen voima. Kevätkukkijat tulevat heti nuput ojossa, ja välittömästi olosuhteiden salliessa levittävät ne auki. Useinkaan lämötilat täällä hyisen meren rannalla ei ole lupaavaa, mutta ne päättävät yrittää. Sisukkaita sissejä!

Varjonäkki (Jeffersonia dubia) on ihan piukassa nuppuja!
Lehdet ovat punakuparisen värisiä, joita vasten vaalena siniset kukat on hassuja.

Äitienpäivääkin täällä vietettiin. Onnea kaikille äideille! Pöydän ympärillä täällä oli kaksi isoäitiä, kolme äitiä, kaksi tytärtä, yksi poika ja isä. Yhteensä viisi henkilöä. Oli ilo kokoontua yhteen <3

Minusta valkovuokko on äitienpäiväkukka.

Äitienpäiväruusuni oli tänä vuonna kotimainen uutuus alppiruusu
'Kristiina'. Toiveeni mukan äitienpäiväkukilla on monivuotiset juuret.

Meillä on pitkä perinne äitienpäivän muistamisista. Ne tulevat aina puutarhaan. Viimevuotinen lahja ruusuorapihlaja 'Paul's Scarlet' talvehti oikein hyvin. Monen monta äitienpäivän muistoa kasvaa ja komistuu puutarhassani. Ne ovat ihan parhaita muistoja monia vuosia!

Suohaisuhupun kukinto. Lupasin tämän näyttää aiemmassa postauksessani.
Tuokusu on hmmm... raatoa muistuttava. Onneksi ei lemua kauas.

Uusi työviikko kutsuu taas. Iloa ja valoa viikkoosi. Täällä sataa ja tuulee viheliäisen kylmästi. Mikään lämpöaalto ei yllä tänne asti, mutta kevättä kohti mennään pienin askelin.

23 kommenttia:

 1. Onpas merkillinen tuo suohaisuhuppu! Jännittävä. Täälläkin ripotteli vettä tänään, mutta surkean vähän. Saisi paljon enemmän tulla, vaikka hyvälumisen talven jäljiltä maassa onkin vielä kosteutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suohaisuhuppu on kasviharrastajan erikoisuus, jossa ei ole näyttävyyttä tai hienoutta. Vain erikoisuus ja paha haju.

   Itsekin pohdin kevätsadetta. Maassa on vielä kosteutta lumen sulamisesta, mutta kevätsade saa vain maailman vihertämään.

   Poista
 2. Meillä tuli vettä reilusti, ojissa on nyt enemmän vettä kuin lumien sulaessa. Minun äitienpäiväkukka oli näsiä, vieläpä kaksi kappaletta (ihan itse ostin :D) ja lastenlapsilta saatu uusi kastelukannu. Kiurunkannukset on ihania, harmi vain että niitä on niin vähän myynnissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumien sulaminen sujui hyvinkin maltillisesti. Sade nosti täälläkin joen pintaa ja täytti ojat. Näsiät on sinnikkäitä sissejä. Syksyllä voi nuput olla pullistuneita, mutta niin ne vain pärjäävät talven yli. Ihan ihme kasveja!

   Kiurunkannuksia voi tilata kesällä syysistutuksia varten esim. Eurobulbilta. Ihan helpppoa netin kautta!

   Poista
 3. Täällä satoi lauantaina runsaasti ja tänään olikin mukavan helppoa kaivaa maata ja myös jakaa muutamia perennoja. Oli odotettu sade.
  Näsiät kukkivat kauniisti ja punaiset sinivuokot ovat todella suloisia.
  Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös rikkaruohot lähtevät tosi helposti näin kevätkosteuden aikaan maasta. Olen peruskitkenyt nyt omaa puutarhani johon rönsyleinikki ja nokkonen ovat iskeytyneet ikävällä tavalla. Nyt on helppoa kitkeä.

   Poista
 4. Kylmää on, mutta kesää kohti ollaan menossa. Ihana tuo valkoinen näsiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmää on vielä hyvän aikaa, ikävä kyllä. Ajattelin siti viedä tomaatit kasvariin. Aiemmin kuin ikinä koskaan.

   Poista
 5. Olet niin oikeassa:kevät on ihmisen parasta aikaa! Meilläkin on nyt satanut ihan reilusti. Ja miten hyvää se tekeekään luonnolle! Suohaisuhuppu!! Ei ehkä kaikkein viehättävin kasvi! En ole ennen kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suohaisuli on lähinnä jonkin hullun kasvikeräilijän kuriositeettikasvi. Kasvupaikkansakin pitää olla lähinnä märkää maata. Sattuu semmoinen olemaan lammen rannalla.

   Voi hittolainen kun lämpiäisi kelit. +3 astetta ei riitä oikein mihinkän, varsinkin kylmän tuulen ja tihkusateen riivaamana.

   Poista
 6. Onpa kaunis tuo valkoinen näsiä! Ja tietenkin pinkki sinivuokko myös. Sadetta on täällä saatu yli oman tarpeen. Nyt jos olisi jotain katemateriaaleja, niin eipä varmaan tarvitsisi miettiä kastelemista koko kesänä :D Lämpö olisi vaihteeksi toiveissa. Puutarhaan liittyviä juttuja minäkin aina toivon äitienpäivälahjaksi. Tänä vuonna sain ison kukkaruukun patiolle. Suohaisuhuppua ei voi kyllä kauniiksi kehua :D Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katemateriaalia on meillä onneksi melkein ylitarjontaan asti, mutta maa on vielä sangen kylmää. Töissä olen levittänyt kymmeniä kuutioita haketta pensasaitojen juurille. Onneksi on konevoimaa apuna, mutta loppusipistely tehdään käsitöinä.

   Poista
 7. Vahavistan, kevät o puutarhahullun paras vuarenaika. Oikia herkku, tua pinkki vuakko. Ai jestas, onkohan mun varionäkki hengis, vai onko taponlehti tappanu sen. Tilanne pitää tänä päivänä tutkia. Moon heilunu ruuvvimensselin kans voikukkien peräs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ihan paras aika kitkeä monivuotisia rikkoja. Ne ovat keväällä paljon löyhemmin maassa kiinni.

   Sinusta tulikin mieleeni, että pitää käydä tarkastamassa onko 'White Swan' vuokot hengissä. Blogistasi sain insipiraation niiden hankintaan.

   Poista
 8. Kevät on ihan huippunansa aikaa, sitten kun se pääsee kunnolla vauhtiin. Kyllähän se kärsimätöntä turhauttaa, kun etelässä kukkii vuokot ja itse potkii kinoksia. Mutta aika puntit tasaa ja kesä on kaikilla. Täällä itäkolkalla oli jo eka hellepäiväkin sekä hirmuiset ukkosmyrskyt lauantaina.

  Olikohan mullakin varjonäkki jossain, millään en enää muista kaikkia Särkän tuomistani, tänään bongasin penkistä taas yhden uuden, otan kuvan ja lähetän sinulle tunnistettavaksi. Lehdet muistuttaa vähän luppiota.
  Keväistä viikkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdistä luin idän ukkosista ja mietinkin osuiko ne teille asti. Sentään hellettäkin saitte, sitä voisi vähän kahdehtia, kun täällä tuulisessa tihkusateessa vedetään +3 asteen lämmöissä. En ole kehdannut edes tomaatteja viedä kasvariin.

   Ja näkemättä kuvaa vastaan, että luppio se kasvi on. Sellaisen Sanguisorba japonensis eli Japaninluppion otit Särkältä viime kesänä mukaasi. Hieno kasvi. Jos varjonäkkiä et löydä, niin omani on tehnyt rutkasti poikasia. Uusintapainos löytyy heposti.

   Poista
  2. Joo, täällä ukkosti ja myrskysi jo perjantaina. Arvaat varmaan miltä siistiksi haravoitu piha näyttää nyt, ankaran tuulen jälkeen... hoen itselleni, että salava on hieno puu.

   Japaninluppiohan se olikin, juuri niin. Pitää etsiä varjonäkki, minne lie tyrkätty.

   Poista
 9. Aivan upeita kevätkuvia! Viikonlopun sateiden myötä kevät on päässyt kunnolla vauhtiin. Ihanaa kevättä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on käännettävä lippalakin lippa niskaan, sillä kevään vauhti on huikea!

   Poista
 10. Kivoja ja erikoisia kasveja olit mukaan liittänyt. Lämmintä on nyt luvassa parsat jo nousee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kasvaa iso liuta kivoja ja erikoisia kasveja. Joku joskus pääsee esillekin :D

   Meillä valkosipulit ovat nousseet pontevina maasta. Elokuussa korjataan satoa! Parsan aika on justpian.

   Poista
 11. Kauniita kukkijia oot kuviin laittanu. Tuo varjonäkki pittää muistiin panna. Meillä viimeviikko ol vielä satteinen ja nyt ei vettä kaivata vähäänaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varjonäkki on ihan hauska erikoisuus. Meillä se tykkää puolivarjon kosteahkosta kivikkopaikasta, joka ei ole yhtään talvimärkä.

   Poista