keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Kevätpäivän tasaus

Yksi puutarhavuoden merkkipaaluja on juuri tänään keväpäivän tasauksena. Siitä kevät alkaa - noh ainakin valon puolesta. Taivaalta sattuu nyt mättämään taas räntää. Fiilistellään kuitenkin kuvilla, sillä kevättä tässä odotetaan varmaan jokainen. Kuvat ovat toissavuodelta, eli täällä Pohjanmaalla ei kevät tosiaankaan vielä silmuja turvota pitkään aikaan!

Silmuissa on tulevaisuus. Neuvoksenomenapuun (Malus echtermeyer)
punaiset kukkasilmut lupaavat paljon.

Täytyy pitää toivo korkealla, että viimein päästään taas maata kuoputtamaan. Pohjanmaalla kelirikko riesaa, eli loskaa ja vettä on infernaaliset määrät. Asfalttiteihin syntyy nopeasti teräväreunaisia reikiä, joita pitää parhaansa mukaan väistellä. Kyllä niitä koitetaan paikkailla, mutta paikat häipyvät pienessä hetkessä murusina penkoille.

Balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum) ja tahmea silmunsa.

Muuttolintuja vahtaan silmä kovana, mutta nehän tulevat vasta ensimmäisten sulien vesien ja pälvien ilmestyttyä. Vielä mennään vakituisella henkilökunnalla lintujen ruokintapaikalla. Melko vilske siellä käykin, ja keväisiä serenadeja lauletaan jo pontevasti. Selvää kevään odotusta on silläkin sektorilla.

Kirsikan kukkasilmut ovat pulleita.

Merenrantakaupunkiin on tulossa kaikkien aikojen vihervuosi, sillä minulla on ollut aikaa suunnitella monenlaisia kujeita. Sen voin kertoa, että huikea määrä ruusuja istutetaan kukkimaan kaupunkilaisten iloksi. Kuinkas muutenkaan.... en varmaan yllättänyt ketään tällä paljastuksella.

Kanadanruusu 'William Baffin'

Ensimmäiset kanadalaiset ruusut istutan kaupungin istutuksiin viimeinkin! Valitsin lajeiksi 'William Baffin'in ja 'Henry Kelsey'n. Isoon ryhmään tulee myös 'Sointu' ruusua, sekä mahdollisesti 'Iitin Tiltu'.

'Henry Kelsey'

Niin että malttamattomana tässä odotellaan lumien sulamista. Paljon on tekemistä tiedossa.
Iloa ja valoa viikkoosi, vaikka räntäsateiden keskelle!

30 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää, ei ole pitkä, kun omppupuussakin on jo lehdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottavan aika on kyllä pitkä täällä Pohjanmaan lumihankien keskellä :D

   Poista
 2. Onpas teillä silmut jo pullakoita! Täytyykin tehdä omalla pihalla kierros.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä korjata tekstiin, että kuvat on menneiltä vuosilta. Ei meidän silmut pullota vielä yhtään.

   Poista
 3. Hyvällä mallilla silmut, hitaasti tämä kevät nyt etenee mutta sentään etenee. Hyvät ruusuvalikoimat kaupungin istutuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silmut on toissavuoden kuvauksia, korjaan huijauksen tekstiin. Täällä tarvotaan paksussa hangessa yhä edelleen.

   Poista
 4. Onpa pulleita silmuja! Kevättä selvästi näkyvissä. Kauniit ruusut! Hyvää kevätpäiväntasausta ja oikean kevään odotusta!

  VastaaPoista
 5. Kivaa varmasti suunnitella tuollaisia ruusuistutuksia! En tiennytkään, että Iitin Tiltulla on nimikkoruusu, tuossahan se asui ihan naapuripitäjässä:)Minulla siis aukko puutarhasivistyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sievä ruusu Iitin Tiltu on, joten ansaitsee päästä julkisiin istutuksiin. Tosin - rumaa ruusua en ole vielä koskaan nähnyt :D Iitin Tiltu on löytöruusu Iitin kylästä, ja todennäköisesti ranskan- ja kurtturuusun risteymä.

   Poista
 6. Ei vaju hanki sitten millään, nytkin sataa ihan sakeasti sitä jonka nimeä ei enää kehtaa mainita.

  Meinasitko tilata ruusuja? Mulla oli jotain mielen päällä, kun vain muistaisin mitä... piti ängetä samaan tilaukseen sun kanssa.

  Kaupunkureissuille tarvii kohta kanootin mukaan, kotikaupunkini matkii Venetsiaa. Täällä pannaan vapaudenpuistoon avohakkuut ja palataan alkuperäiseen 1900-luvun alun istutussuunnitelmaan. Patsaitakin siirtävät. Kestää varmaan kauan, että silmä tottuu avonaisen puistoon. Toisaalta kyllä se päivitystä kaipaakin, nyt se on pulipuisto muutamalla narkkarilla höystettynä, ei paljon houkuta istuksimaan vaikka puistonpenkkien lisäksi siellä on keinujakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät keikkuen tulevi. Tänään on paistanut aurinko, satanut räntää ja vettä - lopulta alkoi tuulla niin että piposta saa pitää kiinni. Joka sorttia piisaa. Päivän piristi kuitenkin kiurun laulu! Ne ovat tulossa..!

   Vanhojen puiden kaato kerralla on hurjasti maisemaa muuttava operaatio. Minä yritän vähän kerrallaan uusia, ja istuttaa tulevaisuudessa uusittaviin kohteisiin jo valmiiksi nuoria puita kasvamaan. Sitten kun vanhukset on pakko viimein poistaa, niin ei tule ihan kaljua aluetta. Mutta joskus on pakko kaataa huonokuntoisia riskipuita. Se on aina murheellista.

   Joka kaupungissa on varma kevään merkki, kun puliukot ja narkit kaivautuvat talvikoloistaan puistoihin. Hekin tulevat tutuiksi puistotyöläisille. Keväällä aina lasken montako on jäljellä, ja suren niitä jotka uusina liittyvät remmiin. Yhä nuorempia luistaa elämän kaltevalla pinnalla :(

   Poista
 7. Aika talvista vielä on ulkona, vaikka valoisaa jo onkin. Onhan sekin jo jotain. Kovin malttamattomina odotellaan lumien sulamista ja pihatöiden aloittamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mittavat kinokset täälläkin on, mutta auringon mahti kasvaa joka päivä. Alkaa talvi viimein hävitä!

   Poista
 8. Upeaa oli eilen nähdä ekat joutsenet ikkunasta ja kuulla niiden huuto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joutsenet on minulla vielä näkemättä, vaikka naapurit raportoivat jo etujoukkojen olevan liikkeellä. Eli nähty on täälläkin. Sulaa vettä ei ole kuin jokien virtapaikoissa, eli vähinä on räpylänkasteluvedet.

   Poista
 9. Noin ruusuisten suunnitelmien parissa kevät on melkeinpä puoliksi tullut. Lunta riittää ja välillä kylmääkin, mutta ihan selvästi eteenpäin mennään. Täällä etelässä tiet ovat reikäisiä, kuin hienoin juusto. Ajaminen on melkoista puikkelehtimista, kun niitä reikiä yrittää väistää. Jokunen on jo tällä kylällä ehtinyt renkaansa rikkoa.
  Tulkoon sateet vetenä. Sulattaa aika hyvin lunta, vaikka jääkin pitkiksi ajoiksi jäiseen maahan lätäköiksi killumaan.
  Riemuisaa kevään odotusta sinne hankien keskelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäkin suorastaan hirvittää ensi kesän istutusmäärät. Se on enemmän kuin muutamaan edelliseen vuoteen yhteensä! Onneksi on apuna kaivuri kuskeineen ja pienoistraktori. Sekä terhakoita apulaisia. Eiköhän me selvitä urakasta!

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Keväällä maailma herää eloon. Se on todella kaunista! Neljä vuodenaikaa on hieno kokemus vuosi toisensa jälkeen.

   Poista
 11. Meille lokit on tullu, lunta paraikaa sateloo. On entistäkin mitä sulatella. Ruusujen huumaa on vuotettavissam mitenkä nuo kanadalaiset talaven yl pärjeväät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maestro kertoi myös nähneensä lokkeja täällä. Aikaisessa ovat! Jos nyt alkaa jo muuttolintujen invaasio, niin se povaa joko aikaista kevättä - tai tosi kurjaa värjöttelyä rohkelikoille. Toivottavasti ensimmäinen vaihtoehto on oikea.

   Ruusuja odotan taas tosi innoissani! Työpaikan kasvitilaukset tälle kesälle on sangen ruusuiset!

   Poista
 12. Puhkeavat silmut ovat odottamisen arvoisia! :) Meilläkin kylätie on ihan liejuinen tähän aikaan vuodesta. Hiekkatien huonoja puolia, mutta toisaalta, hiekkatiessä on jotain niin maalaistunnelmaa, että en sitä poiskaan vaihtaisi. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiekkatie meillekin... sehän tarkoittaa samaa kuin kuraiset autot heti kun on vähänkään märkää. Kaupungissa erottaa maalaiset siitä, että ne tulee kaupoille kuraisilla kumppareilla :D

   Poista
 13. Meillon ihan selevästi lumet lähteny sulamahan. Ohan sitä viälä 10-20cm, mutta aukkopaikkojaki löytyy. Taitaa sun käsittelys kaupunkikuva muuttua aika rajusti. Hyvä nii, kukkia/ruusuja ei oo yleesillä paikoolla koskaa liikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulaa täälläkin, mutta jäljellä on vielä yhtenäinen 30-45 senttinen hanki. Siis ihan liikaa, mutta suunta on kevättä kohti.

   Nyt istutetut puut alkavat näyttää puilta noin 10 vuoden jälkeen. Hidasta on lopputuloksen saavuttaminen... Onneksi pensaat alkavat jo kolmantena vuonna näytää vähän luonnettaan. Ja jokainen vuosi tuo lisää kasvuja ja kukoistusta. Pitkäaikaisen suunnitelmallinen rakentelu on harrasta toimintaa.

   Poista
 14. Olisi huippua nähdä istutuksesi. Mutta jos ei muuten, niin kuvien kautta pääsemme varmasti nauttimaan ruusujen loistosta.
  Meillä ei lunta ole oikein enää muuta kuin kasoissa, ja ruusujen silmuja turvottaa. Varovasti uskalsin katsoa albojen oksia, sillai sormien raosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ihan harrastus kuvata tekemisiä ja istutuksia, eli kuvia varmasti tulee töistä ja kotipuutarhasta.

   Kävin just mittaamassa lumen syvyyttä - 40 senttiä on vielä, eikä pälviä missään. Ruusumaassa on maanpinta jäässä. Viime talven ruusumaat oli hangen alla sulia. Saapa nähdä...

   Poista
 15. Nyt on pitänyt useamman kerran selailla aikaisempien keväiden ja kesien kuvia, sillä kevään kaipuu on välillä ollut aika kova! Päivän pitenemisen myötä oma mielialakin on kohentunut huomattavasti. Eiliset kylvöt viimeistään saivat ajatukset kunnolla kääntymään kevääseen ja suunnitelmiin. Sinulla ne suunnitelmat ovatkin jo valmiina, mahtavaa! Nyt vain odotellaan, että lumet väistyvät ja päästään upottamaan kädet multaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkuvat liesovat kuumetta :D Lisääntyvä valo tuo ihmeesti energiaa lisää. Viikonloppuisin univelkojen kuittaus ei uneta enää klo 10 asti, vaan kahdeksan maissa alkaa uni karata jo. En kyllä osaa sanoa kariseeko unet ensin minulta vai koiralta. Ylös on kuitenkin noustava.

   Poista