maanantai 11. maaliskuuta 2019

Kaatoiko kissa taimikasvatukset?

Toveri Hirnakka kertoi blogitekstissään kissan kaataneen taimikasvatukset lattialle. Linkki tässä. Lupasin lähettää kuvat kissanpitävästä taimikasvatusratkaisusta. Tässä lupaamani:

Tämä tuholainen on nimeltään Tiuku

Äitini on iän ja sairauden vuoksi joutunut luopumaan koiristaan, jotka olivat nekin huomattavan vanhoja jo. Minä hankin hänen surua ja yksinäisyyttä helpottamaan kissanpennun. En arvannutkaan minkä sortin tuholainen tuli hankittua :D

Olen söpöläinen puutarhakissa! Samettiruusut haisevat, joten saavat olla rauhassa.
Tiuku on tavallinen maatiaiskissa, mutta se on adhd ja hyperaktiivinen. Se on jo kolme vuotias, mutta ei vain rauhoitu. Aktiivisuutta riittää, ja erikoisalana on puutarhurointi. Se silppuaa ja repii kasveja - erityisesti nuput on sen tuholistan ykkösenä. Vain pahalta haisevat kukat - kuten pelargoniat - saavat olla rauhassa. Mullan viskely purkeista on myös mitä mainiointa viihdettä Tiukun mielestä, joten miten saada mahtumaan samaan huusholliin kissa ja taimikasvatukset?

Äitini rakastaa kesäkukkien kasvattamista, joten tähän tuholaisongelmaan piti paneutua. Maestro suosikkivävynä (ja ainoana vävynä siis) tarttui toimeen. Pohjana oli halpa minikasvihuone, jota tuunattiin vähän:

Muovihuppu pois ja nippusiteillä metalliverkkoa runkoon kiinni.
Katiska- ja muusta metalliverkon jämistä on tehty kissanpitävä suojus. Kastelua helpottaa ylös nousevat oviluukut tuossa etuseinässä. Taimet saa nejään tasoon. Ylimpänä parvekelaatikossa on itämässä äitini ikisuosikkeja astereita, seuraavalla hyllyllä on minun tomaatit ja paprikat, sitten on samettiruusut ja alataso on vielä vapaana.

Yrittänyttä ei laiteta! Saa yritää :)
Tämä keksintö on käytössä jo ainakin kolmatta kevättä. Sitä viritellään aina tarpeen mukaan, sillä Tiukulla on aikaa ja energiaa ratkoa visaista ongelmaansa päästä taimien kimppuun. Se ei hellitä, joten kilpavarustelu taimien turvaksi pitää muorinkin iskussa.

Sillä välin maalaiskissat viettävät talven kestävää siestaa kotona:

Talon vanhin katti Welho nukkuu jo korkean ikänsäkin vuoksi lähes koko päivän.

Nuoremmasta päästä White Trash porukan emäkissa on näköjään otellut jonkun toisen kanssa nenänpäästä päätellen:

Hattara

Hattaran tytär Nipsu on ainoa lyhytkarvainen. Muut ovatkin tähän aikaan vuodesta melko takkuisia. Koitan saksia takkuja pois, sillä nämä eivät suostu kammataviksi suurin surminkaan. Takkujen saksiminenkin on sangen hankalaa puuhaa.

Nipsu eli Nipa oikosenaan sohvalla.
Nipan veli Puffle oli jossain piilossa nukkumassa, ja Rauski ADHD viiletti ainoana ulkona. Meidän kissat huilivat koko talven laiskoina. Vetelehtimistä keskeyttää vain evästauot. Nuorin kissa Rauski on ainoa, jossa on vauhtia myös talvella. Sekin jättää kaiken kasvuston sisällä ihan rauhaan.

Siinäpä pieni tietopaketti kilpavarustelusta puutarhuri vs. kissa. Vähän surkuhupaisaa on se, että minä kelvoton taimikasvattaja omistan viisi kasvineutraalia kissaa, mutta äitini ainoa katti silppuaisi ansiokasta taimikasvatusta täystuhon lailla. Onneksi hänellä on näppärä vävy!

Lumisateen keskeltä kevään odotusta toivottelen! Iloa ei nyt repeä taas uudesta kymmensenttisestä lunta. Riitäisi jo.

27 kommenttia:

 1. Kylläpäs Tiuku vaatii kovetut viritelmät. Onneksi oli apu likellä :) Rupiaa tääläki olemaha lumimitta täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja koko ajan saa virittää uudenlaisia esteitä - pysyy mumma viriänä! Ihan hauskaa on seurata äiteen ja kissan keskinäistä kilpavarustelua :D

   Lunta on piisalle asti jälleen kerran. Tykkään kyllä näistä vanhanaikaisista talvista, mutta liian pitkiä talvet vaan ovat.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Juu ei tuommmoisia joka päivä näekään. Melko vauhtipeli.

   Poista
 3. Tuohan on hyvä idea. Itse olen käyttänyt kirkkaan muovisia säilytyslaatikoita, joihin porailee reikiä ilmanvaihdoksi. Tuppaavat vain silti pysymään turhan kosteina, joten voisinkin seuraavaksi kokeilla tätä teidän ratkaisuasi. Meidän kissat eivät varsinaisesti tarkoituksella tuhoa, mutta tykkäävät maistella pieniä taimia ja ruukkuja myös helposti putoilee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämä on hyvin tuulettuvaa mallia, jossa liika kosteus ei kyllä haittaa. Kissan luontainen uteliaisuus johtaa sitä tahattomiinkin tuhotöihin. Jos ihmisillä on levottomat jalat-oireyhtymä, niin monella kissalla on levottomat käpälät-syndrooma :D

   Poista
 4. Kaikkensa sitä joutuu tekemään taimien eteen :D
  Tuohan on varsin kätevä ja pätevä viritys.
  Sais jo lumentulo loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatuspuuhat on vain niin suuri ilo, varsinkin jo kovin rajoitteiselle äidilleni. Kuvista vasta keksin, että se ruoja kiipeää kastelemaan tuon ylhäällä olevan parvekelaatikon... pitää huomenna nostaa ylhäällä oleva laatikko alas. Hitto nuo vanhat muorit on ovelia - olen kieltänyt jo aikapäiviä sitten kiipelyn!

   Poista
 5. Maestron kädenjälki näkyy, loistava idea tuhovimmaisen muukalaisen kurissa pitämiseksi!

  Minä taidan toimia niinkuin sinä, vien tomaattiyritelmät mummon ikkunalle, siellä on huomattavasti rauhallisempi eteläikkuna ja leveät ikkunalaudat. Chilit näyttävät viihtyvän, toistaiseksi, eteisen viileässä valoisuudessa. Niihin ei kissa näytä paneutuvan yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maestrossa on sellaista keksijän vikaa ollut aina. Ja mummot on ihan parhaita noissa kasvatuspuuhissa. Minä nyt viimein luovutin ihan sovulla nämä esikasvatukset osaavammille.

   Poista
 6. Näppärä systeemi ja hauska postaus muutenkin! Tiuku haluaisi selvästi oman purkin kissanminttua tai vastaavaa hoidettavaksi :D Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiuku hoitaa sangen nopeasti vihertyöt multia myöten leveälle, jos saa tilaisuuden. Jostain syystä äiteellä tuppaa olemaan kukat amppeleissa, tai sitten tosi pahan hajuisia. On tuo aika härö kissa :)

   Poista
 7. Aika hauska, että kissatkin voivat olla puutarhahulluja - tai sitten eivät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiuku todella paneutuu näihin viherhommiin. Sisäsyntyinen puutarhurinsa on vain ihan täystuho.

   Poista
 8. Tiuku ei selvästikään halua kilpailijoita huomiota jakamaan. Se haluaa äitisi jakamattoman rakkauden ilman ainuttakaan kasvia.
  Erinomainen ja kissankestävä ratkaisu.
  Tyttäreni kissaveljekset Nemo ja Loki ovat jo 14-vuotiaita. Meillä ollessaan ne saavat helposti tuhoa aikaan. Varsinkin Nemo. Ei niitä välttämättä taimet kiinnosta, vaan se, että taimet taimet on sijoitettu niiden kulku- ja makoilureiteille. Joita taasen on aina ne paikat, joissa joku haluaisi pitää jotain muuta, esimerkiksi taimia. Lisäksi Nemo ja Loki ovat aika kookkaita kissoja, mutta kuvittelevat olevansa pikkuruisia söpöläisiä.
  Joopa joo, ei enää innosta nämä lumisateet ja -10 asteen yöpakkaset. Nyt vain kilpaa muutosta toivomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissapsykologinen näkemys, Between. Ehkä kyseessä on siis kateus, kun muori puhua höpöttää kasveille :D

   Auringossa on jo voimaa, sillä olen jo havainnut piteneviä jääpuikkoja aurinkopuolen räystäillä. Hankikin on höttöistä, joten se vajuisi kyllä lämmöissä pikaiseen. Sitä odotellessa...

   Poista
 9. Kyllä on pätevän tuntuinen taimenkasvatuspaikka! Ja mahtava tuo puutarhuri-Tiuku:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simmottinen kissanpitävä taimikasvattamo. Tarve luo kekseliäisyyttä :D

   Poista
 10. Oottapas keksiny hyvän systeemin taimikasvatukseen. Kovasti sahovaa nää siät nyt, eilen ol veskeli. Yöllä ol merkkilumet satanu. Kyllä nämä lauhat kelit lumenpintoo laskoo. Veit on jo liikkeelle lähteneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan pakko keksiä ratkaisu, jolla kissa ja taimet saadaan sopimaan samaan huusholliin.

   Vedet on täälläkin ihanasti irrallaan! Kevättä on ilmassa, jopa linnutkin vetävät keväisiä säkeitä ihan tosissaan. Ilosta sitäkin kuuntelee!

   Poista
 11. Todella fiksu ja näppärä ratkaisu taimien suojaksi! Lumikerros on onneksi näillä parinkin plus-asteen keleillä vähitellen laskenut, mutta yhtään lisää ei enää tarvitsisi tulla. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimiva, vaikka ei niin kaunis ratkaisu. Kissaa ketuttaa, kun siitäkin olisi niin mukavaa puutarhuroida.

   Täällä on nyt keväiset fiilikset, kun yötkin on plussalla. Huikeat hanget vajuvat vääjäämättä, mutta on niitä paljon jäljellä. Lisää en toivo enää yhtään!

   Poista
 12. Hauska kissa😁onneksi maestro keksi ratkaisun.

  VastaaPoista