torstai 24. tammikuuta 2019

Ilman koiraa

Rieko the Riesa on ollut ilonamme puolitoista vuotta. Monen koirattoman vuoden jälkeen kuopuksen usean vuoden piinallinen painostus onnistui viimein, joten Juhannuksena 2017 Rieko asettautui kissalauman komentajaksi.

Pieni, söpö täystuho.
Aiemmin bordercollieta omistaneena toivoin käyttökoiraa, joka olisi pikkuisen vähemmän kuin bortsu. Australianpaimenkoira voisi olla... no ei ollut yhtään "vähemmän".  Bortsu ja aussi on hyvin samantyyppisiä, mutta aussi on ehkä hivenen kovapäisempi. Bortsun ehdoton miellyttämisen halu on jotain ainutlaatuista. Sitä ei ainakaan tällä meidän aussilla ole ollenkaan yhtä rajattomasti.

Aikuinen Rieko - edelleen vauhdissa!
Kuopus lopetti koulunsa, kun ala ei ollutkaan "hänen juttunsa". Vaikeaa se onkin ysiluokkalaisena tietää, miksi isona alkaisi, joten pari vuotta meni selvittää valinnan osuvuutta. Nyt on harkinta ja haku päällä, mutta arkipäivät onkin joutilaisuutta. Kuopus pyysi saada Riekon kaverikseen omalle kämpälleen, että arki pysyisi aikataulussa ja tulisi tehtyä muutakin kuin tuijotettua juutuupia. Siis koira herättämään, kiskomaan ulos lenkille ja seuraksi.

Nämä kotoisat lenkkipolut vaihtuivat cityelämään.
Rieko muutti sitten Merenrantakaupungin keskustan kerrostaloon ainakin arkipäiviksi. No kolmen päivän päästä flunssa iski Kuopukseen, joten tänään hain Riekon takaisin kotiin. Sillä välin talon kissat olivat heittäytyneet vallan kalifeiksi, kun poliisiosasto oli häipynyt. Tätyy tunnustaa, että kissojen solidaarisuus ei kanna kovinkaan pitkälle. Ne jakavat toki ruoan samalta lautaselta keskenään, mutta muutoin niillä ei ole rippustakaan solidaarisuutta. Ne ovat aitoja opportunisteja - paatuneita sellaisia. Yksikään niistä ei kaivannut koiraa, vaan olivat heti kuin ellun kanat hyppimässä pöydille. Rieko ruukasi komentaa niitä ääneen, jos menivät pöydille. Tämän se teki toki silkasta kateudesta, kun itse ei yltänyt...

Tammikuista aamuaurinkoa
Kuopus pyysi Riekoa hakiessani, että saisi sen takaisin kun tervehtyy. Lupasin. Meillä eletään niin maalaisoloissa, että varmaan on koirallekin hyväksi olla välillä sivistyksen keskellä. Lenkkipolun uutistarjontakin on tuhannesti monipuolisempaa, kun meidän harvaankuljetulla kylänraitilla, vaikka kaupungissa ei pääsekään vapaana juoksemaan.  Tänään vedettiinkin sitten kotona mukava irtojuoksulenkki napakassa -21 asteen pakkasessa.

Lumileikit on koiran iloja.
Niin että meillä on nyt ainakin jonkin aikaa osa-aikakoira. Rieko on osin Kuopuksen seuralaisena kaupungissa ja osin kotona. Hyvin näytäisi koira sopeutuvan vaihtuviin olosuhteisiin - onhan kummassakin päässä oman lauman jäsenet. Yllättävän helposti Rieko sopeutui myös kerrostalon portaisiin ja rapusta kantautuviin ääniin. Se ei edes hauku ovikelloa, mikä minusta on ihme, sillä niin äkäisen älämölön se nostaa, kun joku ajaa täällä kotona autolla pihaan.

Kylmää ja kaunista.

Pakkaset jatkuvat tasaista tahtia. Jotenkin talven kuva muistuttaa vuoden takaista. Silloinkin tammikuun loppu ja helmikuu olivat pakkaskuukausia. Lunta oli kyllä silloin enempi, mutta kyllä nämäkin hanget piisaavat hyvin. Lisää sataa ihan varmasti koko maaliskuun. Kesän hillittömissä helteissä melkein uskoikin ilmaston lämpenemiseen, muta kyllä näissä talvissa on taas ollut ihan vanhanaikaista meininkiä - eli lunta ja pakkasta. Voisiko heittää hienoisen toiveen, että kun on taas perinteinen pakkastalvi, niin olisi myös perinteinen aurinkokesä? Tosin lisätoiveena esittäisin, että kesällä olisi kiva jos sataisi ainakin kolmen viikon välein kunnolla. Ja helteiden määrässä voisi kohtuullistaa viime vuotisesta. Kunnon lämpösumma on tosi jees ruusuille ja kärhöille, mutta puutarhurin itsensä pitäisi säilyttää työkyky. Siihen vaaditaan ajoittaista sadetta ja alle +25 asteen lämpöjäkin.

Mutta hei - tammikuu on viikossa selätetty! Iloa ja valoa koko loppukuuhun!

36 kommenttia:

 1. Ai kamala kun sydänalassa muljahti otsikon takia.
  Onneksi ei mitään tuon vakavampaa ollut Riekon kohdalle osunut :D

  Hyvää sille tekee elellä välillä urbaanimmassa ympäristössä, sitä kivempaa on sitten tulla kotilomalle.

  Kissat ovat ihan kelmejä. Täällä muuan keltasilmäinen otus kävi puremassa neulepuikkoni pään säleiksi. Piti ostaa uudet puikot ja kirota katti alimpaan kattilaan. Älysin kuitenkin vähän kynsiviilalla hioa ja kas, puikko pelittää edelleen oikein mainiosti. Onneksi se on pyöröpuikkojen vasen tikku, ei oo niin tarkkaa vaikka onkin vähän tylsempi pää.

  Pakkanen kiristyy täällä. Luvassa on sekä lämmitystä, että lumitöitä. Aloitin lämmityksellä.

  Ja kas, tammikuu päättyy tosiaan pian. Se on sitten viikon päästä lähtö Tampereelle, vaihteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori vanha kamu, mutta sorvasin otsikon ajatellen sen iskevän just sun suoneen :D Vähän teatraalisuutta oli kyllä otsikoinnissa - todellisuus onneksi hitokseen laimeampaa.

   Teilläkin Peetu on seilannut vallan Hispanjaan asti perillisen mukana, joten enempi teillä on kokemusta jaetusta koiruudesta. Näyttää se sujuvan täälläkin ihan lutvikkaasti. Ehkä itse oudoksun eniten tilannetta :)

   Poista
 2. Kuinka lainkaan maltoit antaa Riekon lainaan😔? Noh, ehkä uudet ympyrät tekevät hänelle hyvää.
  Jep, kunnon talvea pitelee. Samaa mieltä kesästä mutta yhtä kuumaa ei tahdota😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ajatelin Kuopusta, joten raaskin sijoittaa koiran personal traineriksi ja ystäväksi sitä enemmän tarvitsevalle. Ja voimme sopia vuoroista tarpeen mukaan. Sopeutuvathan lapsetkin elämään vuoroviikoin erovanhempien kanssa :D

   Poista
 3. Samaa mieltä tuosta säätoiveesta! Mutta otetaan vastaan, mitä tulee. Meillä kokopäiväkoira.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko ottaa vastaan, mitä ylhäältä annetaan. Sään suhteen yleensä aina on jotain liikaa ja jotain liian vähän. Sopivaa on oikeastaan aika harvoin tai pitkään :D

   Poista
 4. Säätoiveesi kuullostaa oikein hyvältä, komppaan täysillä! Ihania kuvia, ja uskon, että Rieko nauttii vaihtelusta kahden kodin välillä, hän on kummassakin odotettu ystävä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omaa laumaa on kummassakin päässä. Uusia elämyksiä, kuten koirakavereita on kaupungissa automaattisesti paljon enemmän. Sivistystä ihmisten parissa saa myös kasvattaa. Kaikkia vastaantulijoita ei tarvitse rakastaa ylettömästi.

   Poista
 5. Mie ihan säikähin, onko Riekolle mitä sattunu! Onneks on lenkkikaverina ja kissojen jöön pitäjänä edelleen!

  Siätoveet ois samanlaisii, viimekesänä monesti sanoin, onneks ei iltalypsylle tarvii männä. Navetta ol kun sauna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen hain Riekon takaisin, ja kissat joutuivat hakemaan taas nukkumapaikkansa jostain muualta, kuin keskeltä pirtin lattiaa. Yöllä sängyssä oli ahtaan oloista, kun peräti neljä kissaa (normaalin kahden sijasta) änkesi parisänkyyn.

   Niitä yli +30 asteen helteitä en kyllä kaipaa uusintana. Liika on liikaa, eikä työt luista kuumassa.

   Poista
 6. Hyvää varmasti tekee koiralle maalla olon jälkeen myös tutustua kaupunkiin:) Hienoa, että on noin hyvin sopeutunut uuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo sopeutua, kun Kuopus on koko ajan ollut se PikkuEmäntä. Kuopuksen pois muuton jälkeen lauma hajosi, ja vain me vanhat jäätiin koiran kaitsemaksi.

   Poista
 7. Huh, vähän säikähdin minäkin, että mitä nyt on tapahtunut. Hyvää tekee Riekollekin välillä nähdä muuta maailmaa. Meidän koira pääsee välillä "huilailemaan" maalle vanhempieni luo. Meidän mielestämme Karo aktivoi sopivasti vanhempieni 9- ja 10-vuotiaita laiskamatoja, jotka alkavat parin päivän jälkeen käyttää mielikuvitustaan etsiessään rauhallista piilopaikkaa päivänokosille :D Samat säätoiveet esittäisin minäkin. Olisikohan joukkoanomuksella mitään vaikutusta? Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksipäs pieni vaihtelu ei virkistäisi koiraakin? Kovin tuttuja latuja mennään kotioloissa. Vanhoille koirille (ja ihmisille...) se on ihan riittävää, mutta Rieko on nuori ja utelias.

   Tuohon joukkoanomukseen tuntuisi olevan osanottajia useempiakin! Peukut pystyyn ja toiveet korkealle!

   Poista
 8. Varmaan vaihtelu tekee Riekolle hyvää ja antaa uusia virikkeitä. :-) Nyt onkin olleet napakat pakkassäät uloiluun, toivottavasti tästä hieman lauhtuu. Perinteiset sää kylläkin täällä Kuopiossa näin Tammimarkkinoiden aikaan. Tänään suuntaan töiden jälkeen torille rinkelinostoon. :-)
  ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin joo kans noin, että uudet virikkeet voivat olla nuorelle koirallekin elämyksellisiä. Uudet tilanteet ja niistä selviäminen tuottaa itsevarmuutta nuoreen, hönöön koiraan. Kätevää kun voi ulkoistaa uusien tilanteiden kohtaamisen :)

   Poista
 9. Komea koira tuo Rieko! Voisin kuvitella itsellenikin aussien, mutta nyttemmin olen uhonnut, ettei meille beauceronia karvaisempaa koiraa tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et varmasti halua kuulla, mitä kuusi pitkäkarvaista kissaa ja yksi villava aussi tuottavat...? Aussi on todella toiminnallinen koira, ja ekana elinvuotenaan suorastaan rasittava riiviö. Klikkaamalla oikean sivun tunnisteista "koira" saa kattavan kuvakertomuksen. Kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

   Poista
 10. Ihanan näköinen tuo Rieko . Minulla on alkanut jostain syystä haluttamaan koiraa. Mutta se pitäisi olla sellainen että ei olisi metsästyskoira .Meillä kun mökillä on kaikenlaisia eläimiä luonnossa. Mutta katsotaan, mies ei ole oikein halukas .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jokainen koira kiinnostuu muista liikkuvista eläimistä, mutta metsästyskoirilla useilla on taipumus lähteä pihalta itse lipettiin metsälle. Paimenkoira- ja seurakoiraryhmistä voisi katsella ja haaveilla.

   Ei meillä Maestro pitänyt yhtään ajatuksesta hankkia koira. Hän sattui jäämään määrävähemmistöön äänestyksessä, jossa koirille allerginen esikoinen oli jo muuttanut pois kotoa. Koira oli kuopuksen vuosien haave, mutta sitten hän itse muutti pois kotoa - asuntoon jossa lemmikkien pito on kielletty. Nyt on asuntokin vaihtunut, joten voimme jakaa koiruuden.

   Poista
 11. Minäkin jo luulin pahimman tapahtuneen..... onneksi ei.
  Mutta miten fiksusti nuori-immeinen teki, kun otti koiran aikatauluttajaksi, nostan hattua!
  On nuo eläimet sellasia epeleitä, ettei tosikaan :) Onneksi tänään pakkaslukemat on kirjattu alle kymmenen asteen lukemilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otsikossa taisi olla dramatiikkaa melkein liikaakin, pahoittelut! Ihan hyvin täällä kaikki on :)

   Koirat on tosi hyviä personal-rainereita ja tassuterapeutteja. Ne on aina hyvällä tuulella, eivätkä koskaan muistele mitään pahalla.

   Meillä lauhtui merkittävästi, mutta edelleen on -13. Se tuntuu ihmeen lämpimälle tosin, kun ehti tottua ikävämpiin lukemiin.

   Poista
 12. Hetken jo kävi ajatuksissa täälläkin onko koiruudelle jotain ikävää tapahtunut. Onneksi kyse oli ihan muusta.
  Talvista on täällä meilläkin ja pihan kasvit uinuvat hyvässä suojassa lumipeitteen alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lunta on liiankin "kohtuudella" pakkasiin nähden. Toivoisin suurempaa suojakerrointa ruusuille. Vähän on kylmä rinki sanonko-minkä-ympärillä, että kuinka ryhmäruusut selviävätkään suojauksista huolimatta.

   Rieko on ja voi hyvin taas ihan kotioloissa. Kunhan Kuopus elpaantuu lentsusta, niin (aikaisintaan maanantaina) vien koiran taas cityelämään.

   Poista
 13. Onneksi sulle jää lauma kissoja, ku Rieko on stadissa. Kuapuksen aika kuluu varmasti palio paremmi Riekon kans.
  Ei teilläkää oo lunta ihan maharottomia määriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuudella kissillä pärjää ihan just ja just :D

   Kuopuksella on nyt kovempi kaverin ja koiran tarvis pitämään vuorokauden rytmit kohillaan. Ihan ansiokasta tehtävää Rieko toimittaa citykoirana. Ehkä elämyksiä ja kokemuksia sille itelleenkin.

   Ihan kätsyä omaltakin kohilta, että jos joskus pitää hoitopaikkaa koiralle saada reissun tmv. takia, niin hyvinkin tuttu paikka oman ihmisen kanssa on heti likellä.

   Poista
 14. Kiva että Rieko käy viemässä aktiivisuutta ja rutiineja kuopuksellesi :) Ja tottahan toki kissat nauttivat tilanteesta :D
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirilla on monenlaisia terapeuttisia vaikutuksia ympäristöönsä, se on niin totta. Nytkin minua tuijotetaan ruskeilla silmillä, että olis aika lähteä lenkille. Tuohon pakkaseen (-23) en lähtisi ilman tätä kannustajaa :)

   Poista
 15. Rieko on niin kaunis koiruli.Sehän on kivaa että on vaihtelua, olla välillä maalla sekä kaupunkissa.Hyvää viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rieko kiittää kohteliaisuudestasi, Irma! Vaihtelua se on myös meille ihmisille ja kissoillekin. Nyt on vain hypättävä kaikkiin toppavaatteisiin, ja siirryttävä ulkoilemaan. Koira ei anna armoa...

   Poista
 16. Täälläkin säikähdettiin, että mitä on tapahtunut - onneksi ei mitään kuitenkaan! Rieko on vauvakuvassa ihanan pehmeä ja pyöreä, tassut pumpulia! Kissat ovat kyllä sellaista sakkia, meilläkin - vaikka ihania hekin! Mukavaa, että Rieko on kuopuksen seurana, päivä saa rytminsä.

  Samaan toiveeseen yhdyn, lämmin kesä ja sadetta. Ihanaa, että on pakkasia ja lunta tullut kunnolla...loskaa ei kukaan kaipaa!

  Mukavaa alkanutta viikkoa sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kaikki on ihan mukavasti täällä. Koirakin on viettänyt maalaisviikonloppua vapaana juosten. Odotan josko kuopus soittaa ja tilailee itselleen kaveria :)

   Poista
 17. Ihana koira, meillä on myös 12 vuoden jälkeen otettu silkkiterrieri, nyt 1v.2kk blogista arvonta postauksesta voit katsoa meidän pennun kuvan.Liityin lukijaksi blogiisi myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa - uusi blogi! Kiva kun kävit heipattamassa täällä ja jäit lukijaksikin! Tulen katsomaan teidän juttuja.

   Aika pitkä tauko meilläkin oli bordercollieiden jälkeen, mutta aina sitä kaipasi karvakaveria. Kissoja meille siunaantui vuosien varrella kuusi, joista kaksi alkaa olla jo vanhuksia. Kaikille karvatassuille on kuitenkin sijansa sydämessä ja pirtissä.

   Poista
 18. Älähän säikyttele tuollaisilla otsikoilla viattomia ihmisiä. Onneksi kaikki hyvin.♥ En olisi mmuuten kestänyt... Huh!!

  VastaaPoista
 19. Huokase Pauliina - pientä dramatiikkaa otsikossa ja tekstissä kaikki hyvin :D Olen palannut normaaliin keski-ikäiseen tekstiin jälleen.

  VastaaPoista