sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Syyspuuhat jatkuvat

Marraskuu on alkanut suht lämpimissä merkeissä, joka antaakin mahdollisuuden jatkaa syksyisiä puuhia puutarhassa. Viikonloppuna ei ollut kovin paljon velvoitteita, joten saimme Maestron kanssa aherrettua pihapuuhissa. Maestro on rakennellut puuvajaa, kun entiseen liiteriin ei mahdu viimeinen kuorma rankoja.

'Morden Blush' kukki kauniisti ja pitkään tänä kesänä. Kuva elokuulta.

Minä sain viikonlopun aikana istutettua kuusi pensasruusua. Olen sirotellut pieniä 3-5 ruusun pensasruusuryhmiä hyötymaan ympärille. Lauantaina pääsi maahan 'Tove Jansson', 'Loiste' ja 'Sävel'. Istutin ne mansikkakankaaseen ja katteeksi laitoin oksahaketta. Vielä siinä paikassa on yhdelle ruusulle tilaa, mutta en ole vielä keksinyt mikä siihen sopisi. Se onkin ensi kesän hommia.

'Sävel' minulla on toisaallekin istutettuna. Tämä on perin nätti ruusu, joka kukkii pitkään.

Toiselle kulmalle istutin kaksi Valamonruusua ja yhden 'Linnanmäki' tai toiselta nimeltään 'Linnanmäen Kaunotar'. En tiedä kumpi on virallinen nimi, mutta ruusu on kieltämättä kaunotar suurin valkoisin kukin kukkiessaan. Myös nämä ruusut istutin mustan kankaan alle. Oksahake loppui tilapäisesti kesken, mutta eiköhän siihen katekin ilmesty. Musta muovikangas on aika tylsän näköinen.

Valamonruusu. Kuva lainattu Särkän Perennataimiston sivuilta. Nyt vielä
muutama vuosi kukkivan kukoistuksen odotusta!

'Linnanmäki' - kuva myös Särkän Perennataimiston sivulta.

Ennen iltahämärää - joka muuten tulee käsittämättömän varhain - lapioin ja talikoin paraatipenkin takareunasta ruohottumaan päässeen alueen ylös. Juolavehnä oli vuosien saatossa päässyt hiipimään penkkiin, jossa oli ilmiselvästi viihtynyt. Olen lähes vuosittain nostanut ylös jonkin alueen, mutta takareuna on saanut olla 15 vuotta rauhassa. Nyt oli aika senkin kunnostamiseen.

Kandanruusu 'William Baffin' ja väriminttu 'Rosaliina' elokuussa.

Kaikki työt, jotka pystyy syksyllä tekemään on pois kevään kiireistä. Eli liputan vahvasti lempeitä syksyjä, jotta ehtii kunnostaa mahdollisimman paljon puutarhassa. Keväällä on kuitenkin taas sata rautaa tulessa ja mahdoton kiire kevään kanssa kilpaa juostessa.

Merenrantakaupunki saa syksyisin nauttia meren tuomasta lämmöstä, joten meille talvi ei ole ensimmäisenä puskemassa. Meille on enempi sääntö kuin poikkeus saada lempeät ja lämpimät syksyt. Aratkin puuvartiset saavat aikaa tuleentua.

Uusi hylly tuli tlapäisesti tänne matkalla kuopuksen uuteen kotiin.
Jopa kollipojat heti asettautuivat rennosti hyllylle loikomaan.

Tänään myös ehdin verkottaa Arbetorumin herkullisimpia yksilöitä. Jaolle on tulossa myyrien lisäksi rusakot ja kauriit. Koko kesänä ei kauriita näkynyt, mutta nyt on 2-4 kauriin ryhmiä käynyt esiintymässä ja jälkensä jättämässä. Ensilumikin paljasti jänöjen tepastelevan luottavaisina pihapiirissä. Ja kissat ovat kertoneet, että myyriäkin on. Siis suojaustoimet on viisasta tehdä. Minä koitan kuutioida kunkin puun ja puskan kohdalla niiden maittavuusasteikkoa. Nuoret lehtipuut tahtovat kelvata joka tuhoilaissortille, eli kyllä verkottaa ja runkosuojata saa ahkerasti.

... ja tarkastaja myös paikalle.

Ruusujen tyvimultaustakin mietin, mutta vielä on niin lämmintä että siirsin operaatiota edelleen. Ainakin puoleen kuuhun asti on yötä päivää plussalla, joten en pidä minäkään kiirettä. Ruusutkin ovat täydessä lehdessä ja viimeisiä kukkia koittavat avata yhä lyhenevissä päivissä. Pitäisikin käydä leikkaamassa latvat lyhyemmiksi ja odotella kylmeneviä kelejä tyvimultausta varten.

Iloa ja valoa arkiviikkoosi!

24 kommenttia:

 1. Mullaki o viälä pitkä lista sekalaasia töitä tekemätä. Ei mitää istutushommia, mutta kaikellaasta muuta askaresta. Teen nii kauvan kans ku o hyvät ilimat. Keväällä saa sitte tosiaanki keskittyä joihinki muihi asioohi. Hianoja ruusukuvia ja ihanan rennot katit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin sain istuushommat valmiiksi, mutta nyt olis kyllä tulppaaneille ja narsisseille kolme neliötä vapaana. Pitänee vilkuilla, onko tarjontaa enää niillä markkinoilla.

   Keväällä on uudet kiireet taas edessä, mitä ilolla kyllä odotan!

   Poista
 2. Tove on ihana. Se on kasvanut meillä aika hyvin ja kukki tosi komeasti. Onko sinulla Sointu? Se tuoksuu tosi voimakkaasti ja kukkii hyvin.
  Linnanmäki on aivan ihana, haluaisin sen. Taitaa tontti käydä pieneksi....
  Ai, joo, herättelen vanhaan blogia, kaikesta huolimatta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tove Jansson on ollut vuosia mun toivelistalla. Moneen suunnittelemaani puutarhaan olen sen kyllä laittanut listalle mukaan, mutta omassa pihassa kesti tasan tähän asti istutus. Kesällä istutin niitä penkillisen merenrantakaupungin puistoon.

   Sointukin löytyy ja tykkään siitä ihan tosissaan. Sen kukat vaihtavat ovelasti väriään kukinnan vanhetessa, joten on tosi sävykäs ruusu. Suosittelen - menee hyvin täällä V-vyöhykkeelläkin. Mielestäni oma puutarhani vastaa lähinnä IV-vyöhykettä pienilmastoltaan.

   Poista
 3. On ne ruusut kyllä kauniita. Minä vain odottelen talvea, kun ei tässä oikein mitään muutakaan ole enää tehtäväksi. Verkotuksetkin on laitettu ajat sitten. Ja hyvä niin, sillä pupujussit pomppivat pihallamme etsien sapuskaa. Eilenkin illasta oli kaksi heti etupihalla vastassa, kun tulimme kyläreissulta. Söpöt kissat hyllyllä :D Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vaikka ja mitä puuhaa tekemättä - kasvarikin siivoamatta! Kanadanruusujen koemaa ja ryhmäruusujen penkit odottavat talvettamista, mutta kelit jatkuvat sangen lauhoina. Odottelen kylmenevää tyvimullittaakseni ruusut. Pakkasten saapuessa paljaaseen maahan aseena on säkkitolkulla talvisuojaturvetta. Käytetään tarvittaessa. Ostin ne viime syksynä, mutta marraskuussa tulikin pysyvä lumi sulaan maahan, ja turpeet jäivät käyttämättä. Onpahan varalta, jos tänä talvena tarvitsee.

   Poista
 4. Oi tuo sävel, se on hankintalistallani ollut jo jonkin aikaa😍 Tällainen lauha syksy on kuin toinen kevät👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuin toinen kevät... ihan piti makustella tuota lausetta. No nyt pystyy tekemään hommia, jotka muutoin olisi vastassa keväällä.

   Sävel on tosi kaunis kuppimaisine kukintoineen. Istutin kesällä 'Sävel'en toisaalle. Se kukki ekana vuonnaan pitkään ja hartaasti. Tuskin maltan odottaa, mitä siitä ikääntyessään tuleekaan! Aloitus oli niin hieno!

   Poista
 5. Viikonloppuna oli mitä parhain isää tehdä puutarhatöitä. Oma poika on tulossa sinne rannikolle, Lohtajalle sotaharjoituksiin jossain vaiheessa marraskuuta. Sanoinkin hänelle että siellä on vielä lämmintä, ei tarvitse palella mutta sadekaan ei välttämättä ole kivaa kun maassa möyritään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lempeät marraskuun kelit on tiedossa pojallesi. Ehkä märkää, mutta se on varustautumiskysymys. Olin kovin iloinen, että sain omassakin puutarhassa tehtyä talveen valmistautumisen suojaustoimia. Ja puhdistettua taas röntsähtäneitä kohteitakin kevättä varten.

   Poista
 6. Minulla syksyn työt alkavat olla taputeltuja loppuun.
  Kauniita ruusuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut tilanteen hallinasta syksyn töissä, Kruunu Vuokko! Lempeä syksy lupaa minullekin onnistumisen mahdollisuuksia samassa urakassa :D

   Poista
 7. Miulla vielä on tehtävee puutarhassa. Sattu harmillinen juttu jouluruusulle, kovasti tek nuppuja ja yhtenä yönä ol niitä käyty syömässä. Laitoin käpälämäen myyräsyöttejäkin ja nekkiin ol pistelty poskeen. Olko jänis! Ja on ko siulle käyny tuommosta. 'Sävel' on soma ruusu ja pitkään kukkiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kissapataljoona pitää pihan aika "puhtaana", mutta jänön pirut hyppivät öisin pihalla kissojen kehrätessä yöunilla pirtissä.

   Jouluruusut on saaneet olla rauhassa, mutta oliskohan niiden sijaintikin poissa jänesten kulkuväyliltä? Jänekset kun suuntaavat meillä lintujen ruokintapaikalle paremman evään toivossa.

   Olen ollut aika ihastunut näihin uusiin jalosteisiin åemsasruusuissa. Mukavaa kerätä niistäkin kokemuksia!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Vähän jäi itseltäkin viime tippaan, mutta mitään ei ole vielä järsitty.

   Poista
 9. Onpa kollipojat löytäneet mukavan paikan! Onnittelut työpaikan suhteen! Kuulostaa mukavalta hommalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä tahansa uusi ja ennen näkemätön saa kissojen 100%:n huomion. Työn suhteen olen tosi tyytyväinen, mutta katsotaan miten tämä työnkuva tästä muokkautukaan. Kiitän sangen vapaista käsistä :D

   Poista
 10. Joku roisto oli jo käynyt nappaamassa maistiaiset Pallesorvarinpensaasta, wyääääh!

  Ihania nuo kotimaisten ruusujen nimet; Sointu, Sävel, Ilo ja mitä niitä nyt onkaan. Ilo näyttäisi viihtyvän täälläkin vallan mainiosti, on kasvanut aika huimasti siitä kun tänne saapui. Tornedal saa kiriä ensi kasvukaudella ja paljon, on ihan sintti siellä Ilon taustalla.

  Mukavaa viikkoa sinne Raaheelaan, kevätretkeä suunnitellaan jo !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallesorvari on mulla suojaamatta, kun sitä ei ikinä ole järsitty. On aina niin haasteellista eläytyä jyrsijöiden makumieltymyksiin suojattavia valitessa! Ja jänisenpirulaiset joskus järsivät vain huvikseen palasia joistain kasveista syömättä niitä. Piikkiset berberiksetkin on joskus silputtu sijoilleen. Sekös ottaa pannuun!

   Ilo on aika kookas ruusu, ainakin samaa mittaa tornionlaaksonruusun kanssa, ellei vanhempana kiri ohikin. Mutta molempia voi leikata.

   Tervetuloa taas keväällä käymään! Vierailusi on aina alkukesän suuria iloja! Me ei sitten tänäkään kesänä saatu lähdettyä yhtään mihinkään, kun työt ilman kesälomaa hillitsee menohaluja. Ensi kesänä on vähän lomaakin, joten katsotaanpa mitä tapahtuu!

   Poista
 11. Hyviä ruusuja olet istuttanut. Ilahduttavat varmasti jo ensi vuonna.
  Pojat ovat niin söpöjä että💕
  Tuleeko pihatyöt jollakin joskus tehty😳😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku vuosi menee ruuusuillakin isoksi ja kukkeaksi puskaksi, mutta kyllä tänä vuonna toistakymmentä istutettua ruusua varmaan jotain iloa tuottaa tulevaisuudessa. Nehän ovat todellakin sijoitus iloon tulevina vuosina!

   Pihatyöt on tosiaankin ympäri vuoden "vaiheessa"

   Poista
 12. Tänä vuonna olin nopeampi ristiturpaa, punatammi kasvaa ja komistuu - kaikki ruonkosuojat ovat viimein paikallan. Kuinka ihmeellä kaikki ne tosi AARTEET löytyvät puutarhaterroristien suuhun, toisaalta ne syövät nälkäänsä melkein aina, ei kuten minkit. Ruususi ovat tosi ihania! Puuhaa piisaa vielä ... ostin ihan pikkuisen lisää kukkasipuleita alesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puremattomia versioita minäkin pakkasin verkkojen sisälle! Ehdin siis ekana :D

   Huomasin, että vielä mahtuisi sipuleita lisää, kun putsasin paraatipenkistä kolmisen neliötä ruohottumaan päässyttä aluetta. Pitänee käydä kaupoilla :D

   Poista