maanantai 12. marraskuuta 2018

Päivän naurut - kiitos verokarhun

Päiväposti toi kirjeen rakastetulta verottajalta vuosia sitten kuopatun fimamme nimissä. Viesti oli tälläinen:


Nyt ei pieni ihminen käsitä, että tämän 2018 vuoden lopulla todetaan 2015 vuoden alussa olleen verovelkaa nolla euroa, josta tulee seuraamusmaksua vitosen ja korkoa tietysti perään. Ja kahteen otteeseen. Eikä tämmöistä perittävää ole missään vaiheessa ollut tietenkään tietona missään vaiheessa. Veronpalautuksia tuli viime vuonnakin, mutta niitä ei verottajan toimesta nyhdetty pienemmiksi.

Taitaa valtion kassassa olla vajetta, kun muinaisia pienyritäjiä lypsetään vielä toistakympillä olemattomasta verovelasta. Toivottavasti tämä nyt sitten oli tässä. En viitsi valitella mitään, vaan maksan nöyrästi. Päivän naurut saavat maksaa toistakymppiä.

Olenko koskaan maininnut, että yrittäjäksi ei muuten kannata alkaa? Jos en, niin pienyrittäjyys on lajissaan sellaista, että kannattaa ohittaa jo ajatuksena. Osakeyhtiömuotoisena ja heti kunnon kasvunäkymillä kannattaa kokeilla, jos veri vetää vetää oikeasti tekemään 24/7 töitä. Mutta hitossa ei toiminimellä, kommandiitti- tai avoimena yhtiönä.

Koskahan tästä yrittäjätaustasta pääsee lopullisesti eroon?

36 kommenttia:

 1. Ai kauheeta. Juu, samaa mieltä yrittämisestä, ei-kannattavampaa ja epäkiitollisempaa hommaa saa hakea. Vaikka ansaitsee vähemmän kuin minimipalkka, joutuu silti yrittäjänä olemisen silkasta ilosta maksamaan useita tuhansia vuodessa erilaisina maksuina. Silti olen edelleen yrittäjä, eikä näköjään auta, vaikka lopettaisinkin, maksut jatkuvat :'-DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan osaa uravalinnastasi :D Yli 10 vuotta minäkin olin yrittäjänä. Se sai riittää näillä näkymin. Olen edelleen elossa tukevasti, vaikka verenpainelääkityksellä :P Se kuulemma pätevöi yrittäjyyden, kertoivat kokeneemmat yrittäjäkollegat.

   Poista
 2. Hmm. kuinkahan laillista tuo edes on? Tai ehkä on kun sen tekee verottaja. Mies oli kaksi vuotta pienyrittäjä, sitä maksetaan vieläkin vaikka lopettamisesta on aikaa 10 vuotta. Oli välissä oy muotoinen yrittäjä, sekin päättyi ja jälkimaininkeja on vieläkin tietyistä syistä, nyt toisen palveluksessa. Että ei yrittäjäksi, ei edes puolisoksi enää koskaan, niin monet itkut on sen takia itketty.
  Nyt tuli kyllä paljastettua sellaista mikä ei omassa blogissa näy, mutta postauksesi meni täysillä tunteisiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verottajalle on kaikki laillista. Yrittäjyyttä markkinoidaan mielestäni suorastaan rikollisesti nuorille. Kertomatta koko totuutta. Se kai pitää hankkia kantapään kautta.

   Poista
 3. Hui, saa nähdä, mitä itselläsi sitten on vielä joskus edessä. Toivotaan, että tuo on viimeinen lasku yrityksen toiminnan osalta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni... ööö... ajattelin olla palkansaajana, jos suinkin mahdollista. Ja yritystoiminnan lopettaminen on yllättävän monivivahteinen ja pitkällinen prosessi. Näin olen sen kokenut.

   Poista
 4. Verottajan järjestelmissä tuntuu nyt olevan häikkää. Minä nimittäin sain kiinteistöverolaput ja tallensin ne heti verkkopankkiini, myöhemmin ennen ensimmäistä eräpäivää tuli korjattu lasku ja maksoin tietysti sen alkuperäisen sijasta tämän uuden. Muutaman päivän kuluttua verottaja palautti summan tililleni ja parin kolmen viikon päästä lähetti karhulaskun maksamattomasta kiinteistöverosta. Mielenkiinnolla odotan miten käy toisen erän kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oletpa jännän äärellä! Tietojärjestelmät ovat huikea suo, jos joku bitti meneekin yllättäen poikittain. On tätä nähty. Nyt selvittiin pelkillä nauruilla. Jos nollia olisi ollut perässä, niin olisi vitsit vähissä. Kaikki kun on mahdollista.

   Poista
  2. Ja onneksi tämä oli alle satasen maksu, eikä karhun tulo viipynyt kovin kauan. Jos summa on iso ja korot alkaa juosta, on vitsit vähissä.

   Poista
 5. Heh! Tuossahan on muutoksenhaku mahdollisuus. Ei muuta kuin byrokratian rattaisiin tekemään paperisotaa :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilkeämielisellä ajattelulla tuosta saisikin valtiolle mittavasti laskua soittamalla, ja vaatimalla koko organisaatiota esimiehineen selvitystoimiin :D Herkullinen ajatus!

   Poista
 6. No voihan verottaja. Kiemurat näyttävät olevan hyvin moninaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Herran tiet ovat tutkimattomia, niin verottajalla ne on ihan ylempää mystiikkaa.

   Poista
 7. Voi tsissus tätä paperisotaa. Muistuu kyllä elävästi miälehen oma, (erellises elämäs) kymmene vuatta kestäny yrittäjyys. Silloon ei palio naurattanu, mutta onneksi siitä pääsi kutakuinki uppoamatta eroho. No, rannalle piti jonku aikaa kahalata. Tavallaanhan elän nykki yrittäjän elämää.........mutta......mähän oon vaa navettapiika :) Ja mun paperisoran osootes o muuttunu rakkahan EU:n myätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tavallinen lasku se vain on, jonka alkuperä on kyllä minulle mystiikan peitossa. Kuinkahan monta vuotta edesmennyt yrittäjyys kummittelee pahana karmana?

   Poista
 8. Hoh-hoijaa :( Minä kyllä soittaisin sinne enkä kysymättä maksaisi, ettei tuollainen jatkuisi. Se on vaan tosiasia, että verottaja on mielivaltainen ja epäoikeudenmukainen. Kokemusta on. Silti yrittäjä edelleen, jo 20 v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verottaja ottaa aina omansa, vaikka tässä tapauksessa jääkin mystiikaksi mistä lasku on voinut aiheutua. Monta muuta veroa piti maksaa yritystoiminnan loputtua. Käytännössä verotus on huikean moninkertaista. Lopetettaessa kaikki taseessa ollut varanto "vaihtoi omistajaa", josta vielä kertaalleen maksettiin verot.

   Poista
 9. Viime päivinä olen törmännyt muihinkin Orwell´maisiin juttuihin. Epäilen, että valtiolla on jokin virkamiespoppoo, jonka ainoana tehtävänä on luoda byrokraattisia kommervenkkejä Kelalle, ELY-keskukselle, TE-toimistolle, verottajalle ja varmaankin kaikille mahdollisille instansseille, joita kansalaiset tarvitsevat. Niistä kommervenkeista itse pirukaan ei ota selvää. Usein valittaminen/muutoksenhaku on tehty joko maksulliseksi tai vähintäänkin niin vaikeaksi, ettei yksittäinen ihminen sellaiseen ryhdy. Maksaa vain kiltisti.
  Toivottavasti tuo on viimeinen tuonsortin verottajakirje sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Byrokratia on paisunut järjettömiin mittasuhteisiin - se on niin totta. Hallituksen kärkihankkeita taisi olla byrokratian purkutalkoot, mutta ei se kyllä käytännössä ole näkynyt arkipäivää helpottamassa. Kaupojen aukioloajat vapautuivat - ei nyt muuta tule mieleen. En varmaan ole seurannut uutisointia riittävän tarkasti.

   Poista
 10. Voiko olla totta? Ei ole kuultu hullumpaa. Haluaisin piristää sinua puutarhamuistoilla ja laitoin haasteen sinulle. Jos kiinnostaa käy kurkkaamassa. Hyvää viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 11. Itselläkin ollut toiminimi n. 15 vuotta. Pari vuotta sitten lopetin sen. Ihan positiiviset kokemukset minulla, mutta aikansa kutakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikansa kutakin, tosiaankin niin. Olin tyytyväinen ihanaan aikaan yrittäjänä. Kiitos asiakkaiden. Verottajasta en kovin lämpimästi ajattele, enkä koko byrokratiasta. Eläkekertymäkin jäi surkeaksi, kun piti valita syökö vaiko maksaako eläkettä itselleen. Jätän yrittäjyyden taakseni ihan mielihyvin. Kokemus sinänsä.

   Poista
 12. Summa on tietysti pieni, mutta huviksesi voisit kysyä, mistä maksu on yhtäkkiä putkahtanut.
  Meillä on vaan positiivisia kokemuksia yrittäjyydestä. Töitä tehdään, mutta tehdään itselle. Pitää uskaltaa hinnoitella niin, että rahaa jää myös omaan pussiin. Niillä palkoilla, joilla joskus teimme töitä vieraalle, olisimme vain kituuttaneet. Toki on ollut tiukkoja aikoja, mutta eivät työpaikatkaan ole ollenkaan varmoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on aina ässänä hihassa palata takaisin yrittäjäksi, toki tällä kertaa paljon viisaampana ja kokeneempana.

   Yrittäjyydessä on ehdottomasti puolensa, mutta kovin helposti se menee ihan hurjaksi työn teoksi, jossa lopulta saatu korvaus ei olekaan kovin paljoa suhteessa tehtyihin tunteihin.

   Mutta ammattitaito ja kokemus mahdollistaa aina paluun työntekijästä yrittäjäksi, jos tilanne niin vaatii. Se on kyllä se ihan viimeinen vaihtoehto. Mutta mahdollisuus silti.

   Poista
 13. Yllätyinkö? En. Verotussysteemi on sellainen ihmisen luoma hirviö, monipäinen Kerberos jota vastaan lähes jokainen taistelu on tuomittu hävittäväksi. Ja artisti maksaa.

  On täysin edesvastuutonta houkutella nuoria jo koulussa yrittäjiksi, esitellä pienyrittäjyyttä todellisena vaihtoehtona. No, valtiollehan se on vaihtoehto kun yrittäjä maksaa kaiken moninkertaisti. Pitäisi muistaa kertoa nuorille myös se fakta, että yrittäjänä maksetaan ihan itse omasta lompsasta kaikki sosiaaliturva. Ja jos jotain turvaa joskus joutuu hakemaan, siitäkin maksetaan yllätysyllätys -verot.

  Odottelen mielenkiinnolla millaisen ratkaisun Kela tekee kun rustaa kahta erilaista päivärahaani, todennäköisesti joudun maksamaan takaisin väärin suoritettua etuutta ja kaikesta on jo luonnollisesti pidätetty vero, varmuuden vuoksi.

  Joo, yrittäjäksi ryhtyisin enää vain vakaaseen perheyhtiöön, siihenkin palkkajohtajaksi ja hallitukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä toinen veteraani! Minustakin on ihan edesvastuutonta markkinoida nuorille yrittäjyyttä oikeasti vaihtoehtona kertomatta kääntöpuolta asioissa. Niitä nurjia puolia pitäisi oikeasti ihan terottaa viimeisen päälle rautalangasta vääntäen. Ne kun voivat kävellä vastaan yllättäen vaikka pitemmän sairasloman kohdatessa.

   Toivon hartaasti sinulle positiivista ratkaisua - tosin tietäen timantin hyvin yrittäjän kohtelun, Kelan ja verotajan pykälien taakse pujahtamisen. Tervettä järkeä ei ole nähty pitkään aikaan byrokratian syövereissä.

   Minä en ryhtyisi yrittäjäksi enää muutoin kuin vaihtoehtojen puutteessa.

   Poista
 14. Lisää; minulla on nyt massiivisia ongelmia näiden googletilien kanssa ja nyt verkossa on kaksi Hirnakan Torppa -blogia. Siihen aitoon ja alkuperäiseen en pääse enää kirjautumaan ja kaikki on ihan pilalla :(

  VastaaPoista
 15. No olipa. Minulla itselläni ei ole ollut koskaan yrittäjyys taustaa, mutta teillä monella tuntuu olevan edelleen. Minä ehkä kyseenalaistaisin tämän ,mutta ehkä on helpompi tämä sinun ratkaisusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nyt on tosi helppoa hengittää, kun työnantaja maksaa suoritteensa tekemästäni työstä, ja hoitaa kaikki lakisääteiset (ei niin vaatimattomat) työnantajamaksut. Vihasin yli kaiken kirjanpidon tekemistä, kuittien järjestelyijä ja tiliöintejä.

   Ratkaisuni työntekijän roolissa on paljon helpompi näin. Tosin en pääse (enkä halua) eroon yrittäjämäisestä otteesta työn tekemiseen :D Tulosta pitää tulla ja mieluusti nopeasti sekä halvalla - mutta laadukkasti!

   Poista
 16. "Hirnakka" testaa kommentointia tässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, kertoisitko minullekin miten saat tuon penkkikuvan mukaan kommenttiin?

   Poista
  2. No kirjauduin Hirnakkana sisään ja kommentoin.

   Poista
 17. Hei, katselin kauhean kateellisena sinun ruusukesääsi heinä- elokuulta! Voi niiden ihanuutta, mutta ymmärrän että kastelua on pitänyt antaa ja lannoitustakin varmaan. Nyt tulee täälläkin sen verran pakasta, että voisin mullata kanadalaiset ja ranskalaiset. Jos vaikka ensi kesänä näkisin ne paremmassa kunnossa. Huomasin, että kirjoitit äitisi muutosta Raaheen. Toivon, että se onnistui. Tuosta yrittäjyydestä! Eihän sitä kannata ennen kuin eläkkeellä ja silloinkin vain siten, että se tuottaa henkistä virikettä ja nautintoa. Hyvää talven alkua Teille sinne meren rantaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on ollut luku-urakkaa! Ruusut kukoistivat, kun saivat kunnolla kastelua ja lannoitusta. Oli ilo seurata ja hoitaa niitä.

   Äidin muutto Raaheen oli oikein onnistunut homma pienten hankaluuksien jälkeen. Oloni on kovin helpottunut, kun voin huolehtia hänestä paljon paremmin nyt. Pian on tuomiopäivä, jatkuuko sytot vai ollaanko vielä ilman. Aina on jännitystä ilmassa.

   Toipumisia sinne! Sulla onkin nyt reissaamista Ouluun joka arkipäivä. Käy työstä.

   Poista