keskiviikko 15. elokuuta 2018

Valakolöökin nostoa

Perjantaina alkoi viiden päivän pieni lomanpoikanen. Viikonlopun ohjelmassa oli valkosipulisadon nostamista. Se on elokuun perinnepuuhia.

Valkosipulissa on todella ytyä. Viljelen talvivalkosipulista lajikkeita 'Russian Giant' (kuvassa) ja 'Alexandra'
Mielestäni ei ole itseviljellyn talvivalkosipulin voittanutta. Ei kelpaa kaupasta saatavat kiinan ja espanjan viljelykset. Siperialaista sen on oltava! Näiden eteen tehdään töitä ja nähdään vaivaa, jotta olisi ruokaan aromia sekä terveydelle tukea. Valkosipuli on lääke, ruoka ja mauste.

Nostohetken määrittäminen tapahtuu versoa tarkkailemalla.

Alliumin suvun tyypillinen piirre on lehtien kuivettuminen jo kasvukauden aikana. Nostohetkeä määritän koenostoin ja versoja katsomalla. Kuvassa äärimmäisenä oikealla nosto on jo myöhässä. Kaikki lehdet ovat jo ruskeat, ja sipulin kynnet ovat auenneet. Keskimmäisen nostoajankohta on juuri oikea. Kolmisen lehteä alhaalta käsin on ruskeita, mutta sipuli maan alla on ehjä. Vasemmanpuoleisella olisi vielä vähän pelivaraa kasvattaa sipulin kokoa, mutta on nostettavissa kyllä. Käytännössä kuvan sipulit on samasta penkistä samaan aikaan nostettuja. Tuo kuivettunein on laitapaikalta, ja kärsi kuivuudesta tuleentuen pikemmin kuin muut.

Kottikärryllinen nostettuja. Satoisuus kärsi helteistä.

Tämä hellekesä hellii tiettyjä kasveja, mutta siperialainen valkosipuli ei kuulu niihin. Sipulit kasvoivat hurjaa vauhtia toko- kesäkuussa, mutta kun helteet alkoivat, niin sipulien kasvu pysähtyi. Samanhan tekee perunatkin. Helle ei sovi näille, vaikka kuinka kastelisi. Näin ollen sato jäi pienemmäksi paljonkin, verrattuna viime kurjaan ja kylmään kesään! Silloin saikin ainoastaan perunoita ja valkosipulia.

Viikonloppuni valtaistuin. Tuolissa istuessa vasemmalla kädellä on maasta nostetut
valkkarit, oikealla puolen roippeita varten toiset kottarit, edessä vesiämpäri ja
puhtaat valkkarit päätyvät vanhalle hetekalle kuivamaan auringossa.

Putsaan valkosipulit huljuttamalla ämpärissä murat, leikkaan varren noin 40cm:n mittaan poistaen juuret, ja poistan sipulin päältä kuorikerrokset niin että jäljelle jää valkoinen ja puhdas sipuli.


Vedessä hujuuttaen murat lähtevät, ja voi muuten siistiä sipulin kuivamaan.

Vanhasta hetekasta on moneksi, mutta se on hyvä myös putsattujen valkosipuleiden ensi kuivatuksessakin. Hetekalta napsin isoimmat ja komeimmat kynnet jatkamaan sukuaan maahan. Pienet menevät suoraa syöntiin.

Hetekka on käyttöesine moneen puuhaan!

Alkukuivatuksen jälkeen talvisäilytykseen menevät sipulit siirtyvät isoon infrapunakuivuriin muutamiksi vuorokausiksi. Suojaavien kuorien pitää kuivaa, että sipuli säilyy seuraavaan kesään asti syömäkunnossa. Mutta juuri nyt ne on herkullisesti mehevimmillään!

Oikeanpuoleiset 'Russian Giant'it on viikon tai pari aikaisempia, kuin vasemmat
'Alexandra't. Aromi ja mehevyys on yhtä hyvät, ja kummillakin on suuret kynnet.
Iso osa sadosta menee takaisin maahan istukkaina, mutta meillä on kyllä yltäkyllin valkosipuleita omaan ja läheisten käyttöön. Näitä ei vain saa kaupasta! Flunssa-aikana valkosipuli on lääkkeenä, mutta pitkässä juoksussa sen terveysvaikutukset on kyllä merkittäviä muutenkin ihan tutkitusti. Siis syö valkosipulia!

Kasvimaan parasta antia!
Pidin maanantaista keskiviikkoon lomaa, jolloin ajoimme äitini ja Esikoisen kanssa Etelä-Pohjanmaalle. Siitä juttua myöhemmin, kun suinkin kerkeen. Ilman taimihankintoja ei Blomqvistin taimiston ohi ajettu. Ruusujuttua ja muuta tiedossa, kun vähänkään aikaa herkiää.

Puna- ja keltasipulitkin nostin seinälle kuivamaan.

Nämäkin jäi ennätysmäisen pieniksi helteen ja kuivuden takia.
Riittävät kyllä kahden hengen taloudessa.

Iloa, valoa etc.

17 kommenttia:

 1. Kiitos hyvistä ohjeista, tällaisia olen kaivannut monta kertaa! Ensi vuonna uskalla pestä ja putsata valkosipulit ronskimmin, olen luullut että ne kärsivät siitä jotenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä putsausmenetelmällä on 15 vuoden kokemus ilman pettymyksiä. Valkkarit ei kärsi pikaisesta kylvystä ja siivouksesta. Ovat vain nätimpinä odottamassa käyttöä.

   Poista
 2. Moon varmasti iha kummajaane, ku en käytä minkää valtakunnan sipulia. Ai, tootta pyäriny tääläpäi. Toivottavasti oli hyvä reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maun mukaanhan me kaikki valikoidaan aineksia eväiksi. Valkosipuli varsinkin jakaa mielipiteitä.

   Etelä-Pohjanmaa on minun henkinen kotini ja Äidinmaa. Oli tosi hauska reissu, vaikka taustalla on hiljainen suru. Äitini pääsi kuitenkin tapaamaan sisaruksiaan, eikähän tuota varmana voi pitää, notta oli viimeinen kerta. Ainahan on toivoa!

   Poista
 3. Saitpa miutkin innostumaan tuosta valakosipulista. Pitäskö miun nostoo nuo kukkapenkissä olevat pois ja jakkoo kynnet. ja istuttoo sitten takasin ne kynnet mitä halluun? Muita sipulia kyllä runsaasti käytän, tätä oon vieroksuna. Mikähän lajike miulla kukkapenkissä on , siinä on liiloja viiruja. Mahtavan sadon oot suanu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile edes lääkkeenä valkosipulia, kun flunssa meinaa karhentaa kurkkuasi. Leivän päälle laita valkosipulista lastuja, laita juustoa päälle ja syö. Suolakurkkusiivut aateloisivat makunautinnon minun mielestäni. Muutamassa minuutissa alkaa henki kulkea helpommin, eikä kurkku ole enää niin kippee. Valkosipuli tappaa viruksia JA bakteereja.

   Punaiset viirut juoruaisivat Alexandra-lajikkeesta. Se on tuossa yhdessä kuvassa. Jos sitä kuorii enempi, niin siitä tulee paljon valkoisempi.

   Poista
 4. Komeaa satoa! ja hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sato on kyllä pientä edellisiin kesiin verrattuna, mutta kyllä tuolla hengissä pysyy! Vinkkejä voi viedä mukanaan vapaasti. Siksi niitä kirjoittelinkin.

   Poista
 5. Onpa komea sato ja hyviä vinkkejä! Tällaisia olisin kaipaillut viikonloppuna, kun nostin omani. Ei meillä niitä ollutkaan kuin parikymmentä, mutta eipä tilaakaan isommalle määrälle juuri ole. Olen pitänyt ne päivän aikana ulkona ja nostanut yöksi eteiseen, mutta en uskaltanut katkoa varsia enkä juuriakaan ja mullatkin on pyyhkäisty vain kädellä kevyesti pois. Pistän ohjeesi ylös ensi vuotta varten :) Itse kasvatettu valkosipuli on kyllä herkkua! Kaupan valkosipulit ovat jotenkin kitkerän makuisia omien jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ne kuivaa huoneen lämmössäkin, mutta tuovat kyllä arominsa mukanaan sisälle :) Voit katkoa varret ihan surutta vieläkin, niin vievät vähempi tilaa. Samalla voit silpasta juuret poikki, niin pääset niiden välissä olevasta mullasta erilleen.

   Omat valkosipulit on ihan parhaita!!!

   Poista
 6. Ihana sato! Minullakin on tuota Aleksandraa monta vuotta ollut, mutta tämän kesän kuumuudessa tuli niin pieni sato, että hyvä kun syksyn kylvöihin riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista tällaista hellekautta minun elinaikana (50+). Joten uutta opin valkosipulin kasvun pysähtymisestä pitkässä kuumuudessa. Ainakin vartin tai jopa kolmanneksen pienempiä on sipulit minullakin.

   Poista
 7. Komeaa satoa! Mulla nousee valkkarit tänään maasta, sipulit ovat jo kuivumassa! Kävin teidän kulmilla viime maanantaina ja puistot on siis tarkistettu ja todettu hyvin hoidetuiksi. Kaupunki tarkastettiin myös meren puolelta, ei valittamista näkymissä. Yritin vilkutella, josko olisit sattunut hollille. Perinteen mukaan isännän kaasujalka raskautui Särkän kohdalla, lupasi kuitenkin minut joskus sinne viedä...koskahan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit täällä pohjoisessa merenrantakaupungissa! Olin maanantaista keskiviikkoon lomalla, joten ei voitu osua vilkutusetäisyydelle.

   Sun pitää koulia isäntääsi, sillä Särkkä on sellainen pyhiinvaelluskohde, mitä ei passaa ohittaa!

   Poista
 8. Valkosipuli on erinomainen tuote👌
  Kiitos ohjeista! Löytyyköhön hetekoita vielä jostain🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetekoiden valmistus on lopetettu aikapäiviä sitten, mutta korvaavia tasoja voi innovoida resurssien mukaan :) Minun heteka toimii myös matonpesutelineenä.

   Poista
 9. ääk, minulla on mennyt tämä postaus ihan ohi kun en ole nettiä ihmemmin kuikuillut kiireviikkoinani.

  Hienot valkkarit -ja voin kertoa, että ohjeesi todellakin toimivat ! Minullekin tuli aika pieni sato tänä vuonna. Suurimmat murikat ovat jo odottamassa maahanpanijaisiaan, pienemmät päätyvät keittiöön.

  VastaaPoista