perjantai 17. elokuuta 2018

Reissuja ja ruusuja

Heitin alkuviikosta aivan ihanan reissun henkiseen kotiini ja Äidinmaahani Etelä-Pohjanmaalle Kauhavan seuduille. Mukana oli vanha äitee ja Esikoinen. Tapasimme sukulaisia perin iloisissa merkeissä - syötiin, saunottiin, naurettiin, vaihdettiin kuulumisia, kerrottiin tarinoita ja nautittiin yhdessäolosta. Ihan ihmiselon parhautta!

Ryhmäruusu 'Peace' on suuri ja kaunis.
Pienimuotoisessa sukukokouksessa oli hiljaa taustalla haikea vire siitä, että koskaan ei tiedä milloin on viimeinen kerta yhdessä. Enoni, 80-vuotias paappa, ajelikin Laukaalta moottoripyörällään mukaan tapaamiseen. On se häjy!

Rymis 'Dolomiti'lla on kukka kuin kesähame! Ruusujen kukat ovat monimuotoisia!


Vierailimme mummani siskon ennen asuttaman autiotalon pihallakin. Kaivoin sieltä muistokasviksi kirjoukonhatun. Se on pitkään sinnitellyt heinittynessä puutarhassa, joka muinoin oli niin kaunis ja kukkaisa. Meillä  kulkee ns. emälinjaa myöten sukupolvia vaivannut geenimuunnos, joka altistaa puutarhaholismiin. Huomaan sen periytyneen ainakin Esikoiselle.

Köynnöstävä ryhmäruusu 'Camelot' kurottaa jo korkealle!

Sitten se viikon ihan paras asia: sain äidilleni järjestettyä ihan käsittämättömän helposti asunnon hoivapalvelujen yhteyteen! Olen pyydellyt äitiäni muuttamaan tänne merenrantakaupunkiin, jotta voisin paremmin ja helpommin huolehtia hänen hyvinvoinnistaan.

Ryhmäruusu 'Lemon Rokoko' tuli viime keväänä kaupanpäällisinä. On se nätti!

Tähän mennessä asia on tyrmätty ihan totaalisesti, mutta viime viikolla äitini otti puheeksi, notta voisi muuttaa Raaheen. Ihan oli oma idea... Minä pistin heti etsintään paikan. Ihan paras mahdollinen osui kättelyssä vapaana kohdalle. Se on palvelutalon yhteydessä oleva asunto, jossa voi elää ja olla ihan itekseen ja itsenäisesti. On omat tilat keittiötä ja pesuhuonetta myöten.  Halutessa tai tarvitessa saa kaikki mahdolliset palvelut saman katon alta. Ja mikä tärkeintä - sinne saa mukaan kissan.

Äireellä on mahdollisuus puutarhuroida kauniilla sisäpihalla, järjestellä kukkia valoisiin yhteisiin tiloihin ja kasvatella kesäkukan taimia. Vieressä on kaunis puisto, jossa on valtavia hopeasalavia, sembroja ja muita suuria puita vehmaan nurmikentän keskellä. Paikka on ihan keskustan vieressä, mutta todella rauhallisella paikalla. Ihan loistava paikka!

Ryhmäruus 'Nostalgia' on hämmentävän erikoinen ja hieno!

Olen todella, todella helpottunut päätöksestä muutosta, sekä asian ihan käsittämättömän nopeasta ratkeamisesta. Äitini ihastui paikkaan siellä käytyämme, joten muutto on nyt kuun vaihteessa. Tietää tuokioksi aika ankaraa askarointia, sillä muori on ehtinyt kerätä yhtä sun toista tavaraa vuosikymmenten kuluessa.

Kanadalainen 'Morden Ruby' ei kestä vettä yhtään terälehdillään.
Tänä vuonna ei ole sateet haitanneet. Tämä talvehti hyvin vahvoin versoin.

Minulla on nyt olo kuin lottovoiton saaneella. Tiedän äitini virkistyvän myös henkisesti, kun saapusalla on myös seuraa. Sairautensa vuoksi hän on pitkiäkin aikoja eristyksissä infektiovaaran vuoksi, joten mökkihöperyyskin vaivaa. Ja huonossa voinnissa ei vain jaksa eikä pysty lähtemään mihinkään rientoihin. Sosiaaliselle ja seuralliselle ihmiselle kissa on ollut pelastus tähän asti. Nyt elämän piiriin tulee muutakin mukavaa. Olen todella iloinen ja helpottunut!

Kanadalainen 'Morden Belle' oli yksi suosikeitani, joka kuoli ekaan talveensa.
Tämä on uusintapainos, joka suostui talvehtimaan.

Palataan kuvien lisäksi ruusuiseen aiheeseen, eli tämän kesän projektiin ryhmäruusujen lisäämisestä. Ennen helteitä lykkäsin maahan 'Ritausma', 'Sointu' ja 'Wasagaming' ruusut.


'Ritausma' kukkii runsaana ja pitkään

'Ritausma'a olen suositellut monessa tekemässäni puutarhasuunnitelmassa. Sitä istutin myös Merenrantakaupunkini yhteen puistoon. Nyt se on viimein myös omassa puutarhassani! Ritausma on latvialainen jaloste, joka kuuluu tarhakurtturuusuihin. Siitä tulee noin 1,5 metriä korkea, leveä puska. Erityisen hyvää tässä lajikkeessa on pitkä kukinta-aika heinäkuusta syksyyn asti. Kiulukoita tämä ei tee talven koristukseksi.

'Sävel' on uusia kotimaisia jalosteita.
'Sävel' kuuluu myös tarhakurtturuusuihin. Siitä tulee metrinen, pyöreä pensas. Kukat ovat kauniin kuppimaiset ja pienehköt. Kukan väri liukuu ikääntymisen myötä vaaleanpunaisen ja valkoisen sävyissä. Minusta nämä kukat ovat erittäin kaunismuotoiset ja viehättävät. Pääkukinta on heinäkuussa, mutta jälkikukintaa riittää syksyyn asti.

Ryhmän kolmas on 'Wasagaming' - hennosti lilaan vihvahtavat kukat ovat suuret.
Noin puolitoistametrikseksi kasvava tarhakurtturuusu 'Wasagaming' on todella kaunilla kukilla varustettu. Se kukkii heinäkuusta syksyyn asti hennosti tuoksuvin kukin.

Lisää ruusuja odottaa istutusta, mutta niistä myöhemmin lisää. Reissulla totta mooses ei tosiaankaan ajettu Blomqvistin taimiston ohi. Kolme viherhöpöä matkaajaa stoppasi auton ilman muuta taimiston antia tutkimaan. Mukaan lähti kanadanruusuista kaksi 'Lambert Closse'a, joita alkuperäisessä istutuksessa oli kolme. Ne menehtyivät, joten haen revanssia. Ihastuin niiden todella kaunismuotoisiin kukkiin. Pakko yrittää uusiksi. Myös 'Champlain'in ostin. Sitä halusin jo koeruusumaata perustaessani, mutta en onnistunut sitä hankkimaan mistään. No nyt on!

Lisäksi ilahtuneena löysin perennatarjonnasta Navettapiian hehkuttaman vuokon 'White Swan'. Niitä lähti pari pöttiä mukaaan. Viimein kassan kautta kuljettuamme huomasin Cotinus 'Grace' puskan. Tämän hienon punalehtisen pensaan menetin tappotalvessa 2015/2016. Se oli yksi aarteistani. On ollut paskamainen rasti koittaa löytää menetettyjen tilalle uusia yksilöitä. Nyt lykästi hienosti, ja 'Grace' palasi tontille. Toivottavasti paremmalla tuurilla!

Syysleimu 'Bright Eyes' on todella viehättävä ja pitkään kukkiva!

Tässä on nyt rutkasti hommia puutarhassa. Valkosipulista riittää nostettavaa ja putsattavaa. Varhaispotutkin voisi alkaa hiljolleen nostamaan. Saapa nähdä kuinka pieniä pottuja penkistä löytyykään. Suurin homma taitaa olla muorin muuttaminen Merenrantakaupunkiin. Mutta kyllä se tästä vähin erin taas luovii tyynemmille vesille.

Iloa ja valoa viikonloppuusi!

28 kommenttia:

 1. Suuri ilo on koittanut tosiaankin - miten ihanaa on saada äiti niin lähelle ja noin upeaan paikkaan asumaan! Lämpimät onnittelut ja ihanaiset huolien karistukset harteilta - vierailumatka lyheni varmasti merkittävästi ja teille molemmille tuli turvallisuuden tunnetta oikein roppakaupalla!

  Vai on suku Kauhavalta, mielenkiintoista! Todella reipas paappa onkin jos mootoripyörällä karautti teitä katsomaan, hatunnosto!

  Tuo Blomqvistin Plantskola on varmaan upea paikka, sain tuntuman heistä jälleen tänään, toivioretki sinne olisi aiheellinen!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä olen onnellinen, että äitee halusi itse muuttaa - ja paikkakin on todella tarpeita vastaava myös tulevaisuudessa.

   Härmän häjyjä olen alenevassa polvessa, mutta verta on puolella lantrattu Pohjois-Pohjalaisella. Minä olen rauhallinen ja tasainen, eli isääni noin muuten tullut.

   Blomqvistin valikoima on mielenkiintoisesti erilaista. Sieltä löytyy tämmöiseen vaativaan makuunkin aina jotain ilahduttavaa. En pettynyt tälläkään kertaa.

   Poista
 2. Olipa hyvä uutinen että äiti halusi itse muuttaa lähemmäksi ja paikka löytyi heti. Muutos kun on oma tahto niin siihen sopeutuukin helpommin.
  Upeat ruusut. Sävel on todella hankinnan arvoinen, minullakin aivan täynnä nuppuja vielä ja on kukkinut hienosti kuivasta kesästä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sattuman kauppaa (tai kohtalon johdatusta) oli tuon paikan saanti! Näitä omatoimisesti asuvien asuntoja on vain 13 kappaletta. Oli valtavan hyvä tuuri! Oulussa palvelukotipaikkoja saa jonottaa iäisyyden.

   Pensasruusujen vuodeksi olin keväällä nimennyt tämän kauden. Vielä pitäisi loput purkissa eläjät saada kuopattua maahan. Se vaatii vähän talikointia ja maan parannusta. Se on ohjelmassa heti sadonkorjuun jälkeen.

   Poista
 3. Hoituipa hienosti äitisi tilanne! Muistan, kun vanhempani yrittivät saada alzheimerin tautia sairastaneelle mummolleni sopivaa asuntoa palvelujen äärestä. Ei ollut joka hetki helppoa, mutta lopulta lytyi ratkaisu, johon kaikki olivat tyytyväisiä. Kauniita ruusuja on kuvissasi. 'Nostalgia' on upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti ja hienosti asiat järjestyivät! Olin varautunut pitkään jonotukseen ja odotukseen. Kahden viikon päästä on muuttopäivä, joten tässä riittää nyt askareita käytännön muuttopuuhissa.

   Ruusut ovat todella kukoistaneet tänä kesänä. Olen itsekin ollut ihan lumotunut niin hurjasta kukkamäärästä!

   Poista
 4. Hieno asia, että sait äidillesi hyvän paikan ja aina parempi, että äitisi muuttaa sinne mielellään. Siitä ei pääse mihinkään, että nämä vanhusten hoitoon liittyvät asiat rassaavat meitä tyttäriä (ja poikiakin) ihan liiaksi. Anopin äiti asui pitkään hoivakodin pihapiirissä erillisessä rivitaloasunnossaan. Se oli toimiva ratkaisu, sillä tuki ja turva oli lähellä ja silti myös ihan oma koti omine yksityisyyksineen. Sellaisia ratkaisuja pitäisi olla enemmän sen sijaan, että vanhukset säilötään omaan yksinäisyyteensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ikäihmisten yksinäisyys on kyllä niin totta. Äitini on kuitenkin hyvin sosiaalinen ihminen, joka on viettänyt talven neljän seinän sisällä sairautensa vuoksi, ja kesän helteissä ei jaksanut tehdä yhtään mitään tai liikkua mihinkään. Helle otti koville nuorempia ja terveempiäkin.

   Hoivakodin yhteydessä on äitini tuleva asuntokin. Sinne on oma sisäänkäynti, mutta lasitettuja käytäviä pitkin pääsee esim. syömään talvellakin liukastelematta hoivakodin puolelle. Muutkin palvelut on siellä tarjolla.

   Poista
 5. Ihana assii, kun äitis sai innostuksen lähtii hoivapalavelujen iäreen. On yks huol vähempänä siullakin. Miulla 86vuotias isä assuu vielä kotonaan, jos meitä ei ois niin monta sisarusta, ei tulis mittään. Ei vielä oo halukas muuttamaan palavelujen iäreen asumiseen.
  On niin kaunista kukintoo, ihania ruusuja. Meilläkin Sävel kukkii ja nuppujaki on vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotoota on vaikea lähteä - useimmille. Äitini otti ns. järjen käteensä, sillä sairaus sekä ikä eivät kummatkaan anna armoa. Ja hänellä ei ole enää muita kuin minut. Näillä mennään hamaan loppuun asti. Olen tosi helpottunut asioiden luistamista kitkatta hienoon lopputulokseen.

   Poista
 6. Hengästyttävän paljon onkin ehtinyt tapahtua! Pelkkää hyvää onneksi.
  Onnea äidille ja kissalle uudesta viehättävästä asuinpaikasta, sinulle tietysti myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä tänne edes kaikkea kirjoiteta - mutta onneksi voittopuolisesti hyviä asioita tapahtuu. Niiden voimalla jaksaa ne haateellisemmatkin asiat.

   Kissan mukaan saaminen oli ihan reunaehto muutolle. Onneksi sekin järjestyi. Kissa on äiteen elämän keskipiste ja mentaaliterapeutti. Siis pilalle passattu yksilö :D

   Poista
 7. Hienoa, että saat äitisi lähellesi! Huojentaa varmaan omaa mieltä ja tuo uutta eloa äitisi arkeen! Oman äiti-kultani menetin (aivan liian varhain) viime tammikuussa, ikävä on kova. Upeita ruusukuvia sinulla tässä postauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimia surutyöhösi! Olen tosi onnellinen äiteen päästessä turvallisempaan ympäristöön ja lähelle läheisiään. Muutto on yhtä hässäkkää, mutta siitä selvitään porukalla askaroiden.

   Poista
 8. Ihana geenimuunnos sinulla :) ja mahtavasti äitisi asiat järjestyvät ♥ 'Ritausma' on tulossa meillekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tarhurointigeenistä on ollut paljon iloa :D

   Ritausma on kyllä kukkaisa jo taimenakin. Siitä kasvaa vielä uhkea puska!

   Poista
 9. Aikamoone Teräsfaari tua enoos :) Eihän sitä koskaa tiärä, kuka tippuu joukosta seuraavaksi, mutta vanhetes torennäköösyys lisääntyy.
  Hiano homma äitees muutto. Meiränki muari asuu Ylistaron kirkolla rivitaloos, johonka saa korinhoitajan palavelut tarvittaes. Juttuseuraaki on mukavasti ja ne pitää sopivasti toinen toistansa silimällä. Jos ei jotaki näy hetkehe tai verhot heilahra, nii menöövät kattomahan onko joku vialla.
  Tua vuakko on ollu yks tämän kesän parahimpia kukkijoota. Hyvä hankinta. Kiva ku puutarhahöperyys tuntuu periytyvän. Meillä ei kovin vahavoja merkkiä oo, mutta mistä sitä tiätää.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hurja on tuo eno, se on niin totta! Ja tuon vuokon mahdollista viihtymistä jännään kyllä. Ei ole niitä vahvimpia talvehtijoita. Pitää huolella funteerata sen istutuspaikka.

   Poista
 10. Ihana homma, että saat mammakullan lähellesi. Todellinen win-win -tilanne.

  Mulla varmaan lähtisi mopo laukalle tuolla Blomqvistilla, onneksi ei ole ihan kauppareissun varrella. Syysleimut ovat osoittaneet upeutensa, vieläkin on pari puskaa nupulla eivätkä aikaisemmat edes näytä lopettavan kukintaansa. Niitä lissää !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamma ansaitsee parasta elämäänsä!

   Blomqvist (tai meilläpäin sitä sanotaan Lunkvistiksi...) on tosi kiva käyntipaikka. Asioikseen ei tule lähdettyä, mutta ohikulkumatkalla poikkean aina.

   Poista
 11. Ihana kuulla että äidillesi löytyi noin mukava paikka asua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää merkitsee niin paljon koko muorin loppuelämälle. Olen kiitollinen asioiden järjestymisestä!

   Poista
 12. Hienoa, että äitisi asia järjestyi. Upeita ruusuja! Ihana tuo Morden Ruby.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitos Satu! Morden Ryby loistaa sateettomana kesänä. Sadekseinä se on ihan onnettoman surkea.

   Poista
 13. Upeita kuvia ihanista ruusuista <3 ihanaa viikonloppua toivotellen Ronja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ronja! Ruusut jatkavat kukoistustaan aina pakkasiin asti. On ne vain niin hurjan hienoja :)

   Poista