lauantai 14. lokakuuta 2017

Kanadanruusujen syksy

Lokakuuta mennään ihan hurjaa tahtia. Huomenna saavutetaan kuun puoliväli. Vielä ei ole edes halla puraissut herkimpiä, mutta syksyinen ränsistyminen on kyllä jo täällä.

Tämän kesän kunkku on 'Henry Kelsey'

Koeruusumaassa kasvoi vahvoin varsin ja täysin nuppulatvoin useita lajikkeita. Minähän vasta opettelen tuntemaan näiden ruusujen tapoja, eli tämä ruusujen tuntemus ja osaaminen on vasta alussa.  'Henry Kelsey' talvehti hyvin, ja ilmeisesti viime vuonna ehti tehdä siis juuttaan vahvat juuret. Kasvu oli tosi voimakasta ja kukinta aivan hurjan runsasta. Edelleen nuppuja riittää, mutta pian on aika katkoa latvat ja toivottaa hyvää talvea. Kukat kestivät sadetta myös varsin hyvin. Annan arvosanan "Paras kanadanruusu 2017"

Kanadanruusu 'Campfire' lokakuussa.

Iloisena yllättäjänä oli viime syksynä pienenä taimena istuttamani 'Campfire', joka nousi maan rajasta kukkien pitkään. Kukat muuttavat väriään kukinnan edistyessä, joten tämä on tosi herkullinen seurattava.

Melkein epätodellisen näköinen 'Campfire' - kukat keltaisesta pinkin kautta valkoiseen.

Kiitän Ruusukummiani tästä lahjasta - siitä on ollut tosi paljon iloa! Uskoakseni ensi kesänä talvehtimisen onnistuessa tämä on tuplasti suurempi. Tänä vuonna kukat heiluivat noin puolen metrin korkeudessa.

'William Baffin' kukki korkeana koko loppukesän

Toinen erityisen kunniamaininnan saa 'William Baffin', joka kasvoi myös tuplasti korkeammaksi, vaikka aloittikin maan rajasta. Kukinta on ollut runsasta ja pitkäaikaista. Oikeastaan jatkuvaa heinäkuun lopusta lähtien.

'Quadra'a pidetään varmana talvehtijana ja kukkijana. Niin on täälläkin.

 'Quadra' nousi edellisiä heikommin varsin, mutta ylsi kuitenkin kukkimaan näyttävästi. Kukinnassa oli kuitenkin pieni tauko syyskuussa, joten tämä kukki kahteen kertaan. Kukkii muuten edelleenkin. Pidän tämän kukkamuodosta ja mehevän punaisesta väristä.

Jotain pettymyksiäkin oli, sillä muutamat lajikkeet tekivät vain hentoja varsia ja pieniä kukkia. Koitan oppia hoitamaan ja talvisuojaamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Talven ja tulevan kevään säille emme voi mitään, mutta ainakaan ensi keväänä en tosiaankaan pura talvisuojausta liian aikaisin pois.

Tasan vuosi sitten otettu kuva kuuraisesta ruususta.


Talvisuojaukseen olen varustautunut uudella kokeilulla hankkimalla talvisuojaturvetta 15 säkkiä. Kunhan kelit kylmenevät, niin leikon ruusuja vähän matalammaksi Ruusukummin ohjeiden mukaan. Silloin ne on helpompi talvisuojata. Köynnösruusuista leikon nuppuvarret pois, mutta muut lyhennän noin 40 senttisiksi. Sitten rojautan tyvimullituksen, lisään talvisuojaturpeen ja lopulta heitän maanerotuskankaan penkin päälle suojaamaan vesisateelta. Tätä varten pitää odottaa kelien viilenemistä, sillä tarkoitus ei ole tehdä homeiden valtakuntaa suojaisiin olosuhteisiin.

Viime vuonna lumi tuli ja pysyi marraskuussa.

Päivitän tännekin tulevia talvisuojauksia, kunhan ne ovat ajankohtaisia. Aion kokeilla myös maahan kaatamista joidenkin köynnösruusujen osalta. Talvivalkosipulit pitäisi saada maahan ennen sitä. Tässä käy päivät vähiin, mutta paljonhan riippuu säistä. Hyvällä lykyllä saan huomenna kunnostettua osan talvivalkosipulien penkeistä. Olkoon säiden haltija armollinen siihen puuhaan!

Iloa puuhillesi syyspuutarhassa! Ja tervetuloa lukijoksi Pihapiiantontilla, Ulla Kinnunen ja Maatiaiskanasen elämää - toivottavasti löydätte jotain kiinnostavaa tästä blogista :)20 kommenttia:

 1. Mukava katsaus kanadanruusujen syksyyn. On ihailtavaa, miten olet paneutunut ruusujen kasvatukseen ja hoitoon. Toivotan ruusuille suotuisaa talvea.
  Kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla on jokin intohimo. Minä sytyin täysillä ruusujen maailmaan, vaikka en olisi itsekään uskonut. Mutta oikein antoisa hurahdus kyllä. Suotuisaa talvea ja kevättä tässä toivotaan yhdessä.

   Poista
 2. Luulis, ettei toista näi surkiaa kesää tuu. Tällääset äärisäät erottelooki jyvät akanoosta, ruusujenki maailmas. Hyvä ku kuitenki löytyy hyvin päriääviä ruusuja näinki surkeesihin olosuhtehisihin.
  Talavisuajaturvetta ostin mäki, ens kertaa. Kaikkia keinoja pitää kokeella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskujen mukaan tämä oli kolmas surkea kesä peräkkäin - tämä vuosi se pahin pohjanoteeraus. Eli ihmeesti ruusut pärjäsivät keleistä huolimatta.

   Talvetuskonstit on opettelussa täälläkin, eikä vuodetkaan ole veljeksiä. Joka talvessa on kuitenkin omat haasteensa. Varaudun kuitenkin lumen vähyyteen. Lumi olisi se kaikkein paras talvisuoja. Siihen ei täällä voi vain luottaa. Se tulee satunnaisella tuurilla. Sitä ennen voi olla tappopakkasia.

   Poista
 3. Kauniita ruusuja. Vielä on minullakin talvivalkosipulit laittamatta kun kasvimaalle ei ole päässyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmenevään maahan olen ne tavannut laittaa, ja lisätä heti penkin päälle heinäkatetta. Hyvin on homma toiminut. Viime vuonna istutin 18.10. Alkaisi olla kalenterin mukaan kiire, mutta suht lämmintä on ollut vielä. Ennuste kuitenkin näyttää kylmenevää, joten pitää kääriä huomenna hihat ja alkaa töihin asian eteen.

   Poista
 4. Sinulla on niin paljon kauniita ruusuja. Toivottavasti ne selviytyvät hyvin talvesta. - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukut tanaan suotuisan talven puolesta, Anneli! Talvisuojauksia olen jo pohtinut, mutta toteutus on vielä tekemättä. Ensin pitää saada valkosipulit istutettua.

   Poista
 5. Ruusut on kyllä jaksaneet kukkia ja puskea uusia nuppuja vielä näin loppumetreilläkin. Talvisuojauksen oikeaa ajankohtaa olen tässä kovasti miettinyt, joko kohta? William Baffinin pisimmät varret hujauttivat liki metrin mittaisiksi, miten niiden kanssa toimitaan? Kaadanko maahan ja suojaus päälle vai miten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Latvo kukkavarret pois ja kaada versot maahan. Lisää päälle multausta ja jotain katetta. Näin minä ajattelin tehdä. Osa saa rahkasammalesta katteen ja pakkaspeiton, kuten viime vuonnakin. Se oli toimiva talvetuskonsti myös.

   Poista
  2. Kiitos, jälleen kerran ♥

   Poista
  3. Laitan kuvineen taas tänne blogiin talvisuojauksesta juttua. Sen aika alkaa olla maan hiljalleen jäätyessä.

   Poista
 6. On sinulla kauiita ruusuja ja vielläkin noin kauniisti kukkivat
  Toivotaan että tuleva talvi olisi suotuisa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Suomen kesä on liian lyhyt, sillä ruusut haluaisivat kukkia edelleenkin. Aika liikuttavia! Talvi on aina arvoitus, mutta koitan varustautua sopivalla tavalla.

   Poista
 7. Henry Kelsey sitten tännekin kun kerran noin huimana kukkii. Täällä pääsee todelliseen testiin.

  Kiitos taas kerran mainiosta ruusuvalistuksesta, pitää kai omillekin jotain yrittää tehdä.

  Syksy hönkii päälle ja vielä on kaikki suojaukset tekemättä. Uusia puuvartisia on tolkuttoman paljon ja ne kaikki pitää suojata hyvin rusakoiden takia.

  Sääli muuten leikkoa nuppuja poikki, vaikka eivät ne reppanat kuitenkaan pysty tässä sateessa ja kylmyydessä kukkimaan. Kunhan ei nyt tulisi taas uutta tappotalvea. Ja katokesiä on täällä meillä ollut neljä peräkkäin, heinämiehen kanssa asia todettiin eilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henry on ihan kelpo veijari, suosittelen kokeilemaan!

   Huomasin juuri, että uudelle ruusumaalle ei ole vielä verkkoja. Joku hiivatti oli käynyt syömässä 'Nostalgia' ruusua. Sorkan jälkiä ei ollut, siispä rusakko on seuraava syytettyjen listalla.

   Kesät on olleet surkeita, sitä ei voi kiistää. Vaan parantumaton optimisti toivoo ensi kesäksi aurinkoa ja lämpöä!

   Poista
 8. Kiitos sinulle taas sain katsella ihania ruusu kuvia. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila kauniista sanoistasi! Viikko on alkanut hyvissä merkeissä ja vielä on lämpimän puolella säät. Muutosta on luvassa kuitenkin.

   Poista
 9. Oi miten ihania kuvia ja niin kauniita ruusuja!♥ Tuo ruusu on ihan minun lempikukkia, toivotaan kovasti että talvi olisi hellä ruusuille!! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
 10. Todella kauniita ruusuja!
  Minäkin tykkään ruusuista. Viime talvena muutama ruusu kuoli.
  Hyvää viikon jatkoa!❤

  VastaaPoista