keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Kaipaatko lisää syyskukkijoita?

Minun puutarhani on parhaimmillaan syksyllä. Kukinnasta ei vastaa pelkästään ruusut, sillä paljon on muutakin kukkijaa. Jätän nyt ruusut tästä postauksesta pois kokonaan.

Paraatipenkin syyskukintaa ja rantakukan ruskaa.
Paraatipenkki on suuniteltu kukkimaan ihan koko kesän. Se on varjoisassa paikassa, mikä asettaa haasteita asialle. Syksystä siinä kukoistavat mm. jaloangervot ja tädykkeet.

Jaloangervojen pitkä kukinta ajoittuu syksyyn. Vieressä kuihtuneet pensaskärhön
kukinnot ja kuihtuneet värililjat. Rantakukan ruska tuo myös väriä.

Pitkään pidin jaloangervoja tylsinä, mutta käänsin kelkkani täysin todettuani niiden kestävyyden. Tappotalvi 2015/2016 nosti Astilbeiden sukukunnan uuteen arvoon. Panostin uusiin lajikkeisiin.

Astilbe 'Montgomery'
Kukinta on pitkä millä tahansa mittarilla. Näiden sekaan kun istuttaa myöhäisiä värililjoja, niin voi rimmailla eri sävyillä ihan sykähdyttävästi. Aloin minäkin tykätä! Tässä on yksi puutarhurointini takin käännöistä. Hyviä syyskukkijoita ovat!

Veronicastrum virginicum eli virginiantädykkö 'Pink Glow' 

Tädykkeissä ja tädykköissä on syysiloa puutarhaan. Arvostan niiden kynttilämäisiä kukintoja, jotka tuntuvat leijuvan korkeuksissa. Kukinta kestää pitkään.

Paraatipenkin toista laitaa - tarhapiiskua, ukonhattuja, virginiantädykettä
ja syysleimun nuppuja. Kukkia piisaa pakkasiin asti ihan varmasti!
Värisommittelusta voi olla montaa mieltä. "Heja Sverige" värit ei välttämättä istu silmään, mutta jotenkin tarhapiiskun keltainen menee kuitenki syksyn sävyissä.

Virginiantädykkö 'Alba' (Veronicastrum virgnicum 'Alba')
taustalla se tavallinen tarhapiisku, joka sopii hyvin kimppuihinkin.

Syksy on tavallaan runsauden aikaa, mutta myös hiljaista luopumista. Syyskukkijat jaksavat yleensä pitkään, kun hellettä ja kuivuutta ei ole nopeuttamassa kukintaa.

Harmaamalvikki eli Lavatera thurnciaga

Harmaamalvikit kukkivat hitokseen pitkään. Ne ovat myös hyvin kestäviä ja luotettavia kukkijoita myös huonoina kesinä. Sateestakaan ne eivät kärsi. Ne ovat vaatimattomia, kestäviä perinneperennoja.

Paljon syysleimuja!
Syysleimut todella leimuavat syksyssä. Niiden runsaudesta pitää tehdä oma postaus, sillä niitä on paljon monessa sävyssä. Hienoja ovat! Eli syksy on täynnä kukkijoita. Puuttumaan jäi vielä monta syyskukkivaa, mutta toisella kertaa lisempää.

Iloa, valoa ja keveitä askelia poluillesi - viikko hiipii kohti loppuaan. Syksy hiippailee aina vain lähemmäs.

27 kommenttia:

 1. Suurinpiirtee samoolla mennähä. Syksyllä on mullaki uus kukintabuumi, alakukesän jäläkihi. Komiat leimut! Sähän kaivookki niitä syksyllä maahan komian kokoelman. Mulla kukkii yks vaivaane varsi. Illat on jo nii pimeetä, ettei mitää näe teherä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimenevät illat eivät suosi töissä käyvää puutarhaharrastajaa. Ei tahdo illalla keritä pajon sapuskan laiton ja koiran lenkityksen jälkeen jäädä valoisaa aikaa askaroida pihalla. Tähän on taas tultu. Ja tilanne pahenee hiljalleen vääjäämättä.

   Poista
 2. Onpa kaunista kukintaa vaikka syyskuu on jo ihan loppupuolella. Kiva kun voit nauttia kukista vielä. Meillä ei taida enää mikään kukkia.- Mukavaa torstaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on ihan hyvä kukintaseonki. Kaikki on myöhässä, joten syyskukkijoitakin on vielä ihan nupulla. Saas nähdä jaksavatko aueta kukkimaan.

   Poista
 3. Virginian tädykettä kehuttiin jossain toisessakin blogissa ja se meni hankintalistalle. Syyskukkijoita ei voi olla liikaa.
  Jaloangervot ovat todellakin kestäviä kukkijoita. Vähän sellaisia taka-alalla olevia kasveja, jotka ansaitsisivat enemmänkin huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tädykkeet on kivoja ja värikkäitä syksyn kukkijoita. Niissa on varaa valita montaa lajiketta. Suosittelen minäkin. Lisäplussana on niiden pysyminen paikoillaan, eli eivät rönsyä lisää elintilaa.

   Poista
 4. Täddykkeitä ei kasva Kivipellossa, pitänee korjata tilanne! Angervoiden värikirjo ja kestävyys ovat nousseet kunniaan ilman muuta, tylsinä niitä pidin myös, en ehkä enää. Leimujen härmä harmittaa. Malvikkeja piti saada, lapsuusmuistojen vuoksi tietenkin - vanhuusko tällaisia ajatuksia herättää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole leimuissa ollut härmää, missähän "vika"? Jaliksia eli jaloangervoja voi tuunata hyvillä vieruskasveilla. Minä tykkään upottaa myöhäisiä värililjoja niiden väleihin. Toimii yhdistelmänä!

   Poista
 5. Tädykkeet ovat hienoja! En olisi niitä tajunnutkaan ilman suositustasi (nostit purkit koriini). Etenkin Albaan ihastuin täysin.

  Onko mikään syysleimu puhtaan punainen? Noita pinkin ja lilan sävyjä löytyy siniseenkin asti, toki valkoisiakin on jo monta pulskaa puskaa täällä. Hienoja ovat. Ainakaan minun syysasterini ei ehdi kukkaan, konnanyrttikin vasta aloittelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotahan vain - koitan saada tehtyä leimupostauksen kuvineen. Löytyy ihan punaistakin, mutta ne käsittääkseni on arimpia talvehtijoita.

   Konnanyrtti ei täällä vielä kuki, joten jos kelejä piisaa niin kukintaa riittää tosi pitkälle.

   Poista
 6. Kyllä, siis syyskukkioita pitää hankkia lisää. Sinun kukkapenkkisi ovat vielä värikkäitä. Hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on runsauden aikaa kaikin tavoin. Syyskukkijoiden aika on pitkä, koska helteet ja kuivuus eivät lyhennä kukinta-aikaa.

   Poista
 7. Pihassa kukoistaa parhaillaan juurikin jaloangervot ja isot maksaruohot, joista tein juuri postauksen. Löytyy toki muitakin kukkijoita vielä, kuten huiskunauhus. Taivaita kohti kurottelee komeat maurinkiiltomalvat, jotka tosin on 1-vuotisia ihanuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin katsomassa postauksesi. Komeamaksaruohoista on paljon iloa syksyssä!

   Poista
 8. Ihanat penkit ja istutukset. Tee ihmeessä leimuista postaus. Minulla on tähtäimessä tehdä leimuille oma penkki. Minä olen oikein leimu fani. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat on kamerassa odottamassa sopivaa hetkeä - koitan pinnistää, sillä leimuissa on loistoa!

   Poista
 9. Kaunista kukintaa puutarhassasi! Leimut ovat ihania. Kivoja syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyspäivät ovat kummasti lyheneviä. Valoisen aika hiipuu päivä päivältä. Pian ollaan lokakuussa, mutta kukintaa riittää tasan ekoihin pakkasiin asti. Ja ruusut jatkavat vielä siitäkin eteenpäin.

   Poista
 10. Kaunista syyskukintaa sinulla. Leimut ovat kyllä kauniita niitä kun löytää moneen väristä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma visiitistäsi - leimuissa on loistoa pitkäksi aikaa.

   Poista
 11. Oi miten upeita kukkia näin syksyllä♥ Tuo virginiantädykkö on sitten suloisen kaunis:) Ihanaa alkanutta syksyä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Päden pajaankin! Syyskukkijoita ei voi olla likaa - kuten ei varhaisia kevään kukkijoitakaan. Molempia tarvitaan.

   Poista
 12. Lindas flores. Felicidades. Cumprimentos.

  VastaaPoista
 13. Paraatipenkkisi on kyllä komea! Astilbet ovat kauniita juuri puolivarjoisassa ja niissäkin on eroavaisuuksia kukkimisajoissa. Sulla on ihanan värisiä nuo leimut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina, astilbet saivat suuren armon tälläkin tontilla ja lisäystä lajikkeisiin tuli suuresti. En usko katuvani investointia. Ja leimut ovat nimensä väärtejä.

   Poista
 14. Ihanat kuvat <3 hyvää viikonloppua sinulle :)

  VastaaPoista