maanantai 11. syyskuuta 2017

Camelot ja kumppanit, eli ruusujen lumoa

Railakas viikonloppu satojen kilometrien ajoa on takana. Kävimme äitini ja esikoisen kanssa kivan Etelä-Pohjanmaan turneen. Viihdyttiin, retkeiltiin, höpötettiin sukulaisten kanssa ja nähtiin kaikkea vanhaa ja tuttua. Reissun annista tulee vielä oma lukunsa jossain vaiheessa.

Kotipihalla odotti hurmaava 'Camelot' köynnösruusu kukassa. Tämä oli niitä ihan Must have-kasveja kevään ruusuhankinnoissa. Ei ehkä viimeisen päälle varma ja onnistuva ostos, mutta tiedättehän tunteen kun on vain pakko saada jokin kasvi? Ainakin on yritettävä, vaikka talvehtiminen ei ehkä ensimmäisellä kertaa onnistuisikaan.

Vasta auennut kukka. Pilkulliset terälehdet ovat hienot!

'Camelot' sai paikan köynnöstuessa ja yritän talvettaa sen maahan kaataen sekä sinne peitellen. Tarkoitus olisi yrittää saada sen versoistakin osat talvehtimaan. Se on haaste.

Kukka on suuri ja nuppuja on paljon versojen päässä.

Ruusu täysin auenneena. Tämä jotenkin hohtaa valoa.
Tämä kesä on noin muuten ollut susisurkea, mutta minä ajattelin siirtää ajatukset jo syksyn suojauksien suunnitteluun. Ensin otoksia muista uusista hempeyksistäni:

'Pomponella' ja 'Baronesses' notkuvat yhdessä melko samaa sävyä.

Pienikukkainen, mutta tiheä maanpeitto 'Purple Rain' kukkii runsaana.
'Rotilia' tuo vahvaa punaa ruusupenkkiin.
Taas ihan erilainen kukkamuoto 'Dolomiti'lla. Kaksiväriset terälehdet
näköjään inspiroivat minua.
Lisää yksinkertaista kauneutta - 'Sweet Haze' ja paljon nuppuja!
'Zaide'ssa on mielestäni tosi hieostunut vanha roosa ja upean kokoinen kukka!
On siellä ruusumassa monta muutakin veijaria, mutta niistä myöhemmin. Otetaan sekamelskaisen näköinen kokonaiskuva, vaikka kuva ei kyllä anna oikeutta ruusujen kauneudelle.

Pinkkiä ja purppuraa, mutta ei tuosta tolkkua tahdo saada.
Keveitä askelia arkiviikkoosi. Täällä on sadetta tiedossa ennusteiden mukaan, mutta eipä anneta sen latistaa tunnelmaa. Villasukat ja kynttilälyhdyt on ihan jees tässä ajassa.

29 kommenttia:

 1. Sateita on tännekin luvassa, ehtihän tässä oli yksi kaunis ilta. Hienoja ruusuja, pidän peukkuja talven yli säilymisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin on syksyiset kelit täälläkin, mutta kaatosateet ovat vielä kiertäneet rannikon. Pienempiä kuuronäytteitä on piisannut kuitenkin.

   Poista
 2. No, onhan tua 'Camelot' ihan huippu, nii ihanan näkööne! Toivottavasti saat viätyä sen talaven yli kunnialla. Toivottavasti olis viälä hianoja päiviä, ku on nua palio nuppuja muiski ruusuus.
  Vai kävittä tääläpäi. Miälenkiinnolla orotan, mitä tuleman pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuppuja on tosi paljon kaikissa ruusuissa. Kelit saattaa vaan loppua kesken.

   Etelä-Pohjanmaa on sellainen henkisten juurien paikka. Siellä sielu palaa kotia. Ja E-P postaus on sulle jotain ihan muuta, kuin odotat :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Leila - jännitystä piisaa talvehtimisessa!

   Poista
 4. Me puolestamme kävimme Pohjois-Pohjanmaalla, joten huristeltiin samoilla suunnilla, noin. Suloiset ruusut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ympäri mennään ja yhteen tullaan - kenties joskus :) Kiva piipahtaa edes joskus pikku reissussa.

   Poista
 5. Kauniita ruusuja. Toivotaan, että talvehtiminen onnistuu. Tuollaisesta kukinnasta olisi mukava nauttia myös ensi kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemuksiahan tässä kerrytetään, jotta ruusuiloa piisaisi tuleville vuosillekin. Talvehtiminen on niin talvesta kiinni, ja talvet ovat olleet milloin mitäkin viime vuosina. Kaipaan lumitalvia - ne takaisivat monen muunkin kasvin talvehtimista.

   Poista
 6. Upeita ruusuja, pidetään peukkuja, että talvehtii hyvin. Ruusut on vaan niin upeita, että niiden kanssa kannattaa ottaa riskejä. Mukavaa syksyä. Terkuin Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuopa oli hyvin sanottu - riskin ottoa on aina muiden kun satavarmojen lajien kasvattaminen. Ja nekin pettävät aina joskus.

   Poista
 7. Olet varmaan jossain kertonut, mutta mistä olet hankkinut yllä mainittuja ruusuja? Rupesi itselläkin sormet syyhyämään, taas kerran:-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksasta tilasin Tantaulta (http://www.rosen-tantau.com/en) ja Kordesilta (https://www.kordes-rosen.com/). Erittäin hyvät valikoimat, luotettava toimitus ja laatutaimia. Älä vain klikkaa katsomaan - vaarallista puuhaa!

   Poista
 8. Kaksivärinen ruusu viehättää myös minua. Toivottavasti moni näistä kaunokaisita selviää talven yli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusujen valikoima on todella häkellyttävän runsas. Kyllä jalostajat ovat olleet ahkerina. Jäljelle jää valinnan vaikeus.

   Talvetuksen eteen tulee tehtäväksi vielä monta piruettia, mutta onnistumista tosissaan toivotaan!

   Poista
 9. Voi miten ovat upeita kaikki!! Minä niin rakastan noita ruusuja,on kyllä kaunis kukka😍 Mukavaa viikonjatkoa sinne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde! Kukkamuodot ja -värit on vain niin huikeita, että niitähän katselee ja kasvattelee ihan sydämen riemusta.

   Poista
 10. On, on on ja on ihania! Tuolle Camelotille toivottelen talvenkestoa, on kyllä kaunis!
  Kesä on mennyt ihan muuta tehdessä, kuin blogistaniassa, mutta koetan rivakoitua. Kivaa syksyä sinulle ja rapsuja karvatassukoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämässä on aikoja ja monenlaisia puuhia. Alamme laskeutua hiljalleen talveen, joten aikaa jää monenlaiseen muuhunkin. Camelotille on suunnittelilla ihan kunnon kaato suojausten alle. Kestävyys riippuu niin talvestakin. Aina on jännää!

   Poista
 11. Upeita ruusuja! Ihastuin erityisesti tuohon Camelotiin. Toivottavasti kaikki talvehtivat hyvin. Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Camelot oli munkin himokki ykkönen. Muutkin kauniita, etten osaa parasta nimetä.

   Poista
 12. Kiitos vastauksesta! Tuota minäkin että mitenkä saan talvehtimaan? Ovat kyllä erinomaisen upeita ja siksi kokeilemisen arvoisia. Kovin kiinnostaisi saada lisää nimenomaan tähän aikaa kukkivia ruusuja. Alku - ja keskikesän piha on komeana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klikkaa tuosta oikeasta palkista otsikon "tunnisteet" alta Talvisuojaus. Siitä löytyy käytettyjä konsteja, ja syksyn päälle niitä esitellään uusia täällä blogissa.

   Poista