maanantai 5. kesäkuuta 2017

Taitaa tulla kesä!

Nyt on juhlat juhlittu ja toipuminenkin suoritettu. Arki alkaa rullata taas tuttua rataa, mutta nyt mielialaa kohottaa selkeä lupaus kesästä!

Tuurenpihlaja eli Sorbus 'Dodong' lupaa kukkia runsaana.
Kuvat on eiliseltä, eli tänään ollaan taas harpan verran pitemmällä. Ei vain ehdi kevään tahdissa blogia päivittää. Tämän illan askareina ahersin kesäkanalan valmiiksi kanojen kesälomaan. Täällä alkoi sade, joten olkoon kotkot vielä yhden yön talvikanalassa. Kesäresidenssiin on tuotu kolme kottikärryllistä hiekkaa, paikattu viime kesäiset maansiirtotyöt (kanat ovat kovia ruopimaan!), putsattu orret ja laitettu pehmeät pehkut kanamökin lattialle. Kaikki valmista - pari viikkoa myöhemmin kuin tavallista. Hidas kevät ja kylmät kelit ovat jarruttaneet tätäkin operaatiota.

Sulohelmipihlaja eli Sorbus prattii omaa paljon lehdyköitä!
Kevät harppasi viikonloppuna ihan ison askelen. Viherrystä alkaa olla joka paikassa! On tätä odotettu pitkään ja hartaasti!

Ensimmäinen pioninuppu Amurinpionissa (Paeonia obovata)
Penkeistä putkahtelee uusia versoja päivittäin. On ihanaa kiertää töiden jälkeen puutarhaa tutkimusmatkaillen ja iloisia jälleennäkemisiä kohdaten!

Pärskäjuuret eli Veratrumit on pohjoisia erikoisuuksia.
Joka kevät hiljennyn pärskäjuurten edessä. Ne nousevat ensimmäisinä, eivät pelkää pakkasia ja venyvät lopulta rutkasti toista metriä korkeiksi. Lehtien vekitys on graafisen tehokkaan näköistä. Ihan omanlaisia eläjiä ovat nämä! Kukkivatkin isolla kukinnolla lajikkeensa mukaisella värillä.

Kaukaasian pitkäpalko eli Arabis caucasica sentään kukkii runsaana!
Vielä on niukasti kukkijoita, mutta pitkäpalot hehkuvat valkoista väriään. Saman tekevät valkovuokkojen lajikkeet ja kiurunkannukset. Sipulikukat vasta aloittelevat. Eli ihan lähtöruudussa täällä ollaan - ja kaikki  kiva on vielä edessä!

Helmisaniaisen eli Onoclea sensibiliksen kiehkurat ovat viehkoja!
Kasvien kasvussa on paljon mielenkiintoisia värejä ja muotoja. Saniaiset ehkä sieltä kummallisimmasta päästä. Tykkään niiden kevälookista tosi paljon.

Nyt alkaa tosi kova vauhti puutarhassa. Toivon että minulla riittää voimia puuhata omaakin puutarhaa. Onneksi Maestro on tehnyt ison työn puutarhan kevätsiivoissa. Ehkä minäkin ehdin mukaan kevään kyytiin myös vapaa-ajalla!

Iloa keväästä  ja lämpenevistä keleistä. Kesä tulee tännekin viimein!

16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitoksia - kasvit on kivoja kuvattavia, kun pysyvät paikoillaan :D

   Poista
 2. Kyllä se tästä kesäksi muuttuu, oikiasti. Sullonki nii tuhannesti miälenkiintoosia katteltavia. Meilläki jo kummasti vihertää ja tämä saret teköö mannaa puutarhalle. Sataa sopivasti ennenku päivälämpötilat nousoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on nyt ihan totisesti lämpimät meiningit! Iltaa kohden lämpeni hurjiin +17 lukemiin ja tuulikin tyyntyi. Tuntuu kesälle. Eilen ripisteli vähän malliksi, mutta tapeeseen sekin tuli.

   Poista
 3. Mukavaa, kun joutui armas aika ja suvi suloinen - ei nyt ihan rytinällä hellettä pukannut, mutta sillain hiljalleen totutellen kuitenkin!

  Ihana tuo Tuurenpihlaja ja varsin veistoksellinen pärskäjuurikin.

  Meilläkin kanat pääsivät kesäresidenssiin hiukan myöhässä, sielu vain ei antanut myöten niitä siirtää, kun taivas pukkasi rakeita ja oli kylmää. Hyvin maansiirron kyllä hoitavat, tehokasta toimintaa.

  Kesäistä puuhaviikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä taisi tulla äkkiloikka kesään. Niin mahdottoman pitkään piti kylmiä, ja nyt auringon paisteessa nautitaan lähes +20 lämpöjä parhaimmillaan.

   Kanat pääsevät kesäresidenssiin, kunhan Maestro ehtii kotiin. Kantamalla pitää viedä, joten kaksi käsiparia tarvitaan.

   Poista
 4. Minulle outo kasvi tämä Pärskäjuuri laita kuva kun kukkii. Ja milloin se yleensäkin kukkii. Kiva katsella toistona näitä kevään alkuja itsellä kun se on melkein ohi joidenkin kohdalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia tulee - näitä on useampaa sorttia eli eri värejäkin. Kesäkuussa kukkivat - siis tänä vuonna varmaan heinäkuun alussa, kun kaikki on myöhässä.

   Poista
 5. Ihania kevään riemuja vihdoin myös siellä teillä, kiitos mainioista kuvista. Sulohelmipihlajan kohdalla iski taas kerran pihlajakateus, se on seuraavana listallani.

  Kiva kun kanat pääsevät ulos, ne ensimmäiset auringossa suoritetut kylpyrypemiset ovat vinhaa katsottavaa. Tosin joka vuosi asian unohdan ja juoksen kanalaan sydän kurkussa; kuoliko ne kaikki nyt yhtäkkiä? Sitten saa närkästyneitä kotkotuksia ja tympeitä katseita kun häiriköin kylpytranssia.

  Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulo on tosi vaikea löytää, mutta ehkä Vakka-Taimesta sen voisi saada. Ihmettelen sen heikkoa saatavuutta, sillä se on kestävä V-vyöhykkeellä ja pahuksen sievä pieni pensas. Sopii pienellekin pihalle.

   Meille tuli tänään kesä. Kanat tulevat nauttimaan ja meidän kesäteatteri avautuu jälleen!

   Poista
 6. Pärskäjuuri on erikoisen näköinen, minullekin uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on sangen erikoinen ja kookas peranna. Saatavilla ainakin Särkän perennataimiston valikoimista.

   Poista
 7. Pärskäjuuri on uusi tuttavuus ja onpa muuten hieno näky! Mukavia keväisiä hetkiä ja päivittäisiä kasvun ihmeitä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämähän olikin näköjään usealle tuntematon kasvi! Pitänee esitellä sen aina vain muhkeampia muotoja. Lopulta kasvi kukkii noin 1.5 metrin korkeudessa. Ei mikään pikkuperenna.

   Poista
 8. saniaiset ovat melkeinpä kauneimmillaan kiekuravaiheessa. Komea pioninnuppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saniaisissa on sellaista outoa viehätystä. Hassuista kääröistä ne oikoo itsensä!

   Poista