keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Kotkojen kesäaika ja arvoitus

Nyt tuli helteet Pohjanmaalle. Aivan kääntyi uudet tuulet, ja eilenillasta alkoi tosissaan lämpiämään. Siirsimme kotkot kesäaikaan, eli kannoimme parven yksitellen talvikanalasta Kesäkukkenheimiin.

Taksipalvelussa asiakkaat Kukkenheimiin
Tyttöjen kanssa pyydystettiin talvikanalan lokoisista oloista kanat yksitellen, ja kannettiin Kukkenheimin puolelle. Perinteisesti kanat vastustavat kiivaasti sylikyytiä, joten metakka oli mitä melkoisin, kun yritimme rauhoitella laumaa ja saada sieltä yksi kerrallaan kiinni. Heti kun kana on kiinni ja siivet taitettu sievästi vartaloa vasten, kana rauhoittuu räpistelemästä. Homma oli niin päätöntä, kuin vain kanalassa voi olla - joten naurettiin ihan katketaksemme! Kuopus sai kanasta naamalleen, ja minun syliin lensi ihan vahingossa Elvis-kukko paetessaan esikoisen kiinniottoa. Oli ylläri kukolle jos minullekin. Elvis huusi perinteisesti kuin syötävä koko kantomatkan.

Tipi the Bird oli helppo poimia syliin. Tässä tarkastellaan tuttua kesäkanalan
orsistoa tikapuineen.

Yksi kana pääsi pihalle karkuunkin, joten sitä piti jahdata aikansa. Kikattava kuopus jallitti kanarouvan lopulta uudelleen syliinsä. Lopulta kaikki olivat kesäkanalassa.

Vaikka ilta oli jo pitkällä, niin kukko Nox ja kanaset eivät menneet
orsille kuin vasta puolen yön maissa. Oli vissiin liian jännää!

Ulko-ovikin tuli testattua - toimii kuten viime kesänäkin.
Maestro päätti vielä vähän tuunata Kukkenheimia kattamalla siitä lopunkin katon pellillä. Osa kattoa oli verkkoa ja osa peltiä. Viime kesän sateissa maapohja tahtoi liettyä, vaikka hiekkamaata onkin alla. Liika sadetta vain tuli jatkuvalla syötöllä. Siispä laajempi, sateenpitävä katto syntyy pikapuolin.

Onnellisia kanoja!
Lopulta heitetään arvoitus, joka nostaa tummanpuhuvaa olemustaan kukkapenkissäni. Tiedätkö mikä kasvi tämän on?

Koko on pieni, kukkansa kaunis!

Mukavaa kesäviikkoa - nyt voi kesäkukatkin pistää lopultakin ulos!

13 kommenttia:

 1. Onpa komea kukko kanatarhan vartijana.
  Näyttää ihan joltakin Aloelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komea ja hyvätapainen kukko, Kruunuvuokko. Tosi herrasmies kanoille. Ja ei ole aloe, mutta kieltämättä näyttää vähän sellaiselle :)

   Poista
 2. Piti oikein lukea tarkkaan, josko teillä tuo kananmetsästys olisi yhtään helpompaa kuin meillä. Ei tainnut olla!! Olen hankkinut ison haavin, jolla lempeästi sain kanaset kiikkiin (perässäjuoksu ei enää oikein luonnu) ja yksitellen ne juurikin samalla tavalla lempeästi kantaen kanan kirkuessa kurkkutorvi avoimena kauhuaan, vaikka yritin kanajuttuja puhella ja silitellä. Mutta mielissään olivat, kun kesäkotiin pääsivät koko sulkasakki! Mullakin karkasi viime kesänä yksi kana, yön oli karkumatkalla kunnes kaksi lapsista siippoineen tulivat apuun ja saatiinpa rouva ruotuun ja oman kukon kainaloon.

  Tuo ihanuus taitaa olla maariankämmekkä, vai onko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanat on aika epeleitä, ja karannut kana on nopea kintuistaan. Ei sitä juoksemalla kiinni ota.

   Vastauksesi on puoleksi oikein, ja sen verran kompa kysymys oli ettei oikeaa vastausta tiedä kukaan. Se on oletettavasti maariankämmekän ja verikämmekän risteymä. Ne epelit kun sekaantuvat toisiinsa. Siis täsmällinen vastus on kämmekkäristeymä. Mutta Sailalle pisteet nopeimmasta ja lähimmäs osuneesta vastauksesta!

   Poista
 3. Hahhaa, kuulen korvissani Elviksen rääkymisen, isäänsä pääsin viimeksi pari viikkoa sitten ihastelemaan. Ei ole vaimentunut vieläkään vaikka on jo ikäukko.

  Onnellisia siipiveikkoja nyt, lämmin sää ja valoisat kesäyöt, eihän sitä silloin malta nukkumaorrelle lehahtaa.

  Jotain kämmekkää minäkin veikkaan, ellei sitten ole joku jalkalehti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elvis on epävireinen aina vain. Vähän paremmin se kiekuu, kun tullessaan. Että sentään jotain kehitystä on tapahtunut harjoituksen myötä.

   Kämmekkähän se on, mutta olet sen kyllä livenäkin nähnyt :) Sulla oli pieni etu puolellasi.

   Poista
 4. Vauhdikasta on meno ollut! Eipä ihme, jos ei uni meinannut tulla silmään eikä ollut orsille kiirus. On ne komeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komeita, kivoja ja tuotteliaita ammattimunaajia. Kanalassa on useinkin suurta draamaa, eli meidän omat Kauniit ja Rohkeat.

   Poista
 5. Onpa kivat kuvat kukkenhaimilaisista!
  Varmasti ratevaa kaikenkaikkiaan heidän kanssaan yhteiselo.

  Maariankämmekkää olisin veikannut lehtien pilkutuksesta. Hieno risteymä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkenheimin väki nauttii kesästä täysin rinnoin. Meidän kesäteatterimma pihassa :)

   Poista
 6. Pitääkö kanat todella kantaa yksitellen. Eikö voisi tehdä joku reitti mitä pitkin ne menisivät. ( taisi olla tyhmä kysymys tämä on sitä tietämättömyyttä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tyhmiä kysymyksiä. Kana ei ole rationaalinen eläin, paitsi ruoan suhteen. Uusissa tilanteissa se käyttäytyy aina perin kanamaisesti. Olisikin helppoa avata vain ovi ja osoittaa kesäkanalan suunta... että sinne koipea toisen eteen. Vaan ei se toimi niin. Joten pyydystetään ja kannetaan. Silloin sujuu vaivattomimmin ja varmimmin.

   Poista