maanantai 26. kesäkuuta 2017

Hurrikaani Rieko ja ruusumaa kakkonen

Otetaan ensin pakolliset pentukuvat. Riekon eilinen päivä oli niin rankka, että päivä kului melkosestaan nukkuessa. Penikasta oli vähän veto pois, mutta unessa sulatetaan kokemuksia - niin varmaan koiravauvallakin.

Rauhallinen poseeraaminen onnnistuu joskus. Harvoin.
Illasta olikin sitten ihan järjettömän paljon energiaa, jota juostiin pihanurmella heti pitkän aikaa:

Hurrikaani tulee!

Kamera saa olla pentua kuvatessa sarjatulella. On se nopee!

Australianpaimenkoira on touhukas kaveri
Yhteiselo on alkanut suotuisissa merkeissä ja äkkiähän tämä pentuaika menee ohi. Siksi pitääkin valokuvata hartaasti muistojen vuoksi. Kiusaan teitä kuvilla ja tarinoilla.

Sitten se luvattu ruusumaa kakkosen päivitys. Kevät oli pitkän ja kylmä täällä Pohjanmaalla. Kaikki on 2-3 viikkoa myöhässä - myös minun ruusumaani. Sain kuitenkin apua kärräyshommissa:

Viaton ohikulkija tarjosi apua... ja joutui paskakuskiksi.
Sitten hajosi jyrsin, jota Maestro kunnosti taas toimivaksi. Aikansa siinäkin meni, kun osia piti vaihtaa. Lopulta pääsin jyrsimään. Eli perusmultamaahan lisättiin hevosen lantaa, tuhkaa ja jyrsittiin sekaisin.

Kasasta lisää multaa, jotta kasvualustaksi saadaan 60 senttiä.
Taas rakennetaan hartaasti kasvualustaa, sillä kaikki alkaa mullasta. Syvälle sekoitin hyvästi hevonpaskakompostia, päälle lisäsin multaa kasasta. Mittasin kasvualustan syvyyden tikulla ja mitalla.

Taimipasianssia
Lopulta välikäytävät on lapioitu, päällysmultaan sekoitettu turvetta ja istutus voi alkaa. Se on sangen työlästä, kun istutuskuopat on niin juuttaan syviä. Mutta pehmeään maahan on helppo kaivella. Joka kuopan pohjamaahan sekoitin vielä hevonpaskaa, laitoin vähän multaa väliin ja istuttelin taimet.

Topakoita ruusunalkuja pääsemässä juurtumaan maahan

Taimipurkki poikineen upposi syvälle multiin. Nupullahan nuo jo ovat, osa kukkiikin. Katteeksi ajattelin kokeilla mustaa multaa säkistä. Valmiista maasta ei ole kuvia, kun kamerasta loppui akku. Tulevaisuus näyttää kuitenkin sangen ruusuiselle!


17 kommenttia:

 1. No jollei noin hyvin perustetussa ruusupenkissä ruusut kukoista, niin ei sitten missään.
  Aivan ihana hurrikaani. Paljon vain juttua hänestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perustustyöt kasvualustassa on se tärkein. Innolla odotan lopputulosta. Sen verran hartaasti jumpattiin aivoriihtä RuusuKummin kanssa talvella aiheen parissa, että jännässä on nähdä lopputulos!

   Hurrikaani esiintyy ehkä kyllästykseen asti...

   Poista
 2. Valtava urakka uudessa ruusumaassa mutta uskon sen olevan kaiken työn arvoista. Rieko on suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun viimein jyrsimen sai kuntoon, niin oikeastaan päivässä hoitui kasvualustan syvyyden lisäys, lannoitus, käytävien lapiointi ja istutus. Tosin se päivä oli kyllä melko pitkä.

   Poista
 3. Kyllä sinulla on ollut hommia ja monta uutta istutus pottia. Yritin laskea niitä kuvista. Ja kesää on onneksi jäljellä, joten päästään katsomaan jatkoa. Sopö on pentu hulikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin 50 ruusuntaimea tuossa on. Melkoista kuoppaamista ihan urakkatunnelmissa.

   Poista
 4. Nyt on elämässä vain hyvyys vikana <3 Kuulostaa ja näyttää ihanalta. Nauti elämästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopas muuta! Elämästä on kivaa nauttia ja kesä on lyhyt. Iloa sinne Hispanjaakin!

   Poista
 5. Puutarhatöiden katsominenkin aiheuttaa hikikarpaloita, mutta vihdoinkin teillä on koiruus <3 :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koiruus on vaivalloisen suloinen! Se on hauska erityisesti silloin, kun patterit loppuvat. Ja taas ihanaa tulla kotiin niin, että joku juoksee iloisena eteiseen vastaan <3

   Poista
 6. Mahdottoman suloinen koiranpentu. Tällaisia kuvia katsoisi vaikka koko päivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hullu ja hulvaton penikka - sellaisia ne tuppaavat olemaan. Kiitoksia käymästä täällä, Risa

   Poista
 7. Ihana koiruli ♥ Kerroppas mitä minä teen nyt tuolle mun Ruusupenkille kun sitä pitäis kohottaa kunnolla? Soveltuuko turvemulta hiekalla sekoitettuna ruusuille? Siis sellainen metsänpohjaa oleva multa? Pääsen nimittäin ens viikolla tuon penkin kimppuun ja hyvät neuvot on tarpeen!
  Sun ruusumaa näyttää kyllä niin hienolta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entäs lannoitus, Satu? Turvemulta soveltuu, kun hiekkaa on seassa. Mutta ruusut tarvitsevat runsasta lannoitusta sen hyvän kastelun lisäksi kukoistaakseen. Eloperäinen lanta on parasta, siitä ruusut kiittävät kukinnallaan. Metsänpohjan multa on perin ravinneköyhää, joten potkua tarvitaan ravinteiden osalta. Metsänpohja metsästä riippuen on myös usein hapanta, joten kalkitustakin tarvitaan. Sitä varten tarvittaisiin analyysitietoja. Eli miten olisi pussimulta perusmaahan sekoitettuna ja hyvin lannoitettuna? Kaikki kun lähtee oikeasti mullasta.

   Poista
  2. Hevonpeetä ajattelin lannoitteeksi ja tietty kalkkia sekaan. Isot istutusalueet oon tehny just tuosta metsänpohjamullasta lisäten hiekan ja kalkin. Ruusujutut kun on mulla ihan alkutekijöissään niin varman päälle aattelin ottaa. Olisko se pussimulta kuitenki paras vaihtoehto noilla lisukkeilla?

   Poista
 8. Kunhan vettä ja ravinteita riittää, niin se passaa. Kokeilemallahan sen tietää, ja kasvusta kyllä näkee onko multa hyvää. Hyvässä maassa kasvu on voimakkaan vihreätä ja nuppuja muodostuu hyvin. Pussimulta sinällään ei mielestäni ole erityisen hyvä kasvualusta, koska useinmiten se sisältää hyvin vähän kivennäismaata. Itse käytän sitä seoksen osana vain. Iloa ja menestystä ruusumaallesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Täytyy vain kokeilla, sillähän se selviää 😊

   Poista