maanantai 23. marraskuuta 2020

Sinistä ja valkoista haaste - tarjolla harvinaisemmat

Niin ihanan sinistä ja valkoista!  Kiitos Tiiulle jälleen haasteesta, kesti tosin himpun aikaa tarttua siihen. Mutta sitä syvemmällä tunteella sen tein! Valitsin kukikseni rariteettiperiaatteella vähän harvinaisempia sinivalkoisuuksia. Joka lajia kun löytyy sekä sinisenä että valkoisena.

Se todella syvä sininen ei ole helppoa löytää kuin tietyistä kasvisuvuista. Muutama niistä on ylivertaisesti ylitse muiden omasta mielestäni.


Katkeroiden sukukunta on  ihania sinisen sävyjä!

Katkerot ovat ihania sinisiä tai valkoisia. Osa kukkii kesällä ja osa on pitkän syksyn iloina. Yksi lemppareitani on syyskatkero 'Drake's Strain Alba'. Pienet syyskatkerot pitää varjella rotevimpien kilpailulta, joten vaativat siten erikoishuomiota ja kilpailulta suojatun paikan.

Kukka, jonka kuosi on pyjamaraitaa!

Gentiana hexaphylla jäi sitten muiden varjoon ja kuoli pois.

Mielestäni se ihanin ikinä sininen kukka on........

Sinivaleunikko 'Lingholm'

Sinivaleet on vieneet minun sydämen ihan täysin. Näitä on montaakin mallia serkkuja ja sen sellaisia monessa sävyssä. Ja kuten useinmiten, myös valkoinen alba löytyy:

Sinisenä tai valkoisena. Muitakin löytyy...

Kellokukat eli Campanulan sukukunta on minulla oikeastaan pannassa. Monet niistä leviävät ihan liikaa. Mutta pari mielenkiintoista ja paikallaan pysyvääkin löytyy, joista armeniankello on sinistä ja valkoista yhtä aikaa.

Campanula tridendata eli Armeniankello ei leviä.

Vuokkojen suloinen sukukunta on kevään ihanuuksia, joista löytyy sinistä ja valkoista samassa kukassa.

Anemone parviflora eli Alaskanvuokko on alta sininen...

... ja naamaltaan valkoinen.

Edelleen vähän erikoisempia ovat sinikämmenet, joita rakastan tosi suuresti. Keväisin sen suuret kukinnot salpaavat hengitystä. Näitäkin iloisesti sinisinä ja valkoisina!


Vuosien saatossa aina vain muhkeammiksi kasvavat puskat ovat hienoja!

Se perusversio sinikämmentä on sininen.

Iloa ja Valoa marraskuun läpi elämiseen. Haastan mukaan Kukka & Kaali -blogin Pauliinan, Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnan ja Päivänpesän elämää -blogin Katjan mukaan sinivalkoisiin ajatuksiin.

Kärhö 'Ice Crystal'

Haasteen säännöt:

Kerro postauksessasi kuka haasteen aloitti (Tiiu/Puutarhahetki blogista)
Tee postaus, jossa sininen ja valkoinen on pääroolissa
Haasta kolme tai useampi blogiystävä mukaan
Käy kirjoittamassa postauksesi www-osoite Puutarhaheti- suurten unelmien puutarha -blogiin Sinivalkoista haaste postauksen kommenttikenttään

Voit osallistua haasteeseen myös Instassa. Merkitse kuvasi silloin #sinivalkoista haaste ja @puutarhahetki


25 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat, kiitos sinisellä sydämellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätin tarkoituksella akilejat, krookukset ja muut tavanomaiset pois, vaikka postauksesta tulikin aika lyhyt. Ikäväkseni ruusuja ei ole sinisenä, vaikka valkoisia löytyykin tosi paljon. Nyt ei ollut ruusun ruusua koko postauksessa!

   Poista
 2. Ihana, kun muistit minua! ♥ Osallistun mielelläni kunhan ehdin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaan... Gardenia-pioni on sun postauksesasi! Ihan kirjoittamasi perusteella Gardeniaa löytyy nyt myös Merenrantakaupungin istutuksista. Että kyllä kirjoittamalla voi maailmaan vaikuttaa!

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! Juuri pohdinkin, mistä sitä tekisi seuraavan postauksen :) Ihanat nuo katkerot ja kärhö tietysti! Sinikämmen on ostoslistalla ollut jo pari vuotta, mutta niitä löytääkseen pitäisi ehkä tehdä reissua Pohjois-Savon ulkopuolelle tai tilata netistä. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa odottaa sinunkin vastaustasi haasteeseen! Sinikämmen on yhdenlainen aarre, jota kyllä kannattaa metsästää. Se kasvaa hitaasti lihoen kuten pionitkin. Kukat ovat ihanat!

   Poista
 4. Aivan ihanat kuvat! Katkerot puuttuvat vielä puutarhastamme, mutta minulla on suunnitteilla paikka, johon niitäkin mahtuisi. Kiitos, että osallistuit haasteeseen! Hyvää marraskuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katkerojen kaverina ei saa olla leviäviä lajeja, kun eivät pysty kilpailemaan. Nämä herkät kukat ovat kuitenkin pienten erikoisjärjestelyiden väärtejä.

   Poista
 5. Nua katkerot on munki suasikkia. Armeeniankello on tosi söpö, mutta aika harvinaanen. Enoo nähäny ku yhyrellä taimistolla ja hetihän se joukkohon lähti. Mulla taitaa mennä sinine sinikämmen uutehen puuhun. Valakoone kyllä porskuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinikämmenistä jostain syystä valkoinen on mullakin ollut kestävämpi. Meni jopa siitä 2016 tappotalvesta läpi vaivaisena mutta hengissä. Siniset kuolivat. Yleensähän valkoiset muodot on vähemmän rotevia, himpun huonommin talvehtivia ja vähemmän elinvoimaisia. Paitsi sinikämmenessä. Ihme juttu!

   Poista
 6. Kiitos haasteesta! Minun sinikämmenen kukat ovat todella hentoisen ja vaalean liiloja, voisiko se olla valkoisen ja liila risteymä tai erittäin varjoisen kasvupaikan syy? Katkerot on hauskan näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustan... varjossa otettu kuva oli kaikkein sinisin, joten valitsin sen. Oikeasti kukka on lilaan vivahtava. Kiinni jäin!

   Poista
 7. Kauniit sinivalakoset kukat ootkin laittanu. Syyskatkerot miulta uupuukin ja niitä oon ajatellu hankkivani. Valakonen sinikämmen miulla onkin ja tuo sininen on hankittavana. Kaikki hyvät taimistot on siellä länsrannikolla, posti kyllä kulettaa kait. Meillä on postinjako muuttunu virolaiseks. Ja sekkaannuksia aina tulloo. Suomalaiset ei niin halavalla ruvennu jakamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kuule kivaa asua länsirannikolla, josta löytyy tosi hyviä ja perehtyneitä taimistoja! Posti on mennyt ihan kuralle, joten varmaan syntynyttä tyhjiötä tulee paikkaamaan muut konstit välittää paketteja sun muuta postia.

   Poista
 8. Katkeroissa on jonkinlaista ylvästä kauneutta. Ne minultakin vielä puuttuu.
  Alaskanvuokko on myös uusi tuttavuus. Leviääkö samalla tavoin kuin arovuokko?
  On se vaan kiva marraskuisessa pimeydessä katsella kukkakuvia ja löytää sieltä vieläpä mahdollisia hankittavia.
  Kynttilänvaloa ja -lämpöä marraskuun iltaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun leviäisikin alaskanvuokot - mutta tupas nököttää kiltisti paikallaan välillä lihoen ja välillä laihtuen. Terhakasti lihavina vuosina jakaen sitä varmaan saisi lisättyä, mutta itekseen viihtyen se vain pysyy paikallaan.

   Marraskuu on hanurista mielestäni, mutta pienikin lumihuntu piristää mieltä. Sellaista tänään sateli taivaalta.

   Poista
 9. Kuvasi katkeroista ovat niin kauniita, en ole onnistunut näkemään livenä katkeroa, mutta nämä kuvat saavat toivomaan omia katkeroita ihasteltavaksi.
  Kiva oli lukea sinun sinivalkoinen vastaus :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieniä kivikkokasveja on nämä katkerot, ja myöhään kukkivia. Siksi kaiketi niin erityisiä minulle. Helmiä syksyssä.

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Totean vaan, että sekä valkoista että sinistä on montaa sorttia. Kiitos silmiähivelevästä postauksesta!

  VastaaPoista
 12. Totean vaan, että sekä valkoista että sinistä on montaa sorttia. Kiitos silmiähivelevästä postauksesta!

  VastaaPoista