sunnuntai 25. lokakuuta 2020

Potilas

 Koiruus koki kovia, kun sen keskiviikkona hurautin pieneläinklinikalle. Nopean terveystarkastuksen jälkeen tuli piikki niskavilloihin, ja johan alkoi uni voittaa. Toista tunnin leikkauksen jälkeen oli sterilisaatio tehty, ja koira sai heräillä.

Tokkurainen toipilas

Rieko on nyt reilut kolme vuotias, eikä sitä tulla käyttämään jalostukseen. Juoksut sillä on harvakseltaan noin 8 kuukauden välein, mutta nyt nekin jäävät pois. Kohtutulehduksen riski poistuu, eikä nisäkasvaimiakaan pitäisi tulla.

Ei pönttöpää, vaan sukkapuku suojana.

Nyt pitää pukeutua Riekon mielestä tosi ahdistavaan sukkaan, joka estää koiraa nuolemasta leikkaushaavaa. Pari viikkoa pitää hissutella taluttimessa ilman spurtteja ja hyppyjä. Näyttäisi sekin käyvän hermoille. Koko homma ja elämän vauhdikkuuden muutos hissutteluksi näkyy nostavan stressitasoja, kun se ärhentelee kissoille hyvin ikävään tapaan. Soitin jo eläinlääkärille, että mahtaakohan koira olla kipeä kipulääkkeistä huolimatta. Koska kaikki elintoiminnot ovat normaalit, niin ongelma taitaa olla korvien välissä. Sitä vaan ahdistaa.

Näihin leikkeihin joutuu ensin toipumaan.

Niinpä toipuilemme rauhassa, ja eiköhän stressikin laske sitä mukaa kun päästään normaaliin elämään taas käsiksi reilun viikon päästä. Tulipahan homma nyt hoidettua kumminkin. Pitkään tätä jo suunnittelinkin.

Kaunis ilta meren rannalla.

Ensilumi käväisi nopeasti 22.10.2020, mutta suli nopeasti pois. Ihan märkää loskaa se kyllä oli, mutta vaadittava yksi senttiä aamulla klo 8 täyttyi. Positiivista oli myös talviaikaan siirtyminen, jolloin saa nukkua tavallaan tuntia pitempään. Aamusta on siis valoisampaa, mutta illasta nopeammin pimeää. Kunhan saan loput valkosipulit istutettua ja ruusut talvisuojatttua, niin kausi saa olla sitten osaltani valmis.

Iloa ja valoa viikkoosi!

24 kommenttia:

 1. Kappas Riekoa, oikein hyvää paranemista ja parempaa vointia!
  Meillä sama operaatio edessä marraskuun alussa ja sama muotiasuste ilmeisesti tulee meilläkin tutuksi.
  Illat ovat kyllä nyt ihan kamalan pimeitä, kerrasta humpsahti pimeä huppu.
  Valoa viikkoosi ja rapsutukset Riekolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä jo toivutaan hyvää kyytiä. Tänään käytiin ekalla kunnon lenkillä - tai noh pari kilsaa taluttimessa. Ei se ainakaan ole enää kipeä. Varmasti koiralle on parasta, että tutut rutiinit palaavat. Puvusta tuli kyllä kurapuku, kuten arvasinkin, mutta sen sai pesemällä puhtaaksi. Kun saisi hellan lämmössä sen vielä kuivaksi yötä vasten.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Rieko kiittää. Rapsutuksia ei ole ikinä liikaa!

   Poista
 3. Voi reppanaa, mutta kyllä se viälä iloksi muuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttäisi tuttujen rutiinien paluu olevan parasta lääkettä. Lenkilläkin piipahdettiin meren rannalla.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Yleensä näistä toivutaan nopeasti, onneksi! Eikä leikkausta tarvitse ikinä uusia :D

   Poista
 5. Kyllä se siitä. Ehkä minuakin ahdistaisi jos tuollainen puku olisi päällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkaan "muodot" eivät ole edukseen kotelomekossa :D

   Poista
 6. Toivon Riekolle suotuisaa toipumista!! Olemme kovasti harkinneet Ritalle samaa operaatiota, tuo sukkapuku saattaa olla kuitenkin miellyttävämpi kuin kaukalo päässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pönttö päässä on se hirvein kauhistus, mitä lemmikilleen joutuu tarjoamaan. Sukka on paljon vähemmän häiritsevä, kuin koliseva kauluri. Ei toipilasaika niin hirveän pitkä ole, etteikö sen jollain konstilla kestä.

   Yksi kisstoistamme sterilisaation jälkeisessä pönttöelämässä masentui niin tyystin, että lakkasi syömästä, juomasta ja liikkumasta kokonaan. Se yksinkertaisesti menetti elämänhalunsa. Otin pöntön pois, ja elämänhalu palasi. Haavansa se ymmärsi jättää rauhaan.

   Poista
 7. Toipumista Riekolle! Neulemekot ovat kuulemma nyt muotia, mutta ymmärrettävästi Rieko tykkää riehakkaammista malleista.
  Aamut ovat tosiaan valoisampia, mutta illasta päivä päättyy ihan liian aikaisin. Eiköhän siihenkin taas totu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä muoti iske Riekoon ollenkaan. Ja ei... tähän pimeyden valtaan ei totu ikinä. Mutta sen olosuhteiden pakosta joutuu kestämään. Onneksi on Joulu, mutta marraskuu on yhtä pimeässä kompurointia.

   Poista
 8. Pikaista toipumista Riekolle! Vielä hetken aikaa kun malttaa ottaa rauhassa, niin sitten pääsee taas riehumaan. Karolle tehtiin sama operaatio viime tammikuussa. Meille sanottiin, että leikatuista narttukoirista tulee melkein poikkeuksetta laiskoja ja ahmatteja. Ruokaa Karo tosiaan etsii ja odottaa jatkuvasti, mutta sopivan leppoisasta sohvaperunasta kuoriutuikin mahdottoman aktiivinen ja energinen puuhastelija. Ihan hyvä, niin ei tarvitse niin tarkasti laskea jokaista ruuanmurusta ja mittailla vyötärönympärystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs usko Riekon laiskistuvan, mutta pieni rauhoittuminen tuhannen aktiivisesta lähemmäs normaalikoiraa olisi ihan tervetullutta :D

   Kuvastakin näkee, että karvojen alla on sutjakka ja linjakas koira. Semmoisena aion sen pitääkin. Lihava koira on omistajansa syy ja häpeä. Saisipa saman kurin itselleenkin...

   Poista
 9. Voi pientä! Kyllä se rakkaudessa ja huolenpidossa pian paranee. Tita, tuli mieleen, kun kerran kyselit Raahen viljaminruususta. Näin vuosia sitten sellaisen kasvavan suurena ja kukoistavana pensaana Jouko ja Aila Pikkaraisen pihassa Kopsassa. Aila on jo kuollut, mutta kuulemma miehensä jatkaa ruusujen hoitoa. Upea piha se olikin. Jos sieltä saisi noita pistokkaita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori, Jorma Pikkarainen, tiedot löytyvät fonectasta, jos tarvit.

   Poista
  2. Kiitos vinkistäsi! Särkän Jari on jo löytänyt oikeaa kanaa olevan taimen. Lisäksi hän sai Varvin keltaruusuakin, jonka olemassaoloa en edes tiennyt! Ilman muuta kaikki Raahen perinneruusut ja löytöruusut pitää kasvaa yleisissä puistoissa! Siellä kanta on tallessa ja lisättävissä.

   Poista
 10. Kuule, meillä on samanlainen toipilas täällä. Viikko sitten leikatiin saksanpaimenekoiralta kohtu ja munasarjat pois, kun tuli kohtutulehdus. On jo niin hyvävointinen, että aivan ihmetellään, ikää reipas 10v. Body on täälläkin ollut käytössä:)
  Toipumista Riekolle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että ehditte ajoissa leikkaukseen! Siinä voi olla henki katkolla. Tuo märkäkohdun riski kasvaa ikää myöten, joten ajattelin hoitaa asian jo nuorena pois. Hyvä että teilläkin toivutaan vauhdilla!

   Poista
 11. Pikaista toipumista! Meilläkin on koko syksyn lähes joka viikko viety eläimiä lekurille. Kissanpennut rokotettiin, yhdellä kissalla todettiin kilpirauhasen vajaatoimintaa ja toisella astma. Hevonen käytettiin klinikalla pallien poistossa, samoin pässikaritsa. Jokohan riittäisi! Eläimet on ihania mutta on niistä huolta ja työtäkin.

  VastaaPoista