sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Haaste: Kevään ja kesän muisto 2020

 Tämä Kevään ja kesän  haaste tuli Betweeniltä Rikkaruohoelämää -blogista.

Nyt pitää ihan huokaista ja katsoa taakse - mitä pitikään puutarhakausi 2020 sisällään? Pakko sukeltaa kuva-arkistoon...

Suloinen Nilsinruusu ehtii aina ensimmäisenä kukkaan.

Minun kesäni täyttyi ruusuista ja pioneista - toki paljon perennojakin kukki. Mutta kesä oli lämmin, sopivasti sadetta ja lempeää aurinkoa. Paras kesä moneen vuoteen puutarhurin silmin. Silti ihmettelen, ettei kesäkuussa tullut otettua paljon yhtään kuvia. Eikä juuri toukokuussakaan. 

Puulajipuiston ihana kirjovaahtera ja punapähkinäpensas

Muistin sitten puristaneeni hitonmoisen kirin suorittaessani johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. Vappuna alkoi vakituinen työsuhde puutarhurina Merenrantakaupungissa. Olin saavuttanut tavoitteeni. Olipahan takki tyhjänä himpun aikaa, ja se näkyi kotipuutarhassani.

'Ristinummi' ruusu kukkii kookkaana ja pitkään.

Koronan rajoitteiden vuoksi äitini muistotilaisuus viivästyi kesäkuulle asti. Lopulta teimme ikimuistoisen merimatkan laskemaan tuhkat mereen. Yhden aikakauden loppu oli siinä. Ja taas oli takki tyhjänä. Siksi varmaan alkukesältä ei ollut paljoakaan kuvia.

Pionit 'Sarah Bernhardt' ja 'Barbara'. Paras pionivuosi aikohin!

Vaikka puutarhurilla olikin vähän puhti pois, niin uskolliset kasvit kukoistivat, koska viihtyivät hyvin kesän lämmöissä ja auringossa. Pensasruusut vetävät vahvasti hoidottakin, mutta pioneja hellivät kukinnan aikana loistavat säät. Niiden loisto oli hengästyttävä!

'Coral Charm' on lumoavan kaunis!

Olin kiitollinen kaikista kukista, jotka piristivät mieltä pyyteettä ja runsaina. Ne kertoivat minulle, että hei - maailma pyörii radallaan ja me kukitaan, vaikka sä olisitkin vähän väsähtänyt. Kivipuutarha pääsi huningolle, mutta olen ensi kesänä luvannut ottaa järjestyksen takaisin. Eiköhän nämä maalliset murheet ole nyt taas vähäksi aikaa taputeltu kasaan, ja voi talvilevon jälkeen jatkaa innolla puutarhassa.

Sinivaleunikon valkoinen 'Alba' on puhtaan kaunis!

Töissä oli tietenkin haastetta ja kiireitä. Uutta tuli rutkasti eteen, ja vein suunnittelemiani uudistusprojekteja läpi. Monta puistopalasta laitettiin uusille istutuksille, siivottiin ylikasvaneita pensaikkoja, istutettiin puita ja kukitettiin kaupunkia. Kolme leikkipuistoa laitettiin täyteen remonttiin - vielä neljäs odottaa, kuten koirapuiston uusiminenkin. Talvi saisi vähän vielä jarruttaa tuloaan, että kaikki ehdittäisiin vielä tällä kaudella. Olen ikionnellinen pienestä mutta tosi tehokkaasta työporukasta!

'Ilo' on todella suuri ilo puutarhassa. Iso ja rutkasti kukkiva!


Oikeastaan tänä vuonna olen istuttanut vain ruusuja omaan pihaani. Tilasin Saksasta Tantaulta ryhmäruusuja, ja muutamia pihlajia istutin myös äitini muistopuiksi. Lajikejalostuksessa olevia iiriksiä tuli pari isoa penkillistä kokeiluun. Siinäpä kaikki kauden istutukset. Toki puutarha pullistelee vuosien saatossa istutettuja perennoja ja pensaita, joten kukkaloistoa on riittänyt.

'Sointu' on uskomattoman pitkään kukkiva ja kaunis!

Kesässä parasta oli pionien keralla ruusut. Kanadanruusut aloittivat heinäkuussa jatkaen yhä vain kukintaansa pikkupakkasista huolimatta. Jos et vielä ole tästä blogista saanut vinkkiä kanadanruusuista, niin tässäpä vielä kerran:


'William Baffin' viehkon valkoraidallisin kukin jaksaa ilahduttaa runsaana.

'Quadra' 

V-vyöhykkeellä paras kaikista kanukeista on 'Henry Kelsey'

'Morden Centennial' kukkii suurin kukin valtaisasti.

'JP Connell' on herkän viehko pilariruusu

Ruusut toivat loistoa ja lohtua. Maailma pyöri radallaan, ruusut kukkivat ja loistivat uskomattoman hienoina ja pitkään. Tämä puutarhuri huokaisee ihanan kauden päätteeksi. En ollut nohevimmillani oman puutarhan suhteen, mutta kotikaupunkini hyötyi merkittävästi kasvojen kohotuksesta. Yksi nainen ei mahdottomia pysty eikä jaksa. Parhaani tein ja tähän pääsin. Olen tyytyväinen.

Ryhmäruusu 'Bonica'Haasteen voi toteuttaa kuvasarjana ilman tekstiä tai jutustelun kera, miten itse kukin haluaa. 
Kuvien määrä on haasteessa vapaa. Kuvat saavat olla myös aiemmin julkaistuja. 
Kevät- ja kesämuistot saavat olla myös puutarhan ulkopuolelta.

Haasta mukaan viisi, tai vähemmänkin käy, blogikaveria.
Kerro kuka tämän haasteen aloitti ja laita julkaisemastasi haastepostauksesta viesti 
Lappalainen etelässä -blogiin.

Minäpä haastan kesän muisteluksiin seuraavat blogit:
Hirnakan torppa
Navettapiian puuhamaa
Päivänpesän elämää
Kukka & Kaali
Metsätontun ruusutarha

23 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta! Oon sen jo kerran teheny, mutta kuviahan riittää :) Oli sulla tiukka kesän alootus. Ei ihime, että kuvat oli "kortilla". Puutarha pyärii kuitenki jonku aikaa omaa rataansa ja ku sulla on hyvät alustat, nii vähä pitemmänki aikaa. Ei yks naine, vaikka olis kuinka tehokas, jokapaikkahan repee. Komiaa pioonien ja ruusujen kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kerta kiellon päälle siis! Puutarha kukoisti - ja rikat kivipuutarhassa. Siellä on villin lännen meninki, joka pitää saattaa rotiin ensi keväänä. Kyllä ne yhden kauden pärjää heikommatkin.

   Poista
 2. Huh, paljon on ollut tapahtumia sulla tälle vuodelle. Onneksi nyt on aika virkistävälle talvilevolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että päädyn lauseeseen "talvilepo olisi paikallaan ja tarpeeseen, mutta...." Ei kun pakko on huilata jossain välissä.

   Poista
 3. Ei mikään ihme, että sinulla oli takki tyhjä keväällä ja alkukesällä! Aikamoinen rypistys opinnoissa ja toisaalta suru vie myös voimia.
  Oli kiva nähdä kuva kirjovaahterastasi, olen kuvahausta ja muutenkin etsinyt siitä tietoja, sillä mietin istuttavani sen yhdeksi uudeksi puuksi keväällä omaan arboretumiini.
  Hienoa, että teillä pionit loistivat, meillä oli poikkeuksellisen vaatimaton pionivuosi, ruusut sitä vastoin olivat huikeassa kukassa.
  Tuo Sointu oli todella mieleinen yllätys, minusta se on luonnossa kasvavana vielä paljon kauniimpi, kuin olen kuvista ymmärtänyt. Päätin hankkia vielä toisenkin Soinnun tämän vuoden innoittamana :).
  Kaupunki saa olla sinusta onnellinen - noista suunnittelemistasi puutarhoista on tulossa aivan ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta hanki kirjovaahtera - sitä et ikinä kadu! Valontuojapuu on kuin hyvä henki puutarhassa. Erottuu aina edukseen.

   Sointu vain paranee vuosien myötä, mutta nappaa kyllä reilusti kolme metriä tilaa itsellensä. Tosi pitkä kukinta on ylivertaista plussaa.

   Poista
 4. Olet sinä kyllä aikamoinen tehopakkaus, hurja vuosi suruineen ja iloineen. Toivon tasaisempaa menoa tuleville kasvukausille.
  Muistelen, että sinulla oli talven suunnitteluhommissa huikean mielenkiintoinen projekti, ota siitä ilo irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasaisempi meno kuulostaa ihan loistavalle toiveelle. Ja kyllä - talven aikana suunnittelen kaksi tai kolmekin melkoisen suurta puistoprojektia. Tänä vuonna rakennettiinkin vain pieniä palasia ja tsekattiin pystytäänkö ylläpitämään siististi entiset. Hyvin meni, kiitos ihanien tiimiläisten! Tulevassa tilauksessa onkin hitonmoinen arsenaali alppiruusuja, atsaleoja, hortensioita, ruusuja ja perennoja. Niitä on tulevaisuus sitten tehty!

   Poista
 5. Todella ihania kuvia niin pioneista kuin ruusuistakin. Sinulla on ollut vaativa kesä ja paljon tekemistä monella saralla, joten ymmärrettävää, että oma puutarha jää silloin vähemmälle huomiolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun saisi voimavarat jaettua tasaisesti, niin omallekin puutarhalle jäisi sen tarvitsema aika.

   Poista
 6. Ihania ruusuja ja kirjovaahtera hurmaa myös. Sinnikkyytesi palkittiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittänyttä ei laiteta.... mitä ikinä se tarkoittaakaan :D Lopussa kiitos seisoo voisi passata tähänkin.

   Poista
 7. Kiitos haasteesta! ♥ ♥ Kirjoitan kun ehdin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Mukavia juttuja on kiva odottaa, mutta jokainen omaan tahtiinsa.

   Poista
 8. Sykähdyttäviä ruusukuvia. Ja sykähdyttävä taisi olla sinulla alkukesä, murhetta mutta myös iloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ja pionit ovat puutarhan kuningattaria. Alkukesä meni joo ihan tajutonta vauhtia, mutta monet kukat on kuvattu moniaita vuosia uudestaan ja uudestaan :D

   Poista
 9. Kivat kesämuistot ja muhkeita ruusun- ja pioninkukkia! Aikamoinen vuosi sinulla on taas ollut ja paljon kaikennäköistä, iloa ja surua. Koronaepidemiakin siihen samaan syssyyn vielä. Toivottavasti ensi vuosi olisi seesteisempi. Sen mitä olet tulevista puistosuunnitelmistasi täällä blogissa paljastanut, niin voin kuvitella, että talvi-illat kuluvat hyvin rattoisissa puuhissa istutuksia suunnitellen ja kasveja tilaillen. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korona ei täällä "keskellä-ei-mitään" ollut mikään spektaakkeli. Siihen ihan joku satunnainen sairastui käytyään ensin sen jostain muualta hakemassa. Alun jälkeen elämä palasi aika lailla samoihin kuoseihin. Meillähän ei ole toimivaa joukkoliikennettä, eikä juuri ruuhkiakaan. Ihmisiä on harvakseltaan, joten epidemiat eivät saa kaksisesti tuulta allensa.

   Ja paljon kivaa suunniteltavaa hyrrää aivoissa muototumassa valmiiksi suunnitelmiksi. Talven voi tosiaan viettää unelmoimalla seuraavasta kesästä!

   Poista
 10. Ihme, että olet jaksanut noinkin paljon ottaen huomioon henkisesti raskas kevääsi. Kuten tuolla ylempänä todettiinkin, olet oikea ilo ja onni kaupunkilaisille.
  Ruususi kiittävät sinua ja hurmaavat meidät lukijatkin. Toivottavasti alkava talvi suo sinulle enemmän hengädysaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha ja työt ovat olleet henkireikä, jolloin on ajatukset jossain ihan muualla kuin omissa murheissa. Voimaa työ on vain antanut, mistä olen kiitollinen.

   Ruusutkin ovat antaneet tosi paljon kukkia ja kauneutta. Se koskettaa aina sydäntä. Talvella laitan silmät kiinni unelmoiden tulevasta kesästä!

   Poista
 11. Kiitos Tita! Ja onnea tosi paljon virkanimityksellesi Raahen kaupungin puutarhurina! Oletkin jo tehnyt kaunista, upeaa työtä. Jospa sinun hyppysissäsi ja innossasi Raahesta tulisi todella ruusukaupunki! Kiitos, otan haasteen vastaan ja onkin pimeän tultua ja puutarhatyötkin tehtynä hyvä muistella kaunista, mukavan vilkasa kesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa odottaa sun kertomusta kevään ja kesän tapahtumista. Avoimet puutarhat luonasi oli niin lämminhenkinen, että ilolla sitäkin muistelee.

   Raahesta tulee ruusuinen... malta muutama vuosi ja katsele ympärillesi... :D

   Poista