tiistai 14. huhtikuuta 2020

Lomalla

Olen koko viikon lomalla, mutta eilen säätila vaihtui lumisateeseen. Siis hyvästi harvointi ja kulous - tältä erää. On aikaa rustata vaikka postausta tänne.

Aurinkoisimpien paikkojen ekat krookukset ja lumikello

Loma koronakaranteenissa ei eroa juuri mitenkään meidän normielämästä. Joka tapauksessa jäkötettäisiin kotona, käytäisiin koiran kanssa lenkillä ja puuhailtaisiin omissa nurkissamme. Perinteinen pääsiäisenä tapahtuva klaanin kokoontuminen ei ole peruttu, vaan siirretty otollisempiin aikoihin. Mihinkäs tässä kiire olisi?

Jouluruusu 'Little Plum' ehti jo kurkistelemaan nupuistaan 

Maestron lentopallovuorot on peruttu, mikä on muuttanut arkea sentään jonkin verran. Tavallisesti olen lenkkeillyt metsissä ja rantamailla koiran kanssa kahden, mutta nyt seurueeseen on liittynyt myös Maestro. Hän on ladannut kännykkäänsä sportstrackerin, joten lenkit ovat pidentyneet. Sellaisia ne miehet ja tekniset ratkaisut ovat... niistä tulee tavoitteellisia ja innostuneita. Näinpä päivittäin kuluu toista tuntia reipashenkiseen liikuntaan. Siinä ehtii kävellä 5-8 kilometriä. Joka hiton päivä!

Puitten kaatoakin kuuluu arkipuuhiin. Tässä lehtosaarni sai
tilaa kasvaa, ja liiteriin tulee täytettä.

Viime perjantaina sain aloitettua pihan siivoamisen. Katkoin perennan varsia löytäen ilokseni paljon versovaa elämää niiden kätköistä. Päivän mittaan sadat kyykkyyn-ylös liikkeet oli amatöörimäinen virhe. Sunnuntaina sängystä noustessa tuntui aitoa tuskaa lukemattomissa lihaksissa. Vessanpöntölle istuminenkin oli tajuntaa räjäyttävä kokemus takareisien osuessa vessanrenkaaseen. Lihakset huusivat hoosiannaa.... Näillä kokemusvuosilla olisi pitänyt ottaa kauden alottaminen vähän iisimmin, koska tämä "vaiva" toistuu joka vuosi. Enkä ikinä ota opikseni.

Tantaun sivulta lainatu kuva Centro-ruususta. Se tulee uutena kokeiluna tänne.

Riemukkaassa kevään odotuksessa täällä eletään kuitenkin. Olen tilannut Tantaulta Saksasta ruusuista iloa elämääni 18 ryhmäruusun verran. Pennut synttärilahjoivat minua lahjakortilla Puutarhatalo Sydänmaalta. Tilasin - kas vain - ryhmäruusuja. Edellinen talvi tuotti paikattavaa ruusumaahan, joten nyt olen tarttunut asian suhteen toimeen. Ruusuinen tulevaisuus on turvattu näiltä osin. Varamaana ollut joutopala tulee todennäköisesti lanseerattua ruusumaaksi myös, eli pientä laajennosta on tiedossa. Jos talvi on vienyt uusia ruusuja, niin sitten tyydytään paikkausistutuksiin.

Mirato on myös uusi kokeilu. Kuva on Tantaun sivulta lainattu.

Lähipuutarhani Särkän Perennataimisto avaa vappuna ovensa myöskin. Sinne uskaltaa koronakammoisinkin mennä, sillä se on iso ulkoilmamyymälä, jossa turvaetäisyyksiä on helppo pitää. Istutuslistallani on useampaa sorttia iiriksiä ja inspiraation mukaan muutakin täydennystä penkkeihin.

Lumen keskellä kulotusta.

Ruskeanharmaan maiseman peittyminen lumeen on tilapäistä, joten pääsen varmaankin pian pihapuuhille ja rampauttamaan itseni toiseen kertaan. Vaihtoehtona olisi tehdä kunnon siivous sisällä... olisipahan juhannussiivot hyvästi etuajassa valmiina :D

Nyt kietaistaan pari kuppia kaffeeta, ja lähdetään lenkille aurinkoiseen ja sulavaan maisemaan. Iloa ja Valoa elämääsi - tämä vielä lämpimäksi muuttuu ja kevät saa rynniä iloksemme!


26 kommenttia:

  1. 18 ruusulla saa jo mukavasti iloa elämään. Mukavasti lahjottu.

    Onpa lohdullista, että sanoit uskaltautuvasi taimimyymälään. Pohdin täällä, uskallanko mennä ja uskallanko sanoa ääneen meneväni. Saattaa tulla heti negatiivista kommenttia, kuinka ajattelematonta käynti puutarhamyymälässä voi olla.

    Miten sitä aina keväällä unohtaakin, ettei luut ja lihakset ole suinkaan talven aikana nuortuneet. Ensimmäiset sessiot pihamaalla tulee aherrettua tauotta ja kummasti palkintona on jos jonkinlaista jäykkyyttä.

    Hiukan tuli katkosta pihatöihin täälläkin. Taivaalta sataa vuoroin vettä, räntää, rakeita ja lunta. Eiköhän se taas auringoksi muutu, toivotaan. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkosalla olevat taimimyymälät ovat mielestäni huomattavasti paljon turvallisemmat, kun kaupat. Kauppaankin on pakko mennä ainakin kerran viikossa. Taimistoilla käynti on yleensä ruuhkatonta, tai ainakin pystyy pitämään etäisyyttä paljon kauppoja reilummin. Ja toki taimistolla visiitti on aitoa mielenterveyden hoitoa :D

      Käyttämättömien lihasten löytäminen yksinkertaisella kykkyyn-ylös liikkeellä on joka vuosi uusi löytö. Eikä se edes yllätä, kun taas kohtaa lihaskivut. Pitäisi näillä vuosilla olla valaistunut ja viisastunut. Kissanviikset.... kevät aina yllättää puutarhurin.

      Auringon voima voitti sataneen lumen melkein päivässä. Lämpötilat eivät tule hellimään, mutta joskohan pääsisi taas etsimään niitä kyykkylihaksia heti huomenna :D

      Poista
    2. Ruokakaupassa on pakko käydä kerran viikossa. Olen tutkinut kaikkien tänne ruokaa toimittavien kauppojen aikataulut, eikä tyhjää koloa näy. Turha siis ihmisten viisastella siitä, kuinka pitäisi pysyä omissa oloissaan. Jos ei kuole koronaan, niin nälkään sitten.
      Aion mennä puutarhamyymälään ja vieläpä listan kanssa. Harvoin olen tungokseen puutarhakaupoissa törmännyt, enkä usko niin käyvän nytkään. Totta myös, että mieli kiittää puskakaupassa käymisestä.

      Poista
  2. Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista lomaviikkoa! Oi miten hyvältä ruusuhankintasi kuulostavat. Tuo jouluruusu on aivan ihastuttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loma on aina lomaa säistä riippumatta. Pitkät aamu-unet ovat ihanaa bonusta, kun en vain ole tottunut kolmen vuoden jälkeenkään heräämiseen 5:45. SE on epäinhimillistä yökyöpelille. Ihan hemmottelulle tuntuu valvoa yli puolenyön :D

      Ruusuista odotan taas kesän suurta iloa. Onhan täällä toki ennen niiden kukoistusta paljon onnentuojia muitakin. Jouluruusu niistä varhaisimpia.

      Poista
  3. Kyllä täälläkin jo siivoiltiin kukka-alueita talventörröttäjistä ja hakekone on laulanut monena päivänä. Mitään urakkaa en ole ottanut, rennolla menolla vaan, mutta on täälläkin voivoteltu "takajalkojen" kipuja. Voi turkanen sentään tuota lumisadetta. Eilen illalla alkoi ja edelleen jatkuu. Onneksi on niin märkää, että sulaa aika nopeasti pois. Toivotaan ainakin. Olis niin kivaa seurata noita piippojen nousua ja nuppujen aukeamista. Rentoa lomaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen talven mittaa kävellyt lenkin jos toisenkin - varmaan satoja kilometrejä. Mutta kävelylihakset on eri juttu kuin kyykkyyn-ylös lihakset. Sen taas karvaasti koki.

      Rennolla otteella täälläkin lomitaan ihan leppoisasti Maestron kanssa. Tämä on mukavaa!

      Poista
  4. Kappas, eräät ne ei ikinä opi. Kevät on niin riemuisaa aikaa, ettei hetkellinen rampautuminen tahtia haittaa, vähän ehkä tekee kipeää vain. Kiva kun sait nyt Maestron kirittäjäksi, lenkillä palautuu jäykempikin kroppa.

    Ihanat ruusut, tuskin maltan odottaa kuviasi ensikukinnasta.
    Ja kyllä, Särkälle voi varmasti mennä, sehän on ulkoilmassa sijaitseva retkikohde ja tuet samalla paikallista yrittäjää. Minäkin lähtisin jos lähempänä olisi.

    Oikein antoisaa lomaa sinulle !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi... luulisi tosiaankin, että näillä vuosirenkailla olisi historian tuntemus tanakasti takaraivossa. Notta miten käy joka kevät - ihan joka helvatun kevät ihminen rampauttaa itsensä kahdella asialla. Toinen on armoton kyykkyyn ja ylös nouseminen penkkien äärellä. Toinen on haravointi. Toisella saa alakropan huutamaan hoosiannaa, ja toinen pistää yläkropan tuhannen jumiin. Yhteisvaikutus tuntuu invalidisoivalle.

      Kyselin paikkakunnan parhaalta rupinhoitajalta aikaa lihashoitoon sieltä parisängyn toiselta laidalta. Lupasi ottaa harkintaan ja työn alle.

      Särkälle on kovasti asiaa kauden avautuessa. Äitini muistolle istutettava pihlaja on siellä odottamassa. Ja monta muutakin hankintaa.

      Poista
  5. Kiva kuulla kuulumisia, vaikka se takareisien tilanne aiheuttaa täälläkin kivuliaita muistoja! :-D Melkoisen sporttista touhua siellä monin tavoin. Hyvä muuten tuo asenne korona-aikaan! Mikäpä kiire tosiaan, kaikkea kivaa voi tehdä myöhemminkin eikä ihan nythetijust tarvitse.
    Särkän taimisto on huippu, mahtava juttu, että sinulla se on siellä lähellä. Olen hieman kade! Ihanat ruusut myös tulossa. Hyvää kasua heille jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka vuosi törmää käyttämättömiin lihaksiin aktiivikauden alkaessa - suorastaan tuskallisesti. Minä kuitekin liikun tosi aktiivisesti läpi talven, mutta ihan vääriä lihaksia liikutellen näköjään.

      Korona on antanut Merenrantakaupungin olla hyvin rauhassa. Muutama leppeämpi tapaus on todettu ja kotikaranteeniin määrätty. Alkuperäkin on ollut tiedossa, eli matkailun tuontitavaraa. Toivon totisesti, että täällä syrjässä kaikesta pysytäänkin syrjässä ongelmista.

      Poista
  6. Oi, ihana ruusuinen kesä tulossa ;)

    VastaaPoista
  7. Olen tyytyväinen että tämä poikkeustila tuli kevääseen eikä pimeimpään syksyyn, näin on helpompi kestää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoppa muuta kuin asiaa, Katja! Itsekin tuumasin samaa, kun monet karanteeniaan surevat. Helpompaa näin keväällä.

      Poista
  8. Keväällä, kun vihdoin viimein pääsee puutarhaan kunnolla möyrimään niin saattaa hyvin käydä kuvaamallasi tavalla. Kipeät jäsenet kertovat kuitenkin siitä, että jotain on todella saatu aikaiseksi.
    Mukavaa loman jatkoa. Pysyttele terveenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan tätä kauden aukeamista odotettu, toivottu ja suunniteltu! Varhaisessa keväässä kaikki kiva on edessä, mikä tuntuu ihan parhaalta mahdolliselta hetkeltä. Jokainen päivä tuo jotain uutta ihmeteltävää. En tiedä parempaa asiaa elämässä... kasvu ja sen odottaminen - kun terveyttäkin piisaa.

      Poista
  9. Meillä ollaan vasta lähtökuopissa puutarhatöihin. Kaunis värinen jouluruusu ja toivotaan ruusuille menestystä ja kauniita kuvia kesällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyyty se puuhaaminen täälläkin lumisateisiin. Vaan tulee se kevät vaikka hiipimällä hiljalleen. Mihinkäs tässä kiire.

      Poista
  10. Ruusut senku lisääntyy, mutta mikäs ihime son, ku non nii komeeta ja oot makuhun päässy :) Kyllä kevään alakamisen tuntoo kummasti krupis. Sitä innostuu aina ahanehtimahan pikkuuse liikaa. Mukavaa lomaa! Loma o lomaa, oli sää mikä tahansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On niitä vainaitakin jo tullut ruusuissa, eli pakkovärkiksi menee osa. Ahnehtimiseksi menee kyllä heleposti, kun talven on paastonnut ilman tosi toimia. Sitten taas muistaa, kun joka jäsentä särkee, ettei olisi väliksi ihan sikana ensin vetää pitkää päivää.

      Loma on ollut lomaa, vaikka kelit kyllä pettivät optimistin. Aivot ovat saaneet levätä, mikä sekin otetaan kiitollisuudella vastaan.

      Poista
  11. Miten sitä tekeekään joka kevät saman virheen-D!Innostuu liikaa ja sitten on aivan poikki.
    Tsemppiä elämääsi ja onnea ruusuille! Ihmeesti saat nuo arkajalat selviämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan joka vuosi toistettava erhe takuuvarmasti tuo itsensä rampauttaminen - siis perinne.

      Ei ne kaikki varsinkaan ryhmäruusuista selviä, vaan on enempi sattuman kauppaa, vaikka suojaisi ja tekisi mitä vaan. Mutta hupinsa kullakin.... Kanadanruusut ovat olleet kestäviä - tai ainakin ne kestävimmät jäivät jäljelle.

      Poista
  12. Miten söpö jouluruusu! Minä en ole vielä päässyt testaamaan puutarhassa muuta kuin kumppareiden vedenkestävyyttä. Tuohon kuravelliin ei ole vielä asiaa edes perennanvarsia silppuamaan, vaika mieli tekisi. Rikkaruohojenkin juuret ovat vielä niin tiukasti routaisessa maassa, että on vain siedettävä sotkuisia penkinreunuksia. Aina niitä uusia lihaksia löytyy, kun ensimmäisiä kertoja pääsee puutarhatöihin, mutta hetkenhän se vain kirpaisee. Uudestaan vain liikkeelle heti seuraavana päivänä, niin siinähän ne vertyvät :D Puutarhamyymälään kyllä tekisi mieli jo kovasti päästä. Ehkäpä minäkin joku päivä uskallan poiketa, vaikka täällä ei mitään valtavia ulkotarhoja olekaan. Tuskin niissä ihmisiä ruuhkaksi asti on. Kasvuonnea uusille ruusuillesi ja mukavaa lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kelit suosineet lomaviikkoani juurikaan, mutta olenpahan saanut viettää rentoa ja aikataulutonta aikaa. Ansionsa silläkin, sillä aktiivikausi alkaa juuri töissä. Sitten mennään tukka putkella syksyyn asti. Ja kotona puutarhurointi tuntuu ylitöille.

      Puutarhamyymälät on ohittamaton paikka. Pakkohan sitä on käydä ruokakaupassakin, jossa on enempi ihmisiä ja sisätilat.

      Poista
  13. Kiitos SuviKoo - viikonloppu viimeistelee lomaviikon.

    VastaaPoista