perjantai 27. joulukuuta 2019

Joulu ja koko kuukausi pian muistojen kirjoissa

Joulu on ohitettu. En ole jouluihminen, joten joka vuosi totean joulun tulevan ja menevän. Kun aiheella ei mehustele juurikaan etukäteen, niin pyhät on äkkiä ja kivuttomasti läpi eletty.

Tänään paistoi aurinko piiiitkästä aikaa. Ihana ilma!!!

Joulun paras hetki oli saada klaani koolle. Senioriosastolta anoppi, sitten me keski-iän käntyt ja lapsikaartia puolisoineen sen verran, että kattaus oli kymmenelle. Ruokaa piisasi ja olihan hyvää! Menyyssä oli kaikkea perinteistä ja sitten vegaanisia uusia viritelmiä. Jokaiselle jotain ja paljon.

Lunta on pikkaisen, eikä pirullisia pakkasia ensinkään.

Lomaa vietän pitkästä aikaa. Se tosin meinasi alkaa flunssalla, mutta hartaasti valkosipulilla ja yrttiuutteilla tropaten selvisin taas kuin koira veräjästä. Univelatkin on kuitattu hartailla 10-13 tunnin yöunilla. Kunnes selkä ajaa ylös sängystä. Arki ja työt alkavat vasta loppiaisen jälkeen.

Joulukuun myräkkä työnsi rannalle jo jäätyneet telit. Nyt meri yrittää jäätyä jälleen.

Tämä loma sujuu äitini kuolemaa odotellessa. Ihan tosi pahaa sanoa se ääneen, mutta eikö kuolema voisi tulla korjaamaan jo väsyneen ja kipeän? Jossain Ison Kirjan kohdassa pyydetään varjelemaan "pahalta äkkikuolemalta", mikä tästä näkövinkkelistä olisi kyllä ihan relevantti ja hyvä vaihtoehto. Katson uskomattoman räiskyvän persoonallisuuden hiipumista siihen pisteeseen, jossa mikään ei toimi ilman ulkopuolista avustusta. Jos sittenkään.

Kun kaikki jäätyy ja jähmettyy. Luonto kuolee tosin vain toviksi.

Samalla annan sydämellisen kiitoksen ihanille saattohoidon hoitajille ja lääkäreille. Työ on varmasti raskasta, mutta kyllä siellä on uskomattoman lämpimiä ihmisiä! Saman voi todeta syöpäosaston henkilökunnasta. Miten ihmeessä he jaksavatkaan raskasta työtään, joka on tuomittu lähtökohtaisesti tuottamaan vain mahdollisimman kivuttoman ja ihmisarvoisen lopputaipaleen? Todella ihmisläheistä, arvokasta ja raskasta työtä.

Elämä ja kuolema samassa kuvassa.

Kuoleman vuoteella voi silti toteuttaa vielä unelmia, kun on ihania ystäviä ja kohtalon myötämäkeä. Äitini on runoilija, jonka runot ovat uskomattoman hienoja. Ne on painettu kirjaksi tai oikeammin kirjaseksi. 80 vuotiaana saattohoitopotilaana hänestä tuli esikoiskirjailija. Se on hänen lahjansa ja muistonsa läheisilleen.



Ihmeitä tapahtuu. Ikiaikainen ystävä Ritu puhtaaksikirjoitti, asemoi ja teki layoutin sekä keräsi ja käsitteli kuvat. Lopputuloksen vei Granon painoon toiveena, että kirjailija itse näkisi esikoisteoksensa ensipainoksen vielä elävänä. Vuorokaudessa tuli valmista, mikä oli IHME! Painossa henkilökunta vetäisi työn jonon ohitse heti suoritukseen, mistä heille suuri sydän ja kiitos!

Tämän työn hedelmä jää ystäville, sukulaisille ja jälkikasvulle muistona hyvin erikoisesta naisesta, jonka elämänkaari oli täynnä täpinällä elettyä elämää. Ritu-ystävä teki varmaan Suomen ennätyksen kirjan saattamisessa painokuntoon, ja painotalo Grano teki toisen ennätyksen saadessaan sen ulos ennätysvauhtia. Mykistää, kiitoksin!

Loppukevennyskuva Riekosta. Aina mukana ja aina yhtä hönö.

26 kommenttia:

  1. Voimia teille kaikille ♥ Hieno runokirja-saavutus!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pauliina! Elämä on ihmeitä täynnä, vaikka kuolema kolkuttelisikin oven takana. Ei vain sanat riitä taas kertomaan kaikkia tunteita.

      Poista
  2. Ritu!!! Rakentelisin tähän megalomaanisen sydämen, jos osaisin. No en osaa, joten kuvittle se tähän (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

    VastaaPoista
  3. Löytyy siis toinenkin ei-jouluihminen! En ole innoissani joulusta ollenkaan. Onneksi on ohi taas vuodeksi! Hyvä saattohoito onkin hieno juttu. Hyvä, että äitisi pääsi sen piiriin. Jäähän äidistäsi hyvä muisto runojen myötä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, jouluhössötys on ihan out, mutta joulurauha puolestaan jees.

      Poista
  4. Koskettavaa tekstiä. Huikeaa, että äitisi sai nähdä runonsa painettuna. Niistä jää läheisille hyvät muistot. Voimia teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runokirjan lisäksi yksi ystävä kuvasi dvd:n, jossa äitini lausuu kirjoittamiaan runoja. Se on uskomaton muisto myös.

      Poista
  5. Koskettava kertomus runokirjasta! Niin ihanaa että äitisi sai sen vielä käsiinsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan huikea juttu tuo kirja oli. Ritu-ystävä teki aivan uskomattoman kulttuuriteon!

      Poista
  6. Lohdullista vääjäämättä lähestyvässä surussa on tuo konkreettinen muisto vahvasti eläneestä ihmisestä ja varmaankin myös hänelle itselleen. Hienoa venymistä painolta ja kaikilta osallisilta, vielä on hyvyyttä jäljellä.

    Monen monta lämmintä ajatusta sinne teille täältä kylmästä ja lumisesta Karjalasta ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin sinne Karjalan kulmille lämmin ajatus täältä! Hengissä ollaan!

      Poista
  7. Olipa mahtavaa toimintaa ystäviltä äitisi viimeisten viikkojen aikana. Voimia koko perheelle ja äidillesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kirja oli kyllä upea rutistus - lopputulos oli loistava!

      Poista
  8. Meidän joulut ovat jotenkin rennompia ja seesteisempiä. Ei enää sitä joulustressiä, mitä ennen oli. Varmaan sekin vaikuttaa, etten ole enää kaupassa töissä. Joulu tulee vähemmälläkin. Ja menee nopeasti ohi, jos niin haluaa. Meillä joulu saa olla esillä loppiaiseen saakka.
    Ihan huikea saavutus tuo runokirja! Voimia teille kaikille tulevaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulustressiä en ole suostunut potemaan. Joulufiiliksetkin on olleet tavoittamattomissa varsinkin tänä jouluna. Taidan mitä pikimmin riisua kuusen ja vähät koristeet taas säilytykseen.

      Poista
  9. Juuri noita samoja asioita mietin oman äitini vuoteen äärellä, äiti nukkui hiljaa pois - isä kävi hakemassa. Hienoa, että äitisi tekstit pääsivät kirjan muotoon noin nopealla tahdilla!

    Voimia sinne teille!

    Nyt meisä yksi asuu siellä teilläpäin 😉 joten autonnokka ohjautuu entistä useammin siihen suuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen tunti lähempänä lähtöä ollaan. Tänään laitettiin kipupumppu, ja sitten on vielä kevyt sedaatio jäljellä kivunhoidon konsteista.

      Tervetuloa ensi kesänä käymään, kun täällä päin liikutte!

      Poista
  10. Onpa hieno tapahtuma äidillesi, kun sai kirjan nähdä vielä. Suuri tapahtuma. Ja upea muisto teille jää siitä.
    "Kun ei ole mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä" on täällä saattohoitokodin mottona. Muista ne ajat, jotka siellä vietin mieheni kanssa. Kaikille soisi loppuajoiksi vastaavanlaisen ja kivuttoman olon.
    Toivon hellää huolenpitoa teidän perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan julkaisujuhlat pidettiin pienellä porukalla saattohoitohuoneessa :D

      Mieluiten muistan iloiset muistot ajalta, jolloin terveyttä ja toimintakykyä vielä oli. Nämä raadolliset viimeiset ajat haluan itse asiassa unohtaa. Ihan sama tilanne oli siskoni saattohoidon aikana. En muista siitä paljoakaan. Mutta läsnä haluan nytkin olla, pitää kädestä, kostuttaa huulia ja jutella mukavia - tai olla vain hiljaa vierellä.

      Poista
  11. Tämä tarina loistaa ihmeellistä hyvää voimaa, jota sittenkin löytyy. Tämä on sitä oikeaa joulun henkeä! Kaikkea hyvää tulevaan vuoteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti ihan miettiä kirjoittamiasi sanoja - kiitos niistä, Pirkko!

      Poista
  12. Mitäs näihin kommentoisi... ihanaa että olette tavanneet noin paljon välittäviä ihmisiä. Se ei ole itsestäänselvyys. Ja vielä tuo runokirja! Äitisi on todella taitavasti vanginnut ajatuksiaan ja tuntemuksia. Kirja on suuri lahja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikeaa on kommentoida, tiedän - kun aihe on niin vaikea. Äitini ruonot ovat todella elämänmakuisia ja niissä on kiteytynyt juju, joka paljastuu viimeisillä riveillä.

      Poista
  13. Hyvä kun äitisi sai kirjan runoistaan vielä nähä! Suruakin annetaan ihmiselle elämään. Voimia tulevaan ja hyvvee tulevoo vuotta!
    Miun isä sai nyt oman huoneen hoitokodissa ja virkisty kun omat huonekalut ja muut tavarat sinne sai.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runokirja oli tosi hieno rutistus niin kirjailijalle itselleen kuin meille kaikille, joille tuo on ihana muisto.

      Toivotaan isäsi viihtyvän hoitokodissa - omat tavarat on niin vuosikymmenten rakkaita :D

      Poista