lauantai 29. joulukuuta 2018

Tilinpäätös 2018

Huikean äkkiä tuli taas yksi kalenteri elettyä alusta loppuun. Minua hämmentää se, että nykyiset kalenterit on jotenkin lyhyempiä kuin ennen vanhaan. Kiitollinen olen kuitenkin taas eletyistä päivistä, niin riemussa kuin surussakin.

Talvi oli vanhanaikainen, eli lunta ja pakkasta. Kunnolla kumpiakin.
Edellisen talven vietin opiskellen puistopuutarhuriksi. Samalla nautin ulkoilusta koiran kanssa ihanasti meren jäillä ja metsissä hankien keskellä. Viime talvi tarjosi paljon iloa ja onnistumisia - uskoa ja panostusta tulevaisuuteen. Pakkasta oli vanhaan tapaan ihan oikeasti, mutta runsaat lumet suojasivat kasveja parhaalla mahdollisella tavalla. Talvi oli ihan paras talvi aikoihin!

Personal Trainer Rieko the Hurricanis

Kevät on ihmisen parasta aikaa ehdottomasti. Silloin kaikki kiva on vielä edessä ja löydettävissä pala palalta. Kevät oli aikainen ja lämmin, mikä oli ihan outoa pitkästä aikaa. Huhtikuu teki taas sen ihmeen, josssa alkukuusta potkittiin hankia, ja loppukuusta paistateltiin auringossa tulvivien jokien äärellä.

Toukokuussa sulaa lahden jäät.

Toukokuu toi kylmän alkukuun, mutta sitten repesi kevät hurjaan vauhtiin. Voi veljet sitä elämän sykettä, mikä pursuaa lintujen laulussa ja maasta nousevissa piipoissa! Ensimmäiset kukkaset otetaan vastaan riemusta kiljuen, ja rakastetaan jokaista pullistuvaa silmua odottaen pieniä hiirenkorvia!

Lumikellon ja krookuksen suudelma.
Keväällä elämä on täynnä kaikkea hengästyksiin asti. Pelkästään kevään tuoman hurjan muutoksen ihailu vie aikaa ja tarjoaa elämyksiä. Se vauhti, jonka kasvit pitävät kiiruhtaessaan kasvuun tuntuu valtavalle!

Vuorijalavan (Ulmus glabra) kukkasilmut turpoavat toukokuussa.
Koko kevät tuntui olevan täynnä myötätuulta. Vapulta aloitin työt kaupungilla tuttuun tapaan kunnostaen puistoja ja tehden istutuksia. Ihanaa saada tehdä työtä, jota rakastaa. Minun puutarhani kasvoi koko kaupungin kokoiseksi.

Se paras hetki keväästä - koivun hiirenkorvat ilta-auringossa!

Kevään ja kesän vaihde on vähän vaikeasti hahmotettavissa. Meri pitää meillä kylmyyden pitkään kesäkuulle asti, mutta tänä vuonna kesä kyllä tupsahti heti kesäkuun alun kylmien tuulten jälkeen. Hallat eivät käyneet kertaakaan, vaan lämmin piti pintansa. Kuivuus alkoi vaivata jo kesäkuun alussa.

Kirsikat kukkivat ihan ennätysmäisesti, ja satoakin tuli runsaasti.

Kukkenheimin henkilökuntaan tupsahti kolme nuorikkoa, kun Hirnakka pyyhälsi vuotuiselle kyläreissulleen tänne. Hyvin nuorikot sopeutuivat elämään pienessä kanalaumassamme. Ja meillä oli taas tovi tosi mukavaa aikaa Hirnakan kanssa. Yksi kesän ihania huippuhetkiä tuokin viikonloppu!

Kiuruveden kanojen nuorikoita. Heti kuin kotonaan.

Sitten se yllätysosio, eli ennätysmäisen kuuma ja kuiva kesä. Ei ole vanhojenkaan ihmisten muistissa viime kesän vertaista. Kuivuus oli mitä mittavin. Toukokuussa satoi kerran, sitten satoi vähän 4.6 ja ripauksen juhannuksena. Seuraavaa sadetta varrottiin elokuulle asti. Samaan aikaan helle pusersi viikoja yli +30 asteen.

Onneksi on joki ja pumput, letkut ja sadettimet. Ruusumaa sai hyvää kastelua.
Juhannusta kruunasi kuopuksen kolarin seurauksena sairaalareissu, jossa menikin useampi päivä saldona kolme murtunutta nikamaa. Ja heinäkuussa ipana muutti omaan kämppään kaupunkiin. Jäimme Maestron kanssa kahdestaan, mikä on kohtuullisen suuri elämän muutos.

Heinäkuu oli hurjaa hellettä ja kuivuutta
Helle ja kuivuus riepoivat valtakuntaa yleisesti. Koiraa viilennettiin päivittäisillä uimareissuilla, ja pirusti kului aikaa kastellessa puutarhaa. Onni on oman joen vesi ja painevesiautomaatit. Silti Maestro vietti ihan hurjasti helteistä aikaa letkun jatkeena. Mutta puutarha pelastui kuivumiselta.

Kuivuus oli hurjaa. Näkee mitä on kasteltu ja mitä ei.

 Ruusut kukoistivat enemmän kuin koskaan ikinä! Voi taivas, mikä ilo oli katsoa ruusujen runsautta! Kanadanruusut kukoistivat, ryhmäruusut yllättivät ja viimein ranskanruusutkin kukkivat.

Ranskanruusu 'Dutchesse de Montebello' oli kaunotar! Tähän kyllä ihastuin!

Ihan huikea ruusukesä oli! Ruusumaille oli ihan omat kastelusysteemit, joten ne saivat lämpöä, aurinkoa, lannoitusta ja vettä. Siis ihan kaikkea, mitä tarvitaan. Ja nehän kiittivät ennätysmäisellä kukinnalla.

'Morden Snowbeauty' jäi jotenkin huomiotta ensimmäisinä vuosinaan,
mutta nyt tämä loisti kukinnoillaan! Ne ovat suuret!
Ehkä tämä ruusukesä oli sellainen "Once in the lifetime", mutta oli se hienoa kokea. Ryhmäruusujen maa kukki paljon odotettua hienommin, vaikka talvi vei sieltä osan istutetuista ruusuista. Yllättävän pienen osan kuitenkin. Jatkan kokeilua.

'Soul' oli sielukkaasti suurikukkainen ja hehkuvan punainen.
Tulevan helmikuun ehdottomia nautintoja on avata Tantaun nettikaupan tarjonta ja luvata sieltä itselle noin kymmenen namua tulevan kesän iloksi. Ihan hytisyttää ilosta ajatus uppoutua ensi kesän istutusten tilaukseen! Yksi ihan pakko-saada on 'Matador':

'Matador'in hehkuva puna ei toistu kuvassa oikein. Tämä oikein leiskuu punaansa.

Elokuussa helle jatkui, mutta sain tehtyä uusia istutuksia - ruusuista, kuinkas muutenkaan. Olin suunnitellut jo pitkään pensasruusujen istutusta ja hyötymaan pienennystä. Hyötymaasta sain tosi helposti ruusuille tehtyä istutusalueita sen suuremmin kaivelematta ja maata parantamatta. Sen kun istutti ruusut ja kattoi maan. Istutin yhteensä kymmenen pensasruusua kolmeen alueeseen.

'Ritausma'n sain viimeinkin omaankin puutarhaani. Monta muutakin pensasruusua
lähti kasvun alkuun viime kesänä. Joku vuosi kestää odottaa kukoistusta.


Lokakuun alussa saimme suuren helpotuksen elämään, kun äitini päätti muuttaa tänne Merenrantakaupunkiin. Vähän epäonnea oli ensimmäisessä asuntovalinnassa palvelutalon yhteydessä, koska siellä olikin paha sisäilmaongelma. Tuli kiire löytää toinen asunto, joka onneksi löytyi ihan läheltä. Muori muutettiin kahteen kertaan lyhyen ajan sisällä, ja lopputulos oli kuitenkin oivallinen. Nyt on helppoa huolehtia äidin tarpeista, kun taas alkoi myrkkyhoidotkin. Se tietää rankkaa aikaa, joten ihan parhautta on olla hiton paljon lähempänä auttamassa päivittäisessä elämässä.

Ryhmäruusu 'Sweet Haze' nousi suosikkilistani kärkeen. Ihan tuhottomasti kukkia!!!


Samaan rytinään kuopuskin muutettiin toiseen kämppään. Ekan asunnon naapurit olivat ns. vakavaa ongelmatavaraa, joten asuminen ei ollutkaan ihan auvoista, vaan suorastaan pelottavaa. Tässäkin tapauksessa loppu lopulta hyvin. Masetron kanssa heitämme yläfemmat, kun puhutaan muutoista. Tälle vuotta on roudattu viisi muuttoa kolmelle läheiselle. Homma hoituu.

Pursi veden äärellä lähtövalmiina.

Syyskuussa myös varmistui työni jatko Merenrantakaupungin puutarhurina. Jatkoa piisaa, vaikkakin nyt määräaikaisena ensi talven alkuun asti. Tämäkin oli tosi hieno juttu, joka antaa unelmia myös tulevaisuuteen. Hetken oli uuden koulutuksen hankkiminen vähän kyseenalaista. Olin lähteä toisille urille, jotka eivät olisi olleet yhtä mielenkiintoisia.

Ruskan huikeaa loistoa.
Lopetan tämän vuoden tilinpäätöksen ruskan upeaan loistoon. Se todella oli huikea - paras vuosikausiin. Tämä vuosi oli siis äärimmäinen monin tavoin säiden puolesta. Vanhanaikainen talvi runsaine lumineen ja pakkaskausineen. Sitä seurasi huikea kevät ja ikimuistoisen kuuma ja kuiva kesä. Syksy tykitti täysin käsittämättömän huikean ruskan ennen laantumista talven syliin. Olipa mahtava vuosi tuohon asti!

...sitten kaikki jähmettyikin.

Tämä oli aivan liian pitkä postaus, mutta vuosi vaati sitä. Jätä viesti kommenttikenttään, jos tosiaankin jaksoit lukea läpi :D

Kohmeessa ollaan, mutta kevät on matkalla tänne!


Hyvää Uutta Vuotta 2019 jokaiselle kulkijalle tässä blogissa! Olkoon se tavallisesti hengittämällä läpi elettävä, toivottavasti iloja ja nautintoja suova elämys. Tulevaisuus on mysteeri. Minä taas hiljaa toivon rauhallista, tapahtumatonta, tylsää ja tavallista arkea. Se olisi minusta niin toivottava ja unelman väärti olotila.

30 kommenttia:

 1. Luettu läpi joka sana. Eikä ollut minusta edes liian pitkä :) Vuosi oli aika huikea säiden osalta. Lopetit tilinpäätöksen syksyn upeaan ruskaan ihan ymmärrettävistä syistä. Mutta sen jälkeinenkin osio ennen talven tuloa oli masentavaksi marraskuuksi loppujen lopuksi aika lempeä. Ainakin täällä. Ei ollut kuraloskakelejä eikä sahaavia lämpötiloja pakkas- ja plusasteiden välillä. Vettä ei satanut viikkotolkulla, vaan oli melko pitkä pikkupakkasjakso ja jopa pilkahdus aurinkoa ennen talven tuloa. Saatiin nauttia kauniista kuurasta. Surkeampiakin syksyjä on ollut. Nyt alkanut talvi vaikuttaa minusta taas lupaavalta kasvien talvehtimisen kannalta, joten levollisin mielin olen menossa kohti uutta vuotta. Toivon, että unelmasi tulevasta vuodesta toteutuisivat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mun muistelukelpoinen vuosi loppui lokakuuhun. Kiitos kun täydensit loppukuut säiden ja fiilisten osalta :D Siedettävä marraskuu, eikä kelejä voinut moittia.

   Lisää lunta toivon, että kasvit olisivat suojassa pakkasilta. Tykkään vanhan ajan talvista, joissa on lunta ja pakkasta. Molempia kuitenkin jossain kohtuuden mitassa.

   Teen budjettipostauksen, eli unelmat ensi vuodelle. Niitä pitää vain tarkkaan harkita...

   Poista
 2. Hieno postaus, ei ollenkaan pitkä. Vuoteen mahtuu kaikenlaista, jokaisella. Todella upeita kuvia.
  Unelmia ja toiveita pitää olla, toivon että toiveesi toteutuu. Oikein hienoa vuotta 2019!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monta on jaksanut lukea loppuun :D Vuosi on toisaalta tosi pitkä aika, vaikka takakäteen katsoen olisikin mennyt ihan vilahtamalla. Paljon siihen mahtuu, se on niin totta. Siksi juuri toiveena onkin tylsä ja arkinen arki vain. Että laineet eivät löisi niin lujaa vastaan, vaikka myötäiselläkin saa lasketella. Pitäisikö hyväksyä vain tämä värikäs elämä korkeilla laineilla, eikä potkia vastaan harmaan arjen puolesta?

   Poista
 3. Mukava postaus, eikä ollenkaan pitkä!
  Ruusuillasi oli upea vuosi. Kaikenlaista sitä sattuu elämässä. Minäkin toivon tavallista mukavaa arkea ja ennen kaikkea odotan että kesällä voin tehdä päivätyötä sekä saan olla viikonloput vapaalla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli upeaa elää ruusujen mahtikesä! Kuivuus oli kyllä näivettävää, eikä silloin ollut mitään järkeä istutella uusia. Entisten hengissä pitämisessä oli kovasti töitä.

   Mulla odottaa ihana bonus kesällä, sillä mulla on pitkästä aikaa jonkin verran kesäLOMAA. Ehkä elokuun tietämillä sen voi realisoida. Pitää varmaan opetella olemaan lomalla. Nytkin vapailla univelkoja kuittaillessa alkaa virtaa taas olemaan. Siis siivosin pesuhuoneen lahjaksi saamallani höyrypesurilla. Etevä vehje!

   Poista
 4. Vuoden aikana tapahtuu kaikenlaista itsekullekin henkilökohtaisesti ja puutarhassa, kenelle enempi ja kenelle vähempi. Tavallinen arki voipi olla hyvä ja toivottava, minullekin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoden kierto pitää sisällään paljon asioita itselle ja puutarhallekin. Kumpiinkin vaikuttavat ulkoiset tekijät tosi paljon - puutarhalle enempi säät. Tämä hellekesä oli uskomaton, mutta kuivuus oli näivettävä. Olin niiiiin kiitollinen joen riittävästä vedestä.

   Tavallinen arki tuntuu vaikealle saavuttaa, ehkä siksi siitä niin unelmoinkin. Alan jo pohtia, että jos tämä on vain minun osani tässä maailmassa. Tyytyisi tähän - loputtomia käänteitä ja tapahtumia pursuavaan elämään. Kaikki kun ei ole hyviä ja iloisia, mutta pakosti läpi elettäviä.

   Poista
 5. Aivan ihania ruusuja sinulla! Tämä kesä oli todellinen ruusukesä lämmön ja auringon takia. Jopa meillä ryhmäruusut kukkivat runsaasti, vaikka pystyimme kastelemaan niitä vain muutaman kerran.
  Oikein ihanaa ja kukkarunsasta vuotta 2019!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki korkeaa lämpösummaa tarvitsevat kasvit kukoistivat ylenpalttisesti. Kolme viimeistä kesää onkin olleet susikurjia, joten nyt tuli tasoitusta roppakaupalla. Toivottavasti vähän auringon paistetta ja lämpöä jäi varastoon myös ensi kesäksi!

   Poista
 6. Sinä olet kyllä ihan paras myyntihenkilö ruusuille, minullakin jo mopo lupaavasti keulii ja sutii ruusutilauksen takia. Itsekin hommasin monta uutta ruusua viime vuonna, tarttuva tauti näköjään tuo ruusukuume.

  Ja mitä tuli postauksen pituuteen, se oli ihan passeli. Kivat kuvat ja sujuva teksti, riemuahan semmoista on lukea.

  Ensi keväänä me kuule taas nähdään ! Tee tänne täydennystilaus kukkenheimin puutteista niin minä ilolla toimitan kanaset.

  Oikein muikean mukavaa uutta vuotta sinulle ystäväiseni ! Kesäloma ja kaikki, ai että.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut tuottavat sangen runsaasti iloa, joten sitä sanomaa on ihan kivaa jakaa eteenpäin!

   Sä olet ihana muuttolintu, joka pyrähtää tontille kesän korvalla. Katsotaan Kukkenheimin henkilökunnan tilanne tässä tuonnempana, nyt ne epelit munaavat taas mukavaa tahtia. Hyvästi pysytään omissa munissa, ja terveisiksi tutuillekin riittää vähäsen.

   Poista
 7. Meillä taitaa olla aika samanlaiset toiveet tulevan vuoden suhteen :) Ja kiitos kovasti kauniista kommentistasi blogiini <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan sitä passaa toivoa varovasti jotain, vaikka ihan vain tavallista arkea. Kohtalo tai jokin siihen voi sekoittaa mukaan ties mitä, mutta ei auta kuin hengittää hetkestä toiseen :D

   Poista
 8. Luettu on ja tykätty myös! Onnellista vuotta 2019 sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
 9. On sinulla upeita ruusuja! Rauhallisempaa ja terveempää vuotta minäkin toivon itselleni ja läheisille. Yhtään sairastumista (tai jopa kuolemaa) en enää kaipaa. Välillä on tosiaan sellaista menoa ja pyöritystä, ettei sitä haluais. Toivotan sinulle oikein ihanaa ja nautinnollista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeviregina - joskus jatkuvan turbulenssin määrä uuvuttaa. Positiivisen pöhinän pyörityksessä toki jaksaa, mutta sitten kun elämän kurjuus iskee päin näköä, niin sattuuhan se.

   Mutta eiköhän tämä tästä taas valoisaksi muutu, omassa elämässä ainakin pilkottaa jo valoa. Ehkä se on juna... ehkä auringonnousu. Valon pilkahduksia ja hetken hengähdyksiä toivon sinullekin!

   Poista
 10. Eipä voi sanoa, että vuotesi olisi tylsäksi käynyt, paljon vauhtia ja kaikenlaisia tilanteita - kaikista selvisitte kunnialla! Ja nuo ruusut, ne ovat ihania, upeita ja kauniita!

  Levollista, tervettä ja rauhallista uutta vuotta sinulle ja perheellesi, rapsutukset Riekolle! Nautitaan vielä hetki talvesta, vaikka siemenluettelot jo kutkuttavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tylsää ei ollut taas hetkeäkään, siitä actionista jo kuopuskin piti huolta useaan otteeseen :D Paljon oli ilojakin, eli oikeastaan vain muutama viimeinen kuukausi meni oikeasti persiilleen.

   Nyt lähdetään etenemään iloisesti vuotta 2019! Rieko on saanut multipaljon rapsutuksia, kun lapsikaartin kaksi pariskuntaa oli kanssamme Uuden Vuoden vastaanottajaisissa. Koiraan jäi onneksi vielä karvoja kaikista rapsutteluista huolimatta.

   Poista
 11. Vaivatta jaksoi koko postauksen lukea. Vuotesi on ollut vilkas ja moni-ilmeinen. Hienosti sait sen tiivistettyä yhteen postaukseen, jossa on paljon yhtäläisyyksiä omaankin vuoteen.
  Lämmin kiitos kuluneen vuoden postauksista. Tykkään kovasti tavastasi kirjoittaa ja kaikkien vaikeuksienkin keskellä vallitsevasta positiivisesta otteestasi. Se välittyy hyvin ruudun tällekin puolelle.
  Oikein mukavaa uutta vuotta 2019 ja kaikenlaista menestystä niin ihmisille, eläimille kuin puutarhallekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi, Between! Enhän minä blogiin kirjoita kuin pieniä osia elämästäni. Se on kieltämättä joskus suorastaan hengästyttävää - siksi sitä rauhaa ja levollisuutta toivonkin. Tylsyyskään ei haittaisi ensinkään, vaan olisi tosi virkistävää ainakin aikansa.

   Vuosi 2019 lähti ainakin tosi iloisissa merkeissä, kun osa lapsista tuli viettämään sitä meidän kanssamme. Oli ehkä paras Uuden Vuoden vietto ikinä :D

   Poista
 12. Kaikenlaista on sattunut ja tapahtunut. Upeita ruusuja, ne ovat kaunis muisto viime kesästä. Rauhallista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi on lopulta aika pitkä aika, johon yleensä mahtuu paljon asioita - niin omassa kuin läheistenkin elämässä. Äkkiä se vuosi vain takakäteen ajatellen kuluu.

   Ruusuja ja kaikkia muitakin kukkia odotan ihan onnellisena. Toivottavasti talvi on lempeä!

   Poista
 13. Tapahtumarikas vuosi on sinulla takana! Upeita kuvia ja hurmaavia etenkin nuo ruusut! Oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina tapahtuu eli elämä virtaa välillä ihan kuohuvanakin. Niitä suvantopaikkoja odottelen aina hartaasti.

   Kuvat on olleet aiemminkin esillä, mutta banneriin en saa vaihdettua jäätynyttä ruusua, kun kuva on entisellä (kuolleella) läppärillä. No aina mennään sillä, mitä käsillä vain on.

   Poista
 14. Tapahtumarikas vuasi, joka suhtees. Mukavan rauhallista vuatta 2019!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina sattuu ja tapahtuu, kun kerran elossa ollaan!

   Poista
 15. Luettu on😊sinulla oli paljon tapahtumia, vähän joka puolella. Ruusuissa "tapahtumaa" ei ole tietenkään koskaan liikaa. Muuten toivotan kaipaamaasi tavallista arkea👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksesta! Ruusujen rynnäkköä ja kukoistusta odotan kyllä kovasti. Enää muutama kuukausi...

   Poista