lauantai 27. lokakuuta 2018

Puutarhakauden päätös - lunta, kuuraa ja juhlat

Ruskan väriloisto vaihtui vauhdilla harmaan skaaloihin. Aivan kuin eri maailma olisi vaihtunut ihan hetkessä. Nopeasti pimenevät päivät luovat hempeän harmaina sävyihin hiuksen hienoja nyansseja. Ruskan räikeä ilotulitus vaihtui ihan hetkessä lumen peittämään pehmoiseen maisemaan valkoisen ja harmaan sävyissä.

Lumoudun aina kanadanruusujen viimeisiin kukkiin kuuran keralla
Jotenkin maailma pysähtyy ensimmäisen lumen äärellä. Syystyöt saavat lopetuspisteen. Aina jää jotain tai paljonkin tekemättä, mutta luonnon mahdin äärellä aikaansaatuun pitää tyytyä. Revanssi alkaa keväällä maan sulaessa.

Juhannusruusun ruskan sävyjä lumihunnun alta.
Jotenkin kauden päätös tulee aina helpotuksena. Enää ei tarvitse jaksaa ja venyä ponnistuksiin. On vain ihan pakko hellittää ja levätä. Puutarhurointi on intohimo, joten siihen riittää paukkuja ja ruutia - mutta maan jäätyminen ja lumi antaa armon. Ei pysty, vaikka haluaisikin.

Ei ehtinyt berberiskään lehdistään luopua.
Ensi viikon puolessa välin luvataan lämpenevää. Kauden lopetus olikin siis tilapäistä, joten saankin loput pensasruusut istutettua! En minä näin vähällä luovuta, jos luonto tarjoaa vielä vähän kelejä!

On tämä värikuva - värimintun jäähyväiset kasvukaudelle 2018.

Huomenna on merkittävä päivä. Kuopus täyttää 18 vuotta. Nyt on kaikki ipanat täysi-ikäisiä ja omilla jaloillaan. Urakka on ns. valmis, vaikka eihän tähän mikään lopu - onpahan nyt yksi rajapyykki ihmisen elossa.

Hedelmistään puu tunnetaan. Malus 'Echtermeyer' eli neuvoksenomenapuu.

Lohi- ja kasviskeittojen perunat on kuorittu, lohi perkattuna suolassa, täytekakku leikattu ja täytetty, huusholli siivottu ja puhtaat matot on lattialla. Ilo on kokoontua taas rakkaiden ihmisten kanssa yhteen viettämään kuopuksen täysi-ikäisyyttä. Yhteen kokoontuminen on juhla jo sinänsä, mutta nyt syynä on sen pienimmän valtuudet aikuiseen eloon.

Kuopukselleni ruusuksi kuuran koristama, maailman herkin ruusu.

Toivotan pienimmälle ipanalleni siipiä lentää, viisautta katsoa eteen ja taakse vaikka yhtä aikaa  ja intohimoa elämän mysteereihin. Aina kannattaa kuunnella vanhoja ja viisaita, vaikka juuri nyt tietäisikin elämästä kaikkein parhaiten itse :DIloa ja valoa elämääsi, vaikka maailmasta ympärillä hiljakseen tuleekin harmaata ja pimeää. Anna liekin lepattaa varjeltuna sydämessäsi suojassa pahoilta puhureilta.

28 kommenttia:

 1. Ei meillä sitte kunnon lumikerrosta tullu. Ei oo eres valakoosta joka kohoras. Vaikka aika hyvähän mallihin sainki tyät tehtyä, löytyy viälä monta hommaa, jokka olis kiva teherä ny, eikä vasta keväällä.
  Onnittelut kuapukselle! Son nuaren elämäs suuri virstanpylyväs :) Meikälääsen kuapus täyttää kaharen kuukauren päästä 28vee. Ei tartte enää kauhian palio murehtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se mukavaa vaihtelua kuulla ronttosen alta lumen narinaa. Se tosin vaihtuu vielä tuttuun litinään, mutta maisema on sellainen puhtaaksi pestyn näköinen. Lähdenkin tätä koiruuden kanssa metsään ja lahden rantaan ihailemaan auringon paistetta!

   Ja melko varmasti jälkikasvusta huolehtiminen ei lopu ikinä :D

   Poista
 2. Kauniit talviset kuvat <3

  - Ronja -

  http://valokuvienikertomaa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavasti maisema muttuu vuodenaikojen mukaan. Aina on jotain innostavaa kuvattavaa :D

   Poista
 3. Todella näyttäviä kuvia, olet todella hyvä kuvaamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika nopeita ohikulkuräpsyjä nuo olivat, mutta kiitoksia kehuista!

   Poista
 4. Eipä paljoa lunta tullut meillekään, kevyt huntu verhoili maan ja puut kauniisti. Nyt alkaa hiljalleen olla puutarha paketissa, viimeiset runkosuojat laitan tänään ja sitten alkaa tarhurin lepoaika hetkeksi, tosin haaveilu ja suunnittelu jatkuu pääkopan sisällä ja paperilla myös. Siemen- ja taimitilaukset kutsuvat...houkuttaisi Barnhavenin esikot ja jouluruusut jälleen!

  Parhaimmat onnittelut kuopukselle ja kuten sanoit, lapsi on tuossa iässä - ainakin omasta mielestään - viisaimmillaan! Onneksi viisaat vanhemmat ovat antaneet eväät elämää varten ja auttaneet siipien kasvussa kantaviksi ja vinkkelit niin eteen- kuin taaksekin päin. Miehen vaari sanoi, että huoli lapsista päättyy, kun lapsi täyttää 40 v. Äitini täyttää ensi vuonna 90 vuotta ja edelleen kantaa huolta lapsistaan...

  Iloa ja valoa elämääsi myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runkosuojat ja verkot on mulla kokonaan laittamatta vielä. Siinä onkin askartelua vähäksi aikaa. Ekat jäneksen jäljet on jo hangelta bongattu, ja kerran koira ajatti lenkillä kauristakin. Villieläimet siis vaanivat puutarhaani!

   Muistan erittäin hyvin, kuinka viisas minäkin olin 16 ikävuodesta lähtien. Näin vuosikymmenten jälkeen voin todeta, että olisi ollut hyvin suotavaa kuunnella vaikkapa omaa äitiä :D

   Poista
 5. Oi, siellä on lunta ihan kunnolla! Ensilumen aikaan saa kyllä kauniita kuvia, huokaus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan meni maa kunnolla valkeaksi. Ensilumessa on viehätyksensä, mutta kyllä siihen kevättalven myötä jo kyllästyy :D

   Poista
 6. Samoissa tunnelmissa eletään - talven tulo antaa luvan hengähtää puutarhan ponnistuksista. Lupa on kuitenkin suunnitella ja haaveilla uusia ihanuuksia tulevalle keväälle. Kauniit kuurakuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä jaksaisikaan koko vuotta läpeensä tarhuroida. Talvella ladataan pattereita, joita sitten keväällä kyllä tarvitaan.

   Poista
 7. Hyvä kun luonto panee puutarhuroinnille stopin kun itse ei osaa ;) Kaikkea hyvää kuopuksen elämään! Äidille kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huikeat juhlat on nyt takana, kun viimeisetkin vieraat lähtivät. Nyt kyllä pieni huilaus tulee tarpeeseen. Huomenna alkaa kuopuksen muutto toiseen asuntoon, eli yön tässä saakin levätä :D

   Poista
 8. Kieltämättä talven tulo tarjoaa odotetun hengähdys- ja tuumaustauon, vaikka puutarhassa touhuaminen tuntuukin mieluisammalta ajankululta. Ei ole vielä täällä etelässä lunta näkynyt, mutta varmasti sekin päivä pian koittaa.

  Onnea kuopukselle ja kuopuksen vanhemmille! Tuossa vaiheessa ihmisellä on vielä kaikki edessä. Vanhempien kantama huoli lapsista taitaa jatkua niin kauan, kuin henki pihisee. Sen huomaan itsestäni ja omista vanhemmistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi tulee - se on varmaa. Vaan missä vaiheessa, lienee arvoitus. Se kyllä valaisee niin maisemaa, kun lumihuntu peittää maisemaa. Kaunista!

   Olemme itsekin äitien pitkässä ketjussa yksi lenkki. Äiteinä ja tyttärinä. Ketjuun syntyy ajallaan uusia lenkkejä, kun vanhat siirtyvät muistoihin. Näin se elämä vain kulkee.

   Poista
 9. Kauniit kuvat olet napannut. Maa osittain valkeana täällä. Pakkasta ollut monena päivänä. Tiet liukkaita, onneksi sain uudet nastarenkaat autoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nastat on mielestäni tosi hyvät myös kenkien anturoissa. Vielä en ole ottanut omia nastakenkiä käyttöön, kun lumi ei ole liukasta.

   Poista
 10. Ihanasti kirjoitettu :)
  Paljon onnea sinne kaikille!

  VastaaPoista
 11. Ihanat kuura- ja lumikuvat! Onnea kuopuksellesi! Kauniisti kirjoitit hänelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuura on kaunista läheltäkin katsoen. Kuuran kiteet ovat mielestäni mitä kauneinta luonnon taidetta.

   Toivotan penskalleni onnellista tulevaisuutta ja viisautta olla hakkaamatta päätä petäjään kovin pitkää aikaa kerrallaan :D

   Poista
 12. Huu, siellä on tullut lunta! Näyttää kauniilta, vaikka merkitseekin taas yhden kesän päätöstä (tai onhan se kesä nyt jo aikoja sitten päättynyt, mutta sitkeästi siitä vielä yrittää pitää kiinni).
  Onnea kuopuksellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi on kivaa! Kesä oli tosi pitkä, kun lämpimät alkoivat jo toukokuussa jatkuen lokakuuhun asti. Huikeaa!

   Poista
 13. Kauniit kuurakuvat. Meillä on ohut kuura muassa ja pakkasta tänäuamuna -7 mittarissa.
  Kuopuselle ja koko perheelle onnea, yks etappi on saavutettu. Ainahan niitä lapsiaan huolehtii, vaikka oisivat jo vanhempiakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmiä öitä on täälläkin ollut, mutta lämpimään päin on ennusteet. Minulle passaisi istutusekelien paluu vielä kerran. Maan ollessa sulaa voi istuttaa. Ja kauriitkin ovat käyneet jo visiitillä. Suojaamatta on herkkupensaat vielä.

   Poista
 14. Kauniita kuvia taas kerran! Onnittelut sinne aikuisten perheeseen! Vaikka olo on huojentunut, kun lapset ovat varttuneet aikuisiksi, ei äitinä olo koskaan lopu, huolet muuttavat muotoaan - samoin ilot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Aikuisten perhe" kuulostaa ihan uudelle termille, joka onkin niin totta! Minun siis pitäisi sisäistää lapseni aikuisina ihmisinä :D Ei käy kovin helposti!

   Poista