sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Sadonkorjuuta ja jännitystä elämään

Viikko sitten sunnuntaina nostin loput perunat. Käsissä on ns. positiivinen ongelma, sillä perunoita on ihan juuttaan paljon. Maestro huolehti kastelusta, joten perunat ovat kasvattaneet kokoa ihan mukavasti. Kuivan kesän riesa perunarupi vähän kirjoo perunoiden kuorta, mutta perunarutosta ei ollut mitään kiusaa. Usein elokuussa versot kuolevat ruttoon, eikä varastokestävyys ole paras mahdollinen. Nyt kaikki on ihan priimaa makua ja koostumusta myöten.

Vang Gogh perunat ovat luottokamaa. Aina tulee satoa. VG on hyvä yleisperuna,
jonka kuoriminen ei ole nupujen kanssa turaamista.
Monasti minulle on heitetty ihmetystä perunoiden viljelystä. Ne on halpoja kaupassa, mutta oman maan perunan makua ei vain mikään voita. Omassa maakellarissa on helppo säilöä kesän satoa talven varalle. Nyt on olo kuin hamsterilla - talvivarastot alkavat täyttymään!

Varhaispotut Timo, Annabelle ja Siikli ovat matkalla
maakellariin talvehtimaan. Sieltä on mukavaa hakea
ruoanlaiton tarpeiksi pitkin pimeää talvea.
Enää on porkkanat, punajuuret ja maa-artisokat maassa. Ja saavat ollakin, kunnes kylmät uhkaavat. Satoa tulee niistäkin. Punajuuret nostan, kunhan minulla on aikaa keittää ne saman tien. Etikkaan ajatttelin niitä säilöä, ja jokusen jätän uunijuurekseksi. Leivinuunin lämmityksen aika lähestyy, kunhan kylmät saapuvat. Sinne on tosi mukavaa laittaa hautumaan monenlaista herkkua.

Kanadalainen 'Cuthbert Grant' alkaa kukkimaan toista kierrosta

Ruusumaassa on iloa kukkien muodossa ihan huikeasti! Osa ruusuista vetää nyt henkeä, ja uusia versoja nousee kovaa kyytiä. Kanadanruusujen luonne alkaa tulla esiin näin kolmantena kasvukautena. Olen mykistyneen ilahtunut, sillä en osannut odottaa mitään näin hurjan hienoa. Toki kesäkin on ollut lämpöä ja aurinkoa, joten ruusut tykkäävät. Silti olen saanut paljon enemmän, kuin mitä osasin hurjissakaan ajatuksissani toivoa.

Ryhmäruusu 'Zaide' on todella nätti!

Tosi mielenkiintoista on ollut nähdä kanadalaisten pesastuvan suuremmiksi ja kasvavan muutenkin aikuisiksi. Kukinnan määrä, kesto ja rytmi muttuu pensaan varttuessa. Tätä on ollut mielenkiintoista seurata. Koeruusumaan kanssa askartelu on ollut antoisaa seikkailua ruusujen maailmassa.

Kärhö 'Night Veil' kiipeää korkeuksiin ja kukkii.

Sitten hiljainen pyyntö kaikille kanssakulkijoille. Pitäkäähän peukkuja, sillä jätin työhakemuksen. Olin jo avannut toisille vesille keskustelut työpaikasta, mutta tuli uutta kuviota yllättävältä taholta. Olen siis jännän äärellä.

Iloa, valoa ja mukavia hetkiä viikkoosi!

25 kommenttia:

 1. Komea perunasato. Meillä ei kasteltu ja siksi sato oli onneton, syöty pois jo elokuussa kun joskus on riittänyt samalta alalta pitkälle marraskuulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ollaan täysin omavaraisia perunan suhteen. Tänä vuonna riittää puolelle suvulle ja tuttavillekin. Sadon määrä vaihtelee vuosittain melko paljonkin, mutta aina liian kanssa pärjää.

   Poista
 2. Omia perunoita on kyllä mukava käväistä kaivelemassa kasvimaalta, mutta ajattelin silti, että ensi vuonna meillä ostetaan perunat kaupasta. Sato onnistui tänä vuonna hyvin, mutta joka ikinen vuosi perunanvarret valtaavat suurimman osan kasvimaasta, kun siemenperunoitakaan ei saa esim. kymmenen perunan pusseissa. Ensi vuodeksi ei edes ole sellaista kohtaa kasvimaalta, jossa ei olisi kasvatettu perunaa neljään vuoteen ja joka vuosi kun on ollut ruttoa, niin on aika pitää välivuosi perunasta. Juurekset pidän minäkin maassa mahdollisimman pitkään, niin säilyttävät makunsa mahdollisimman hyvänä. Ja niitä olisi niin hankala hakea syötäväksi kellarista :D Leivinuunikautta odotellaan innolla täälläkin. Mukavaa ja toiveikasta tulevaa viikkoa! Pidän peukut pystyssä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on niin iso hyötymaa, että saa onneksi hyvin kerrätettyä kasveja eri sektoreilla. Rutto on yleensä tullut joka vuosi elokuussa, mutta nyt on ollut niin rutikuivaa, ettei itiöt ole päässeet lentoon ensinkään. Ei ollut ikävä.

   Omat potut on vain niin parhaita, ettei osaa lopettaa viljelyä. Kiitos peukutuksesta - nyt tarvitaan kaikkien mahdollisten ihmisten lämpimiä ajatuksia!

   Poista
 3. Potut jäi laittamatta tänä vuonna, mutta ens keväänä sitten. Peukut pystyssä täällä! Kutkuttavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron sitten ajallaan tuliko onnistuminen vai mahalasku. Eikä mene edes kauaa... Kiitos paukutuksesta!

   Poista
 4. Meillä ollaan myös himoperunankasvattajia! Ne ovat ihan ylivetoja maultaan ja maakellarissa säilyvät hyvin. Tämän vuoden peruna on meillä `Challender´-merkkistä, aivan ihanan sileäkuorista ja kookasta. Uuniperunoina ne ovat nami-nami!
  Toivottelen onnea uuden uran haussa!
  Blogissani on lempikukkahaaste sinulle, jos sellainen kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi lajike minulle tuo Challender, pitänee kokeilla joskus kun sellaista tulee vastaan.

   Ja onnea tarvitaan - kiitoksia! Kävin nappaamassa tosi haasteellisen haasteesi. Nyt pitää pohtia ihan tosissaan valintoja!

   Poista
 5. Oi-joi, mikä perunasato! Niitä on varmasti mukava kuoria :)

  Miten toivonkaan, että saisit toivomasi paikan! Nyt alkoi jännittää täälläkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä jännäystä ei onneksi kestä kauaa. Paikka täytetään 1.10 alkaen, tai sopimuksen mukaan.

   Onnea on omat perunat talveksi :D

   Poista
 6. Komia sato. Moon perunoota kasvattanu erellises elämäs, silloon oliki suurempi sakki. Vois sitä nykki eres nimeksi laittaa. Olis vaikka omat uuretperunat jussina. Ruusut ei pelekää syksyä, porskuttaavat loppuhun asti.
  Toivottavasti onni potkii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ämpäripottua voi laittaa, kun haluaa jussin perunat omasta maasta. Joka vuosi haaveilen laittavani ämpäreihin pottuja, mutta tähän mennessä se on vain aina jäänyt. Hassu juttu, kun vaiva ei ole suuri, ja värkit löytyy omasta takaa.

   Onnen potkaisua rohkenen odottaa, mutta korkealta ei tipu jos toisin käy.

   Poista
 7. Komea perunasato totta tosiaan.
  Peukut pystyssä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko. Mitä enenmmän lämpimiä ajatuksia ja peukutuksia, niin sen suopeammin Varjeluskin kaitsee kulkijaansa.

   Poista
 8. Hyvin on perunat kasvanu. Mukava on oakasvattamia pottuja laittoo ruuvaks. Meillä siellä porukan peruna vielä kasvaa, sato näyttää lupaavalta.
  Ruusut on ihania ja koukuttaa kovasti nuo kanadalaiset minnuukin, ei malttas vuottoo istuttamaista.
  Pien peukkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman maan perunan maku on ihan oikea - verrattu on vaikka mihin luomuperunoihin. Hyviä saa ostamallakin, mutta siltikin pitää keväällä itäneet istukkaat vakoon kätkeä. Nyt oli sadonkorjuu ihan yhtä juhlaa. Himpun töisevää, kun niitä oli niin rutkasti :D

   Kanadalaiset ruusut ovat todella yllättäneet ja ihastuttaneet. Ne ansaitsevat paikkansa myös pohjoisemmissa puutarhoissa. Testaus jatkuu, sillä tarvitaan vuosien kokemusta talvehtimisen nikseistä. Nyt osui ihan paras mahdollinen ruusukesä.

   Poista
 9. Kyllä oman maan potut on aivan toista kuin kaupan tehoviljellyt potaatit! Maakellari on kyllä mainio varasto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maakellari on tosi ihana sadon säilömisessä. Ilman sitä olisi turhaa viljellä muuhun kuin tuorekäyttöön. Olen siitä tosi kiitollinen <3

   Poista
 10. Onhan se nyt hienoa hakea maakellarista itse kasvatettuja pottuja! Sellaisen maakellarin ottaisin kyllä itsellekkin :D
  Onnea työnhakuun, toivottavasti tärppää!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maakellari oli täällä valmiina, kun tulin emännäksi. Remonttia se oli kyllä vailla, mutta Maestron kanssa yhdessä laitettiin se taas toimintakuntoon.

   Kellari on tosi tilava, joten sinne mahtuu rutkasti talvetettavia kasvejakin. Toisinaan niitä on ollut siellä enemmän kuin satoa...

   Kiitokset toivotuksista!

   Poista
 11. Ooh mikä sato ! Minä laiska tyydyn vain kesäperunoihin, tosin nyt niitä jää kellariinkin.

  Hirmuisen vaikea on kirjoittaa kahdella sormella kun peukut sojottaa tanassa, onnea matkaan Ystävä hyvä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka! Ilmoitan kun on kerrottavaa, oli se sitten laatua mitä tahansa. Mutta useampi koukku on jo vedessä, joten yhden kortin varassa ei olla.

   Poista
 12. No ompa teillä hyvä perunasato ja olet oikeassa mikään ei voita juuri nostettujen perunoiden makua. Ja on se mukavaa talvellakin hakea kellarista tarpeen mukaan. Kyllä näihinkin pitkä penni menee jos kaiken kaupasta haet. Ja mikä parasta niitä ei tarvitse kantaa kaukaa . Ihanaa ruusujen kukintaa ja peukut on pystyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ja se kantaminen kaupasta - pottukilo painaa tasan kilon kauppakassissa :D Kiitos peukutuksesta!

   Poista