lauantai 22. syyskuuta 2018

Mauri oli perin vaisu tuulahdus

Lehtien lööpit markkinoivat kunnon syysmyräkkää, joten odotukset olivatkin aika korkealla. Meillä rakastetaan kunnon myrskyjä ja ukkosia, mutta Mauri18 oli kyllä aika lattea tuulahdus vain. Merenrantakaupungissa ei voi puhua myrskystä, mutta navakkaa tuulta oli kyllä. Se ei täällä ole mitenkään erikoista, joten odotellaan oikeita syysmyräköitä.

Lähirantaan ei päässyt, kun ei saapasvara antanut myöten edetä. Vedenpinta oli +80 cm. Meri
oli kiivennyt korkealle. Kahluusaappailla olisi pärjännyt rantaan asti. Nyt taktisesti peräännyttiin.
Täällä maalla ollaan monessa talossa silleen hulluja, että myrskyt ajavat ihmisiä rantamaihin katselemaan luonnon mahtia. Ruuhkaa oli nytkin suosituimmissa rantakohteissa. En ollut ainoa kameralla varustautunut bongari. Meren äärellä myrskyn voiman voi tuntea monin aistein.

Tuuli ei ollut huikea, mutta meri velloi korkealla ja kovaa.
Myrskyn tosiaan tuntee monella aistilla. Se puhaltaa valtavaa meteliä korviin, tuntuu paineena tuulessa ja jytinänä jaloissa. Visuaaliset elämykset ovat tietenkin vertaansa vailla. Luonnon mahti on suuri, jolloin ihminen tuntee itsensä pieneksi.

Myrskyn loppu häämöttää, kun tuulen suunassa näkyy
pala kirkasta taivasta. Nopeaa tuli ja meni tämä tuulahdus.

Meri on rakas elementti, joka on läsnä jokaisessa päivässä. Meri tarjoaa aina elämyksiä vuodenkiertojen mukaan. On tosi etuoikeutettua asua ihan meren äärellä, jolloin pääsee nauttimaan meren monista iloista vuoden varrella.

Puhkua ja puhinaa, sekä loisketta ja kuohuntaa. Meri todella puhuu.
Omalta tilukselta on meren rantaa suoraa ehkä 700 metriä matkaa. Välissä on sopiva suojavyöhyke, sillä meri on tuulen suhteen ihan armoton. Olemme suojassa pahimmalta tuulelta, mutta saamme meren suojan syksyn kylmiin. Tänne ei hallat tule kuin ihan viimeksi, koska meri on kesän jälkeen aito lämpöpatteri. Tosin keväällä se hitaasti lämpiävänä pitää kelit juuttaan kylminä.

Voi Taivas ja Meri! Upeaa maisemaa kaikin tavoin!

Merenranta tarjoilee omat ominaisuutensa puutarhurointiinkin. Keväät on tosi julmia ja kylmiä, koska meri. Syksyt on lempeitä ja pitkiä, koska meri. Tästä johtuen arat ja hitaasti kasvuun lähtevät puuvartiset pärjäävät ihan loistavasti, jos tarvitsevat pitkän tuleentumisajan talvehtimiseensa. Omassa Arbetorumissa kasvatettavat puuvartiset pärjäävät ihan varmasti, jos luvataan vyöhyke III. Paljon aremmatkin pärjäävät.

Meren äärellä kunnon tuulissa ihminen vain tyhjää mielen ja nauttii!
Oikeasti vain videokuva voisi välittää tuulen ja veden voiman kunnolla. Kuvat on vain kapea hetki myräköiden jatkumossa, jossa tuuli liikuttaa vettä - joka on kerännyt hurjan voiman itseensä. Se on jotain tosi hienon suurta katseltavaa rannassa kumisaappaat jalassa.

Iloa viikonloppuusi - minä olen niin nauttinut elämästä monin tavoin. Puutarhani kyllä odottaa tekijän kättä, mutta nyt on sosiaalinen elämä saanut ansaitsemansa osan. Tänään oli kaupunkikierros ystävien kanssa, nautinnollinen lounas kiinalaisessa ja museokierros. Huomenna tulee nuorisoa puolisoineen - siis ihanaa elämää läheisten kanssa!

26 kommenttia:

 1. Olipa kertakaikkisen ihana postaus. Rakkautta mereen - sen tästä aistii. Mukavia hetkiä läheisten kanssa! Tehdään ne puutarhahommat sitten paremmalla ajalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakkaus kaikkeen luontoon on niin osa minua. Meri on jotenkin mystinenkin elementti omassa suuruudessaan ja voimassaan. Moni menee täällä mietteissään merenrantoja kulkemaan, tai vain istumaan meren tuhansia vuosia hiomalle kivelle rannassa. Siellä on taivas korkealla ja ihminen pieni.

   Sain minä sentään porkkanat nostettua :D Hyvä sato tuli siitäkin!

   Poista
 2. Täälläkään ei ollut myrskystä tietoakaan. Oli vain navakkaa, joskin todella lämpöistä tuulta, joka ripotteli koivun lehtiä ympäriinsä. Vaahteroista ei edes jaksanut repiä lehtiä irti. Mikäpäs siinä, oli mukava puutarhailusää. Näin sisämaassa ja muutenkin kaukana vesistöistä asuvalle meri on kiehtova elementti. Kunnon myrskyssä en edes ole merta koskaan nähnyt, mutta voin kuvitella, että se on upea elämys. Miksi muutenkaan olisi olemassa niin paljon valokuva- ja maalaustaidetta myrskyävästä merestä? Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrskyssä vellova meri on energisen vaikuttava kokemus kaikille aisteille. Sen voima on jotain tosi suurta. Jotenkin hassusti minä lataan energiaa myrskyistä :D Luonnon voimien äärellä on kosketuksissa itseä paljon suurempiin asioihin.

   Poista
 3. Kivasti sait kuviin vangittua nuo aallot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Videona olisi tehokkaampi tarjota elämyksiä eteenpäin, mutta pakko tyytyä vielä valokuviin.

   Poista
 4. Ihana meri!
  Minä vasta viikkoja sitten oikeasti tajuisin kuinka upea pitkä meren ranta Suomella on (toki tämän tiedän, mutta jotenkin se vasta konkretisoitui käydessämme Vattajalla)
  Varmaan itsekin lähtisin tuulta rannalle katsomaan. Erityisen ihana on tuollainen aava meri, jossa ei näy saaria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen kaikkea meren myrskyämisen kokeminen kuivalla maalla on turvallisesti huikea kokemus :D Itse asiassa en kaipaa ensinkään vesille, mutta rannalta katsoen meri on elämys niinkin.

   Poista
 5. Eipä Mauri18 tuntunut kovasti tällä sisämaassakaan, ehkä hyvä niin selvittiin ilman pahoja vaurioita. Sähköt pätkivät pari kertaa ja tuuli oli kovaa mutta ei ihan myrskyn mitoissa. Minulla on kokematta myrsky meren rannalla, on takuulla hieno näky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdet saivat lööppinsä. Kaikki sääuutisointi on jo vuosia ampunut yli ja lujaa, joten tutkin mieluiten Ilmatieteen laitoksen ja Forecan sivuja. Muut klikkiotsikot saavat olla rauhassa. Myrsky on kiva kokea, varsinkin jos ei tule aineellisia tuhoja :)

   Poista
 6. Vähän normaalia kovempaa tuulta sai täälläkin vain mauri aikaseksi, sai kuitenkin lippiksen päästä lentoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lippis lipesi minunkin päästäni jo työpäivän aikana. Kiristin vähän ja painoin päähän syvempään kääntäen ahterin tuulen suuntaan. Jos tuuli äityy kiukkuisemmaksi, niin lippiksen saa pysymään päässä kääntämällä lipan poikamaisesti niskaan :D

   Poista
 7. Hienot kuvat. Meren läheisyydessä lapsuuteni viettäneenä sen lumo on ja pysyy, eikä lähde minusta kulumallakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumo... sinäpä sen kiteytit yhteen sanaan!!! Kiitoksia tuosta!

   Poista
 8. Mie kun en oo merenrannassa kasvanu, niin en sen myrskyjä ossoo ajatella. Meillä tuul kanssa kovasti ja aallot keinuttel. Hyvähän se on varotella jotta eivät pienillä paateilla sinne merelle tunkeuvu. Työt puutarhassa ei karkoo minnekkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen rannikko on tosi pitkä, kuten yllä Pippe kirjoittikin. Monelle riittää rantamaita, mutta sisämaita vielä enempi. Onneksi on järvet ja joet, niin veden kiehtovaa muutosta vuodenkierrossa pääsee moni nauttimaan.

   Työt puutarhassa tuntuvat kasautuvan :D

   Poista
 9. Khyyyl khyyl ymmärrän rakkautesi mereen. Se on oikeastaan ainoa asia jota kaipaan täällä itärajan likellä asuessani. Ihania kuviasi katsoessa muistan miltä meri tuoksui eri vuodenaikoina ja miten hurja se oli (kapeana lahdenpohjukkanakin) myrskyillä.

  Ja hirmuisesti harmittaa kun blogger temppuilee nyt oikein huolella. En pääse kirjautumaan niin, että kommentoisin suoraan Hirnakkana. Aina pitää valita valikosta sopiva vaihtoehto jos semmoista on ja sitten todistella monen mutkan kautta etten ole robotti, gnnnnnh.

  Eipä tuo Maurimyrsky meilläkään kummoinen ollut, tuulahteli kyllä kovin ja ravisti puista haravoitavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meri ja metsä - niissä on minun sielunmaisemani. Karjalan kauneutta en voi väheksyä, siellä on koivutkin suoria ja korkeita, maastossa kumpua ja vettä tuhansissa järvissä. Minusta Karjala on hurjan kaunista seutua!

   Minulla blogger on pelittänyt, mitä ihmettä se sulle nyt juonittelee? Ajoittain tämä blogialusta kyllä änkyröi ikävästi, mutta yleensä tilapäisesti.

   Poista
 10. Upea meri. Minuun iski keväisellä Kokkola-vierailullani jonkinasteinen meren kaipuu. Se tuoksu on aivan ihana! Sen verran pelottavana tosin koen veden, että ihastelen sitä mieluiten rannalta käsin. On varmasti mahtavaa seurata myrskyä meren äärellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen ihan maakrapu, eli kuljen mieluusti meren rantoja tuntien tukevan maan jalkojeni alla. Talossa on kyllä sotuvene, mutta sen kanssa ei kannata merelle lähteä ainakaan aallokolla. Soutaminen on pahuksen rankkaa, jos aallot painaa, virta vie ja tuuli puskee vastaan.

   Poista
 11. Meilläpäin myrskyn seurauksena puut taipuivat ja taipuivat luulimme että ne kaatuu. Toimme autonkin varmempaan talteen . Meillä on puita kaatunut ennenkin ulkorakennuksen päälle . Mukavaa on viettää aikaa läheisten kanssa .

  VastaaPoista
 12. Meillä Mauri kaatoo muutaman kukkapurkin. Siitä päästihin vähällä. Tykkään kattella myrskyävää merta, kuhan on kintut kuivalla maalla.

  VastaaPoista
 13. Hienot kuvat merenmyrskystä.Meilläkin Maurimyrsky raivosi. sähköt olivat jonkun aikaa pois Hyvä viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä säästyttiin sähkökatkoilta. Siis isommilta. Meri on ihana, siitä nautitaan harva se päivä käppäilemällä rantaan koiran kanssa.

   Viikonloppu on ollut ihanan antoisa, kun lauantaina juhlittin A-sarjan C-painoksen avioliittoa. Voi hurjaa, kuinka ihanat juhlat oli!

   Poista
 14. Voi miten kaipaan meren tuoksua täällä Keski-Suomessa. Ei voita järven tyrskyt kunnon merimyrskyä. Aina syksyisin meillä oli Raahessa käydessäni tapana ajella äidin kanssa rannoilla ja ihailla luonnon voimaa. ❤️
  -Soili-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kivaa - löysit tänne! Meren rannoilla kulkeminen on todella sielua rauhoittavaa puuhaa. Se on joka päivä erilainen, mutta aina siitä saa voimaa! Iloa ja valoa, Soili!

   Poista