keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Haaste: lempikukkani

Alkuperäinen haaste on lähtöisin Maatiaiskanaselta., mutta nyt minulta on hukassa kuka haasteen minulle laittoi - pahoittelut siitä! Ilmoitaudu vaikka kommenttikentässä. Pitäisi nimetä lempikukka, mikä ei ole ensinkään helppoa valita. Perennojakin on omassa puutarhassa monta sataa sorttia. Kaikihan ne ovat kauniita ja ihania!

Kukkien lisäksi lehtimuodoilla ja niiden väreillä saa sommiteltua näkymiä.

Perennamaat ovat suurta näyttämöä koko kasvukauden. Estradille nousee primadonna toisensa jälkeen kukittaen koko kesän ajan tiluksia. Olen vuosien varrella rakennellut kukkamaita siten, että aina joku laji on kukassa - mieluiten useita toisiinsa sointuvia sävyjä. Matalia ja korkeita tuomaan runsautta näkymiin. Valitse nyt sitten tästä runsaudesta!

Aina kukassa ja runsaana!


Valkovuokot ovat minulle rakkaita kevään tuojia!

Jokaisella kukalla on paikkansa puutarhassa ja puutarhurin sydämessä. Keväällä rakastan ensimmäisiä kevätsipuleita, vuokkoja ja esikoita. Ne ponnistavat niin pienestä varresta kukkansa aurinkoon, eivätkä pahastu kylmistä keleistäkään. Keväällä pienikin on niin kaunista!

Pionit ovat keskikesän kuningattaria! Sarah Bernhandt
on minun suosikkini, vaikka kaikkihan ne ovat upeita!

Keskikesällä pionit vievät huomion puutarhassa omalla runsaalla upeudellaan. Niiden valtavien kukintojen äärellä on suorastaan mykkänä ihastuksesta. Monia muitakin lajeja kukkii yltäkylläisesti samoihin aikoihin, joten runsautta riittää.

Kanadanruusu 'Morden Centennial'

Paljosta on vaikeaa valita, mutta yllätystä ei varmaankaan tuota valintani ruusu. Ehkäpä juuri kanadanruusut ovat se merkittävä rakkaus, jonka eteen teen paljon ja vastaavasti saan paljon. Kanadanruusut ovat tämän bloginkin syntysyy, kun kolmivuotisen kestävyyskokeen myötä päätin lähteä mukaan seikkailuun. Kiitos kannustuksesta mukaan lähtemiseen kuuluu Ruusukummille, joka on yksi tärkeä Arjen Enkeli.

Kandalainen 'Henry Kelsey' kukkii heinäkuussa alaosistaan, mutta kasvattaa
pitkät vuosiversot, jotka kukkivat sitten runsaina loppukesästä pakkasiin asti.

Kanadanruusut olivat henkisesti tärkeitä - ajassa jossa ei ollut olemassa tulevaisuutta ensinkään. Näiden ruusujen myötä aloin nähdä myös eteenpäin, kun  aloin haaveilla kukkivasta ruusumaasta. Ruusumaan perustaminen, istuttaminen ja kasvun seuraaminen olivat parasta pitkään aikaan. Olipahan jotain muuta ajateltavaa, kuin kuolemat, vakavat sairaudet ja muut suuret ongelmat lähipiirissä. Nämä ruusut kantoivat minua läpi todella vaikeiden aikojen.

'William Baffin' jaksaa kukkia runsaana ja pitkään.


"Aika, jonka olet tuhlannut ruusullesi, tekee siitä niin tärkeän sinulle" Tämä on sitaatti iki-ihanasta lastenkirjasta Pikku Prinssi, jonka on kirjoittanut Antoine de Saint-Exupéry. Tuon kirjan filosofia on antoisaa aikuisillekin. Ruusuille tuhlattu aika on ollut antoisaa. Ja kyllä se tekee niistä minulle niin tärkeitä.

Ryhmäruusu 'Baronesse' on yllättänyt kestävyydellään.

Kanadanruusujen menestyksestä rohkaistuneena (ja jälleen Ruusukummin innostamana) otin seuraavan harppauksen ruusujen maailmaan rakentelemalla ryhmäruusuille oman, suojaisen maan. Nämä ovat enempi primadonnia, joten jännnitystä tuli uudella momentilla. En ole vielä hurjan tuttu rymisten kanssa, mutta uteliaana selvittelen näiden mahdollisuuksia väärällä vyöhykkeellä. Yksi helppo talvi on takana pienin menetyksin.

Ryhmäruusu 'Playful Rokoko'

Eli ruusut on minulle lempikukkia. Intohimo. Rakkaus. Ruusuthan liitetään symboliikassa rakkauteen ja feminiinisyyteen. Ruusun sanotaan viittaavan vaikeuksien jälkeen löytyvään sisäineen harmoniaan, yhdentymiseen ja onnellisuuteen. Ruusut ovat tehneet minut kyllä onnelliseksi - se on niin totta.

Ryhmäruusu 'Soul' - niin rakastettava!

Mutta että pitäisi valita yksi ruusu ylitse muiden. Ei onnistu. Vastauksena haasteeseen rajaan kuitenkin ryhmään kanadanruusut. Ne ovat olleet huikean suuri, positiivinen yllätys, joka on kantanut minua vaikeiden aikojen yli aina syvemmälle seikkailuihin ruusujen maailmaan. Nyt olen löytämäisilläni jo pensasruusutkin!

Iloa ja valoa loppuviikkoosi. Jos haluat napata tämän vaikean haasteen, niin ota ihmeessä mukaasi!

26 kommenttia:

 1. Totta, ei tullut yllätyksenä. Tosin hienosti hämäsit alussa :D Ruusut ovat upeita, parasta niissä on minusta tuoksu. Valikoimakin on niin laaja, ettei niistä varmasti pysty valitsemaan yhtä suosikkia. Iloista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai en yllättänyt...? Kumma juttu :D Kanadanruusut tuoksuvat vain miedosti, eikä ryhmäruusut pääse siihenkään. Mutta kukinta on kyllä niin lumoavaa, ettei tuoksun puute oikeastaan edes häiritse.

   Poista
 2. Yllätyinkö ? En :D

  Ei pysty kyllä mitenkään nimeämään yhtä kukkaa ylitse muiden, täysin mahdoton tehtävä. Ketterästi venytit kysymyksen vyöhykettä rajaamalla vastauksen kanadanruusuihin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai säkin pidit ruusuja varmana korttina mun suhteen? Hassu yhteenveto kyllä :D

   Ihan mahdotonta oli pistää joku suosikiksi. Kolmen kärki on kyllä kukkamäärässä selvä, eli 'Henry Kelsey', 'William Baffin' ja 'Morden Centennial'. Sitten on hurjasti tosi hienoja muitakin, mutta nuo kasvaa rotevasti ja kukkivat ihan sikapaljon ja -pitkään. Ansaitsevat kiitokset kyllä.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kylläpä täällä on nyt varmoja mielipiteitä kommenteissa :D Olenko mä niin varma ja tunnettu tyyppi maussani? Pitää jossain vaiheessa kehiä jotain ihan yllättävää... :)

   Poista
 4. Ei ollut yllätys, eikä kyllä yhtään huono valinta. Päinvastoin. Minusta oli ylettömän vaikeaa valita lempikukkaa, sillä vaihtoehtoja on pilvin pimein. Ja juuri tuollainen tunneside nostaa jonkun kukan erityisasemaan. Mukavaa, että vaihtoehtoja on ja mukavaa, että sen lempikukkansakin voi tarvittaessa vaihtaa johonkin toiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunneside kukkaan on kyllä pienen pohtimisen väärti asia - kiitos kun nostit tuon esiin. Meillä jokaisella on jotain rakkailta ihmisiltä saatuja, tai muuten niin sydämeen käyviä muistoja tietyistä kasveista. Ne tekevät niistä meille niin rakkaat. Muistot kulkevat kasvien mukana.

   Poista
 5. Veikkaan, että kukaan ei ole yllättynyt valinnastasi. :D Ihana kuulla, että ruusuilla on ollut elämässäsi noin suuri, positiivinen merkitys. <3 Tuokoon ne jatkossakin iloa, voimaa, lohtua ja onnellisuutta elämääsi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasaiselta näyttää kommenttien rivistö - ihan naurattaa lukea! Ehkä en ole piilottanut rakkauttani ruusuihin, mutta todellisuudessa olin vuosikymmenet ohittanut ruusut - kun ne vain ei olleet mun juttu. Kunnes Ruusukummi johdatti minut kanadanruusujen kokeiluun mukaan. Minä kun olen utelias vyöhykkeen venyttäjä. Silloin kolahti. Jo oli aikakin, sillä näistä on ollut ihan hurjan rutkasti iloa!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitoksia käymästä ja kommentista, Chilin siemenet! Kuvat ovat haalittu muistitikuilta, koska vakituinen läppäri sanoin sopimuksen irti. Vähistä kuvista valitsin mitä sattui löytymään. Ei oikeasti ensinkään sellaisia, mitä olisin halunnut laittaa. Olosuhteet ei nyt oikein ole kohdillaan. Mutta iloisesti mennään näillä!

   Poista
 7. Upeita ruusuja ja eipä ihme, että ovat lähellä sydäntäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ovat upeita, ja niistä nauttii niin täysillä. Tämä vuosi oli lämpösumman tarjoamana ihan parasta ruusuille, kun kasteluakin oli tarpeeksi helteissä.

   Poista
 8. Enpä olisi arvannut, että vastaus lempikukkahaasteeeseen voikin olla näin liikuttava, koskettava ja syvällinen kertomus kasvien ihmeellisestä voimasta ♥ Voi kunpa moni lukisi tämän!

  VastaaPoista
 9. Minä sinut haastoin ja täytyy todeta, että melko ovelasti lähestyit tuota omaa intohimoasi, ruusua! Nyt on vielä pitkään ruusujen aikaa, vaikka ilmat viilenevät. Siis sinäkin saat olla ihanien ruusujesi kanssa onnellisena! Kiitos kun vastasit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pikko kun ilmiannoit itsesi. Kiitos myös haasteesta. Oli siihen haasteellista vastata :) Ei ole ennen haasteisiin vastatessa pitänyt puristaa niin tiukasti valintoja! No lopputuloshan oli suht selvä, mutta viime metrien valinta jäi tekemättä. Ei vain pysty, kun tasavertaisia on niin paljon! Kuvat ehkä antavat vinkkiä, että kanadalaisissa on kova kolmen kärki.

   Poista
 10. Plokin nimiki jo viittaa nii vahavasti ruusuuhi, ettei näi ulukopualisin silimin, valinta olisi voinu muu ollakkaa. Kyllä puutarha hoitaa. Siälä touhutes unohtuu eres hetkeksi, suuremmakki murheet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusujen myötä löysin taas unelmia elämääni. Unelmat on osa Toivoa, joka on yksi elämän kantavia voimia. Ja puutarha parantaa. Minulla onkin sanonta, että "Minä hoidan puutarhaa, ja puutarha hoitaa minua."

   Poista
 11. Olisi ollut yllättävää, jos ruusu ei olisi valikoitunut lempikukaksesi :) 'Baronesse' ja 'Playful Rokoko' ovat todella upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh sentään, kun ketään en saanut yllätettyä. Olen varma tapaus siis. No eipä ihme, mutta oikeasti käytin tosi paljon aikaa ja energiaa pohtiakseni lempikukkaani. Ei se oikeasti ollut vaikeaa muuten kuin löytää se absoluuttinen viimeinen oikea valinta. Se ei vain sitten kristallisoitunut yhteen lajikkeeseen.

   Poista
 12. Oi, miten ihanasti kirjoitettu postaus!

  VastaaPoista
 13. Empä ihmettele, jotta ruusu on siun lemppari. Jo nupun aukiimista ruusussa on mukava seurata. Tuoksu ja auki oleva kukka on ruusussa erikoisen hieno. (Juhannusruusun tuoksuu ei voita mikkään) Ei oo ruusu suotta kukkamualiman kuningatar. Kukilla ja luonnolla ylleensä on terapeuttinen vaikutus.

  VastaaPoista
 14. Khih, ei ihan yllätyksenä tullut <3 Ihania kuvia! Ruusut ovat todella kauniita ja vastustamattomia! Ihanaa, että osallistuit tähän haasteeseen. Kiitos <3 Kivaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista