maanantai 4. kesäkuuta 2018

Sanoilla katetta

Nyt on tosi inhottavan kylmä, myrskyituulinen ja vähän jopa sateinen keli, joten en viitsi askaroida ulkona. Sopiva hetki päivittää blogia siis. Ensin kannoin vähän hellapuita, ja  laitoin puuhellaan tulet. Ei tarvi palella.

Tämän narsissin kukat on sormenpään kokoiset. Miniatyyri!
 Kevät on ollut ihanan aikainen ja lämmin. Paitsi täällä Raahessa meren äärellä tietenkin. Edelleen täällä kukkii narsissit ja tulppaanit, kirsikkakin läväytti itsensä ihan käsittämättömään kukintaan. Sato kyllä menetetään, kun tuli nämä myrskytuulet.

Vanhaa paikallista kantaa oleva 'Raahen Tyttö' kirsikkapensas.
Mutta katteista piti kirjoittaman - olen käyttänyt aikaani hyötymaalla. Viime kesänä se jäi lähes kesannolle, kun mitään ei hyövännyt kylvää. Vain pottua ja valkosipulia se tuotti. Ja kylvämättömät paikat juhlivat vesiheinän sun muiden yksivuotisten rikkojen vallassa. Ja nehän viihtyivät ihan hurjissa mitoissa! Ikävästi ne ehtivät tuottaa huikean siemensadonkin, joten on pakko pistää heti keväästä kampoihin monsterimaisille rikoille. Toukokuun kuivuus pidätti onneksi vähän rikkojen riemua.

Pottumaa istutettuna. Vakojen pohjalle on poljettu hevosten kuivaheinästä siivuja.
Kunhan pottu nousee päälle, niin katan loputkin nurmenleikkuun silpulla.
Peruna pystyy nopeasti peittämään alansa, joten se kilpailee oikein hyvin rikkaruohojen kanssa. Vielä kun sen kattaa, niin aina parempi. Yleensä yhden kesän jälkeen ei maassa rikkoja olekaan. Tosin maan oma siemenpankki itää aina kun mahdollista. Tosiasiallisesti rikatonta maata ei käytännössä ole kuin kuumennetussa pussimullassa.

Talven tullessa valkosipulimaa sai katteen kuivaheinästä. Nyt aukkopaikat pitää
kitkeä ja peitellä paremmin.

Talvivalkosipulia olen kasvattanut kauan. Ilman ei vain voi elää. Se on tosi helppo kasvatettava, ja saatuaan runsaasti lannoitusta ja riittävästi kastelua, menestyy se kurjinakin kesinä. Siis satoa tulee aina.

Kuivaheinän päälle tiivisteenä ruohosilppua. Lisään sitä useamman kerran kesässä.

Vähän on ärsyttänyt työpäivän jälkeen kyykkiä kattamassa hyötymaata, mutta teen sen kuitenkin paljon mieluummin, kuin koko kesän kitken rikkoja sääskien inistessä ympärillä. Nyt hyvin tehty työ kantaa pitkälle kesään. Lopulta aina kuitenkin käy niin, että rikat tursuavat jostain katteen raoista. Yleensä menetän tilanteen hallinnan jossain vaiheessa heinäkuuta. Mutta nyt elän jokavuotista illuusiota, että saan pysymään rikat kurissa... Se on yhtä kestävä illuusio, kuin itse kasvatetut tomaatin taimet :)

Himpun liian iso hyötymaa. Tarkoitus on tuota pienentää mm. pensasruusuilla.
Minä katan hyvin monin eri tavoin. Mansikkakangas naamioituna soralla tai hakkeella on paljon käytetty konsti. Monet perennamaat katan hevosenlantakatteella. Siinä saa kaikki mahdolliset kattamisen hyödyt lannoituksesta lähtien.

Lantakatteella saa yleensä myös siemenrikkana nokkosta. Vielä näkyy
paraatipenkissä vähän maatakin kasvien välissä. Ei enää kauaa.
Ilman erilaisia katteita en pystyisi ylläpitämään näin isoa puutarhaa. Ruohosilppua meillä on melko rajaton määrä, sillä nurmikkoa on turkasen hirveät määrät.  Enempi tulee ongelmaksi, että mihin keräävien leikkureiden säilöt tyhjennetään. Ei lopu kate kesken!

Puutarhurin apulainen työssä. Kuono mullan peitossa, kuin porsaalla ikään.
Mastro kaiveli vasta jyrsitystä maasta kiviä pois. Rieko tuli heti auttamaan kaivelemalla kiviä esille. Näppärää! Minä kitkin, ja Rieko tuli "kitkemään" myös syömällä valkosipuleiden välistä saviheinää! Tää täystuho alkaa oppia ihan fiksuksi puutarhakoiraksi - en olisi uskonut!

Iloa ja valoa - sekä toivottavasti myös rahtunen lämpöjä taas tämän kylmän pohjoistuulen jälkeen!

27 kommenttia:

 1. Tänään olikin raikas päivä, millään en olisi ulos mennyt, tuulikin niin vietävästi - tipan tippaa ei vettä tullut, vaikka pilvet näyttivät lupaavalta. Harailin vielä kasvimaan mulloksia, sopivaa hommaa ja paarmojakaan ei näkynyt tai kuulunut. Olen katteen kannalla, katteen ystävä ja rakastaja. Ruohosilppua mieluiten, mutta syksynlehdetkin ovat oivallisia ja hakettakin meillä näkyy olevan. Katteella on niin monta oivallista funktiota, sitä jaksan aina suositella.

  Rieko on ihana, ihana, ihana! Mahtoipa hänellä olla kuutio multaa karvojen joukossa!

  Iloa, valoa ja lämpöä myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila - sitä lämpöä tässä vähän odottaisikin. Toukokuun hellässä lämmössä kaikki kukinta alkoikin olla ihan pikakelausta, joten en valita tai moiti. Nyt tulee kasveillekin pieni tuumaustauko. Toivottavasti ei tule hallaa kuitenkaan.

   Rieko on tolkkuuntunut paljon rauhaisemmaksi ja kuuntelevammaksi koiraksi. Ihan ihmeeltä tuntuu kyllä. Se on ollut sellainen Rymy, että oksat pois ja pätkä latvaakin. Turkkiin tarttuu paljon asioita oksista lähtien. Varmaan lyhennän noita pöksykarvoja ihan omatoimisesti, niin vähän viileämpää ja vähemmän roskia kerääväksi tulee.

   Poista
 2. Teillä on tosiaan kasvimaalla kokoa! On näköäkin, mahtavat nuo valkosipulikasvustot. Toivottavasti saat nyt mahdollisimman vähärikkaisen kesän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvakulma vääristää vähän. Kasvimaa on vieläkin isompi, mitä kuvassa näyttää... ikävä kyllä. Valkosipuleita on noin 900 kynttä, eli hienoista puuhaa on tiedossa sadonkorjuussa.

   Rikkojen kanssa ollaan keväällä rehvakkaasti niskan päällä, mutta heinäkuussa alkaa tappion karvas maku maistua. On ne niin tehokkaita ja hiivatin nopeasti kasvavia. Pitäisi alvariinsa kytistää katteesta esiin pilkistäviä yrittäjiä... pieni laiminlyönnin aika, ja tilanne on taas lipsunut käsistä. Tämä on nähty aika monta kertaa :) Siis joka ainoa vuosi.

   Poista
 3. Tänään on täälläkin ollut melko tuulista, mutta aurinko on kuitenkin paistanut koko päivän ja on ollut suht'lämmintä.
  Kattaminen onkin hyvä keino pitää rikat aisoissa. Minä käytän itse lähinnä kuusenkäpykatetta havuille ja myös penkkien reunoille. Kävyt kun saan kätevästi silputtua hakettimella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas sentään - nyt tuli ihan uusi jippo! Kiitos Kruunu Vuokko. Pihan jättiläiskuuset tuottavat jokseenkin runsaasti käpyjä, eikä ole tullut pieneen mieleenkään niiden hakettaminen! Avasi nyt uusia ideamahdollisuuksia - kiitoksia!!!

   Poista
 4. Kyllä sinulla on hienot talvivalkosipulit. Sanoit että se on helppo kasvattaa. Kumpa minäkin oppisin . Minun pitäisi olla sinun opissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta talvivalkkarit on helppoja. Ehkä maalajilla on vaikutusta. Sanovat valkkareiden viihtyvän savessa, mutta meillä on multava hiekkamultamaa. Siinä ravinteita pitää olla paljon enemmän käytössä, kun vesi huuhtoo nopeasti ne kasvukerroksesta. Savi pidättää kosteuden ja ravinteet paljon paremmin.

   Klikkaa tuon sivustan Tunnisteet- kohdasta valkosipuli, niin saat kaikki kirjoitukset minun konsteista valkosipulien kanssa. Kesällä se on kattaminen ja kastelu. Lähtöjään tarjolla on lantakompostia ja tuhkaa istutuksessa. Pidän sitä aika helppona.

   Poista
  2. Kiitos sinulle pitää klikata ja katsoa

   Poista
 5. Kylmyys tuntuu nyt valuvan myös tänne etelään. Ei aina helteitä tarvitse olla, mutta kyllä lämpö kesään kuuluu. Kuivuus on selvästi heikentänyt rikkaruohojen itämistä ja kasvua. Kaikella on siis positiiviset puolensa.
  Sinulla on hienot kasvuplantaasit. Kattaminen on toki työlästä, mutta työmäärästä huolimatta kannattavaa.
  Hae äkkiä patentti koiran kasvatuksen tuloksena syntyneelle "rikkaruohon kitkijälle/puutarhakoiralle". Mukavaa ja hyödyllistä seuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on nyt jonkin aikaa ihan hyytävän kylmää, mutta toivottavasti ei tule hallaa kuitenkaan. Viimeksi on satanut 4.5, eli kuiva kausi on sangen pitkä. Onneksi on kaksi painevesiautomaattia joen rannassa. Ne auttavat aika paljon.

   Rieko on yllättänyt ihan positiivisesti monin tavoin nyt. Se selvästi seuraa mitä me teemme. Sitten se askaroi mukana. Pidin sen "kitkemistä" vain ruohon syöntinä, mutta kun isäntä tonki niitä kiviä jyrsimästään maasta, niin koira haki kiviä sieltä myös. Kaivoi ja otti kiven suuhun tuoden Maestrolle. Aivan kuin se olisi ymmärtänyt meidän puuhailuja!

   Lisäksi se on oppinut pysymään pois penkeistä. Se oli vähän vaikeaa, kun kissoilla on lupa kulke penkeissä. Mutta pois- käskyllä Rieko tottelee nopeasti, ja on oppinut rajojaan.

   Poista
 6. Aika kylmäksi heitti sään. Mutta jos se tuo mukanaan sadetta niin ei haittaa. Keräävä ruohonleikkuri olis hyvä, meillä menee toistaiseksi silppuavan läpi ruoho ja jää lannoitteeksi nurmikolle. 12 vuotta sitä on tehty ja paikoin nurmikko voi hyvin sen takia. Nyt en ole saanut haravoitua katetta kasaan kun nurmikko ei kasva. Pitäisi hommata jostain olkea tai heinää. Komeassa kasvussa olevat valkosipulit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kerätty nurmisilppu leikkurilla lähes 20 vuoden ajan. Edelleen heinä kasvaa ja kasvaa hirveällä vauhdilla. Ikinä en ole lannoittanut tai kalkinnut, sillä meidän nurtsi ei ole oikeaa nurmikkoa. Se on apilaa, rönsyleinikkiä, jotain heinäsortteja ja kaikkia mahdollisia rikkaruohoja ja sammalia. Koskaan ei ole heinän siementä heitelty.4

   Siperialaiset valkosipulit kasvavat kesässä kuin kesässä. Ne eivät ole säälle kranttuja. Kasvu näyttää olevan hyvää ja vauhdikasta. Varren paksuudesta näkee yleensä sipulin koon jo ennen nostoa.

   Poista
 7. Kauhian myrskyn tyrkkäsi, ollaan oltu jo 8 tuntia sähköttä.

  Kattaminen on huippuhyvä homma, kun vain jaksaisi penkinperustamishuumassa paneutua asiaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh taas Karjalan huikeita tuulia. Myrskyää täälläkin, ja iso valurautainen kaariportti pötköttää tuolla kentällä katuneena. En nosta ylös, ennenkö tuulet asettuu.

   Toivotaan sähköjen palautuvan pikaisesti. Tai ainakin ennenkö pakasteet sulaa. Pelkkä kahveen keitto vaatii erikoisjärjestelyt ilman sähköä. Minä pistin kalseaan pirttiin puuhellan lämmöt. Se toimii aina.

   Ja kattaa kannattaa ajoissa. En minäkään ole niin viihtynyt loputtomalta tuntuvassa kattamisessa, mutta kaikki on säästöä kitkennästä. Sitä vihaan vieläkin enemmän.

   Poista
 8. Ompa siulla iso hyötymua. Kattaminen on hyvä juttu. Kuivana kautena kosteuskin paremmin säilyy muassa.

  Meillä nujakoi tuuliinen, sähköt katkes iltapäivällä ja palasivat iltayöstä. Oltiin peittämässä muatilalla polttopuusäkkejä, sekun käy tuulemaan, hyvä jotta pressut käsissä kesti. Linjalle ol kuatanu puita ja langat muassa.

  Lämmitän tännään leivinuunin ja paistan ruisleipee, karjalanpaisi uuniin leipiin jäläkeen männöö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla - tuo sun murre on ihan hersyvää luettavaa! Hyötymaa on liian iso nykyiseen tilanteeseen. Mansikoita istutan tuonne jonkun penkin. Ja tietysti niitä pensasruusuja.

   Ilman tuhoja meni eilinen myräkkä ohi. No en ole vielä koko tonttia kiertänyt, mutta käyn iltalenkin koiran kanssa ikikuusikossa. Siellä voi olla kaatoja.

   Poista
 9. Sinulla on muhkea kasvimaa! Rieko on näppärä apuri, niin meidänkin Puhurit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omavaraisuusaste on hyvä säilöttävän ruoan puolesta joo. Onneksi joki tarjoaa katelua, sillä kuivaa on ollut. Eilinen sade ei kastellut yhtään mitään.

   Rieko on oppinut ihan yllättävästi puutarhakoiraksikin. En olisi uskonut!

   Poista
 10. Eilen ainakin satoi täällä vajaan 100km päässä jo jonkin verran, josko niitä sateita riitti sinne teillekin asti. Tämän kuivuuden jälkeen ei vaan kovin vähäinen määrä riitä...

  Hyvä Riekon! Minä oon kans helpottunut, kun omat koirat alkaa olla aikuisia, nuorempikin täytti 4. Vieläkin kyllä välillä tuntuu, että vauhtia on enemmän, kuin järkeä päässä... Ihan hetkeen ei tee pentua mieli hankkia, on niissä vaan se oma hommansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut kuin tihuuttavia tippoja, josta ei ollut kasteluksi ensinkään. Onneksi on joki ja kaksikin tehokasta pumppua. Täällä selvitään kuivistakin kausista niiden varassa.

   Pentukausi on toisaalta suloisen ihanaa, mutta rasittavaa. Vauhtia ja intoa on aina täysillä, mutta järkeä ei. Vuoden ikään ehtinyt Rieko on järkevöitynyt ja oppinut paljon. Toivoin siitä semmosta kaveria pihapuuhiin, että se ei samalla tuhoaisi tehtyä työtä. En olisi uskonut, että tuo hurrikaani siihen pystyy. Onneksi erehdyin ja yllätyin hyvin positiivisesti! Tästä taitaa kasvaa vielä ihan oivallinen kaveri hommaan kuin hommaan :)

   Poista
 11. Ihana on tuo kirsikkapensas. Ja mahtava kasvimaa. Me saimme eilen jonkun verran sadetta, tänään on vain ollut kova tuuli. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me saimme jonkun millin sadetta tänään. Kaikki kovasti tarpeeseen! Tuuli on täälläkin pohjoisen kantilla, joka hyytää pahimmat työhalut kyllä.

   Poista
 12. Kattavasti sanottu :)

  Kun vielä Rieko oppii tuomaan sulle oikeat työkalut ja viemään taas paikoilleen, niin johan sun kelpaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattaminen helpottaa pitkässä juoksussa puutarhan töitä, joten siihen panostetaan. En halua viettää koko kesää pelkästään kitkien.

   Rieko on yllättänyt positiivisesti. En viime kesän pentuilun jäljestä olisi uskonut jäkevöityneeseen teiniaikuiskoiraan. Ja Rieko ei tuo mitään luo. Pois se kyllä vie :)

   Poista
 13. Mietin jo aikaisemmin, että mistä saat kateainetta noin paljon, mutta sehän selkisi. Meillä on nurmikkoa pieni pläntti, ja sekin vähä on kohta palanut. Eli katetta pitäisi keksiä muista lähteistä... auttaisi kyllä paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea teidän pienelle ruohopläntille - ihan kadettaa! Meillä jos kerralla ajetaan kaikki nurmialueet, niin kaksi päältäajettavaa leikkuria tekee päivän töitä. Eli nurmialueita on ihan jäätävän paljon liikaa. Mutta katetta piisaa ihan rajattomasti.

   Poista