perjantai 16. syyskuuta 2016

Sadonkorjuuta hamsterifiiliksin

Syskyn ahkeria puuhia on sadonkorjuu ja sen säilöminen. Työteliäitä hommia tosiaankin. Tänään korjasin yrttisatoa kuivuriin ja keräsin loput herneet pellolta. Nauratti vallan erinomaisesti, kun totesin ettei tällä hommalla pääse tuntipalkoille. No näin päivärahahommina menevät kyllä.
Pieni osa sipulisatoa kuivamassa ladon seinustalla
Kaikkinainen puutarhurointi minulla alkoi vuosikymmenet sitten ajatuksena tuottaa omaa ruokaa puhtaasti viljellen. Se vain on semmoinen tärkeä juttu. Olen toki ottanut vastaan kavereiden röhönaurut siitä, kuinka potut on halpoja. Ja kaikkea muutakin saa tuoreena kaupan tiskistä halvalla ja vähällä vaivalla. Mutta kun hinta ei vain ole se pointti. Vaan laatu ja maku omin käsin ahkeroituna.
Valakolöökiä hetekalla kuivamassa

Jos nyt hitokseen tarkasti asiaa ajattelee ja panos-tuottosuhteen huomioi, niin onhan tämä hullun hommaa keväällä aloittaa maan kunnostuksella, kylvöillä jatkaen kesän kitkemisiin, harvennuksiin ja kasteluihin. Siihen vielä extrattuna sadon korjaaminen ja säilöminen - ei tosiaan mitää järkeä, kun kaiken saa parin euron kilohinnalla kaupasta.
Pottusatoa, eikä kaikki mahtuneet kuvaan. Kahdeksan lootallista tuli.
Siltikin - minä rakastun jokaiseen kevääseen, siemeniin ja kasvun ihmeeseen. Ihan hamsterin fiiliksin kerään satoa ja taltioin sitä talven varalle. Onneksi on oma, loistavan hyvä maakellari! Siellä toki talvehtii erinäinenkin määrä myös puutarhakasveja, mutta kaikille on tilaa.
Chilejä - ja elämä maistuu!
Ehkä jopa naurettavaa ylpeyttä tuntien kokkailen perheelle ruokaa pitkälti omista raaka-aineista. Mausteetkin on yrttimaalta kuivattuna talven makuelämyksiin. Nytkin kuivurissa pöhisee satsi tilliä, basilikaa ja meiramia. Persiljat ja timjami odottavat vielä korjuuta.

Kasvihuone toi uuden ulottuvuuden kasvatuksiin, joten omat tomaatit, chilit ja viinirypäleet kera mausteyrttien sekä vuosittaisten uusien kokeilujen osalta ovat vakiintuneet tuotantoprosessiin. Taas keittiömestari kiittää runsaampaa valikoimaa. Monenlaista uutta respetiä säilöntään kokeillaan, mikä sekin on sangen hauskaa puuhaa.

Heinäkuisen aamuauringon säteissä pieni kasvihuoneemme
Jos olisin todella järkevä ja harkitseva ihminen, niin eläisin yksiössä jossain kaupungin melko ytimessä, minulla ei olisi miestä eikä varsinkaan lapsia. Eikä kissoja tai kanoja. Eikä tietenkään autoakaan. Elämäni oli mallikkaan järjestyksellistä ja suunniteltua. Ja kuolettavan tylsää.

Joten jippiajee elämän epätäydellisyydelle, ongelmille, mullalle kynsien alla ja kissankarvoille! Tämä maistuu elämälle, vaikka joka päivä en muista kammata hiuksiani ja huushollissa vallitsee epäjärjestys. Aamulla otan kuivurista aromikkaat yrtit keittiötaiteen iloiksi!
Kuutamon lumoa eilen illalta
Iloista viikonloppua ja keveitä askelia poluillesi!

12 kommenttia:

 1. Juuri niin, ei mitään lisättävää! Ja jatkan kissan rapsuttamista....
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thänx Between - meitä hulluja, mutta vaarattomia on näköjään ripoteltu sinne ja tänne :D

   Poista
 2. Siemenet ja kasvun ihme: sitä jaksaa aina vaan jaksaa uudestaan ja uudestaan. Olenkin jo hankkinut uusia siemeniä ensi kevättä varten, vaikka vanhojakin on vaikka millä mitalla. Mutta minkäs teet, kun tarttuvat hyppysiin ihan huomaamatta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä keräsin kans samettiruusuista ja herneestä tulevan kauden siemenet talteen. Ei tarvihte niitäkään kaupasta ettiä keväällä. Vanhoja siemeniä en enää käytä, jäi punajuuret täysin itämättä.

   Poista
 3. On ihan eri asia tuottaa satoa omalla maalla, kuin ostaa vastaavat tuotteet kaupasta. Kun itse kylvää ja kasvattaa tietää mitä syö.
  Hienoa satoa.

  VastaaPoista
 4. Kyllä tuo kaikki on ihan ymmärrettävää! Upeita puutarhasaaliita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leila - ymmärrettävää, mutta ei järkevää :P

   Poista
 5. Kaiken ei tarvitse olla helppoa ja halpaa, mieluummin mielekästä ja kiinnostavaa :) Ihailen sipulisatoasi, kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu, satoa tuli runsaasti. Eikä edes sipuolikärpäsen toukkia :D

   Poista