sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Loppukiriä vielä ilman maitohappoja korvien välissä

Ilmastollinen fakta on se, että First Killing Frost vaanii seuraavan kuukauden aikana. Nyt on ollut kauniita syyspäiviä puuhata puutarhassa. Näin isossa markissa aina joku paikka pääsee repsahtamaan, tämäkin on ihan kitkerää faktaa. Niinpä otin tänään niskalenkkiä Arbetorumista ja sen heinikoista. Jo eilen yritin tappaa itseni raivaussahan kanssa - se on hikisintä hommaa ikinä! Tänään haravoin heinikot kottikärryihin, raastoin puiden ja puskien tyvet rikoista sekä konttasin Saharan läpi repien rikkoja. Sahara on puuvartisten istutusalue, jonka olen kattanut mansikkakankaalla ja maisemoinut soralla. Se pitäisi kitkeä kerran vuodessa ja harata pari kertaa. No kolme kesää se on saanut villiintyä. Tiedän miten asiat pitäisi tehdä, mutta hairahduksia sattuu. Ne on parsittavissa raakaa reuhtomista käyttäen.
Ukonhattujen aikaa - aika hienostunut kaunotar tämäkin!
Olen saanut istutettua sekä perennoja paikkaamaan kuolleita kohtia että puuvartisia. Vuosien närästys on ollut rumat lautatapulit näköpaikoilla. Yhden näkyvimmän päätin naamioida syreeneillä. Hienoja siementaimisyreenejä on poimittu omiksi lajikkeikseen, josta satuin saamaan pienet taimet 'Prince Notger', 'Roihuvuori', 'Tuomarinkylä', 'Annala' ja 'Rose of Moscow'. Istutin ne verhoamaan rumaa lautakasaa, jonka jälkeen Maestro tuumasi, että tuon lautakasan voisikin siirtää jonnekin sivummalle pois näkösältä. Arrgghh! No syreenit on maassa ja passaa ne siihen ilman rumia lautojakin. Syreeneistä sujuva aasinsilta syysleimuihin:
Syysleimujen aatelia - syreenifloxi
Jos minun pitäisi valita yksi ainoa syysleimu, niin syreenifloxi olisi se. Sillä on valtavan suuret kukinnot, jotka kukkivat myös pitkään. Se pysyy itsekseen pystyssä ja on erittäin kestävä. Useimmat syysleimut kuolivat viime talveen, vaan yksi jatkaa kukkien täysillä!
Paras syysleimu!
Tämän vanhan lajikkeen saatavuus on hyvinkin rajallinen, mutta jos kohdalle osuu niin osta oitis!

'Quadra'
Ruusumaalla viihdyn joka ainoa päivä parin hartaan kierroksen verran. Ei yksikään minun monilajisen puutarhan kasveista yllä samaan, kuin nämä ruusut! Hellittämätöntä kukintaa monissa väreissä. 'Quadra' on yksi vahvavärisistä kukkijoista. Monet ruusuita ovat köynnösruusuja, ja koitan opetella heidän tarpeitaan ja tapojaan. Yli kahta ja puolta metriä ilmoitetaan kasvukorkeudeksi, vaan kitulias pohjola varmaankin nipistää metrin pois. Tai katsotaan keväällä... Vahvalla lannoituksella varmaan kasvavatkin kasvukaudella, vaikka talvi teilaisi edellisvuoden kasvua. Vahva kasvu vaatii vahvat eväät, se on jo tuttua isokukkaisten kärhöjen kanssa askaroidessa. Onneksi täältä löytyy paljon hevosharrastajia, jotka käyttävät oikeita (turve) kuivikkeita. Sieltä sitä lannoitustarpeistoa saa, yleensä ihan kiitoskaupalla. Ruusut rakastavat lantakompostia, se on ihan tuttua juttua. Tuhkaa olen tavannut hivenlisänä antaa, koska turvekuivikkeinen lantakomposti on hyvin hapanta.

'John Davis'
Hiljalleen hion taktiikkaa talven varalle. Minulla on erittäin vakaa aikomus saada nuo kanadanruusut verrokkeineen vietyä talven yli. No talvi on mitä eteen sattuu tulemaan. Toivottavasti ei samanlainen tappotalvi, kuin viimeisin! Paikallinen PääPuutarhuri tuumasi, että se oli pahin talvi 30:een vuoteen. Ehkä menee seuraavat 30 vuotta vähän paremmissa merkeissä.

Hansaruusun uusi täyskukinta
Lempeät kelit ovat usuttaneet paljon uusintakukintaa monissa lajeissa. Hansaruusu vetäisi lähes ensimmäisen kukinnan väärtisti uusia kukkia. Rugosat ovat hyviä remontoimaan, mutta melkein ennätyksiä hipoo tämänvuotinen kakkossesonki.

Kulje iloisin mielin kohti arkiviikkoa - lämmintä riittää ja aurinkoakin näkyy!

4 kommenttia:

 1. Kyllä niitä retajavia paikkoja on piänemmilläki markiilla, ainaki meillä. Tua violetti ukohattu on palio hianompi ku se perussinine. Joo-o, vaikka ny onki näi lämpöösiä ja hianoja päiviä, nii kyllä ne pakkaasyät lähenöö vääjäämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on hersyvää tuo murteesi, Navettapiika! Meillä totuus on, että aina jää jotain tekemäti. Tasan joka syksy, mutta siitä ei kannata ottaa paineita. Tekemättömät on edessä heti kevällä jälleen!

   Poista
 2. Pitäisköhän mun myös vähitellen aloitella syyshommat... ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No valakolöökit pitäis nostaa, että ehtii lokakuussa ne taas sijoittaa multiin. Muulla ei niin kiirusta olekaan.

   Poista