sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Silmujen sinfoniaa

Lämpimät päivät ovat herätelleet kukkien lisäksi myös silmuja. Ne ovat ihmeellisiä! Syksyllä silmuihin on pakattu tiiviiseen ja kestävään muotoon tulevan kesän unelmat - kukat ja lehdet. Koko talven ne uinuvat sitkaasti lumikuorman alla tai kuuran koristamina. Pahimmat pakkasetkaan eivät niiden rauhaa häiritse. Kevät on silmujen aikaa, jolloin ihmeellinen elämän voima pakottaa ne paisumaan ja puhkeamaan loistoonsa. Silmuissa on koodattuna koko elämä. Vaan annetaanpa silmujen itsensä kertoa:

Alppiruusu (Rhododendron) Haaga: "Minulla on valmiina ihan kaikki kukkia myöten.
En haaskaa turhaan lehtien pudotteluun, vaan jatkan siitä mihin satuin jäämään."

Villaheisi (Viburnum lanata): "Minä myös teen syksyllä silmujen lisäksi kukkanuput.
Lehdistä suurimman osan karistan, vaikka osan saatan pitääkin."

Siperianpaju (Salix schwerinii): "Minä ojennan tiedustelijoina ensin kissani."


Pähkinäpensas (Corylus avellana): "Minä kukin kyllä ensin! Hedenorkot
näkyvät kauas, mutta katsopa tuota kärkisilmua, emikukintoani! Harva
sitä koskaan huomaakaan, mutta pähkinän siitä vielä teen"

Omenapuu (Malus domestica): "Niin jo nuppujani pakottaa! Uskallanko jo avata?"

Saarnivaahtera (Acer negundo): "Minäkin kukin ihan heti, että kerkiän saada
siemenet lentämään syystuulien mukaan."

Metsävaahtera (Acer platanoides): "Komppaan serkkuani saarnivaahteraa. Nuppuja
olen koko puu täynnä, mutta niin kuuluu muillakin olevan kova kukinnan tahto."

Piikkiaralia (Aralia elata): "Minun toivotaan kukkivan, mutta en ole
varma olenko vielä siinä iässä, kun vasta kymmenvuotias olen."

Seitsensormiaralia (Kalopanax septemlobus): "Minusta taas
ollaan onnellisia, kun olen hengissä... koko 40 sentin mitalta.
Sanovat minun olevan kovin kovin harvinainen yksilö"

Rusokirsikka (Prunus sargentii): "Lupaan kukkia tänä vuonna enemmän kuin
koskaan aiemmin, koska olen niin kaunis vaaleanpunaisessa kukkahunnussani!"

Metsätammi (Quercus robur): "Sanovat ikuisuuspuuksi, mutta terhoja ajattelin
minäkin tekaista. Josko oravalta jäisi joku syksyllä huomamatta."

Tuurenpihlaja (Sorbus ulleungensis 'Dodong'): "Vihertää jo, ihan pakko jo kurkistaa
silmusta ulos, vaikka vähän kylmääkin on tiedossa. Ei haittaa minua."

Seljapihlaja (Sorbus sambucifolia): "Voitonmerkki tässä! Selvisimme kevääseen!"

Pihlaja (Sorbus aucuparia f. laciniata): "Ei ole minulla suomenkielistä
nimeä, mutta rohkeasti nuppu ojossa olen kevättä vastaanottamassa!"

Sirotuomipihlaja (Amelanchier laevis): "Sanovat kauneimmaksi tuomipihlajaksi,
joten ojennan nuput ja olen valmis kaikelle ihailulle!"

Terttuselja (Sambucus racemosa): "Kuka ehti ensin :D"

Lehtosaarni (Fraxinus excelsior): "Onpa toiset innokkaita. Minä odotan rauhassa,
kuten jokainen kevät. Minulla ei ole kiirettä, vaan haluan varmasti lämmintä ensin."


Japaninruttojuuri (Petasites japonicus) tarjoaa takuuvarmasti ekan mesibaarin
öttiäisille, vaikka hyönteispölytteiset puut eivät vielä kukikaan.

Ihmeellinen on kevään valtava voima ja kasvien tavaton muodon muutos. Voi kuinka odotankaan hennon vihreitä hiirenkorvia! Voisin syömättä vain istua ja seurata, kuinka silmut aukeavat ja pienet hiirenkorvat oikovat lehtisuoniaan. Suorastaan kuulen sen ilon, minkä pitkän ja pimeän talven horrostaneet silmut kokevat päästessään venymään auki ja aurinkoon. Lehtipuut tavallaan syntyvät uudestaan joka kevät.

Asentoni voi olla omituinen, mutta oikeasti nukun rennosti. Ei uskois....

Minä olen viettänyt riemukkaita päiviä puutarhaaa siivoten. Eli joka helkkarin lihas on kipeä :D. Ihan rapakunnosta en lähtenyt kevään vauhtiin mukaan, mutta kyllä tuommoiset 10-12 tunnin työpäivät puutarhatöissä altistaa jo rasitusvammoille. Koitan vaihtaa työtehtäviä päivän mittaa, ja illasta teen enää kontallaan kitkentää.

Jouluruusu vain pöhistyy kelien lämmetessä.
Olen intohimoinen puuvartisten kasvien harrastaja (juu ruusut on puuvartisia!), joten niiden tarkkailu on keväällä aivan yhtä innostavaa kuin perennojen nouseminekin. Viime kesän poikkeuksellisen korkea lämpösumma on tuottanut tuhottomasti kukkasilmuja kaikkiin lajeihin. Tiedossa on siis rutkasti kukintaa. Luultavasti myös ruusut tulevat rehottamaan ihan läkähdyksiin asti kukkien.

Ajatella - kaikki kiva on vielä edessä!!!! Minullakin on lomaa Vapun ylitse - joten iloa, valoa ja hauskaa Vappua kaikille!!!

30 kommenttia:

 1. Silmut ovat hyvin kauniita ja ihana lupaus tulevasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silmut on minulle ihan tärisyttävästi parasta keväässä!

   Poista
 2. Vaikuttava kuvakavalkaadi, kiitos siitä.
  Muhkeita silmuja näkyvissä!

  Raihnas kroppani kertoo pihahommien alkaneen, mutta minä nautin täysillä, kevät etenee huikeaa vauhtia vaikka vähän viileämpiä päiviä onkin viikonlopuksi osunut. Kasvojen iho kihelmöi auringosta ja ulkoilmaelämästä.

  Tänään riisuin viimeiset talvisuojaukset ja kuljeskelin sekatöörien kanssa. Osumaa ottivat niin tammi kuin muutama iänvanha ruusukin.

  Näitä kevään kuumeisen aherruksen viikkoja koko pitkä talvi odoteltiin ja nyt ne on tässä, nautitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan rampa olo on itselläkin, kun rynnistää kevään vauhtiin mukaan täysillä. Mutta on se sen arvoista! Kevät tuli ryminällä, eikä toivottavasti vakavaa takatalvea iske. Aikainen kevät tuo aina pelon hyytävästä jatkosta. Mutta nyt nautitaan!

   Poista
 3. Mahtava kevätpostaus. Enpä ole silmuja ennen näin tarkkaan katsonutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi minä vahtaan silmut ja niiden varttumisen ihan intohimoisesti. Hulluutensa kullakin, ja hulluuden lajeja piisaa meillä puutarhaharrastajilla tosi moneen lähtöön.

   Poista
 4. Meillä koivut ovat jo hiirenkorvilla! Niin hennon vihreää. On kyllä iltaisin aina kuin selkäänsä saanut, kun on koko päivän pihalla hyörinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään ehdottomasti juhlavin hetki on koivujen hiirenkorvien puhkeaminen! Ja kieltämättä minäkin tunnen itseni ihan käytetyksi joka ilta. Aamuisin nousen sängystä könkkästen kankeasti :D

   Poista
 5. Sullonki nuata puuvartisia valtava valikooma. Ihanat ilimat o ollu, mikä o laittanut kasviihinki vipinää. Hyväs välis sun puutarhansiivousloma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikohan jotain kolmisen sataa erilaista puuta, puskaa sun muuta puuvartista sorttia istutettuna tälle tontille? Laskut ei ole varmaan ajantasaisia, mutta sinne päin se luku on.

   Ilmat on olleet taivaallisia puutarhapuuhille. Lupaavat nyt kylmenevää, joten eiköhän silmut vielä pidättele tovin.

   Poista
 6. Ihanat tekstit kaikilla aarteillasi, oikein pysähdyin niitä lukemaan kunnolla ja useaan kertaan! Uskon, että puuvartiset ovat vieneet sydämensi! Meillä viime viikonloppuna viherrys alkoi, ja liverrys puiden oksilla melkein koko vuorokauden kestäen! Ihanaa aikaa!

  Oikein hauskaa Vappua ja ihanaa lomaa! Lomalla minäkin tämän viikon nautiskelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puut kyllä puhuvat. Joku tutkimuskin oli siitä, että ne pystyvät kommunikoimaan keskenän vaikkapa tuholaishyökkäyksestä. Viherrystä minäkin odottelen, mutta onpa hyvät kelit ollut siivota puutarhaa! Onneksi on vähän lomaa just tähän kiivaaseen aikaan.

   Poista
 7. Hauska silmukatsaus ja siellähän näyttää tosiaan oikein lupaavalta :) Olen vakuuttunut siitä, että puuvartiset lisäävät puutarhan mielenkiintoisuutta ja tuovat myös väriä ja rakennetta ihan eri tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei PUUtarhaa voi olla ilman puita ja puskia :D Puut antavat suojaa paahteelta ja tuulelta pienemmilleen ollen tärkeä osa puutarhan ekosysteemiä. Ja niiden monimuotoisuus on järjettömän kiehtovaa.

   Ihanan aurinkoinen päivä, jonka olen käyttänyt kulottamiseen. Siitä ehkä juttua myöhemmin.

   Poista
 8. Onpas puheliasta sakkia puutarhassasi :D Myönnän kyllä itsekin silmuja tänään tutkailleeni, varsinkin aremmat kasvit aina kiinnostavat. Toistaiseksi kaikki puut ja pensaat näyttävät olevan hengissä, jopa viime kesän pistokastaimet. Osa selvästi odottaa oikeasti lämmintä ja osa puskee lehteä kiireen vilkkaa heti kun roudasta on päästy eroon. Mukavaa viikkoa ja lomaa sekä iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ihan kunnianhimoinen määrä arkoja puuvartisia täällä kokeilemassa eloa väärällä vyöhykkeellä. Toiset menestyvät, mutta on vainajiakin tullut rutkasti vuosien varrella.

   Suosittele puuvartisia olemaan riehaantumatta keväästä, kun lupasivat juuttaan vilakkaa ja jopa lumisateita. Takatalvea pukkaa, kuten yleensä aina varhaisen kevään kanssa.

   Poista
 9. Täälläkin on silmuja tiirailtu kevätkukkien ja perennojen nousun kera. Meillä on syreeneissä jo tosi isot silmut. Kyllä kevät on ihanaa aikaa! Huolimatta kropasta, joka huutaa iltaisin hoosiannaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreenit alkavat vilkutella vihreyttä silmuissa hyvän aikaa ennen lehteen puhkeamista. Nyt pitäisi malttaa pysyä silmun suojissa, kun pakkasta on tiedossa yhden takatalven verran. Tämän kyllä saattoi arvatakin, kun näin aikaisin tuli hurjan lämmintä.

   Poista
 10. Nyt on kyllä kasveilla ollut kova kiire! Ihanat ajatelmat näillä sun puuvartisilla ♥ Joko olet poistanut ruusujen talvisuojaukset? Mulla on vielä havutkin päällä, en oo uskaltanut niitä poiskaan ottaa kun kylmää luvattiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän talvisuojaukset visusti paikallaan, kun opin kerran tekemästäni erehdyksestä. Lisäksi luvattiin ikävää takatalvea, jota osasin kyllä odottaa.

   Monta vuotta oli tosi hitaat keväät, joten pitkästä aikaa varhainen kevät on ollut ihan mannaa sielulle. Toki sitten seuraakin takatalvi. Olen kiitollinen siitä, että kasvit eivät ole lähteneet kasvuun tuon enempää. On sangen helppoa suojata ainakin perennat, jos pakkanen iskee pahemminkin. Muutama aste kestetään aina.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Juu hetken oli suorastaan kesäistä, kun pihatöitä tehtiin T-paitasillaan. Tänä aamuna hyinen tuuli kera parin plusasteen vaihtuu pian yöpakkasiin. Onneksi kasvit eivät täällä ole ehtineet silmujen turvotusta pitemmälle. On ikävä viikko tiedossa säiden puolesta.

   Poista
 12. Kauniisti sanailit silmujen keväästä. <3 Kylläpä pitäisi useammin pysähtyä tarkkailemaan silmujakin, eikä pelkästään kevään ensimmäisiä kukkia. Todella kauniita ovat nekin! Tsemppiä töihin ja mukavaa vappua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silmut on minulle yhtä tärkeitä kuin kevään ekat versot maastakin. Ne ovat ihmeellisiä!

   Vappu oli tähän asti oikein mukava säiltään, mutta nyt puskee takatalvea lumisateineen. Onneksi vain viikon verran!

   Poista
 13. Kyllä silimut on kauniita. Kun ei nyt vuan niin kylymee tulis, jotta vahingoittaa. Mukavasti kirjottelit puitten äänillä! Miekin muutamista silimuista kuvia näppäilin, mm.mantsurianjalopähkinästä ja viimekeväiset vaahteratkin näyttäs selevinneen. Toivottavasti ei kovia pakkasia ennee tie. Mukavoo lommoo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä silmut on niin pieniä vielä, että kestävät varmasti tulevat pakkaset. Tosi ikävää takatalvea ennustavat, joten onpa jännä herätä huomiseen aamuun. Saapi kesäkumeilla luistella töihin ja takaisin... Toivottavasti turvallisesti maaliin asti.

   Poista
 14. Puutarhan kuuluu olla kerroksellinen, eikö? Niin kuin luonnossakin.
  Hups, minä otin viimeiset turpeet pois ruusuilta. Mutta tänne ei kovaa takatalvea ole luvassa, ja koivutkin ovat aivan vihreitä☺Jaksamista sinulle😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerroksellisuus on tilan maksimointia. Meillä ei ole koivut edes hiirenkorvalla, ja takatalvikin on ennusteisiin tanakasti merkitty. Huomenna on maassa lunta. Ruusuillakin talvisuoja vielä paikoillaan, mikä täällä pohjan perillä onkin vielä tarpeen. Kyllä se kevät tännekin vielä joskus tulee.

   Poista
 15. Iloa herättäviä silmukuvia! Ruttojuurten kukat nuppuineen ovat kyllä komeita! Minun täytyy kyllä vielä hankkia se pirunkeppi, olen nähnyt sen joskus kukassa ja aika upea on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirunkeppi on yksi mun lemppareita. Yllättävän helppo ja menestyvä, mutta ei mitenkään lähestyttävä piikkiensä takia. Mulla olisi muutama poikanen tuon juurella, jotka pitäisi pikapuolin irroittaa perusjuuresta emoonsa tekemään omia juuria riittävästi itsenäiseen eloon.

   Poista