perjantai 14. heinäkuuta 2017

Pentuelämää hurrikaanin kanssa

Pentukoira muuttaa perheen arkea suuresti. Rieko (Riesa, Riepu) on nyt komen viikon ajan tohununnut arjessa mukana. Ansiolistaan liitetään odotettu määrä urotekoja. Sisäsiisteys ja hyvien tapojen omaksuminen on opinpolun tärkeimpiä perusasioita.

Minulla on tarmoa touhuta. Tässä luvallinen kaarnanpalanen silppurissa.

Sisäsiisteys on kesäpennulla omakotitalossa suhteellisen helposti opittava asia. Enimmäkseen kun ollaan ulkona. Rieko oppi nopeasti haukahtamaan ulko-ovella halutessaan ulos. Toisinaan tulee vahinkojakin, mutta kukapa sitä kesällä mattoja lattialla pitäisi? Meillä ei ainakaan tänä kesänä :)

Hyviä tapoja opetellaan joka päivä. Pieni pentu ehtii moneen paikkaan. Se sohvan alla ollut varadigiboxi ei varmaankaan virtajohtoa tarvinnutkaan. Se meni kai itsestään poikki. Pieniä muitakin "johtotehtäviä" on ilmestynyt. Kesällähän ei tarvita pesuhuoneessa lattialämmitystä. Pitänee kutsua sähkömies käymään ennen pakkasia.

Kaikkea vain tarttuu suuhun, ei sille näköjään mitään mahda!

Pienen pennun kasvu on huimaa. Kolmessa viikossa kiloja ja senttejä on tullut kummasti lisää, ja kaulapantaakin on pitänyt jo kahdesti löysentää isommaksi. Tottelevaisuutta harjoitellaan leikin varjolla päivittäin.

Istun käskystä ja pysyn jopa hetken paikoillani!

Tulen luokse käskystä niin halutessani.

Panen myös maate käskystä. Varsinkin väsähtäessäni.
Saatan pysyä siinä sekunteja pitkästi.

Asioiden oppiminen on ollut helppoa. Rieko haluaa miellyttää ja on helposti motivoitavissa. Se on kuitenkin oikein sopivan itsenäinen, mikä on harrastekoiralle hyvä ja haastava ominaisuus. Tämä pentu ei pyöri jatkuvasti jaloissa, vaan huitelee pihalla omia polkujaankin.

Minäkin kitken ja kaivan penkkejä!

Mallioppiminen sujuu oikein hyvin. Kitken kukkapenkkejä ja istuttelen kasveja kaivaen kuoppia. Silmäpari seuraa tarkasti ja viihtyy mielellään samoissa puuhissa - kunhan silmä välttää. Kasvien lajituntemus kitkemiseen on vielä opettelun astella, eikä uudet istutuskuopatkaan ole ihan oikeissa paikoissa.

Hondonvaahtera nyppimisen kohteena

Rieko on selvästi nenää käyttävä koira. Jälkeä on ihan pakko käydä kokeilemassa, sillä lahjoja näyttäisi olevan siihen suuntaan. Agility on toinen suunnitteilla oleva harrastus. Rokotuksia odotellessa leikitään perustottelevaisuutta, ennen kuin päästään sivistymään koirakentille.

Talon kissat eivät enää juokse karkuun, mutta eivät kyllä tule sisällekään. Ruokailu on järjestetty ulos, ja rapsutuksia tarjoillaan joka katille aina tavatessa. Riekon nähdessä tarjoillaan sähinää, pihinää ja lopulta kynnen heilautusta uteliaan kirsun suuntaan. Riekoa niin kiinnostaisi, mutta aristokatit ylenkatsovat. Tämäkin meni ihan odotetun kaavan mukaan. Syksyllä ilmojen kylmetessä kissat viimein kuittaavat mukavan sisäelämän hyväksyen Riekon kotielämään kuuluvana riesana. Eli universumissa kaikki järjestyksessä ja hyvin.

Mulla menee lujaa!

Mukavaa viikonloppua! Pohjanmaan rantakaistale kuittaa sadetta saaduksi 22,5 mm. Joka tippa tarpeeseen.

21 kommenttia:

 1. Hän on kyllä oikea suloisuus.... ja että taitojakin jo noin paljon opittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hänen toinen nimensä on Riesa. Suloinen Riesa. Oppivainen on kyllä ja ehdottoman innokas tekemään paljon palvelusta. Omiin nimiinsä sitten innokkaita tuhotöitäkin.

   Poista
 2. Suloinen hurrikaani vaikka tekeekin vähän "sähkötöitä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johtotehtävät ovat tärkeitä. Pitää pyytää sähkäriä vähän viimeistelemään johtojen katkoksia. Talvella pesuhuoneen lattialämmitys olisi ihan kiva juttu.

   Poista
 3. Onpa aivan ihana pentukoira. Ja kiva kun taitojakin on jo opittu. Hänestä on teille kovasti iloa. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koira on kumppani kaikessa elämän varrella. Mistään ei voi saada pyyteettömämpää rakkautta kuin koiralta. Toivotun sateen jälkeen tuleekin aurinkoinen viikonloppu, kuten toivotitkin!

   Poista
 4. Aww, mikä ihana ja tarmokas karvapallo :) Harmi kun ei vielä puutarhatyöt suju kunnolla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää harjoitella vähän lisää puutarhatöitä. Fiksu pentu on jo oppinut, että kukkapenkeissä ei ole hyvä hyppiä. Vaan oppi unohtuu heti, kun talon kissoista joku ilmiintyy paikkalle. Kissa osaa kulkea kukkapenkeissä taitavasti pehmein tassuin, mutta Rieko rynnistää kuin tankki keilaten kasvustoja. Tämä kesä menee nyt näin.

   Poista
 5. Sait sitten puutarhaasi karvaisen apulaisen, hauskaa seuraa ja seurattavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta vuotta tämä haave odotti täyttymystään niin minulla kuin kuopuksellakin. Nyt on tosi mukavaa vauvakoiran kanssa opetella juttuja.

   Poista
 6. Kävin lukemassa edellisen (ihanan) ruusupostauksen melkein hengittämättä...yritin olla hurmaantumatta!

  Voi miten suloinen pikkuinen hurrikaani! Ihana karvakasa! Tyttärellä on myös nenää käyttävä koira ja hän on opettanut kuivattujen sienien tuoksua (tattien ja mustien torvien), vaikkakin koiraa on kasvatettu lintukoiraksi! Mukavaa että sinulla on pieni apulainen kuoppien kaivuussa ja perkuussa...virtaa varmaan löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postailen lisää ruusuista, nyt kun alkaa niiden aika. Koita kestää!

   Koirilla on monimuotoista lahjakkuutta, kuka haluaakin sitten kouluttamalla niitä hyödyntää. Katsotaan mihin tämän lahjat suuntautuvat. Puutarhurointiin on intoa, vaan ei osaamista vielä.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Heidi - tämän on tosinaan ihana ja tosinaan turhankin ehtivä. Mutta hää osaa ottaa ihan silmän räpäyksessä erittäin katuvan ilmeen, kun menee vähän pieleen.

   Poista
 8. Onpa ihana pikku turrikka :) Pentuaika on ihanaa ja välillä vähän raastavaakin, mutta auttamattomasti nopeasti ohi! Liian pian se kasvaa isoksi...
  Täällä on kans puutarhurin hermoja koeteltu, vaikka kyseessä aikuiset koirat. Juuri tänään löysin katkenneena uuden vaaleanpunaisen ritarinkannukseni. En edes kuvaa ehtinyt ottaa siitä, tuolla se on nyt maljakossa...
  Kuoppia on kaivettu ja todella suuria. Olemme ihmeissämme, mistä kaivuuinto iskee aina välillä. Liittyiskö sittenkin nartulla valeraskauteen ja pesäntekoviettiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on rotu, jossa ulkonäkö pettää. Nallemaisen lookin alta löytyy ihan ehta käyttökoira. Ja kaikki eläinlapset kasvavat nopeasti. Viime kesän tipu hautoo kanalassa lisää jälkikasvua.

   Veikkaan pesäkuoppia kaivettavan teidänkin tontilla. Sen verran luolakoiraa on jäljellä vissiin.

   Poista
 9. Ihana Riesa <3 Yleensä olen kuullut ko. nimen lähinnä russeleilla, mutta hyvinhän se aktiiviselle koiralle passaa rotuun katsomatta. Onko osoittanut taipumusta johtotehtävien lisäksi paperitöihin tai peräti puualalle?

  On kyllä ihana seurata täältä niin ruusujen kuin koirakakarankin kasvua. Mitäs kanat tuumaavat?

  VastaaPoista