tiistai 22. marraskuuta 2016

Köynnösruusuja: 'John Davis' ja 'John Cabot' ja 'Henry Kelsey'

Pimeiden iltojen iloksi kirjoittelen loput ruusuni lyhyinä tiivistelminä. Ruusun kuvaukset on kopioitu kanadanruusujen kokeen sivuilta. Lainaukset sieltä on myös kursivoitu. Kokeeseen on nimetty verrokkiruusuina lajikkeita, jotka tunnetaan kestävinä. Minulle valikoitui verrokeiksi köynnösruusuista otsikon ruusuja kaksi kappaletta kutakin. Kaksi kappaletta siksi, että toinen yksilö talvetetaan ohjeiden mukaan ja toiselle laitan mieleni mukaiset suojukset. Uteliaisuuteni siivittää myös etsimään hyviä talvetuskonsteja kokeilemalla erilaisia juttuja.

'John Davis'

'John Davis' on potentiaalinen vaaleanpunainen unelma.
Heinäkuulta syyskuulle kukkinut 'John Davis'  levitti kukkansa lähes palloiksi. Sade ei tuhonnut yhtään nuppua tai kukkaa, mikä lasketaan suureksi iloksi sadekesässä. Kukat olivat suht suuria ja ryppäissä. Taimet eivät tarjonneet vielä samaa kuin täysikasvuiset yksilöt, mutta muiden kuvista olen nähnyt ihan törkeän täynnä kukkia olevia puskia. Sitä odotellessa... 💕 Näistä voisi kasvaa todella hienot puskat ilahduttamaan puutarhuria.

Explorer-sarja, Kanada 1986
Kukinta
Tummanroosat nuput, kukat kauniin vaaleanpunaiset 8 – 9 cm, muistuttavat vanhan ajan ruusuja. Kukkii pitkään, kukat kestävät kohtuullisesti myös sadetta. Kukkii uusilla ja vanhoilla versoilla.
Korkeus ja leveys
1,5 - 2,5 m x 1,5
Lehdet ja muoto
Vihreästä tummanvihreään, hieman kiiltävät ja nahkamaiset
Pystykasvuinen
Kestävyys
V
Terveys
Suhteellisen vastustuskykyinen sienitaudeilla
Tuoksu
Hoito ja viljelyolosuhteet
Käyttö
Isona yksittäispensaana tai pilari-, köynnösruusuna.
Kokemuksia: Harvoin Suomessa pilarimaistuu, leviää usein alaosistaan pensasmaisesti. Kaunis myös pensasruusuna. Hyötyy kevätleikkauksesta. Kestää vaaleanpunaiseksi ruusuksi melko hyvin sadetta. Uusintakukinta nuorena laiskempaa, mutta paranee 4-5-vuotiaana. Reagoi hyvin lannoitukseen.


'John Cabot' 

'John Cabot' ja kauniit viirut terälehdissä.
John Cabot kukki mukavasti heinäkuulta syyskuulle suurin kukkatertuin. Pidin kovasti terälehtien keskustassa olevasta vaaleasta raidasta. Se antoi sävyä ja vihvahdetta kerrotulle kukalle. Kukka tuoksui hyvin miedosti. Kukinta ei ollut mitenkään hysteeristä, vaan sellaista näytteiden antoa kolmen kuukauden ajan pienin tauoin. Tämänki suhteen odotan kovasti tulevia vuosia!

Explorer-sarja, Kanada 1978
Kukinta
Kukat tumman vaaleanpunaiset, 5-7 cm. Kukkii aikaisin,  heinäkuusta elokuuhun, satunnaista jälkikukintaa syksyyn saakka. Kukkii sekä uusilla että vanhoilla versoilla.
Korkeus ja leveys
2,5 m korkeus, köynnösruusu
Lehdet ja muoto
Lehdet melko tummat, hieman kiiltävät. Piikkejä tiheästi.
Kestävyys
IV (V)
Terveys
Keskinkertaisen hyvä vastustuskyky sienitaudeille.
Tuoksu
Mieto, miellyttävä
Hoito ja viljelyolosuhteet
Viihtyy auringossa ja kevyessä varjossa. Tarvitsee ravinteikkaan ja hyvän maan.
Käyttö
Köynnösruusu alemmille vyöhykkeille, pensasruusu kylmemmille
Kokemuksia: Lähtee kiipeämään napakasti tuettuna, uutta kasvua on tuettava jatkuvasti pitkin kesää. Kasvaa myös kauniisti pensasruusuna, jos ei tueta, vaan annetaan kasvaa luontaisen kasvutapansa mukaisesti. Hyötyy silloin
pensasruusujen tapaan tehdystä vuosittaisesta 30%:n kevätleikkauksesta.



Henry Kelsey
Heinäkuusta syyskuulle tämmöistä kukintaa vasta 40 sentin versoilla!
Tämä hurmasi sangen raivokkaalla kukinnalla heinäkuusta syyskuun loppuun. Mitähän tästä voisi tulla isona? Tästä tykkäsin kovasti, sillä ahkerasti vesisateessa tämä teki huikeita kukkaryppäitä. Väri passasi minun silmääni ja näkyi kauas. Kukissa oli selvä tuoksu, vaikka ei mikään hurjan voimakas.

Explorer-sarja, Kanada 1984
Kukinta
Keskikokoiset, loistavan punaiset kerrotut kukat suurina ryppäinä. Runsain kukinta heinäkuussa, jatkaen vähäisemmin loppu kesän. Kukkii sekä uusilla että vanhoilla versoilla.
Korkeus ja leveys
Köynnösruusu joka voi kasvaa 2 – 2,5 m
Lehdet ja muoto
Kauniin kiiltävä lehdistö.
Kestävyys
IV
Terveys
Hyvä vastustuskyky härmälle, mustalaikkua voi esiintyä.
Tuoksu
Keskivahva, juhannusruusumainen
Hoito ja viljelyolosuhteet
Menestyy kevyessä varjossakin
Käyttö
Köynnösruusu, ankarassa ilmastossa ei useinkaan kasva sellaiseksi
Kokemuksia: Reagoi voimakkaasti leikkaamiseen kasvattamalla uusia sivuversoja. Jos vuosiversot sidotaan vaakasuuntaan tai kaaritaivutetaan ("Pegging down"), kasvattaa useita kukkivia pystyjä sivuversoja, jolloin kukinta moninkertaistuu. Lannoituksesta huolehdittava. Kiitollinen kukkija. Voimakas karmiininpunainen väri.
 

 
'Henry Kelsey' kukki runsaana pitkään.

Näiden ruusujen kanssa voisi kokeilla köynnösten kasvatusta. Jos niitä ei sido kaaritukeen tai muuhun kiipeilytelineeseen, niin ne kasvavat pensaina. No näitä on kahdet kutakin, niin voipahan tuotakin kokeilla. Homma vaatii vai vähän virittämistä tukien osalta. Tänä vuonna ne eivät juurikaan yltäneet vielä hankkimiini tukiin.

Köynnösruusujen osalta sanotaan kokeen sivuilla lannoittamiseta seuraavaa: uudelleen kukkivat pensasruusut tarvitsevat 100% ja uudelleen kukkivat köynnösruusut 150% enemmän ravinteita kuin kerran kukkivat pensasruusut. Lannoittamisen määrään saa panostaa, mutta entuudestaan tiedän ruusujen rakastavan palanutta hevosen lantaa. Lisänä annan aina tuhkaa, mutta tästä on sitten kahdenlaisia näkemyksiä ruusujen osalta.  Olen varautunut heti keväällä kattamaan ruusumaan lantakompostilla ja juhannuksen tietämillä pitäisi antaa toinen lannoitus. Elokuussa on syyslannoitteen vuoro. Aurinkoa, lannoitusta ja vettä riittävästi tuottaa kasvua ja kukintaa henkeä salpaavan upeasti.

Voitte vain kuvitella, kuinka odotan taas uutta kasvukautta! Minulla on niin paljon odotettavaa. Nyt pitää vain kahalta läpi pimeän marraskuun ja joulu tuo pienen kohokohdan talveen. Vuoden vaihtuessa huomaa jo päivän pitenevän... ja siitä se lähtee taas kohti kevättä reippain askelin. 

10 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Thanx, Linda - and I'm glad you found this blog!

      Poista
  2. Justiinsa...viettelyksiä riittää :D Ihmeesti kolme asiaa painottuu, kun olen lukenut näitä ruusutietoiskujasi: väri, kukan ja nupun kestävyys sateessa ja vyöhyke. Monta herkkua on tullut listalle ja sinne siirtyi ainakin tuo 'John Davis'! Onko sen kukassa terälehtien suonissa häivä voimakkaampaa pinkkiä vai oliko se varjostuma kuvaushetkellä? Ruusunlehden kuvakaan ei tarkkaa selkoa siitä antanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti oikein isontaa yhtä kuvaa, jotta voisin vastata kysymykseesi. Jos ihan tarkkaan katsoo, niin ehkä aavistuksenomaisesti on pinkimpiä terälehden suonet. Kokonaisvaikutelma on kyllä sangen tasainen väri.

      Ja kyllä myös mahdollisimman runsas/pitkäkestoinen kukinta on minulle merkityksellisiä juttuja ruusuissa.

      Poista
  3. Kiitos haasteesta Tita. Jos haluat, käypä katsomassa vastauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli, kävin jo jättämässä puumerkit blogiisi!

      Poista
  4. Tulin tänne Anneli Pihakuiskaajan blogista. Tuo yläbanneri hurmasi minut heti. :)

    VastaaPoista
  5. Nonnih, ruusukuume vain nousee.
    Ovatko nuo ruusut pareittain istutettu että olot ovat samat vai ovatko jollain etäisyydellä toisistaan vrt hajurako ;-)

    Onko sinulla istutuskarttaa?

    Tämä vesisade alkaa jo tympäistä, tulisi edes vähän pakkasta ja kuivat ilmat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusuja on kaksi leveää ja pitkää penkillistä. Penkit ovat liki toistensa peilikuvat, eli hajurakoa on. Ei niin paljon, että se mitenkään vaikuttaisi olosuhteisiin. Toisen penkin hoidan omin kokeiluin ja toinen menee kokeen sääntöjen mukaan. Ja tietenkin on istutuskartta, koska lajikkeita on monta ja nimilaput katoavaisia.

      Meille tuli ohut lumipeite, joka taas valkaisi maailman. Tykkään!

      Poista