keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Ei tullut ensilunta. Vielä.

Johan tässä talvea haikaileekin, mutta vain muutama lumihiutale jaksoi varista maahan asti.
Pakkasindikaattori rhodon lehdetkin on aivan auki
Eipä siis auttanut, vaan marssitin itseni pihalle askaroimaan vielä syyspuuhia. Vaihdoin kuitenkin lippiksen tuubihuiviin ja otin lämpimät työhanskat kätösiini. Siivosin isojen kuusten juuret neulasista, joita piisasikin kolme kottikärryllistä. Jättiläiskuusten jättimäinen neulastuotto pitää haravoijan ahkerana. Samalla kantelin pihakalusteet suojaan ja vein vähäiset taimipurkkini kellariin. Enpä muista, että kellaritalvetettavien määrä mahtuisi kahteen taimilootaan! Parhaimmillaan siellä on talvehtinut kymmenen taimilaatikollista taimia plus ruukkukärhöt. Ja hyvin on sopinut, sillä kellari on iso.

Clematis 'Georg' eli tutuille Yrjö.
Päätin vielä siistiä kivipuutarhan sorapintaiset välikäytävät rikoista. Kitkien ja haraten oli hujauksessa käytävät siisteinä odottamassa talvea nekin.

Lämpötilat näyttäisivät painuvan hiljalleen pakkaselle, joten talvisuojauksien kakkososaa käynnistelin hakemalla kottikärryjen kanssa sammalia metsästä. Ne noukitaan sieltä täältä kouralla kuopaisemalla ja samalla silitetään paikka näkymättömiin. Näin ei huomakaan, että joku on sammalia sieltä mukaansa tonkinut. Sammalet on hyvä eriste aroille juurille, eikä se hätkähdä kastumistakaan. Keväällä ne vedetään juuristoalueelta pois ja kuivatetaan säilöttäväksi seuraavaan vuoteen. Toimivat kierrätettyinäkin uudelleen samassa tehtävässä.
Kaiken sorttiset sammalet käyvät
Eilinen paikallisten kauppojen kierros oli nollatuloksella jyrsijäverkon ja talvisuojaturpeen osalta. Pitää lähteä isommalle maalikylälle metsästämään puutteita. Talvisuojaturvetta ajattelin kokeilla ekaa kertaa verraten sitä sammalten suojatehoon.

Illan pimettyä kannoin ekaa kertaa tälle syksyä leivinuunipuut ja laitoin tulet pesään. Hyvin veti ja pian tiilikasa luovuttaa mukavaa lämpöään. Ei ole nyt mitään haudutettavaa tai paistettavaa, mutta lämpö on kyllä mukavaa sekin.
Elävä tuli ja hehkuva hiillos on tunnelmallisia.
Talvella leivinuuni lämpeää joka toinen tai kolmas päivä. Silloin tulee paljon laitettua uuniruokia, kun tulevat vähän kuin kylkiäisinä pirtin lämmityksestä.

Mukavaa viikon jatkoa ja ole varovainen liukkaassa liikenteessä!

8 kommenttia:

 1. Ei lunta tääläkää. Pikkuusen vaa on ripotellu.
  Meinasin kans kokeella talavisuajaturvetta, muttei sitä täälä korves mihinää oo. Hm....jos ei ny viälä talavi tuu, nii voiski hakia sammalta. Siten oo eres ajatellu. Elävä tuli oliski nii kiva.
  Sullaki Yllis viälä kukkia, on se eri kärhö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta kaipais jo valoisuudenkin takia, Navettapiika! Sammalet on tosi hyvä talvisuoja, vuosia olen niitä kokeillut tyytyväisin tuloksin. Eikä haittaa vesisateet, jotka pieksää muut suojamateriaalit. Talvisuojaturvetta ajattelin nyt kokeilla itekin. Sammal on mulle vain niin helppo ja ilmainen omasta metästä haettuna.

   Poista
 2. Kylläpä olet ollut ahkera talven varalle puuhasteluissa. On kyllä erikoinen syksy. Täällä etelässä vasta eilen keräilin viimeiset tomaatit avomaalta. Vihreinä, mutta muuten kiinteinä ja hyvin säilyneinä.
  Tänään onkin jo toisenlainen näkymä. Ensimmäinen pakkasyö ja -päivä. Maa on valkea ja pääkallokeli. Suomi-neito näyttää ensiksi vilvoittelevan helmojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmat saa tosiaan ensin lumikasteen, Ticoliina. Mulla on niin paljo arkoja puuvartisia kasvatuksessa, että suojailen alkuunsa niitä. Kolmen kasvukauden jälkeen saavat pärjätä ominensa tai kuolla. Sen verran niitä paapotaan, että ehtivät juurtua kunnolla. Näin ne kertoo todellisen luontonsa sopeutua väärälle vyöhykkeelle. Toiset selviävät ja toiset kuolevat. Mutta onpahan kokeiltu.

   Poista
 3. Lunta tuli ja ihan näkyvästi. Enää ei pikkukengillä pihalla tepastella. Pakkastakin on parhaillaan -3.5, joten talvi tuli lupausten mukaisesti. Valoisaa nyt ainakin on. Minulla on yksi säkki talvisuojaa, mutta enpä ehtinyt sitä laittaa. Jollei lumi tästä vielä sula, talvisuojan kokeilu jää ensi vuoteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lumi mitään suojaamista haittaa, roiskase vaan turpeet suojattavaan kohteeseen. Toisaalta jos lumi pysyy, niin sehän on paras suoja, eikä turvetta välttämättä tarvitakaan.

   Meilläkin on varmaan puoli senttiä lunta. Sekin jo valostaa maisemaa.

   Poista
 4. Eipä ole lunta paljoa täällä Suomineidon lanteillakaan, vain kesi, pakkasta juuri nimeksi ja päivällä mennään nollakeliä. Tuolla etelässä tuli kesällä ensin mahdoton määrä vettä ja nyt lunta...eipä mene tasan sadekuurotkaan. Talvisuojaukset on tehty, kanat pääsevät talvikotiin huomenna, uunissa on poltettu muutaman kerran lasti poltettu ja leivottu, tehty patoja ym. Talvi taitaa olla pian käsillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on käsillä ja olkoon vaan. Se on kalenteriin kirjoitettu ja aina siitä läpi kahlataan. Omat ilonsa siinäkin on! Monta asiaa olen siirtänyt "sitten talvella" -aikaan :)

   Poista