Kukat olivat suurehkot ja runsaat. Kuva heinäkuun 7. päivä |
Kanadanruusujen kestävyyskokeen sivusto kertoo seuraavaa:
Parkland-sarja, Kanada 1980
Kukinta
Remontoiva ruusu, kukat tumman roosanväriset, kerrotut 7-9 cm, 12-15 kukan tertuissa. Runsas kukinta kesäkuun lopusta syyskuun puoliväliin. Pääkukinnat kesä-heinäkuussa sekä elo-syyskuussa..
Korkeus ja leveys
120 cm x 120 cm
Lehdet ja muoto
Lehdet hieman kiiltävät, nahkamaiset. Voimakaskasvuinen, pysty kasvutapa.
Kestävyys
IV (V) Hyvän lumipeitteen turvin ylempänäkin
Terveys
Melko vastustuskykyinen sienitaudeille
Tuoksu
Heikko, miellyttävän makean parfyymi
Hoito ja viljelyolosuhteet
Tarvitsee hyvän ja ravinteikkaan maan
Käyttö
Yksittäispensaaksi, pensasryhmiin, korvaamaan ryhmäruusuja
Kokemuksia: Morden sarjan parhaimpia ja kestävimpiä. Viihtyy hyvin varjossa. Soveltuu erittäin hyvin leikattavaksi tapille ryhmäruusujen tavoin ja hoidettavaksi muutenkin kuin ryhmäruusu. Leikkaamattomana versot pian pitkiä alaosasta kaljuja huiskaleita, joiden kukinta saattaa vähitellen laiskistua. Leikkaus korjaa asian, pensas tuuheutuu ja versot haaroittuvat, kukinta runsastuu. Parina ensimmäisenä vuonna uusintakukinta ehkä hieman vähäisempää, ajan kanssa asia korjaantuu.
Niinpä niin - kukinta oli kahdessa jaksossa näin ensimmäisenä kasvukautena alkaen heinäkuun alusta vetäen vain pienen tauon elokuun alussa ja jatkaen siitä pakkasiin asti. Kukinta oli runsas ja pitkä. Ihan yksi suosikeista näistä koeruusulajeista.
Kuva 29.9 ja nuppuja vaan piisaa! |
Tänään askartelin loput talvisuojaukset. Valitsin kaksi köynnösruusua ('William Baffin' ja 'Henry Kelsey') sekä Morden Centennialin tähän suojauskokeeseen.
Tällä suojauksella toivon versojen talvehtivan |
Ensin on normaali tyvimultaus, vähän katetta, sitten extraus sammalia ja tukien ympärille pakkaspeitto. Helppoa ja nopeaa, kun materiaalit on käsillä. Ei välttämättä kaunista, mutta tätä konstia olen käyttänyt hyvinkin aroille puuvartisille niiden taimivuosina.
Pienet, valkoiset menninkäiset eivät pompi maisemasta silmille. |
Keväällä nämä leikataan kuitenkin siten, että heikot versot poistetaan kokonaan ja muita lyhennetään kolmannes. Tämä edistää kukintaa merkittävästi. Jätin versot lyhentämättä nyt kokonaan, että näen onko suojauksellani toivottuja vaikutuksia. Keväällä saksin sitten ohjeiden mukaan.
Vastaavat lajikkeet ovat viereisessä penkissä juuri ohjeen mukaan suojattuna tyvimullituksella ja ripauksella lehtikatetta. Keväällä katselen ja analysoin mahdollisia eroja. Niin paljon jää riippumaan kyllä talvesta ja sen keleistä joka tapauksessa.
Nyt näyttää tosi hienolle, sillä pakkanen alenee hiljalleen ja maa kylmenee. Pinnalta on avoimilla paikoilla jo kohmeessa. Lunta toivoisin reilusti lisempää, sillä se ehkäisisi maan syvään routaantumisen. Kaikkea ei voi saada, joten siksi kate.
Maisemakuvia tältä päivää:
Joessa riitettä virtaa hitaasti veden mukana |
Isolahti jäätyi |
Aika harmaata ja hyisen näköistä. |
PeeÄääs: hitsit, keksin kuinka täällä saa kuvat suurempina! Mua on aina harmittanut pienet kuvat tässä bloggerissa!
Ja tervetuloa lukijaksi Kasveja siellä ja täällä -blogin Puutarhamyyrä!
Tätä ruusua oon kattonu, silläsilimällä, just mun makuhu!
VastaaPoistaTänne sais kans tulla lunta suajaksi. Pakkaasta on jo -6.7 ja varmasti viälä kylymenöö.
Onko nua pakkaaspeitot auki ylähältä?
Mukavia juhulahetkiä!
Odotahan vain, eiköhän täältä löydy muutakin sun makuusi sopevaa ruusua. Päivitykset tuovat uusia lajikkeita etehen!
PoistaTeräväsilmänen olet, peitot on ylhäältä auki. Talven mittaan sillä ei ole niin väliä, mutta kevätauringossa tulee helposti kasvihuone-efekti, joka ei ole toivottavaa. Siksi jo syksystä jätän "hengitysreijän" peittoon. Keväällä käyn tarvittaessa isontamassa reikää. Peitto ehkäisee myös kevätahavan, jos on keleissä semmoista tarjolla. Meillä rannikolla sitä on riesaksi asti.
Morden centennalia olen minäkin harkinnut. Siinä onkin yksi tulevaisuuden hankinta haave. Mulle taitaa vaan tulla pari laiskempaa puutarhavuotta navetta-projektin vuoksi,mutta sitten on aikomus palata takaisin rakkaan harrasteen pariin.
VastaaPoistaTuo sammalidea täytyykin napata, nyt vain meiilä maanpinta kevyesti jäässä ja päällä ohut lumihuntu.
Mä tykkäsin tuon isoista ja runsaista kukinnoista. Yksittäinen kukka oli kanadalaisten suurimpia. Ehdottomasti kannatettava hankinta, jos sopevaa paikkaa on.
PoistaTeillä on talvi aikaa suunnitella navettaprojektia. Siitä tulee huikea! Kerrohan blogissasi asioiden tilasta, uteliaana seurataan!
Sammal on hyvä eriste. Sitä muuten on meidän vanhan pirtin välipohjassakin. Sen eristyskyky ehkä häviää nykyisille eristeille, mutta kasvien suojaamiseen se on kyllä hyvä. Keväällä heti kun pystyy, niin sammalet pitää ruopia pois, kuten muukin kate. Maa pääsee paremmin lämpiämään, kun kate ei eristä sitten toisinpäin.
Hyvät suojaukset olet tehnyt. Varmasti ruusut kukkivat kauniisti ensi kesänä. Kauniita luontokuvia. Hyvää pyhäinpäivää!
VastaaPoistaToivotaan hyvää talvehtimista, Anneli! Viime talvi opetti karulla kädellä, että suojata pitää jos ei ole lunta. Tosi paljon kuoli viime talveen, enkä halua toista samanmoista peräkkäin.
PoistaHyvää Pyhäinpäivää sinnekin!
Löysinpä taas kiinnostavan blogin, jota seurata! Ja taidat puuhastella samoilla korkeuksilla kuin meikäläinen.
VastaaPoistaHyvää pyhäinpäivää ja viikonloppua!
Kiva kun löysit tänne, Eeviregina. Pitääpä poiketa vastavierailulla :) Ja Raahesahan minä puutarhuroin, vitosen rantamailla. Mukavat pyhät sullekin!
PoistaOlet todella ahkeroinut! Toivon kaunista unta ruusuillesi!
VastaaPoistaOlkoon talvileponsa siunattu niin meillä kuin teilläkin, Leila.
PoistaKauniita ruusuja ja kuvia.
VastaaPoistaHyvää pyhäinmiesten päivää.
Samoin sinulle, Kruunuvuokko!
PoistaOlet kyllä satsannut noihin talvisuojauksiin. Mulla ne aina vähän jää... Kauniit kuvat!
VastaaPoistaHaluan nähdä nuo ihanat ruusut ensi keväänäkin - talvisuojaukset sujuvat leppoisasti hiljolleen puuhattuna. Ja kiitos kauniista sanoistasi!
Poista