tiistai 8. marraskuuta 2016

Ruusulajikkeet: 'Morden Belle'

Edelleen informatiivisena kuvauksena kanadanruusujen koelajikkeiden esittelyssä viehättävä 'Morden Belle'. Kivipellon Sailakin lukee tätä vain yhdellä silmällä, ettei vain hurahtaisi ruusuihin :) Mutta lukee kuitenkin! Ja hurahtaa :P

'Morden Belle' aloitti heinäkuun puolessa välin kukintansa.
Että ruusu osaakin asetella terälehtensä kauniisti kukassaan!
Taas lainataan tietoa kanadanruusujen kokeen sivustolta:

Parkland-sarja, Kanada 2002

Kukinta
Kukat täysin kerrotut, vaaleanpunaiset, 3-5 kukan terttuina. Kukkii sekä uusilla että vanhoilla versoilla.
Korkeus ja leveys
90 – 100 cm ja yhtä leveä
Lehdet ja muoto
Lehdet syvän tummanvihreät, kiiltävät. Pystykasvuinen.
Kestävyys
V, lumipeite tarpeen ylemmillä vyöhykkeillä.
Terveys
Erittäin hyvä vastustuskyky sienitaudeille.
Tuoksu
Hennosta keskivahvaan. Houkuttelee perhosia.
Hoito ja viljelyolosuhteet
Tarvitsee hyvän maan ja aurinkoisen paikan.
Käyttö
Sopii sekä ryhmiin että yksittäispensaaksi.


Tämä ruusu oli jotenkin pieni ja huomaamaton, kunnes alkoi kukkia heinäkuun puolen välin jälkeen (17.7). Vähin erin se koheni suuremmaksi jatkaen edelleen kukintaansa.
Pienehköjä kukkia tiuhassa. Sävykkyyttä tuo kukinnon vaaleneminen iän myötä.
Kuva on otettu 1.8.16
Tästä ei koskaan jättiläistä kasvakaan, joten tämän voi istuttaa pienempäänkin tilaan. Kukinnan pituus oli taas koeruusujen parhaasta päästä jatkuen lokakuulle asti koko ajan vain parantaen. Kukkia oli niin paljon, että ruusu tarvitsi tuen, vaikka muutoin olikin tanakkakasvuinen.

Kuva 7.9.2016
Jatkuvat sateet eivät tehneet tätä ruusua kauniimmaksi, sillä ylöspäin katsovat kukat pitivät veden seisomassa terälehtien välissä. 

Kuva sadekesänä 12.7.2016. Osa terälehtiä mätäni.
Ottaen huomioon jatkuvat sateet, niin kohtuullisen hyvin tämä kuitenkin sadetta kesti. Nuppuja ei mädäntynyt sateen vuoksi, vaan avonaisiin ja ylöspäin katsoviin kukkiin seisova vesi teki tuhojaan  jonkin verran. Olisi pitänyt jatkuvasti käydä ravistamassa vedet kukinnoista pois.


29.9.2016 edelleen täynnä kukkia - todellakin Belle!
Tämäkin oli niitä ruusuja, joilta saksin riistin loput kukkaryppäät ja nuput. Ei se osannut lopettaa! Bellen talvehtimista odotan kovasti innolla. Mitä tuokaan ensi vuosi, rotevammat varret ja tuhdimpi juuristo? Morden Bellelle lataan odotuksia. Nämä ensimmäisen vuoden istukkaat antoivat vain maistiaisia ja makupaloja - odotuksiin nähden ihan mahan täydeltä! Kahden vuoden päästä ollaan täydessä vauhdissa vasta.

Muutoin yritin tänään asentaa jyrsijäverkkoa ruusumaan ympärille. Jäädyin ytimiäni myöten ja heitin homman toistaiseksi kesken. Ei mulla riitä verkkokaan ja sitä pitää maalikylillä käydessä ostaa lisää. Tuuli oli ihan pirullisen kylmä, joten vetäydyin pirtin lämpimään. Tuntuu ettei veri kierrä vieläkään varpaissa, vaikka vetäisin pitkävartiset villasukat toisien villisten päälle. Villasukat on naisen parrat ystävät!


Hattara oli ruusumaan vahtina koko kesän.
Vasemmalla 'Lambert Closse' ja oikealla 'Ingrid Bergman'
Näkyy joka postauksen perään hyppäävän joku talon kateista, joten jatketaan samaa linjaa. Ruusuja piisaa kyllä enempi kuin kissoja. Hattara on reilut nelivuotias pitkäkarvamaatiainen, joka on Pufflen ja Nipan emäkatti. Tämä kolmikko muodostaa White Trash porukan. Hirnakalle muistona Hönö-Ellistä, notta tää on Ellin siskopuoli. Ja ei, ei tämäkään ole tervepäinen :D

Jatketaanpa yhdessä sujuvasti palelua! Ei nämä pakkasasteet mitään, mutta tuo hiivatin tuuli... grrr!

14 kommenttia:

 1. Oih mikä ruusu!
  Eikä kissakaan häpeä ulkomuodossa. Hönöjen suku on kaunis -ja hönö :D

  Kylymä on, sielukin jäätyy. Ja USA:n vaalien johdosta ollut kylmä rinki senkun suurenee sään takia. Onneksi on uuni ja riihi täynnä puuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hönöt ovat ihan oma rotunsa, pohjois-pohjalaista maatiaissekulia.

   USA:n vaalit on saaneet todella tylsistyttävän suuren osan suomalaisesta uutisoinnista. Kahdesta surkeasta pitää valita vähemmän surkea - ei käy kateeksi jenkkiäänestäjiä. Joka tapauksessa siellä nostetaan paska tikun nokkaan. Sitäpähän siellä sitten katselevat. Onneksi ovat kaukana ison veden takana.

   Poista
 2. Kaunis ruusu ja kauniin muotoinen kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morden Belle oli myös yksi parhaista kukkijoista. Jos tuo talvehtii hyvin, niin sitten sitä voi suositella. Muut kriteerit täyttyvät kyllä.

   Poista
 3. Ihana vaaleanpunainen sävy!
  Kissakuva postauksen lopussa on hyvä idea :D Mahtava karvapallo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu, kissoja ja ruusuja piisaa vielä :) Kesän muistoissa on mukavaa viivähtää.

   Poista
 4. Ihanan näkööne tämäki ruusu.
  Hattara on iha selevästi just heränny päikkäriiltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hattara tosiaan nukkuikin ruusumaassa. Mikäpä se on pehmeän katteen päällä torkkuessa. Voihan siinä joku myyrä juosta vahingossa suuhun.

   Poista
 5. Onpa tosi kaunis ruusu. Oikea vaaleanpunainen tylliunelma. Päätin jo, että meidän pihan ruusut on istutettu, joten täytynee Sailan tapaan ryhtyä näitä sinun ruusupostauksiasi katselemaan vain yhdellä silmällä.
  Hattara on niin suloinen kissa. Eikös kissat ole aina vähän hönöjä? Tai ainakin antavat ihmisen niin kuvitella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiset ovat vähän hönömpiä kuin toiset, kissoissakin. Ja yhdelläkin silmällä näkee - ja siitä se idea sitten lähtikin... :D

   Poista
 6. Mä niin tykkään noista sun kissoistas, ne tuo kivan säväyksen puutarhurointiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksin ei saa kulkea puutarhassaan, Nettimartta. Aina on joku tai joitakin kissoja seurana. No nyt ne kyllä viettää pirttielämää, kun kylmä tuuli ja jäinen maa ei miellytä. Leivinuunin kyljessä viihtyvät hyvinkin.

   Poista
 7. Kidutusta, selvää kidutusta!

  Ajatus karkas, mietin minne saisin ruusumaan perustettua, yksi on jo työn alla, siellä kasvaa pensas- ja puistoruusuja...niitä hiljalleen lisäilen ja ensi keväänä ostan itselleni lahjaksi kunnon trimmerin, niin saan alueen mieleiseeni kuntoon...ja rytörinteessa kasvaa muutama ruusu, salaa isännältä (inhoaa ruusunpiikkejä, mulla on iso vanha perintö-Mustiala, joka mukavasti rapsuttelee isännän kylkiä kun vierestä nurmea ajelee, rontupilla ja viikatteella sitä aina uhittelee). Ihanin rytörinteen ruusu on sammalruusu 'Nuit's de Young', joka on vyöhykkeen I-II hienohelma ja meillä se tykkää asustaa vaikka asun III-IV rajalla, ihana tumma, tykkään tummista melkein mustista ruusuista ja tietty noista vaaleanpunaisista...no kanadalaisia on jokunen, mutta tuo esittelemäsi menee nyt sitten hankintalistalle...superplussaa on tuo sateenkestävyys!

  Kiitti vaan kauheasti pään sekoittamisesta taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan, Saila! Voithan toki tulla järkiisi kevään mittaan, mutta talven voi varata unelmille ja suunnitteluille. Mitäpä sitä muutakaan pitkissä pimeissä illoissa tekisi.

   Nuit's de Young on todella tummanpuhuva kukinnoltaan. Piti ihan goolettaa. Harvassa on noin tummakukkaisia. Minäkin pohdin pensasruusulajikkeita, kun sattui sopiva paikka vapautumaan. Runsaudenpulaa tarjonnassa. Tove Jansson sinne ainakin tulee.

   Poista