lauantai 26. marraskuuta 2016

Lumen lumo

Oi mikä ihana aamu oli herätä ja nähdä makuuhuoneen ikkunasta uusi, puhdas lumi puutarhassa! Reilut kymmenen senttiä uutta lunta tuli yön aikana. Maisema oli postikorttimaisen kaunis, kun lumi oli tarttunut puiden oksiin.

Lumen painamat oksat kaartuvat kauniisti joen ylle.
Kuljemme kohti syvintä kaamosta, jonka valottomuus kieltämättä rasittaa. Tämäkään päivä ei oikeastaan valjennut ollenkaan. Hento hämärä kietoi maisemaa syliinsä kahden pimeän välissä. Toisaalta hämärä rauhoittaa, sillä pihalla ei juurikaan mitään viitsi puuhata. Lumityötkin jätin tekemättä, ottakoon Maestro traktorin ja pukatkoon jos katsoo aiheelliseksi. Nelivetoautolla pääsee ihan sujuvasti paksummassakin hangessa, eikä meillä kuljeta pikkukengissä ensinkään.

Saukoille sulaa uimavettä
Lumen tulossa tykkään siitä, että näen jälkiä. Puutarhan yölliset hiippailijat jättävät merkkinsä hankeen. Rusakot näyttävät pysyttelevän pihapiirin rajamailla tulematta vielä puutarhaani. Myyrät pysyvät puolestaan nyt hangen alla myyräntöitään tehden. Niiden sukukunta kyllä väheni kesän aikana radikaalisti, ja kissat olivat suorastaan työttöminä syksyllä niiden osalta. Hyvä niin, en kaipaa pienten jyrsijöiden hampaiden jälkiä taimiini!

Työtön Rauski elämänsä ensimmäisillä lumilla.
Lumessa on lumoa, mutta harmaudesta en osaa kiitellä. Valottomuus on vähän kuin toivottomuutta ihan konkreettisesti. Sitä vastaan pitää käydä valoin ja värein. Talven aikana katoaa niiden mukana myös tuoksut luonnossa. Tai noh - tuoksuuhan lumikin, mutta se on lämpötilojen ja kosteuden vaihtelun tuoksuja. Ei silleen oikeasti tuoksuja. Talvi on minimalistista aikaa - jonkinlaista kituuttamista säästöliekillä.


Kurtturuusu harmaassa maisemassa
Millä konstein sinä selätät kaamosta?

8 kommenttia:

 1. Siellä on kaunista! Meillä on satanut tänään vain vettä. Keinoja kaamosta vastaan kaipaisin minäkin. Siedätyshoitona yritän nauttia takkatulesta ja sisällä köllöttelystä, sitä ei kesällä tule tehtyä läheskään näin paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi pehmentää ja pukee muuten niin paljaan alastomuuden. Toiset kaatavat kaamosta käsitöillä, mutta minun hommia ne eivät ole. Siirryn remontointiin, sillä sekin on käsin tehtyä työtä :D

   Poista
 2. Kyllä luminen maisema jotenkin rauhoittaa ainakin tätä ihmismieltä. On paljon seesteisempi olo vaikka kaikenlaista kiirettä on tiedossa edessäpäin. Ja eniten lumesta tykkään siksi, että ruusut on saaneet aika hyvän peitteen nyt päällensä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, Satu! Ruusujen ja koko puutarhan puolesta olen iloinen lumesta. Kun se nyt sais vain säilyä... säätieto ennustelee kyllä iloisia asioita sen tiimoilta. Lisää lunta/räntää tulee ja sitten pakastaa. Tuo siunattu 10 senttiä riittääkin näihin lukemiin oikein hyvin. Sieluni huokaa hiljaa ja tyytyväisenä.

   Poista
 3. Nautin tästä kaamoksesta ihan mahdottomasti...lepoaikaa, haaveiluaikaa ja ulkoillakin voi jos taivas ei ihan kauheasti vettä niskaan tiputa. Meillä paistaa nyt aurinko :D ja joulukausi virallisesti avattu juuri tänään!

  Ihana Rauski!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lempeää adventtiaikaa, Saila! Hyggeilyäkös tämä nyt onkin nimeltään :)

   Poista
 4. Ihana joki <3

  Lumi toi vähän pehmeyttä maisemaan ja lisäsi valoisuuden illuusion kaamokseen, kiitos siitä.

  Lasken päiviä kevääseen, kevät antaa toivoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka! Lumi on tosi kivaa, enkä luopunut vielä kesästä. Istutin 280 sipulia tänään :) Lunta on 15 sentin verran... mutta maa oli sulaa.

   Poista