torstai 23. kesäkuuta 2016

Seuraava primadonna

Kasvukausi on kuin näytelmä. Aina uudet primadonnat nousevat estradilla esiin. Ensin jännätään kaikkia uusia penkkipunnertajia ja uusia silmuja. Sitten seuraa huikea kukintavaihe aina syksyyn asti. Olen istutuksissani koittanut paneutua siihen, että aina kukkii joka penkissä jotain. Kukinnasta tyhjä aika on kauhistus, joka panee uudelleen järjestelyn käyntiin.

Ruusujen seuraava primadonna on Rosa Tornedal eli Tornionlaakson ruusu.
Tämä on kestävä, terve ja runsaasti kukkiva metsäruusun kerrannaiskukkainen muunnos. Se leviää kyllä hyvin juurivesoista, mikä ei nyt niin kamalan toivottavaa olisi. Mutta vuosittainen kitkeminen pitää jotenkin paikoillaan. Kukinta puolivarjossa kestää kuukauden verran.

Juhannuksen tietämillä tämä täyttyy pienistä ja tiheään kerrotuista kukista. Sateisina kesinä nuput mätänevät aukeamatta - näin kävi viime kesänä. Siksi ilolla tervehdin nyt tervettä kukintaa!

Verrokkina vieruskaverinsa Juhannusruusu:
Aivan piukassa nuppuja, mutta juuri koskaan tämä ei Juhannukseksi ehdi. Tämä perinneruusu on ihan pakollinen tämmöisten vanhojen maalaistalojen pihassa. Tämä olikin täällä jo kauan ennen minua.

Näihin tunnelmiin toivotan Valoisaa Juhannusta - tehkää taikoja ja höpöttäkää hauskoja mieluiten hyvässä seurassa koko Mittumaarin ajan!8 kommenttia:

 1. Ruusujen ystävänä jään seurailemaan blogiasi. Hyvää juhannusta.

  VastaaPoista
 2. Erellises elämäs, oli Tornionlaakson ruusu yhtenä ruusuairas. Tykkäsin. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatimaton ja kaunis on torniolainen! Juhannus oli tosi hyvä, en muista näin upeita kelejä vuosikausiin olleen.

   Poista
 3. Tulinpa nyt käymään kun lupasin. Onko sulla kuvaa tuosta William Baffin -ruususta täällä blogissa? Ostin nimittäin 4 kpl alkuviikosta ja puutarhalla sanoivat kasvavan n. metrin korkuiseksi. Tuolla linkissä mikä sun sivulla oli, kerrottiin korkeus/leveys mitaksi 2-3. Onko omasi jo minkä kokoisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu - meillä taitaa olla suurin piirtein saman kokoiset taimet Williamista. Nää on aika vasta istutettuja. Eli kokemusta ei vielä ole. Olen varautunut tekemään näille köynnösruusuille tuet, mutta en usko näissä olosuhteissa niiden kiipeävän metritolkulla. Jännityksellä jää nähtäväksi.

   Poista
  2. Mullehan nämä myytiin ihan pensasruusuna, eikä köynnöstämisestä puhuttu mitään...no ei sekään tietysti ongelmaksi koidu. Jäämme siis molemmat odottelemaan mitä tuleman pitää:) Mukavaa Juhannusta! Jäi edellisessä kommentissa toivottamatta.

   Poista
  3. Se voi näillä korkeuksilla pysyä pensasruusunakin. Elämä täällä on aika julmaa. Ensi kesänä ollaan molemmat viisaampia!

   Poista