lauantai 25. kesäkuuta 2016

Kunnon Juhannusjuhlat!

Juhannuksen viettämisellä on varmaankin ikiaikaiset perinteet. Täällä maaseudulla ne elävät ja voivat vahvasti. Katoavaa kansanperinnettä, luulisin - joten tässäpä kooste vanhanaikaisista keskikesän juhlista.
Juhannuskoivut asennetaan oven pieliin. Nämä käytiin kaatamassa naapurin puolelta, kun omalla tontilla ei jostain syystä koivunnäreitä satu olemaan.  Kukkavaaseihin kerättiin koivunoksien lisäksi syreenin kukkia, koiranputkia ja puna-ailakeita.

Gargoyle sai oman kukituksen, eikä tykännyt ollenkaan huonoa. Olin näkevinäni vinon hymynkin hänen niin murjottavassa olemuksessa. Mitäpä tuota murjottamaankaan, kun oli aivan upean aurinkoinen ja lämmin päivä. Harvinainen Juhannusaatto kelien puolesta!

Koivuilla koristettiin myös grillipaikka suurten kuusien alla.
Perinteisesti juhlimiseen kuuluu aina hyvin syöminen. Uusia pottuja, voi-sipulikastiketta, erilaisia salaatteja, höyrytettyä kukkakaalia ja grillin antimia. Vatsat tulivat täyteen ja enempi olisi syönyt, jos vain vatsa olisi vetänyt.

Juhannuskala on ihan välttämätön! Satuimme saamaan paikallisen kalastajan pyytämän lohen, joka leppälastuin ja katajanoksin savustettiin. Kyllä on iso ero vapaana kasvaneen ja kassikasvatetun kalan lihan koostumuksessa ja maussa. Ei tarvinne selittää kumpi on parempi... Taivaallista!

Juhannusperinteisiin kuuluu myös makia juusto, eli juustokeitto. Se on paikallinen erikoisuus, jonka jätän moukkamaisesti välistä. En ole paikallisia, joten en osaa arvostaa valtavan työlään valmistusprosessin lopputuotetta. Olen moukka. Onneksi sitä valmistetaan vain Juhannuksena...


Puolen yön tietämillä kokko humahtaa palamaan. Sanotaan sitä nyt kokon polttamiseksi, vaikka siihen on kerätty kevään mittaan kaikki palava ryönä. Tämä oli rakentunut lähinnä kuusen oksista ja vanhoista, lahoista lankuista. Komeat oli liekit ja korkealle ne leimusivat!

Tuleen tuijottelu on meille introverteille suomalaisille aivan oma lajinsa. Vaitonaisina istutaan tulen äärellä ja tuijotetaan tulen hypnotisoivaa tanssia.


Sitten kaivetaan makkarat ja tikut esille. Nuotiossa kuuluu käristää makkaraa. Arvatkaapa kuinka kuumaa tuossa on? Kokkomakkarat ovat erityislajinsa, joita saa nauttia vain kerran vuodessa.


Tässäpä oikeaoppinen tapa käryyttää kokossa makkara. Sujuu mahallaan maaten ja naamaa voi jäähdyttää painamalla sen viileään nurmeen. Muuten palaa makkaran lisäksi omat kasvot. Hanskoja voi käyttää suojaamaan käsiä, mutta tässä mennään nyt kättä vaihtamalla.


Lopulta kävellään metsikön läpi Lahden rantaan, istutaan rantakivelle ja ihaillaan suloista auringonlaskua. Väreissä piisasi ja vesi toisti taivaan kauneutta.


Aivan kuten tuleen tuijottelu, myös veden äärellä kuvajaisten katselussa on pään tyhjentävä, rentouttava elementtinsä. Tunnelmaa ei latista edes pirullinen sääskien konsertti ympärillä. Istutaan vielä hetki ja tuijotellaan vaihtuvia värisävyjä...


Loppuyön kruunaa saunominen ja tuoreella vihtalla kunnon pieksäminen. Aamuauringon keralla kömmitään nukkumaan. Juhannus oli taikoja täynnä.

PeeÄäs: Tervetuloa luijoiksi Satu ja Maatuska!

13 kommenttia:

 1. Kuulostaa ja näyttää aikas perinteitä kunnioittavalta juhannukselta. Meillä jäi melkein kaikki kokematta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteet on kivoja, paitsi jos kysytään meidän teiniosastolta :) Nuorimmainen käskytettiin julmasti pysymään kotona aatto.

   Poista
 2. Oih, teillä on todellakin ollut mahtava kunnon juhannus! :) Ja noi värisävyt viimeisessä kuvassa, jackpot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto tarjoaa elämyksiä ihan ilmaiseksi. Väreissä piisasi ja ne vaihtelivat auringon laskiessa. Sielu lepäsi.

   Poista
 3. Teillon juhulittu juhannusta oikee pitkän kaavan kautta :) Mikkä färit, kannatti käyrä kattomas. Koivut ja rillaamine on tuttuja tapoja, tiätty. Juhannuskokkoja meilläpäi ei polteta. Suuremmis huvipaikoos voi olla.
  Meillä ei juhannus eroa muista viikonlopuusta oikee mitenkää. Valitetavasti! Navettahan pitää mennä joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehmät ei anna vapaata pyhinäkään, se on kylmä totuus. Vaan jos siihen välihin johonkin jotain arjesta irroittavaa saa tungettua, niin taas jaksaa.

   Poista
 4. Teillä onkin ollut hyvin perinteinen juhannus. Ihania kuvia. - Mukavaa juhannuksen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämä päivä menikin sitten enimmäkseen sadetta pidellessä, vaan mukavat muistot taas jäivät. Ja iho tuoksuu koivulle.

   Poista
 5. Ihania tunnelmakuvia! Meidänkin juhannusperinteeseen kuuluu kokonpoltto, tuleen tuijottelu on mukavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä perinteiset "kerran vuodessa" jutut tuovat aina omat, mukavat fiilikset. Talvella voi sitten fiilistellä vielä valokuvien äärelläkin.

   Poista
 6. Voi miten kattava juhannuksen kuvakooste, säätkin ovat nyt suosineet. Ihan samoissa merkeissä täälläkin, paitsi kokkoa ei laitettu eikä juustoa keitelty. Tuli tuosta kokkomakkarasta jotenkin Islanti mieleen.

  Ja nuo loppuosan kuvat rannasta, miten kaunista!! Ihanaa kesäviikkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leppoisia kesäkelejä teidänkin sakille, Hirnakka! Joko olette Hispanjassa?

   Poista
  2. Lähtökuopissa jo ollaan, hirveesti on vielä hommaa mutta keskiviikkona irrotaan maaperästä ;-)

   Poista