tiistai 28. kesäkuuta 2016

Luise Bee ja ihmiskunnan toivon piikit

Lämpimiin ja kesäsiin keleihin päästiin taas mukavasti. Niin sopivasti on ropsautellut vettäkin taivaalta, että kastelusysteemini on vain koeponnistettu toimivaksi. Iltasella pääsin puutarhan pariin puuhaamaan. Ekat tunnit ajelin nurmikoita, sillä sateiden aikana ne kasvoivat ihan silmissä. Nyt on taas pirhanan paljon nurmisilppua kattamiseen. Kaikkea en kerinnyt levitellä vielä.

Ruusumaan äärellä hämmästelen alati esiin putkahtavia nuppuja. Niitä on paljon, vaikka taimet olivat niin pieniä ja sekin vähä melkein upotettiin syvään istutukseen.
Luise Bugnet - ruusu jonka nuppu on punainen ja kukka valkea. Kiehtovaa!

Kaikki ruusut lähtivät hyvin kasvuun. Heikoin kasvu on paljasjuurisina tulleilla, jotka likosivat ensin hartaasti vesiämpärissä ja sitten istutettiin syviin purkkeihin. Ne eivät tietenkään ehtineet läpijuurtua, jolloin istutusvaiheessa paakut pääsivät hajoamaan ja hento hiusjuuristo tietenkin kärsi. No toivottavasti juurtuvat nyt kesän mittaan oikein hyvin.

Hope for Humanity - kattokaa miten käheet piikit! Versotkin ovat niin punaiset, 
ettei kai tämä enää kukkia tarvitse koristuksekseen!

Keräsin ensi hätiin kuolleiden pionien tuet ruusumaahan. Ovatpahan hyötykäytössä siiheksi, että saan käytyä rautakaupassa betoniverkko-ostoksilla. Köynnösruusut ovat selvästi rotevakasvuisempia, mitähän 'Henry Kelsey'stä vielä kasvaakaan? Jotain suurta, veikkaisin. JP Connell näyttää ihan pilarimaiselta.
Taas sarjassa "Joku pensasruusu" tulotien varrelta. Nekin alkavat kukkia.

Tulevat viikot tulevat olemaan mielenkiintoista aikaa seurata ruusumaan uusia kukkijoita. Niin paljon ja niin erilaisia! Tulen kiusaamaan kuvin ja sepostuksin täällä blogissa.


Verrokkina kukinta-aikoihin - juhannusruusu tänään. 
Pääkukinta on alkamassa ja siitä tulee todella runsas!

Iris 'Pink Parfait'

Perennamaat ovat niin kärsineitä ja nyt uusituissa istutuksissa, ettei niistä ole paljonkaan esiteltävää. Tämä 'Pink Parfait' on uusi ja kukkii aika söpön näköisellä kukalla. Nimestä kyllä motkotan - tämä on kyllä lila eikä pinkki!

Sitten päässäni muhii hiljaa uutta ideointia...
Tuossa kasvihuoneen vierellä on pahasti talvesta kärsinyt mansikkamaa. Vain yksi penkki on oikeasti elossa neljästä. Tuo oikean laidan rytö on  myös yksi penkki. Tai oli joskus. Nyt se vaatii kunnon ruoppauksen. Mansikkamaa tulee siirtymään muualla ja tuohon jää hyvää tilaa. Paikka on suojainen, aurinkoinen ja syvämultainen. Joko arvaat mitä tuohon voisi istuttaa?

Kepeätä keskiviikkoa ja aurinkoa päivääsi!

8 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että ruusujen kasvu on lähtenyt hyvin käyntiin ja saat jo nauttia kukista. Ruusut ovat kyllä niin kauniita. Kaunis kasvihuone. Mukavia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli - on ilo kiertää joka päivä puutarhaa ja seurata uusien ruusujen kehittymistä! Kameran läpi tulee katsottua asioita useaan kertaan. Muistoja talven ankeisiin kaamospäiviin.

   Poista
 2. Viime talven menetyksiin kuuluu juuri tuo Hope for Humanity, SPR:n nimikkoruusu. Se on upea vankkavartinen tummanpunainen! Kaihoten ajattelen myös Henry Kelseytä, joka nääntyi alkutekijöihin keväällä. HKelseyn rinnalla kasvoi monta vuotta pilarimaisesti kasvava John Gabot, sekin riutuu pikkuhiljaa.
  Siinä syy miksi siirryin pensasruusuihin. Huokaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula puumerkistä täällä! Kanadanruusujen kohdalla taitaa tuo istutusalustan syvyys ja syvään istutus olla semmoinen elossapysymisen edellytys. No sitä testataan täällä, samoin talvisuojauksiakin. Tuo kasvualustan rakentelu kieltämättä oli hyvinkin työlästä, mutta toisaalta se tarvii tehdä vain kerran. Samahan se oli kärhöjen kanssa. No ne taisi kaikki kuolla kuitenkin viime talveen. Uusi yritys niidenkin kanssa on edessä.

   Poista
 3. Väri ei tosiaankaan ole Pink Parfait, mutta kukan muoto kyllä. Ihastuttava ja niin ovat ruusutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between - en tiennyt tuon kukkamuodon nimeä. Aina oppii uutta! Aika hörselöinen se oli, kesti vain hetken.

   Poista
 4. Ei meikälääsenkää piänestä, parinkymmenen taimen suuruusesta mansikkamaasta, oo montaakaa tainta säästyny. Tyhyjää täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi viimevuotien mansikkasato oli perin juurin yltäkylläinen. Pakasteessa on edellen kilotolkulla hyvää viimevuotista. Jonkin verran saa elossa olevalta Polka-rivistöltä uusia.

   Poista