lauantai 10. syyskuuta 2016

Tiikerin erektio ja muita paljastuksia

Olen muutamat päivät tehokkaasti istuttanut hankkimiani perennoja ja puskia. Viime talven tuhot alkavat pikku hiljaaa naamioitua, vaikka taimista isoiksi kasveiksi kestää vähintään pari vuotta.

Siinä kaikkinaisen kaivamisen ja kärräämisen ohella olen katsellut puutarhan syysilmettä. Kukkijoita piisaa hyvästikin, mutta otan tässä muutaman. Hauskin oli ehkä tämä tiikerililjan emin erektio (suom. ojennus)
Poikakukka?
Komeamaksaruohot ovat syksyn pitkäkestoisia kukoistajia. Ehkä ansioitunein on tämä 'Carl'
'Carl' on kestänyt kaiken ja aina syyskuussa kukoistaa runsaana.
Sedum 'Lajos'
Tämä 'Lajos' on uusi tuttavuus, mutta mahdottoman erottuva tähän aikaan vuodesta. Toivottavasti nämäkin talvehtivat. Reunuskasviksi istutettuna tämä on ihan näyttävä ryhmä.
Sedum Särkän perennataimistolta
Tuon nimilapun olen onnistunut hukkaamaan, mutta Särkältä sen olen hankkinut. Talvehti yhden tosi pahan talven moitteetta. Tämä on vähän kuin 'Lajos', mutta kukkii vaaleanpunaisena, eikä vaalea lehden reunus ole yhtä keltainen ja leveä.

Vielä 'Matrona' on nupulla, vaan ei ole kerennyt kukkaan. Se vähän kärsi viime talvesta tai kuivasta paikastaan, eikä ole yhtä matroonamaisen suuri kuin aiemmin.

Ruusumaa sai välikäytävälleen katekankaan
Murskeen kärräämistä tiedossa, onneksi kasa on melko vieressä!
Pitäisi houkutella Maestro ja moottorisaha rakentelemaan pölkyistä reunukset. Homma on venynyt keväästä asti, kun sitä ei ole priorisoitu riittävän korkealla. Kaikki elollinen ensin pitää saada huollettua, sitten on rakenteiden aika vasta.

Ruusumaan loputtomalta tuntuvaa kukintaa seuraavissa kuvissa. Otsikkoon vaihdoin isokukkaisen 'Morden Centennial'in.

'Nina Weibull'

'John Cabott'

'Adelaide Hoodless'
Iloa syystöihin puutarhassasi! Kaikki mitä nyt saa tehtyä, on pois kevään työmäärästä. Jos jaksaa, niin viisasta olisi nyt kitkeä ja harata puutarhasta rikkaruohot vähiin. Ne kun peto vie ovat parhaita talvehtijoita! Minä en ainakaan vielä osaa jäädä odottamaan First Killing Frostia eli ensipakkasia.

Minä kipaisen tämän kaffepaussin jälkeen etsimään paikkaa viidelle hienolle syreenille, yhdelle magnolialle ja muutamalle muulle mielenkiintoiselle yksittäispanokselle. 

14 kommenttia:

 1. Tänään kävin katsastamas Littelin ja Multasormen sipulitarjonnan. Multasormes kukkii hianon färisenä 'Carl'-komiamaksaruahot. Pitäähän sitäki ny kokeella, ku on just nii mun färinenki. Onko se muuten vähä kaatuvaa sorttia? Kivoja nua kirijavalehtisekki.
  Mä ainaki jatkan puutarhas touhaamista nii kauvan ku saa lapion maaha. Sitä saa sitte taas kököttää pitkän talaven sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla se ei oikein pääse kaatumaan, kun toisella puolella on kivimuuri ja toisella atsalea. Varmaan jos tilaa olis, niin se valtais alansa kaatamalla laitimmaiset.

   Pitääkin tarkistaa, joko sipulit on tulleet pohjan perillekin. Eurobulbilta on tilaus kyllä tulossa, mutta se oli niin maltillinen. Paljon enempi mahtuisi.

   Poista
 2. Kadehdittavaa intoa siellä suunnassa! Täällä alkaa olla nollat taulussa...kitkentä ei vois vähempää kiinnostaa vaikka olis eteenpäin kevättä aatellen. Kun sais jostain virtaa, että tyhjentelis kesäkukat kompostiin. Se vaatis kyllä ainakin aurinkoisen päivän!
  Kauniita maksaruohoja kaikki. Mulle jäänyt jotenkin huono fiilis Sedumeista kun ovat niin kovia leviämään. Tai se omistamani ainakin oli. Vieläkin parin vuoden jälkeen löytyy alkuja joka kevät tuolta penkeistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei aina jaksa, eikä ole pakkokaan. Harrastustahan tämä on.

   Nämä komeamaksaruohot eivät ole levinneet mihinkään, vain paikallaan lihovat isommiksi puskiksi vuosien saatossa. Lämpimästi kyllä suosittelen!

   Poista
 3. Ihanan paljon kukintaa sinulla on vielä syyskuussa. Ja niin paljon intoa ja energiaa puutarhan kunnostamiseen! - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli A, huomenna jatkan puuvartisten istutuksia. Hämmentävästi ei ole montaakaan purkkia jäljellä.

   Puutarha on minun terapeuttini. Näköjään tarvitsen kovasti paljon terapiaa :P

   Poista
 4. Tuo Särkän sedum on hieno. Sitä pitääkin ryhtyä tavoittelemaan.
  Ei sitä osaa pihassa touhuamista johonkin tiettyyn päivään lopettaa, vaan kyllä se jatkuu ihan lumien tuloon saakka. Ja tekemistäkin vielä riittää yllin kyllin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitanpas selvittää sen oikean nimen, kun PääPuutarhuri käy täällä seuraavan kerran.

   Puuhaaminen on kivaa ja kauhulla odotan talvea. Harrasteista jää jäljelle nettinotkuminen ja valokuvaus.

   Poista
 5. Kauniita kirjavalehtisiä maksaruohoja. Minäkin yritän vielä askarrella puutarhassa niin paljon kuin ehtii, onneksi nyt on ollut aurinkoisia ja lämpimiä kelejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tuntuu kuin helleaallolle, Piparminttu. Vieläkin on lähes +13 ulkona. Vaan sisällä piti laittaa puuhellaan lämmittävät tulet näin illasta.

   Poista
 6. Komea valikoima erilaisia maksaruohoja.
  On juuri kuten sanoit, että kaikki nyt syksyllä tehdyt työt vähentävät kevään muutoinkin runsasta työmäärää ratkaisevasti.
  Todella kauniisti kukkivat vielä ruususi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn kukkijat on täällä arvossaan, kun syksyt on lempeän pitkiä ja lämpöisiä niin pitkään kuin meri jaksaa pitää hallat pois. Keväällä on ihan toinen meininki jäisen meren päältä tuulten puhaltaessa. Tämä on rannikon etuja ja haittoja.

   Ruusut on hurmanneet tänä kesänä. Jännässä eletään, että onko ruusut voimissaan talven jälestä!

   Poista
 7. Loppusuoran istutushommat täälläkin menossa tältä syksyltä. Vielä kun sais rikkaruohot nyhdettyä ja pusikoita karsittua, keväällä kun ei ehdi. Tiikerililja on ihana vanhan ajan kasvi! Olispa mullakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukiriä maitohapoilla, Gitta! Onhan tässä pitkä kylmä kausi tulossa, joten ihan mieluusti värkkäilen pihalla. Tekemättömien töiden jatkumoa ei vain saa nitistettyä millään ainakaan puutarhassa.

   Poista