maanantai 12. syyskuuta 2016

Lisää senttejä

... eurotkin kävis. Mutta vaihdetaan mittayksikkö metriin, niin puhutaan oikeista senteistä. Sijoitin päiväni ruusumaahan, ensin huolella nyppien siemenrikkojen alkuja ja kukkineita kukkia. Hain muutaman säkillisen multaa lähipuutarhalta ja peltomaahan sekoittaen tein korotusvärkkiä ruusuille.
'Baronesse' ja tyven multausta
Keväällä ruusumaata perustaessa puolen metrin kasvualustan syvyydestä jäi vajaaksi 5-10 senttiä. No taimetkin olivat osa niin pieniä, ettei niitä raaskinut hujauttaa 15 sentin syvyyteen, vaan jätin istutuskohdan kuopalle että taimi vähän pilkistäisi maan pinnallekin. Kesän mittaan piti tuo kuoppa täyttää suunnitelman mukaan, vaan kesä menikin (yllättävästi... heh) aivan vilahtamalla taas ohi. Niinpä tuumasta toimeen ja lapioimaan kerrosta multaa juurten päälle. Kuopat katosivat ja pieni kohotuskin tuli juuristoalueelle.
'Aspirin' - istutuskuopasta kohopenkin kohotukseen.
Koska penkit on rakenneltu keskeltä korkeammaksi, niin laitimmaiset eivät ole riittävän syvään istutettuja talvehtimisen kannalta. Ensiapuna nostin nyt kasvien tyveltä ja juuristoalueelta puuttuvat sentit multaseoksella.

Talvisuojaushan näillä ruusuilla on tyvimullitus, eli noin 10 litraa multaa taimen päälle ja se auttaa suojaamaan juuristoa sekä mullan alle jäävää versostoakin. Lumi on tietysti se paras eriste, vaan täällä pohjoisella rannikkokaistaleella lumi ennen pakkasia on hyvin harvinaista. Yleensäkin lumi ennen joulua voi olla hartaassa odottelussa. Pakkaset sen sijaan muistavat tulla kyllä. Tämä operaatio ei ole tuo tyvimullitus, vaan sen aika on kun pakkaset alkavat kohmettaa maata.  Nyt oli vain tarkoitus saavuttaa puuttuvat sentit. Sekin vain paikallisesti multaa kasaillen, koska värkit loppuivat kesken.
Hugs!

6 kommenttia:

 1. Sulla riittää töitä nuaren ruusujen kans. Nii, mihinkä se kesä taas katos......Ihana hali!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun paljon mukavaa harrastusta, Navettapiika :D Rauski on ottanut Pufflen sedäkseen. Tai Puffle muuten vain tykkää setäillä penikan kanssa. Akkakissat pihisee edelleen.

   Poista
 2. On tuo Baronesse kyllä kaunis! Ja kauniit ovat halitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Baronesse on ekassa kesässään pieni, kompakti ja hanakasti kukkiva. Onkohan tämä ruusuharrastuksen ekan kesän kukoistus ihan todellistakaan?

   Poista
 3. Kiitos Tita KummiTäti kunniasta. Kyllä kaikki pyrkisivät kummeiksi jos saisivat näin asialleen omistautuneen kummilapsen! Monet ruusut ovat hienoja jo istutuskesänään mutta on ne silti taimia, kesä kesältä kasvavat kokoa ja tuuhistuvat. On hienoa että voimme seurata blogistasi ruusuista kasvua ja kehittymistä vyöhykkeellä mihin ohjeiden mukaan monillakaan niistä ei olisi mitään asiaa. Oivallisia kasveja siis Vyöhykkeenvenyttäjälle. Samalla tulee meille tutuksi kokeneissa käsissä luonnonlannoitteiden käyttö. Ruotsalaiset ruusukirjat vannovat niiden nimiin, itselläni ei ole ollut mahdollisuutta kokeilla kuin kaupan kanankakkareita lisänä. Jo tämä kesän perusteella vahvasti vaikuttaa että läntiset naapurit taitavat olla oikeassa.
  Syksyinen ruska on hieno, tosin on siinä hiven haikeuttakin, kesä taas kerran on auttamattomasti ohi! Mutta onhan uusi tulossa ja toivottavasti tässä välissä pitkä, pitkä lämmin syksy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että löysit tiesi tänne! Kahta tuskin vaihdan viljelyssä eli katteita ja lantakompostia, molemmista on niin hyvät kokemukset.

   Neljä vuodenaikaa on rikkaus, mutta tunnen kyllä haikeutta syksyisin. Kesä ja kasvuaika on niin mukavaa puuhastelua pihalla. Onneksi on uusi kevät taas sitten vastassa.

   Poista