sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Ruusut mielessä, auta valinnassa!

Olen tehnyt ruusuvalintoja uuteen pensasruusujen istutukseen. Onko ehdotuksia lajivalintoihin? Kellarissa on talvehtimassa kaksi valomonruusua, joiden pitää päästä maahan. Siis leiskuvaa punaa on varastossa. Kaikki kuvat on linkitetty Särkän perennataimiston sivuilta. Luultavasti luvan kanssa :) Valamonruusu yltää noin 1.5 metriseksi ja kukkii runsain, yksinkertasin kukin heinäkuussa.

Valamonruusu

Ruusumaa on hyötymaan laidalla, mikä on hyvinkin aurinkoinen paikka ja alla on muheva hiekkamultamaa. Vuosien kasvimaaviljely on jalostanut maan erittäin hyvään kasvuvoimaan. Paikka on kuitenkin kylmälle ja hallalle altis avoimuudessaan. Kuivina kesinä (kuka muistaa sellaisia...?) se on poutiva, eli kuivuva. Kastelulla siihen saa  kyllä helpotusta.

'Ritausma' kuuluu rugosa-ryhmään, ja sen etuja on pitkä kukinta-aika heinäkuusta syyskuuhun. Monta vuotta olen toivonut tätä ruusua tontille. Ansaitsee varmasti paikkansa. Ruusun koko on lopulta noin 1,5 metriä.

'Ritausma'

Vuoden 2018 Ruususeura valitsi vuoden ruusuksi 'Linnanmäki'- tai pitemmältä nimeltään 'Linnanmäen Kaunotar' lajikkeen. Se kuuluu pimpinellaruusuihin, eli semmoinen tännekin pitää istuttaa. 'Linnanmäki' on löytöruusu huvipuiston edustalta Helsingistä. Sen korkeus on 1,5 - 2 metriä.

'Linnanmäki'

Suviruusu on erittäin vanha ja perinteikäs ruusu. Se tunnetaan myös 'Poppius' nimellä. 'Poppius' kuuluu pimpinella ryhmään, ja tunnetaan "vaaleanpunaisena juhannusruusuna". Perinteiseen ympäristöön sellainen on oikeastaan välttämättömyys. Runsas kukinta ajoittuu kesä-heinäkuuhun ja korkeus lopulta kaksi metriä.

Suviruusu 'Poppius'
Lisää leiskuntaa tarjoaisi 'Tove Jansson'. Maineikkaan taiteiljan mukaan nimetty ruusu nimettiin v. 2014 vuoden ruusuksi Ruususeuran toimesta. Tämä kuuluu myös pimpinellaruusuihin, ja kukkii runsaana kesä-heinäkuussa. Korkeus on max 1.5 m. Tämäkin on ollut toiveissa jonkun vuoden. Olisipa aika haaveen toteutukselle!

'Tove Jansson'

Myös 'Wasagaming' lajike houkuttelee. Se kuuluu rugosa- ryhmään, eli kukkiin pitempään. Lilahtavan vaaleanpunainen kukinto on suuri ja muhkea. Ruusun korkeus on noin 1.5 m. Kuva on luvalla lainattu Särkän sivuille Tahvosilta, nyt siis myös tänne.

'Wasagaming'
'Sävel' puuttuu minulta uusien jalosteiden joukosta. 'Sointu' ja 'Ilo' jo kukoistavat tontilla, mutta näitä uusia ruusuja haluan lisätä ihan uteliaisuuttani. Se yltää metriseksi ja kukkii heinä- elokuussa.

'Sävel'

Lisääkin mahtuu. Onko ehdotuksia hienoista ruusuista? Tuohon perustettavaan maahan istuttaisin vain peruskestäviä ruusuja. Ranskanruusuille ja muille herkemmille on tarjolla parempaa eli suojaisempaa maata. Nyt haetaan kestäviä ja sitkeitä lajikkeita.

Tämä pensasruusujen lisäyksen projekti vaatinee ekskursion Oulujoen Taimistolle. Se on ruusuharrastajen pyhiinvalelluskohde. Suosittelen tutustumaan, jos näillä nurkilla kuljeksitte. Myös netin kautta saa tilattua. Kunhan sinne jokin kesälauantai pääsen, niin katsotaan mitä siitä seuraa :)

Iloa ja lisääntyvää valoa elämääsi! Kevättä kohti mennään hyvällä sykkeellä.

*MUOKS* Huomaan olleeni epätarkka, joten selvennän ajatuksiani: nämä ruusut siis tulevat ensi kesänä istutuksiin, mutta olisiko vielä jokin/joitakin hyviä, kestäviä, runsaskukkaisia ja upeita pensasruusuja, jotka voisi istuttaa samaan aidanteeseen?

28 kommenttia:

 1. Oi oi oi, kyllä olet vaikean paikan edessä, sillä kaikki nuo ruusut ovat niin ihastuttavia. Ehdotankin, että hankit ne kaikki. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muokkasin vähän tekstiäni, kun huomasin olleeni epätarkka. Eli nuo ruusut tulevat ensi kesänä pitkään ruusuaidanteeseen, mutta sinne mahtuisi vielä lisempääkin lajikkeita. Hyviä ruususuosituksia otetaan mielihyvin vastaan!

   Poista
 2. Näistä ruusuista minulta puuttuu Linnanmäki ja Wasagaming. Nekin ottaisin mielelläni, jos paikan vielä niille keksin. Valamonruusu on osoittautunut huomattavasti rotevammaksi ja korkeammaksi, mitä kasvutiedoissa luvataan. Kahdessa metrissä jo huitelee. Kukkii runsaasti loistavan punaisilla kukilla. Upea. Ritausma taasen on nippanappa metrin korkuinen. Ehkei sitäkään. Saatan joutua sen vielä siirtämään, ettei jää Tornionlaaksonruusun ja Poppiuksen tukahduttamaksi. Ritausman kukat ovat ihastuttavia, joskin sateesta ne eivät tykkää sitäkään vähää, mitä jotkut muut ruusut.
  Olen Nettimartan kanssa samaa mieltä: hanki kaikki, vähintäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo lajikkeiden lopulliset koot ja ominaisuudet käyttökokemuksissa on tosi arvokkaita, kiitos Between! Olisi järkevää niiden ryhmittelyssä saada kerralla nätin näköinen aidanne. Korkeuden puolesta ajattelin keskivaiheille saada korkeimmat, tai ainakin niin ettei pienimmät jäisi isompien puristukseen.

   Poista
 3. Minun rosarioni ruusuista suurin osa on tilattu Oulujoen taimistolta enkä voi kuin kehua paikkaa. Tove Jansson on ihan ruusu, suosittelen sen hankintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältä on vain reilun tunnin matka Oulujoen taimistolle. Pakkohan siellä on käydä ensi kesänä! Tovea olen monta vuotta katsellut "sillä silmällä", että joskus senkin aika on täällä. No nyt on!

   Poista
 4. En osaa eherotuksia antaa, mutta varmasti löyrät sopivat ruusut airanteesehen........monta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on aurinkoista peltoa paljon istuttamatta. Nuo kun istuttaa mansikkakankaaseen, niin hoitokin on helppoa.

   Poista
 5. Ihania nuo hennon pinkit, Sävel ja Ritausma. Tokihan Poppius pitää olla.
  Oulujoen taimistoa ei varmaan seuraavalla kanatoimitusreissulla voi väistellä, gnnnnh, kuulen jo mopon keulivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä onneksi tulet niin varhain kesän alussa, että mopolla vois pysyä rattaat maassa. Ruusujen paras kukoistus alkaa kesäkuun lopusta syksyyn asti.

   Toisaalta... sulla olis paljon aurinkopaikkoja ruusuille... kelaapa uudestaan nuo lajikkeet ;)

   Poista
  2. Ritausma, Poppius ja Tove Jansson.... keulii ja sutii jo!

   Poista
  3. No lisätään siihen ainakin 'Sointu' ja ehkä 'Merveille'kin. Täällä entuudestaan majailee nippu pensasruusuja, joista löytyy ihan kivoja kans. Inspiraatiossa löytyy.

   Poista
 6. Niin suloisia kaikki! Tuo Poppius voisi olla kiva, on niin ihanan värinen:) Mukavaa talvipäivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poppiuksen kukinta on hieno, vaikka ei niin pitkään kestäkään. Sopivasti ruusulajikkeita sommitellen saa kyllä pitkänkin kukinnan kesäkuusta aina pakkasiin asti.

   Poista
 7. Täältä tulee ehdotuksia useitakin: Mustialan ruusu ja täytyy yksi keltainenkin olla eli Hesperian Maija tai Kiiminki. Ihania olisivat myös Toukoniitty sekä Ristinummi ja joku tumma 'Merville' tai 'Nuits de Young'.

  Näin Maijan kahteenkin otteeseen siis eri kerroilla Korpijaakon pihamaalla ja ihastuin, vaikka kukka olikin keltainen! Mustiala on ikirakas, lapsuuden ihanuus ja pihassani isona puskana kasvava.

  Jos pontevuutta aidalle niin nimen mukaan voisi olla vaikka Ruustinna tai Pohjolan kuningatar...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Mustialanruusu eli Minette pyöri listalla, mutta eikös sillä ole ihan hurja juurivesojen tuotanto? Tosi hieno vaalenpunainen kukkamerihän siinä on kukinnan parhaassa vaiheessa.

   Keltaiset ruusut ei hirveesti nappaa. On täällä 'William's Double Yellow' ja 'Maija Hesperia' ja ne saa riittää keltaisista.

   'Toukoniitty' oli oikein hyvä ehdotus. Pitää tutustua siihen tarkemmin. 'Ristinummi' taitaa olla hyvään maahan päästyään liiankin elinvoimainen tapaus. 'Merveille'n istutin viime kesänä, ja odotan siltä aika paljon.

   Tässä on eräänlainen valinnan vaikeus, kun ruusuja on niin hurjan paljon!

   Poista
 8. Ei ole ehdotuksia, mutta viime kesänä istutin 'Schneewittchen'-ruusun ja se on ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hieno, mutta tuo pensasruusuille kaavailtu maa on liian tuulinen ja kylmälle altis hienohelmojen viihtyä.

   Poista
 9. Valamonruusu kukkii vuodesta toiseen upeasti, Sävel, Sointu ja Ilo on hankittu viime kesänä. Tuon Toven aion itsellenikin hankkia, on se niin upean syvän punainen. Jos sinulla on tilaa, niin anna mennä vaan ja hankit niin monta kuin raaskit, minulta loppuu tila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut on investointi tulevaisuuteen. Muutaman vuotta ne juurtuu, mutta sitten alkaakin kukoistus. Leikkaamalla nuorentaen puskat voivat elää vuosikymmeniä. Taidan edetä ehdottamallasi tavalla, Sirkku - katse lompakkoon ja iloisesti ostoksille!

   Poista
 10. Ruusuja en osaa valitettavasti suositella, joten tyydyn ihailemaan postauksen kuvia :) Voin vain kuvitella valinnan hankaluutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tämä valinnan vaikeus ei ole oikea ongelma. Mutta olo on kuin irtokarkkihyllyn äärellä :) Kivaa suunnitella kesän istutuksia ja hankintoja, kun lunta lykkää taivaalta aina vain lisää.

   Poista
 11. Kaikki ruusut on kauniita! Mie oon vähän sitä levviimistä juurivesojen kautta omalla pihalla yrittäny kahtuu. 'Ilo' ruusuu en voi olla ihhailematta, vaikka se tekköökin jonkunverran juurvesoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kovasti samaa mieltä kanssasi, Ulla! Juurivesat on pysyneet ainakin juhannusruusulla hyvin kurissa, kun istutuskuopan kiertää 15 cm:n reunanauhalla ympäri siten, että ylälaita tulee maanpinnan tasoon. Ne juurivesat kun putkahtaa maanpinnan lähellä oleviin juuriin.

   Mulla 'Ilo' teki heti toisena vuonna yhden juurivesan. Otan talteen ja juurrutan. 'Ilo'lle en laittanut tuota reunanauhaa, joten leikkuutalkoita on edessä vuosittain.

   Poista
 12. Minulta on turha kysellä mitään ruusuista. Minä vaan ihailen ruusujasi ja kun minä joskus saan ruusuja mökille minä katselen sinun blogiasi ,siellä on kaikki mitä tarvitsee Ihania kaikki suunittemasi ruusut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit lukemassa, ja heitit kommentinkin! Katsotaan mitä saan näistä suunnitelmista toteutettua. Blogihan seuraa ajantasaisena hullutusten kehkeytymistä :)

   Poista
 13. Käy katsomassa miltä Tarjanruusu rosa 'Tarja Halonen' vaikuttaa.
  Meillä se on kasvanut vähässä ajassa tosi kookkaaksi. Onneksi osui sellaiselle kohdalle missä sopii kasvamaan :D

  VastaaPoista
 14. Minulla ovat kaikki Pirjo Raution jalosteet menestyneet vaivattomasti, ja niissäkin on jo paljon valinnanvaraa.
  Wasagaming ja Ritausma eivät minulla ole kukkineet kuin se kuukauden. Ritausma toki availee syksypuolella muutaman kukan, mutta en lue niitä jatkuvakukintaisiksi rugosoiksi. Jos kirjallisuus tietää toisin, niin en osaa sanoa, miksi minulla on näin.

  VastaaPoista