keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Kevät tulee tekemällä.

Eilinen shoppailureissu Ylivieskan Kärkkäiselle sujui perinteiseen tapaan. Resepti menee vuodesta toiseen ihan samalla tavalla: kaksi keski-ikäistä naista jättää miehet/lapset/eläimet/whatever, ja lähtee kahdestaan autolla kohti Ylivieskaa. Matkalla kälätetään kuulumisia/kommentteja uutisista/vaihdevuosioireiden kirjosta/päivän politiikasta/whatever ja nauretaan paljon.


Perillä alkaa hardcore turnaus ostoskärryjen kanssa. Välistä jätetään työkalu- ja autotarvikeosastot. Sukupuolirajoitteisesti puutarha-, sisustus-, naistenvaate-, kemikalio- ja eläintarvikeosastot nuohotaan huolella. Välillä käydään syömässä hyvin, ja tyhjentämässä ostoskärryjen sisältö autoon. Sitten turnee jatkuu, kunnes jaksaa taukoilla kahvien ja leivosten parissa. Lopulta keula käännetään kotia kohti, ja saavutaan voittajafiiliksin omaan tupaan takaisin. Keski-ikäisten nautinnot aina vain yksinkertaistuvat :D Onneksi tästä on vielä matkaa siihen, kun päivän kohokohta on tuloksekkaasti onnistunut vessareissu!

Ihan pienesti vain kevään tuloa odotellessa!

Moni kauppa on pienentänyt puutarhaosastojaan, ja valikoimat ovat vähenneet. Liekö syynä nettitilausten suosio ja helppous kotoa klikkailla ostokset postin toimitettaviksi? Kärkkäisellä on ollut hyvä valikoima erityisesti siemeniä. Hyötykasvipainotteista oli hankinnat. Kaikesta päätellen meillä kasvaa ensi kesänä kattavasti yrttejä, paljon juureksia ja tuorekäyttöön salatteja. Kaikki siemenpussit eivät ole tuossa, vaan eilinen saalis vain.

Kaaleja, porkkanoita ja ryytejä.

Porkkanoista kokeilen nyt sekä siemennauhaa että pilleröityjä siemeniä. Inhoan porkkanoiden harventamista. Kylmäkin kesä kasvattaa kaaleja, joten lyhyen esikasvatuksen myötä ajattelin parsa-, ruusu-, lehti- ja kukkakaalia kasvattaa. Pysyköön öittäiset kaukana kaalimaastani! Harson laitan tietenkin heti taimet istutettuani, enkä ota pois ennen sadonkorjuuta.

Lainattu riemurasia.netistä.

Vähässä on minun istutukset kesäkukiksi, mutta edes pikkuisen! Esikasvatan samettikukkia, sillä ne on hyviä ötökänkarkottajia. Kasvariin istutan aina muutaman, että tomaatit ja muut saisivat rauhan kukoistaa. Ja auringonkukat sulatttavat aina sydämen suurella aurinkoisuudellaan.

Samettiruusuja kera kasvavien tomaattien.

Kevät tulee tekemällä. Pienet keväiset puuhat olen jo aloittanut leikkomalla omenapuut, ja saksimalla suurten pihakuusen alaoksia siten, että isokin mies mahtuu suorana alta kulkemaan. Minun kevät alkaakin yleensä oksasaksilla ja -sahalla. Nyt tämä lumen paljous hidastaa puiden luo pääsemistä.

Paljaista lehtipuista näkee helposti leikkauksen tarpeen.


Esikasvatusten kylvöt yritän aloittaa mahdollisimman myöhään. Silloin taimilla on edes hypoteettinen mahdollisuus selvitä hengissä maahan istutukseen asti. Olen erinomaisen surkea tässä puuhassa, noloa tunnustaa. Syyt vaihtelevat (liian vähän/liikaa kasteltu/unohdettu kokonaan), mutta lopputulos pysyy. Lopulta käyn ostamassa kunnolliset taimet, mutta joka kerta yritän kuitenkin. Koska se tuo kevään fiiliksen. Lopputulos ei ole niin oleellinen.

Vanha kuva - ei näistäkään sitten mitään tullut.

Luistavaa laskeutumista loppuviikkoon! Tämä maaliskuu menee ihan talvesta, mutta huhtikuussa tulee kevät. Viimeistään.

14 kommenttia:

 1. Niin minäkin uskon - siis että huhtikuussa tulee kevät. Toki olisin kevään ottanut jo maaliskuussa, mutta mitäpä sitä mahdottomuuksien kanssa itseään kiusaamaan.

  Ostosreissut naisseurassa ovat parasta A-luokkaa. En edes yritä kammeta ukkoa mihinkään puutarha- tai muuhunkaan itseäni kiinnostavaan myymälään. Silloin tulee ulos vain kaksi tyytymätöntä ihmistä, joista kummankin päivä on pilalla.

  Ei ne minunkaan taimikasvatukset aina niin oikeaoppisesti mene, mutta sitkeällä yrittämisellä aina jotain onnistuu maaliin saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallisesti shoppailu on minulle vietävän ikävää pakkopullaa, mutta tuollainen reissu käy minilomasta. Merkillistä kyllä, juuri puutarhaostostelu on hyvinkin mieluisaa puuhaa, mutta rättikaupoilla käynti yhtä tuskaa. Nyt ei ollut sekään tuskaa. Tosin vältin pukukopit, ja ostin vain kaksi perus T-paitaa.

   Minä yleensä onnistun vain samettikukkien kanssa. Ne ovat idioottivarmoja. Tomaattien menestyminen on edelleen ihan mysteeri.

   Poista
 2. Juu, kesälomareissulla Pohjanmaalle olen piipahtanut minäkin Kärkkäisellä. :)
  Kylvöt ja taimetus on toiveikasta puuhaa, vaikka sitten joutuisikin ostamaan uudet taimet kaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi tavaratalo voi vastata kokonaista kauppakeskusta. Valikoima Kärkkäisellä on laaja, ja hinnat hyvinkin kohtuullisia.

   Uuden elämän versomista on lumoavaa katsella. Aina voi yrittää - löytäähän se sokea kanakin joskus jotain.

   Poista
 3. Hahhaa, meinaan pistää samettikukat tositestiin ja kokeilla kuinka idioottivarmoja ne todellisuudessa ovat :D

  Onnittelut hyvästä ostosreissusta ja kyllä minä nauroin tuolle varttuneemman iän ostosreissun onnistumisen (vessareissu) määritelmälle. Onneksi siihen on vielä hieman matkaa.

  Onnea ja myötätuulta kylvöksillesi.

  ... ja sitä minä jäin miettimään, että mikä on teidän lumenkorkeus atm? Mulla ei ole toivoakaan lähestyä sen enempää omenapuita tai linnunpönttöjä, lunta on kaulaan asti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti vain sammareiden siemeniä multaan. MINÄKIN onnistun niiden kanssa. Joka kerta. Siitä saa illuusion, että osaa homman :D Vieressä kituvat tomaatintaimet palauttavat sitten maan pinnalle.

   Lunta on sen verran, ettei pitkävartiset saappaat piisaa, mutta varren voi kurtata kiinni sääreen. Sitten tarvotaan menemään ähisten, puhisten ja samalla raahaten tikkaita ja sahaa/oksasaksia. Tikkaat yritän pystyttää tanakasti junttaamalla niitä hankeen. Sitten taiteilen henkeni kaupalla kurotellen. En yllä ylimpiin oksiin mitenkään, mutta se on jo force majeure.

   Kaikesta päätellen teillä on puolet enempi lunta kuin täällä. Onneksi olkoon - Karjalan anti on kaikessa runsas.

   Poista
 4. Sulloli kunnon terapiareissu :) Tuallaasista reissuusta pitääs teherä iha lakisääteeset, non nii tehokkahia. Meillon isännän kans, aiva omat reissut, Betweenin mainittemasta syystä.
  Sammareita meinaan mäki kylyvää, ny muitaki ku 'Vanilla'a.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta avioliittolakiin pitäis tehdä semmoinen muutos, että kerta vuoteen pitää päästä a-luokan reissuhun! Oli sitte lyhyt tai pitkä, mutta tuollanen vastaa puolen vuoden terapiaa :)

   Poista
 5. Teidän ostosreissu kuulostaa oikein täydelliseltä. Minä olen myös huono esikasvatuksissa, mutta silti kylvän ihan järjettömiä määriä erilaisten kukkien ja hyötykasvien siemeniä. Joka vuosi ajattelen, että on fiksumpaa ostaa taimet valmiina. Se säästäisi aikaa ja rahaa. Silti joka kevät ostan ne lukuisat siemenpussit ja mullat ja alan kylvörumbaan. Vaan onhan se mukavaa ja keväistä puuhaa! :) Toivotaan, että kevät tulee huhtikuussa, eihän sinne olisi enää kuin pari viikkoa.. Mukavaa loppukuuta sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikasvatus on haasteellinen laji. Aloitan esikasvatukset myöhään, sillä jos taimet on miten kuten hengissä, niin maahan päästyään ne selvästi piristyvät ja voivat kehkeytyä ihan tomeriksi kasveiksi.

   Kevättä tässä odottelee varmaan jokainen. Talvi oli kiva, mutta se on jo niin nähty!

   Poista
 6. Olipa mukava reissu!
  Hauska tuo riemurasian kuva ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akkaporukalla on ihan erilaiset fiilikset ja touhut - tosi mukavaa vaihtelua!

   Poista
 7. Tällaiset ostosreissut silloin tällöin on mukavaa terapiaa.

  VastaaPoista
 8. Kevätfiilis pitää tosiaankin tehdä sisätiloissa, kun sitä ei muuten synny. Ulkonakin sitä löytyy, ainakin linnuilla. Kovin on jo niillä kevättä rinnassa, pönttöjä käydään varaamassa ja laulua riittää :).

  VastaaPoista