sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Paras puoli vuotta edessä - siirryttiin kevääseen.

Auringon nousuja ja laskuja katsosessani huomasin, että tämän- ja huomisen päivän välissä on valoisan aika 12 tuntia! Kevätpäiväntasaus on kuitenkin kalenteriin merkitty tiistaille 20.3. Wikipedia kertoo, että Kevätpäiväntasaus on se hetki, jolloin Auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle tähtitaivaalle, eli ylittää taivaanekvaattorin etelästä pohjoiseen. Nimi päiväntasaus viittaa siihen, että yö ja päivä ovat kaikkialla maapallolla suurin piirtein yhtä pitkät, kumpikin 12 tuntia. Tänään Raahessa päivän pituus on 11:58 ja huomenna 12:05.

Villapajun (Salix lanata) aukeavat silmut on kuin ruusuja.
Tämä kaikki ihanuus on edessä <3


Kevätpäiväntasaus päättää virallisen talvikauden pohjoisella pallonpuoliskolla. Tässä nähdään, ettei byrokraatit tiedä tätäkään vähää. Meilläpäin talvi jatkuu vain. Kansanperinteessä kurkien muuton kohti pohjoista sanottiin alkavan kevätpäiväntasauksena. Toivottavasti ja oletettavasti kurjet seuraavat säätiedotuksia, ja jarruttelevat matkalla. Kurki on pitkän matkan muuttaja, eli ne talvehtivat mm. Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Kestää siinä tovi siipiä ilmassa pieksää, että tänne kylmään pohjoiseen ehtii. Ei ole kiirettä!

Valkovuokon punahäiväinen lajike 'Kentish Pink' on äitienpäivän iloja.

Kevätpäiväntasauksen päivä oli myös säiden ennustaja - iltarusko ennen tasauspäivää ennusti pakkasia ja jos taivas punersi tasauspäivän jälkeen, se ennusti lämmintä säätä. Jos täysikuu mollottaa kirkkaana taivaalla ennen tasauspäivää, se tiesi kaunista ilmaa. Jos taas täysikuu valaisi tasauksen jälkeisenä päivänä, se ennusti yöhalloja. No nyt ei täysikuu mollota, sillä uusi kuu syntyi tänään.

Narsissien lumo pysäyttää aina ihailemaan.

Yhtä kaikki - astumme pienin askelin kevättä kohti. Tämän päivän lämmin henkäys Atlantilta jäi pieneksi maistiaiseksi. Päivällä oli +4 astetta parhaimmillaan. Tuuli oli rivakkaa, eikä mitenkään miellyttävän lämmintä.  Palaamme vakaasti rapsakoihin yöpakkasiin. Taitaa mennä hyvästi huhtikuulle, ennen kuin alkaa keväälle tuntua.

Minun suosikkini kevään kukista on punakolmilehti eli Trillium erectum.


Iloisin mielin kuitenkin kohti alkavaa viikkoa! Onnellista kevään odotusta piisaa vielä pitkäksi aikaa. Höynäytän kevättä lähemmäs laittamalla kylvölautalle tomaatin siemeniä.

Suville tervetuloa lukijaksi! Blogit.fi palvelun kauttakin on tullut lukijoita, mutta en tiedä ketä. Kaikille tasapuolisesti tervetuloa mukaan :D

Hah - tulipa viimein eläinvapaa, eli karvaton postaus!

20 kommenttia:

 1. Hyvä muistutus kevätpäiväntasauksesta. Uos kun katselee niin ei uskoisi että ollaan keväässä tiistain jälkeen. 10 päivän sääennuste oli surkeaa katsottavaa, toivottavasti ei pidä paikkaansa. Omenapuita en ole uskaltanut vielä leikata kylmien takia, liekö koskaan mennyt leikkaaminen näin pitkälle pakkasen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sentään valon määrä on radikaalisti lisääntynyt. Se virkistää puutarhuria ja huonekasvejakin. Tähän nyt vielä täytyy tyytyä. Auringon voima tuntuu kuitenkin jo. Kyllä se pääsee pian sulatusvauhtiinkin.

   Minä jo leikoin omenat kylmän rauhallisesti. Isoja oksia ei nuorissa puissa ole, joten aika helpolla silppuamisella meni. Hankalinta oli paksussa hangessa saada tikkaat tukevasti.

   Poista
 2. Minä katsoin eilen sääennustetta tälle päivälle ja uumoilin että tulee mukava keväänoloinen päivä, mutta se tuulikin niin navakasti...
  Kyllä se menee tuonne huhtikuulle ne kevät kelit..
  Kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuli oli aika karsea. En edes yrittänyt meren rantaan. Siellä tuuli saa vapaasti ottaa vauhtia. Suunnataan ajatukset toiveikkaasti huhtikuuhun!

   Poista
 3. Täällä onneksi aurinko on paistanut täydeltä terältä jo pitkään ja se antaa ainakin illuusion suotuisista kevätkeleistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illuusiot on kivoja, mutta ne tahtovat haihtua äkkiä karkuun. Yön ja päivän lämpötilat on taistelua talven ja kevään välillä.

   Poista
 4. Ainut lohtu on pitenevät päivät. Ny voi navetan jäläkihi käyrä kävelylenkilläki valoosan aikana. Fööni oli meillä aika heikko, vaa runsas pari astetta lämmintä ja se tuuli! Siitä hualimatta, pikitiä oli jo keskeltä sulanu. Ihana tua valakovuakko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringossa on jo poweria - se lämmittää päivät, vaikka yöt onkin kylmiä. Lehdet kirjoittavat jo vuosisadan kylmimmästä maaliskuusta. Minusta tämä on vain sellainen vanhanaikainen talvi. Keväät täällä meren rannassa on tavallisestikin kylmiä.

   Poista
 5. Meillä lämpömittar näytti +1 ja tuuleksi kylymästi. Jospa se piäsiisen jäläkeen ruppiis lämpenemään kunnolla, lunta on mitä sulatella. Aikasii kevväitä on ollu monta viimevuosina. Aurinko kuitenkin lämmittää päivällä ja on valosoo pitempään. Olhaan ne hiihtokilipailutkin vappuna kyläkoululla kaheksankymmen luvulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pajunkissat on kuitenkin ilmiintyneet kertoen pääsiäisen lähestyvän. Taisivat mokomat kurkkia silmuistaan jo syksyllä. Hyvin tässä tarjetaan kuitenkin, olkoot yöllä kuinka kylmää hyvänsä!

   Poista
 6. Ihania kevään tuulahduksia oli kuitenkin kuvissasi joita oli ihanaa katsella .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko oli kaivella noita wanna-be kuvia, kun aiemmat potaukset täyttyvät vain lumesta, jäästä ja koirankarvoista :)

   Poista
 7. Hmmm, eihän siitä ole kuin hetki kun laskeuduttiin kaamokseen ja oli syyspäivän tasaus ja kaikki. Onneksi vuodenkierto on toistaiseksi ainakin varmaa kuin graniitti. Talven jälkeen tulee kevät ja kesä. Paitsi että tämä odottelu on vuosi vuodelta rankempaa.

  Mikä tilanne taimien suhteen? Täällä ovat ainakin toistaiseksi hengissä, pitäisi kai koulia ensimmäiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodenkierto menee myös mielestäni kiihtyvää tahtia. Kaikkein pisintä on odottaa marraskuun loppumista ja toinen on kasvukauden odotuksen murhaava pituus.

   Taimitilanne on, että ekat samettiruusut on itäneet!

   Poista
 8. Tännekin luvataan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä jopa -17 pakkasastetta. Protestoin, mutta ei se taida auttaa. Ja nytkin pyryttää lunta. Kylvöt ovat hyvää terapiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdyn protesteihin! Ja kylvän vähän lisää yrttejä itämään terapian nimissä :)

   Poista
 9. Valoisa aika pitenee ja se on hyvä asia! Poden joka talvi pienoista kaamosmasennusta ja huomaan selkeästi mielen kirkastuvan aurinkoisina päivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onkin sitten energian keräämisen aikaa, sillä valon määrä on huikeasti enempi. Kohti juhannusta kulkiessa meinaa jo saada yliannostuksen. Tämä on hienoa aikaa - samettiruusutkin itivät muutamassa päivässä!

   Poista
 10. Tervetuloa parempi puolisko vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jotenkin viihdyn paljon paremmin kevään/kesän/syksyn saatossa. Talvi on pakkopullaa, jolloin kyllä saa huilia. Kai se on vaihtelua.

   Poista