lauantai 3. maaliskuuta 2018

Kevään tulon kuvakatsaus ja ajan säästöjä

Ihana maaliskuu on täällä! Tämä onkin alkanut vauhdikkaissa merkeissä. Tampereen reissu oli noin 900 kilometriä, sitten on kahtena päivänä ajettu Ouluun ja takaisin kuopuksen edesottamuksien setvimisessä. Siihen meni pari päivää ja ilmeisen rutkasti rahaa. Eräs mersu on kuitenkin saatu tuntien taistelulla ahtaasta parkkihallista hinurin kyytiin rattilukosta huolimatta, ja vietyä huoltoliikkeen pihaan. Esikoisen muutto  Oulussa toiseen asuntoon hoidettiin eilen. Kevyesti laskien viikossa olen ajanut 1500 kilometriä.

Maaliskuusta odotan ja toivon loppukuun tarjoavan jo jotain keväistä. Pälvipaikat ja kevätaurinko olisi taas hieno elämys! Joka vuosi ne sykähdyttävät samalla tavalla syvältä sydämen pohjasta. Pieni kuvakatsaus menneisiin keväisiin:

Lumitalvia on ollut ennekin. Kuva on maaliskuulta vuodelta 2011. Huhtikuussa
kukki kuitenkin krookukset ja sinivuokot. Tosi kiva kevät!

2012 maaliskuu oli runsasluminen, mutta lumet sulivat nopeasti. Tuli tulva.

Maaliskuu 2013 lumitalven jälkeen tuli nopea sulaminen ja huhtikuussa taas tulvi.


Kevään tulo on tosi vaihtelevaa. Leuto talvi 2014 - maaliskuussa meressä jäiden lähtö.
Huhtikuussa kukkivat krookukset ja ensimmäiset hiirenkorvatkin pullistelivat.

Maaliskuussa 2015 oli myös huono jäätalvi. Maaliskuussa oli sulia pälvipaikkoja.
Kylmä huhtikuu lämpeni loppuaan kohti.

Maaliskuun loppu 2016. Tässä vaiheessa ei vielä tiennyt tuhojen määrää
puutarhassa. Katajailla oli ahavasuojat. Ne selvisivät ihan hyvin.

Viime vuoden kevään kaikki muistavat. Hyvää siinä oli valon määrän lisääntyminen.
Muutoin niin pitkä, kylmä ja kurja kevät, kuin ikinä olla vain voi. En ikävöi.

Maanantaina on viheralan ammattitutkinnon näyttötilaisuudet, jota jännitän ihan pikkuisen. Siihen kulminoituu tämän talven ponnistukset ja tulevaisuuden haaveet.

Ensi kesää ja kasvukautta odotan kovasti, sillä pelikenttänä on oman pihan lisäksi Raahen kaupunki. Viime kesä meni oman puutarhan osalta vähän kehnolla hoidolla, kun voimien jakaminen työn ja vapaa-ajan suhteen ei oikein onnistunut. Eikä se "kesäkään" hellinyt. Tänä vuonna ajattelin olla viisaampi, tai ainakin kokeneempi, sillä haluan oman puutarhani säilyvän ja kehittyvän kauniisti myöskin.

Hansaruusu

Jotain on siis jätettävä poiskin. Ensimmäisenä listalla on kaikki vapaaehtoistoiminta. Huomasin tässä, että Ruususeuran vuosikokoukseen en pääse toisen menon vuoksi.  Alkoi tuntua, että ollessani erovuoroinen, olisi luontevaa jättää koko hallituspaikka. Täältä pohjan periltä huonojen yhteyksien takaa on työlästä lähteä Helsinkiin kokoustamaan. Käytännössä kokousreissuun on mennyt joko päivä varhaisesta aamusta myöhään yöhön tai kaksi päivää. Toivotan siis Ruususeuralle mukavia toimintavuosia, mutta minä keskitän energian ruusuihin ihan täällä omalla kotipihalla. Rivijäsenenä tietenkin jatkan mukana oloa.

 'Williams Doble Yellow'

Toisaalta vuosikertomusta lukiessa ihan harmittaa, että täällä pohjoisessa ei ole paikallisyhdistyksellä toimintaa ollut muutamaan vuoteen. Ruusuisille tapahtumille olisi ollut varmaankin tilausta, sillä toki täällä on ruusuihin hurahtaneita muitakin. En kuitenkaan ota kontolleni tuotakaan, edellä kirjoitetuista syistä. Kunhan ajattelin ääneen toivoen, että joku ottaisi tuosta ideasta kopin. Olisiko kiinnostusta kenelläkään käynnistää Ruususeuran paikallisyhdistyksen toimintaa pohjoisessa? Mukana voisin olla, sillä tänne meillekin voisi tapahtumia järjestää.

Kanadanruusu 'Prairie Joy'

Eli karsin nyt elämästä kaiken sen, mikä sujuvasti pyörii ilman minun panostani. Siten jää aikaa ja energiaa siihen oleelliseen. Nuoren koiran kanssa puuhaaminen on viime vuoteen nähden lisänä to-do listalla. Siihenkin on pakko (ja mukavaa) panostaa.

Aikaa säästän myös tekemällä kesällä vain välttämättömät sisätyöt. Sulan maan aikana en juurikaan panosta sisäsiivoihin, enkä monimutkaisiin ruoanlaittoihin. Grillaaminen on hauskaa ja nopeaa - lisäksi sen voi tehdä ulkona. Millä konstein sinä saat ajan ja jaksamisen riittämään?

Iloa viikonloppusi! Minä ajattelin ottaa ihan rennosti vain. Ja lukea koko opiskelumateriaalin vielä kerraten läpi...

27 kommenttia:

 1. Ei se tuleva kevät voi olla koleampi kuin viime vuonna ;)
  Kyllä minullakin ne sisätilojen siivoushommat kesällä jää vähäiseksi, kunnes huomaan että hiekkaa on kertynyt melko lailla...siinä vaiheessa on pakko etsiä imuri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on koleampaa kuin viime vuonna, niin sitten pitää pitkät kalsarit pitää jalassa koko kesän. Miksiköhän ulkona siivoaminen on tuhannesti hauskempaa, kuin sisällä samansuuntainen puuha?

   Poista
 2. Toivon lämmintä kevättä ja kesää, nyt olisi niiden vuoro. Minulla jää talon sisähommat kesäisin retuperälle, tehdään vain pakolliset. Ja muutenkin kesällä karsitaan ylimääräinen pois jotta puutarhalle jää aikaa. Työlle ei voi mitään mutta osan viikkoa pystyn vaikuttamaan työaikoihini eli aikaisemmin töihin ja kotiin jotta voi olla puutarhassa valoisaan aikaan enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut vanhanaikainen talvi, joten sopii odottaa perinteisen tyylistä kesääkin. Siis aurinkoa ja lämpöäkin.

   Ulkona puuhailu on kesässä ihan parasta. Sääsket on tietenkin syvältä, mutta niihinkin tottuu.

   Poista
 3. Jälkikasvu osaa aina yllättää ja niihin yllätyksiin tuppaa vanhempien aikaa ja voimavaroja kulumaan.
  Järkevää siivota omaa aikatauluaan ja keskittyä siihen, minkä ilman stressiä pystyy hoitamaan. Olen vakaasti päättänyt pysyä erossa kaikesta vapaaehtoistyöstä, sillä ne kyllä nielaisevat ihmisen helposti kokonaan. Niin antoisia, kun sellaiset tehtävät useimmiten ovatkin.
  Yksi merkittävimmistä asioista, jota keväältä ja kesältä odotan, on elämän siirtyminen enenevässä määrin ulos. Jos mahdollista, sisällä käydään vain nukkumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkikasvu toivottavasti varttuu, viisastuu ja oppii erehdyksistään.

   Minä jo edeltä käsin pohdin mistä kaikesta voin säästää tekemistä ja aikaa. Ihan samoin on saanut jäädä koko muukin yhdistystoiminta. Niissä hommissa muutenkin olisi hyvä kierrättää ihmisiä vetovastuun ja lepovuorojen välillä. Usein yhdet ja samat raahaavat taakkaa vuodesta toiseen väsyen. Uudet ihmiset tuovat mukaanaan uusia ideoita, joista etunsa homman kehittyisenä. Vanhat vetää helposti tuttua ja tallattua latua pitkin.

   Poista
 4. Oi kevät, se tuntuu niin kaukaiselta nyt kun täällä aurinkorannikollakin sataa ja myrskyää ja kotipuolessa kinokset kasvaa. Maaliskuu maata näyttää, toivossa on hyvä elää.
  Onnea maanantain näyttöihin, hyvin se menee. Ja varmuuden vuoksi; break your leg <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylsikö polaaripyörre Espanjaan asti?! Maaliskuusta alkaa keväinen odotus nyt vähintään. Luonto hoitaa asiat sitten valitsemassaan aikataulussa. Ja odottavan aika ON pitkä.
   Kiitos toivotuksista - kerron täällä kyllä onnistuinko :)

   Poista
  2. Joo, kyllä se idän peto tännekin hönkii. Ei nyt ehkä niin kylmä ole, vesisateet vain ovat kuulema aivan omituisen pitkäkestoiset nyt. Meitähän asia ei haittaa kun ei ole golfkierroksia varattu ensimmäistäkään. Ja luonto, se todella kaipaa jokaisen taivaalta heruvan vesipisaran.

   Poista
 5. Toivottavasti runsaiden pakkasten vastapainoksi saisimme lämpimän kesän?

  VastaaPoista
 6. Aina sattuu ja tapahtuu ja useemmiten trusapäis.
  Hyvä on harkita, mitä kerkiää ja jaksaa teherä, varsinki ku tyä ja harrastus on nua fyysistä toimintaa.
  Lämpöösempää kevättä ja kesää toivon torella, muttei mitää hellekesää tarttisi tulla, ei ääripäitä, kiitos. Kesällä karsin ruaanlaittua ja siivousta, eikä sängyskää kerkiä käyrä ku pikkuusen kontillaan.
  Onnia näyttööhi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trusapäis... tarkoittanee kasapäin, kasaantuen?
   Pakko oli harkita mihin energiaansa hajoittaa. Ennemmin yritän keskittää energiaani, jotta saa jotain aikaseksi ja loppuun vietyä.
   Helteistä en tykkää minäkään, kun työnteko kärsii +25 ylittävien lämpötilojen osuessa kohille.
   Onneksi kesän valosuudessa ei tarvikaan niin paljo unta, kun talven pimeydessä. Ja kiitos onnen toivotuksesta. Eiköhän se mene...

   Poista
 7. Ihanaia ruusuja. Itseasiassa minulle jäi viime keväästä sellainen mielikuva, että ensin alkukevät tuntui olevan etuajassa. Lumet sulivat tosi aikaseen ja oli lämpösiä päiviä. Mutta sitten tuli reilusti takapakkia ja loppukevät ja koko kesä menikin sateisessa ja kylmässä säässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne lumet sulivat, mutta lämpimäksi ei herjennyt kelit sitten millään. Kuvista on kiva kattoa vuosia takapäin, miten kevät on edistynyt.

   Poista
 8. Saa nähdä millainen kevät tästä vielä tulee. Jos saisi toivoa, niin lumet voisi hävitä yhdessä lämpimässä viikonlopussa ja siitä eteenpäin olisi vain mukavan aurinkoisia plussakelejä :) Todennäköisyydet tälle ovat varmaan hyvät? :)
  Karsiminen ja priorisointi ovat täälläkin toimivia menetelmiä. Ja armollisuus itselleen siinä, että kaikkea ei ehdi tehdä, vaikka haluaisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään tulo on aina jännää - ja tapahtuu täällä pohjoisessa yleensä aina aivan liian hitaasti.

   Karsiminen ja priorisointi on ihan välttämättömiä. Jännässä odotan, että osaanko jakaa ajan ja energian tänä vuonna viisaammin. Nyt on kyllä hyvästi enempi kokemusta, joten työt luistavat vähemmin ponnistuksin, olettaisin.

   Poista
 9. Ensinnäkin valtavasti onnea näyttöön! Hyvin se menee, usko pois.
  Kuulostaa hyvälle ja järkevälle, mitä olet suunnitellut. Kaikkeen ei tarvitse aina osallistua, vaikka mielenkiintoista olisikin. Välillä on hyvä olla terveesti itsekäs ja ottaa itselle/perheelle/ aikaa. Hyvillä mielin voit hellittää.
  Toivottavasti joku innostuisi tuosta ruususeurasta. Mitä siellä tehdään muuten? Onko yhteistilauksia, vierailuita ym. Tiedä vaikka tulis jäseneksi, jos tänne pohjoisempaa sellanen saataisiin.
  Itse ajattelin järjestää itselleni aikaa karsimalla esikasvatettavissa. Vain muutamia sortteja laitan, tuttuja ja helpoiksi havaittuja. Ei niin että saa niska limassa koulita, kastella, purkittaa, kuskata ulos-sisään ym. Katsotaan pysynkö suunnitelmissa, hyvälle näyttää ....vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos uskon jakamisesta, Maatuska!
   Voimia, aikaa ja jaksamista pitää joskus koittaa säästääkin.
   Ruususeuran paikallistoiminnassa on yleensä tapaamisia, luentoja, vierailuja ruusupihoissa jne. toimintaa, mikä kiinnostaa ruusuihmisiä. Ja ainahan samanhenkisten ihmisten kanssa viihtyy!
   Esikasvatusten kanssa homma voi lähteä lapasesta jo ihan siksi, että siemenet on niin pieniä... lopulta ikkunalaudoilla on satamäärin pieniä purkkeja taimineen. Ja aina yllättää, kuinka paljon niitä tuleekaan :)

   Poista
 10. Tätä lukiessahan aivan hengästyy. Sulla on niin paljon vauhtia :)

  Onnea maanantain kokeeseen!!

  Siivouksista ja ruuanlaitosta minäkin aikani nipistän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt on ollut ylityöllinen viikko, mutta olen viikonlopun aikana saanut vedettyä henkeä. Ensi viikolla suurin kynnys kiivetään huomenna niiden näyttöjen kanssa.
   Siivous ja ruoanlaitto näyttää olevan tosi suosittu ajan- ja energiansäästökohde - on käytössä useammalla puutarhurilla kesäaikana.

   Poista
 11. Minäkin vähennän näitä koti sisä puuhia kesäksi . Melkein kaikki viikonloput ollaan mökillä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se kiva sitten syksyllä maan jäädyttyä siivota oikein kunnolla. Näkee todella kättensä työn jäljen :)

   Poista
 12. Onnea tosiaan minultakin!
  Länsirannikolla on paikallisseura, mutta onko aktiivista toimintaa? Tietääkö kukaan? Ruusunlehdessä ei ainakan ole ollut mitään mainintaa. Sama minulla kuin Titalla, että lähempänä olisi kiva osallistua, mutta Helsinki on kaukana. Olen yhden kerran ollut vuosikokouksessa kun se oli Turussa, ja mukava kokemushan se oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisin Ruusunlehti, sivu 45: Turun seudun paikallisryhmä. Siellä kokoonnutaan to 15.3. klo 18 Ruissalon kasvitieteellisessä klo 18. Aiheena on viime kesän puutarharetket ja tämän vuoden retkien suunnittelua. Yhteyshenkilö on Maarit Kaipiainen (maarit.kaipiainen@pp.inet.fi) Lähde mukaan, jos aikatauluihisi passaa!

   Poista
  2. Juu, Turussa on toimintaa, mutta minulta on sinne 1,5 tunnin ajomatka:-(

   Poista
  3. Suomi on pitkien välimatkojen maa. Jopa siellä etelässä. Arvaa vain mitä täällä pohjoisessa... :D

   Poista