maanantai 26. maaliskuuta 2018

Jotain ihan muuta

Nyt tulee tekstiä ihan muusta, kuin puutarhasta tai karvaisista kavereista. Minusta on tärkeää kirjoittaa tästä, jos joku lukijoistakin potee omituisia oireita ilman selitystä.

Väsynyt on nukahtanut ruokalautaselle.


Minun läheiseni on useamman vuotta kulkenut lääkäriltä toiselle laajakirjoisten oireidensa vuoksi. Jokainen erikoislääkäri on omalla asiantuntemuksellaan tutkinut yhtä osa-aluetta kerrallaan. Mitään mainittavaa, tai viitearvoihin sopimatonta ei ole löytynyt. Silti olo on ollut todella kurja, ja päivittäisen elämän jaksaminen on ollut ajoittain erittäin vaikeaa.

Kun mikään elämässä ei virtaa.

Jokin enkeli varmasti myötävaikutti, kun tietokoneella silmäilin blogeja. Osui silmiini sarjakuvablogi, jossa stripeissä kerrottiin uupuneen ihmisen tarinaa. Olen tuon blogin hukannut, joten en voi sitä linkittää. Siitä sain kuitenkin hakusanaksi ferritiini, joka johti puolestaan tänne. Tämä artikkeli ei ole tieteellinen, mutta olen pääosin tarkistanut siinä kirjoitetetut asiat Duodecimin ja Terveyskirjaston sivuilta.

Eli raudanpuuteanemia oirehtii seuraavasti:
Aivan mahdoton väsymys, heikotus
Rytmihäiriöt, rintakipu
Hengästyminen, hengenahdistus,  huimaus, kalpeus
Hajamielisyys, keskittymiskyvyn puute, aivosumu
Masentuneisuus, ahdistus, paniikkioireet,
Levottoman jalat, kihelmöinti, kutina, puutuminen, tunnottomuus
Päänsärky
Kylmän, ja kuumansietokyvyn heikkeneminen, käsien ja jalkojen kylmyys
Ihon kuivuus, ihottumat
Kynsien halkeilu, hiusten haurastuminen, hiustenlähtö, 
Kielen arkuus tai kirvely, palan tunne kurkussa, nielemisvaikeudet
Ruokahaluttomuus tai ahmiminen, painonlasku tai huomattava painonnousu
Heikentynyt yleiskunto tai suorituskyky
Alttius infektioille, hidas paraneminen
Nivelkivut
Ärtyneisyys, unettomuus, tinnitus 
Epäsäännölliset kuukautiset, keskenmenot

Palelua!

Hemoglobiini laskee vasta, kun elimistön varastorauta on loppuun käytetty. Läheiseni Hb oli 121. Viitearvoissa alaraja naisilla on 117. Silti todella moni noista yllä luetelluista oireista oli arkipäivää jo vuosien ajan. Reilussa viikossa rautalisää ottaessa tapahtui suuri muutos loputtoman väsymyksen hellittäessä. Se jo yksistään nosti elämän laatua hurjasti. Elimistön varastoraudan täydentäminen onkin pitkällisempi prosessi - se voi viedä jopa kuukausia. Rautatäydennys on tehtävä lääkärin valvonnassa, sillä rautamyrkytys on vaarallinen tila sekin. Onneksi nämä arvot ovat mitattavissa.

Nuutuneelta puuttuu jotain.
Mietin hiljaa kaikkia tutkimuksia ja kokeita, mitä oli läheiselleni tehty. Kilpiarauhasarvot olivat viitearvoissa, rytmihäiriöt tulkittu vaarattomiksi, kipuihin suositeltu kipulääkkeitä, väsymys tulkittu masennukseksi, ihottumaa kortisonilla voideltavaksi, infektioalttius tehty kärsittäväksi ja gynekologiset ongelmat hoidettu e-pillereillä.

Valoa tunnelin päässä!

Löydettyäni tämän langanpään, toimitin läheiseni terveyskeskukseen verikokeisiin. Meillä saa itse maksaen mitkä vaan verikokeet. Käskin pyytää S-Ferrit (seerumin ferritiini), S-TfR (plasman liukoinen transferriinireseptori) ja S-D-25 (D-vitamiini). Eli varastoraudan arvot lisättynä D-vitamiiniarvoilla. Hintaa verikokeelle tuli noin 60€. 

Viitearvot on mielenkiintoisia. Hemoglobiini siis mahtui juuri viitearvoihin, mutta indikoi alarajalla puutosta. Hemoglobiinin laskiessa rautavarastot on jo loppuun käytetty. S-Ferrit oli 28 ja viiterajat ovat 5-90/naiset. Näyttäisi siis melkein hyvälle - ei lähelläkään alarajaa. Toisaalta on lääkärikunta keskustelee jo, että alaraja on aivan liian matala. Arvon ollessa 12 on rautavarat täysin loppu. Toistaiseksi vielä tarkentamaton tieto on, että arvon ollessa 100 asiat on hyvin ja rautavarastot täysiä. S-TfR oli 0,9 viitearvojen ollessa 0,8 -1,8. Alarajaa siis liipataan tuossakin.

Yksinäinen


Suora lainaus alun linkistä:
 • Ferritiinin ollessa 12 rautavarastot ovat täysin tyhjät. Tämän vuoksi on hyvin erikoista, että ”normaalit” viitearvot ulottuvat naisilla senkin alle.
 • Alle 20-30 ferritiini, henkilön oireet voivat olla niin vaikeita, ensiapuna voidaan harkita verensiirtoa eli rautainfuusiota.
 • Alle 40 ferritiini aiheuttaa tutkimusten mukaan myös fibromyalgiaa.
 • Alle 70-80 ferritiini, kilpirauhanen ei toimi kunnolla, sillä ferritiiniä tarvitaan T4/t3-konversiossa. Kilpirauhasarvot voivat siis hyvin parantua pelkällä raudan tankkauksella, lisäämättä kilpirauhaslääkettä. Vakavassa raudanpuutteessa tyypillistä onkin, että TSH saattaa olla normaali, mutta t4v on matala. Tämä sekoitetaan usein sentraaliseen eli aivolisäkeperäiseen kilpirauhasen vajaatoimintaan. Toimintahäiriö onkin tällöin välillisesti aiheutunut ongelma.
 • Alle 70-80 ferritiini aiheuttaa myös lisämunuaisten uupumuksen oireita (esim. sydämentykytystä, uupumusta, heikotusta, valonarkuutta, aivosumua).
 • Ferritiinin ollessa noin 80 useimmilla yleistila ja yleiskunto paranee.
 • Ideaali arvo ferritiinille on naisilla yli 100 (- noin 130) ja miehillä korkeampi.
Sitten linkki, jossa samaa asiaa on lääkäri-kielellä.

Unohtuneet.


Lopuksi edelleen lainaus alun linkistä:

Raudanpuuteanemiaa aiheuttavat tai edesauttavat mm.:
 • Imeytymishäiriö (esim. Crohnin tauti, keliakia, glutoosi-intoleranssi, anoreksia tai lihavuusleikkauksen jälkeinen imeytymishäiriö tai happosalpaajien syönnin aiheuttama imeytymishäiriö).
 • Runsaat kuukautiset. 1 ml verta sisältää 0,5 mg rautaa, jo muutaman millilitran vuoto vuorokaudessa voi johtaa negatiiviseen rautatasapainoon. Nainen menettää yhden kuukautisvuodon aikana noin 35-40 ml verta. Yksien kuukautisten korjaaminen laadukkaallakin ruokavaliolla vie melkein 20 päivää, jopa enemmän. Runsaista kuukautisista kärsivä ei koko kuukauden aikana ehdi muodostaa rautaa yhtä paljon, kuin sitä menettää kuukautisissa.
 • Verenvuoto esim. onnettomuudessa, leikkauksessa sekä verenluovutus. Myös muu sisäinen verenvuoto, esim. suolistoverenvuoto ja/tai suolistosyöpä.
 • Munuaisten vajaatoiminta, jolloin hepsidiinin määrä lisääntyy ja estää raudan vapautumista.
 • Raskaus, imetys. Naisilla raudanpuute vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Raskaus kuluttaa äidin rautaa niin, että varastojen täyttyminen saattaa kestää parikin vuotta.
 • Kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta eli hypo- ja hypertyreoosi.
 • Nivelreuma. Pitkälle edenneessä reumasairaudessa voi amyloidoosi estää ruoan imeytymistä suolistosta. Tulehdusprosessi nivelissä tarvitsee rautaa, minkä vuoksi sitä siirtyy tulehtuneisiin kudoksiin.
 • Yksipuolinen, rautaa riittävästi sisältämätön ravinto ja/tai raudan imeytymistä haittaavien ruoka-aineiden (kuten kalsium, kahvi, tee) runsas syönti tai juonti.
 • Kuparin, sinkin, A-vitamiinin ja/tai C-vitamiinin puutostilat.
 • Närästyslääkkeiden, protonipumpun estäjien, esimerkiksi esomeptratsolien syönti ja sitä kautta liian vähähappoinen vatsa.
 • Tulehduskipulääkkeiden runsas käyttö (voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan verenvuotoa).
 • Hormonaalisten yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttö.
 • Kasvuiässä raudan tarve suurenee ja raudan puute saattaa jopa hidastaa kasvua.
 • Kestävyysurheilu ja gastrointestinaalinen rautahäviö.
 • Sukurasite, taipumus anemiaan on tietyissä tapauksissa periytyvää ja perinnöllisiä ovat myös muutamat hemoglobiiniin vaikuttavat sairaudet.
 • Perniöösiä anemiaa aiheuttaa B12-vitamiinin puute. Myös B9-vitamiinia eli foolihappoa tarvitaan punasolujen muodostumisessa. Foolihapon ja B12-vitamiinin puute on yleistä suolistosairauksissa esimerkiksi keliakiassa ja crohnintaudissa joissa esiintyy imeytymishäiriöitä. Perniöösiä anemiaa ei voi hoitaa pelkällä raudalla. Tämänkin vuoksi raudanpuutteen syiden selvitys on tärkeää.
Särkynyt

Sitä vain tällä kirjoituksella haluan, että jos koet listan epämääräisiä ja laajakirjoisia oireita, ja tunnistat jonkin noista aiheuttavista syistä, niin kannattaisi mittauttaa elimistön varastorauta. Sitten ainakin tietäisi, että johtuuko oireet raudan puutteesta vai jostain muusta. Raudanpuuteanemia on varsinkin naisilla hyvin yleinen jossain elämänsä vaiheessa. Lisäksi on muistettava, että raudan puute kehittyy hitaasti, jolloin oireetkin tulevat hiljalleen. Monet tottuvatkin oireisiinsa, pitäen niitä ominaisuuksina eikä oireina.

Voi hyvin ja aurinkoista pääsiäisviikkkoa! Jaa tätä kirjoitusta eteenpäin, jos joku sinunkin läheisesi oireilee, eikä syytä ole löytynyt. Jos yksikään ihminen saa apua tämän kirjoituksen kautta, olen tehtäväni täyttänyt. Ja Saila Routiolle tervetuloa lukijaksi! Osuit tänne juuri täydellisen syrjähyppykirjoituksen kohdalla :)

Palavasilmäisesti tahdon lenkille nyt!

Minua tuijottaa nyt pari hyvin ruskeita silmiä, joten vaihdan lukulasit aurinkolaseihin lähtien mitä hienoimmalle aamulenkille :)

31 kommenttia:

 1. Ihmisen elimistö on huima koneisto. Pienikin häikkä voi johtaa käsittämättömiin oireisiin. Mukavaa alkanutta viikkoa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveys on tasapainotila. Jos jotain puuttuu tai on liikaa, tietää se hankaluuksia pitkässä juoksussa ainakin. Onneksi monia asioita voidaan mitata, ja sitten hoitaa.

   Poista
 2. Kuulostaa ihan järkeenkäyvälle ja hyvä on tutkia ajoissa ennen kuin tulee jotain pahempaa ongelmaa. Hemoglobiini vaikuttaa hapen sitomiskykyyn ja jos se on kovin alhainen saattaa jopa pyörtyä tupsahtaa. Tuo lista raudan puutoksesta oli muuten lähes sama kuin hypotyreoosissa (kilpirauhasen vajaatoiminnassa). Hyvä jos apu on löytynyt rautatableteista. Mukavaa pääsiäisviikkoa sinne.
  ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä hypotyreoosia on etsitty ja epäilyt ainakin neljä vuotta, mutta arvot ovat viitteissä. Suurin piirtein kaikki vajaatoiminnan oireet olivat, lisättynä vielä muutamalla muulla epämääräisellä lisukkeella. Jos rauta on ratkaisu, niin hoitokin on helppo ja tiedossa. Onneksi!

   Poista
 3. Homeopaattisella kurssilla opin että ensimmäisenä kannattaa ottaa selville onko perusterveydentilassa tapahtunut muutosta huonompaa. Eli kuten kerroit että raudan puutos voi saada aikaan noinkin paljon erilaisia oireita. Toisaalta kaikkiin oireisiin vaikuttaa myös muut terveyteen vaikuttavat seikat. Eli rauta on vain yksi osa. Ihminenhän on yksi ihan suunnaton kokonaisuus jonka elimistön toimintaan vaikuttaa kaikki sen osa-alueet. Jos yksi niistä on epätasapainossa, johtuen esim. ravinteiden/vitamiinien/hivenaineiden ym:en tarvittavien aineiden puutostiloista seuraa siitä aina jotain. Ja ikävä kyllä se on negatiivinen seuraus. Eli jos huonoon vointiin on syynä pelkästään raudanpuutos voi sen nauttimisella korjata kaikki ne monet ikävät tilat. Rauta-asiasta voitte katsoa kirjoituksen (siinä on myös mainittu muita elintärkeitä aineita) Luontaisnetti sivustolta. Merja Lindström on kirjoittanut sinne raudan seerumiarvon tärkeydestä. -Terzu-66

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terzu-66 mielenkiintoisen saitin vinkkaamisesta. Siellähän on tosi paljon luettavaa! Sukellan sinne lueskelemaan.

   Poista
 4. Tämäpä tuli oivalliseen aikaan, sillä aika moni listan oireista on myös äidilläni, eikä syytä ole löydetty. Samoin aiheuttaja-listalta löytyy ehdokkaita enemmän, kuin tarpeeksi. Lääkärinaika on jo varattu, joten tästä saan lisämateriaalia, kun ongelmaa taas kerran selvitellään.
  Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä, jos tästä kirjoituksesta on jotainkaan hyötyä. Sivusta olen seurannut monta vuotta jatkunutta kitumista, ja sitä miten on vaikeaa saada apua lääkäristä. Kaikki kun mahtuu viitearvoihin.

   Duodecim kertoo viitearvoista: "Viitearvoja varten tutkitaan suuri joukko terveitä ihmisiä. Saaduista tuloksista lasketaan viitearvot matemaattisesti siten, että lähes kaikkien terveiden tulokset sijoittuvat näiden arvojen väliin: 95 %:lla terveistä ihmisistä arvot ovat viitealueella, mutta noin 5 %:lla terveistä tulos voi olla viitearvoa suurempi tai pienempi." Tästä syystä olen alkanut lukea labratuloksia huolellisemmin - lähinnä seurannut oirekuvaa enemmän kuin tarkkaillut viitearvoja. Ne ovat nimensä mukaan enempi viitteellisiä.

   Poista
  2. Tänään HUS:n hematologi oli ensimmäinen, joka äitini tilanteessa otti heti puheeksi rauta-arvot. Seuraavaksi otetaan lukuisia kokeita, joiden jälkeen mietitään, annetaanko rautaa ensin suoraan suoneen ja sen jälkeen suun kautta. Postauksestasi oli todella paljon hyötyä, sillä saatoin sen pohjalta esittää kysymyksiä ja keskustella asiasta. Ylipäätään äidin oireet asettuivat nyt ihan uuteen valoon. Tässä se nähdään, että puutarhablogissakin on ihan hyvä välillä laajentaa perspektiiviä. Lämmin kiitos sinulle!

   Poista
  3. Olen iloinen, kun äitisi tilanteeseen saadaan apua. Läheiseni suhteen haettiin vuosia vain kilpirauhasen vajaatoimintaa. Itse piti sattuman oikusta keksiä tuo rauta. Onneksi apua tuli - toivon sitä samaa teille.

   Ja kyllä tuli hyvä mieli siitä, että ohi aiheen kirjoittamisesta oli jotain hyötyäkin! Kiva kun kerroit!

   Poista
 5. Ihan hirveän hyvä kirjoitus eikä syrjähyppy: miten puutarhahullut jaksavat intoilla, jos ferritiinit ovat pielessä. Ei se puutarhakaaan kaikkea paranna, vaikka onnelliseksi tekeekin ;) Tiedot tulevat käyttöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, piti sanoa, että kuvavalinnat olivat täysi 10.

   Poista
  2. Ihan tuntematon veijari oli minullekin ferritiini, mutta aina oppii uutta. Ihmisen fysiologia on tosi monimutkainen juttu. Toivotaan asioiden järjestyvän nyt onnellisesti.

   Kuvat on mun kuvapankistani - ei ollut kamalasti aikaa plarata sopivia. Ne vain pomppasivat muiden kuvien seasta suurin piirtein sopivasti :)

   Poista
 6. Tässä yksi joka kärsii matalista rauta-arvoista. Ollut ongelma aina eikä siihen kukaan paneudu sen enempää, kehoitetaan syömään rautaa josta saan mielettömän huonon olon, kaikki merkit kokeiltu sekä nestemäinen. No, sitä vaan sitten elää olotilansa kanssa. Hyvä kun läheisesi sai avun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä läheiseni vetää luontaistuotekaupasta ostamaansa Ferronol-nestettä. Lääkäriin kun saa ajan vasta joskus toukokuulle. Tuossa Ferronolissa on rautaa 21 mg vuorokausiannoksessa, eli se on mietoa. Jotkin rautatipatkin on käytössä, mutta en tiedä paljonko niissä on rautaa. Ei ole kuulemma mitään haittavaikutuksia tullut. Vasta lääkärin kontrollissa hän siirtyy vahvempiin rautalääkkeisiin. Oletko kokeillut Katja luontaistuotekauppojen rautavalmisteita?

   Poista
  2. Jep, on kokeiltu, ei tuo kuin hetken helpotuksen ja yhtä huonon olon kun tableteista. Välillä syön B-12 vitamiiniakin kuurinat jota rauta imeytyisi paremmin.

   Poista
  3. Lääkäri osaa varmaan arvoida paremmat vaihtoehdot, kuten verensiirtoa tmv. Toivoa ja voimia sinulle!

   Poista
  4. Moikka. Vanha kirjoitus, mutta en malta olla kommentoimatta.
   Jos muunlainen rsutslääkitys ei sovi, on mahdollista saada rautaa infuusiona eli suoraan suoneen tiputettuna. Tämä ei ole sama asia kuin verensiirto. Julkisella puolella sitä on vaikea saada, koska aine on kallista. Mutta jos on varaa käyttää yksityislääkäriä, suosittelen ehdottomasti, itse juuri sain rautaa tällä tavalla. Suosittelen erikoislääkäriä, taval lääkärit eivät välttämättä ole perehtyneet lainkaan asiaan.

   Poista
 7. Toivottavasti läheisesi vointi kohenee rautalisän avulla. Osuvat kuvat olet valinnut postaukseen! Hyvää pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttäisi paranevan oikein mukavasti, Tiiu. Kuvat on kyllä ihan nopealla tajunnanvirralla valittuja, sattuikin käsiin nopeasti napsittuina omasta kuvapankista. Pääsiäisviikko näyttää kylmän aurinkoiselle - siis upeita ulkoilukelejä!

   Poista
 8. Aika palio löytyy tuttuja juttuja oire- ja syylistoolta. Kersana söin rautaa ihan urakalla. Viimmeeses mittaukses oli taas vähä puronnu. Hyvä kirijootus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hb on viimeinen, joka reagoi raudan puutteeseen. Kannattaa tankata rautaa, jos Hb lähestyy alarajaa. Olossaan sen tuntee. Puutarhakauteen voi valmistautua vaikka rautaisella kunnolla :)

   Poista
 9. Hyvä kirjoitus. Nuo oireet ovat tosin niin yleisiä, että vähän yksi sun toinen sairaus aiheuttaa ihan samoja. Toki tässä yksi asia harkittavaksi lisää, jos muita on jo tutkittu. Itselläniki on usein monia noista oireista, vaikka noin yleisesti ottaen koen itseni terveeksi. Pääasia kuitenkin, että tästä löytyi syy läheisesi oireille. Paranemisia hänelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleisiä ja epämääräisiä oireita kerrassaan. Syitä voi olla monia taustalla, mutta minä olen ikionnellinen että syy ja sitä kautta apukin löytyi. Ei mennytkään kuin nelisen vuotta, mutta lopussa kiitos seisoo!

   Poista
 10. Hyvin kirjoitettu! Mulla on kilpirauhasen liikatoimintaa ja -vajaatoimintaa. Kovin tutunkuuloisia oireita. Pitääpä pyytää ens kerralla rautatestitkin, jos vaikka löytyy häikkää niistäkin. Kiitos, kun toit tämän esille ja mukavaa pääsiäisen aikaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monasti kuulemma varastoraudan puute vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan. Tuo alussa ollut linkki johtaa blogiin, jossa podetaan kilpparioireita. Toivotan pirteää kevättä sinulle, Keijunkukkanen!

   Poista
 11. Tämä oli niin hyvä postaus että luin sen muutamaan otteeseen (yhden kerran jopa odottaessani vuoroani Coxan ortopedille). Asiaa kirjoitit! On ikävää katsella vierestä kaverin kipuilua, veriarvot pitäisi tutkia kunnolla. Ferritiini on tuttu ja sitä kannattaa muiden muassa seurailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä lie enkelin siiven pyyhkäisy, kun nuo jutut sattui silmiin netissä roilatessa. Uutta asiaa oli minulle, mutta jo useampi ihminen on saanut apua monenlaisiin oireisiin, kun ferritiiniä on osattu testata. Ongelma on viitearvot, kun ovat niin matalalle.

   Poista
 12. Kiitos kirjoituksesta. Kaikki nuo oireet kans itsellä. Muisti pätkii niin, että en muista minkä arvon hoitaja sanoi tänään ferritiinistä. Sanoi kuitenkin, että on kunnossa..tiedä nuista. Soitan sen aamulla uudestaan. Nuo viitteet kans vähän omituisia. Käyn kuitenkin ostamassa rautakuurin huomenna jos auttais. Rintasärky on kova vaan mietin liittyykö tärähtävä yskä myös raudanpuutteeseen vai voiko olla kilpirauhassyöpä mistä luin. Oireet sopii siihenkin.. kilppariarvot kuitenkin ok.crp ok. Tosin eilen silmiäni katsottiin ja näytti, että valkuaiset kellertävät joten rautaan voisi liittyä. Toivottavasti kuuri auttaisi. Mukavaa kesää sinulle. Nainen 37. Ps. Voin ilmoitella tänne mikä oli, kun selviää jos jollain samoja oireita. On senverran kamalaa, ettei kellekään toivo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi - voimia terveyden takaisin taisteluun! Ei ole helppoa, eikä taida onnistua terveyskeskuslääkärien kanssa. Läheiseni on syönyt yli vuoden rautaa, välillä pieniä taukoja pitäen, jolla ferritiini on hiljalleen kivunnut jo himpun yli 50. Niin että vakavaan varastoraudan puutteeseen ei auta yksi rautakuuri.

   Tänne voi käydä kertomassa mitä kuuluu!

   Poista
 13. Mun ferritiini oli siis 55, kun tarkistin. Sanoivat, et ok on. Hain heti rautaa ja olo oli jo seuraavana päivänä, kuin kuolleista herännyt. Tämä on neljäs pv nyt rautakuurilla. Rintasärkyä ei ole enää. Silmänikin kellersivät jo... Nyt näyttää normaalilta. Nainen -37

  VastaaPoista