maanantai 11. joulukuuta 2017

Ei luista

Lumet tulivat marraskuun 13.-14. päivä, ja tämän valkoisen kuukauden aikana kelit ovat sahanneet tavanomaiseen tapaan nollan kahta puolta. Se tarkoittaa suomeksi, että onpahan pirskaleen liukasta suurimman osan aikaa. Joka pyryn jälkeen tulee suojakelit, jolloin kulkuväylistä tulee jäätiköitä.

Katon lumet liukumäessä.

Jos täällä onkin traktorimiehiä lumitöihin, niin kellään ei kuitenkaan ole omaa kalustoa liukkauden torjuntaan. Hilataan vain ne ojaan ajautuneet autot sitten takaisin tielle ja yritetään uudestaan edetä ojien välissä kieli keskellä suuta. Tänään naapurin emännän audi hilattiin traktorivoimin takaisin uralle. Se ei vain kääntynyt mutkassa, vaan päätyi kellistymään ojaan. Oma koreografia kumisaappain suoritettuna on useinkin ollut hyvien pisteiden väärtiä.

Kotitie ihan jäätiköllä.

Näin ollen eilen Joulupukilta saamani lahja oli enemmän kuin huikea parannus jokapäiväiseen liukasteluun Riekon kanssa lenkkeilessä.

Kaiken takana on koira. Tai siis syyllinen tarpeeseen.

Normaalisti en lähtisi ulos liukastelemaan ensikään, vaan hautautuisin suloisesti sohvalle. Vaan eihän se käy ensinkään laatuun, vaan ulos on mentävä kelillä kuin kelillä. Siksi nastakengät on toooosi nastat! Voi ihana Joulupukki, kun keksi pitävät vetimet etenemisen turvaamiseen!

16 nastaa per töppönen.
Tämä ei ole maksettu mainos, enkä mitään merkkiä mainosta. Mutta halpa henkivakuutus ja toivottavasti ehjät luut tässä on toiveena. Kieltämättä ensimmäinen testilenkki vakuutti. Hyvin pitää ihan silkalla jäällä, mutta kieltämättä pitävät melko isoa rotinaa kävellessä nastan painuessa jäähän. Lumella tai muuten pehmeämmällä alustalla kengät ovat sovinnollisen hiljaa.

Olin himpun vahingoniloinen, kun koira liukasteli - minä en :) Eli kahta en vaihda:

Mulla on pito, mutta Riekolla neliveto.

Kirjoita vielä Joulupukille, jos tämmöiset puuttuvat valikoimistasi. Ainakin täällä pohjoisempana rannikolla jäiset kelit on ihan vakiota syksyllä ja sitten keväällä. Välillä sydäntalvellakin. Kesällä onneksi vähemmässä määrin, ainakin toistaiseksi.

Sitä minä vain ihmettelen, että mitenkä sitä ei aiempina vuosina ole hoksannut nastakenkien tarvista? Olen pitänyt niitä vanhojen ihmisten tarpeistona. Köh köh.... (ripaus itseironiaa)

Leppoisaa viikon jatkumoa - tänne luvattiin taas vaihteeksi lumimyräkkää. Ensimmäiset näytteet satoivat jo, vaikka huomenna onkin se pahin sadepäivä.

20 kommenttia:

 1. Nytpä oli täsmälahja tarpeeseen!

  Meinasin meidän seniorille (sille oikeasti seniorille) laittaa pukinpakettiin jotkut nastasysteemit. Hällä kun on jalka jo siinä mallissa, että vain harvat kengät käyvät. Pitäköön omia kenkiään mutta minä tarjoan niihin nastat.

  Lunta olisi jo riittävästi täällä, voisivat ne myrskypilvet minun puolestani kulkea vaikka etelän kautta ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi Karjala saada kunnon lumisateet, kun uutisten mukaan 18 000 taloutta on ilman sähköä. Onneksi Torppa pysyy lämpimänä ja hommat pelittää siellä ilmankin.

   Seniorille hyvä lahja. Omia vanhoja katsoessa näyttää askel käyvän lyhyeksi ja tasapaino liukkaalla on hankalaa. Anoppia koitan agiteerata nastakenkien käyttäjäksi, mutta tämä vaatii vähän mielipideilmaston kehittymistä.

   Poista
 2. Nyt on pitoa, paljon mukavampi ulkoilla kun varusteet on kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti tuhannesti helpompaa olla liukastelematta! Kumisaappaat oli pitävin versio ennen näitä nastoja. Eli tosi suuri parannus entiseen.

   Poista
 3. Varmasti hyvät nuo nastakengät. Minulla on kenkien päälle sujautettavat ja siltä osin kätevät nastalliset liukuesteet ja aika hyvin ovat nekin liukastelun estäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä tahansa pidike jäällä kulkiessa on tervetullut kitkan lisääjä. Ihan juuttaanmoista on liukastella miten kuten - varsinkin kun vähän reilut 20 kiloa elämäniloa narun toisessa päässä saa jonkin etevän vainun. Ärräpäitä olen latonut jonkin verran. Koira oppi kyllä nopeasti, mitä PRK*LE tarkoittaa. Se on pysähtymiskäsky. Jep.

   Poista
 4. Erinomainen lahja. Kaksi talvea olen nyt köpötellyt nastakengillä ja ihmettelen, miten olen ilman aiemmin pärjännyt. Täällä etelässä talvet ovat nykyisin järjestään joko vettä tai jäätikköä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No samaa minäkin nyt ihmettelen! Miksi en ole hoksannut aiemmin näin etevää keksintöä?!? Ehkä kallis (yli satasen) hinta on vaikuttanut. Toisaalta noiden kanssa voi sujua useampikin vuosi. Ja ehjät luut - niiden hintaa ei voi laskea.

   Poista
 5. Pitoa ja nelivetoa (tuplana) meilläkin harrastetaan. Kyllä nastakengät ovat aivan ehdottomat jalkineet näillä kaljamilla. Terkut Riekolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi helppoa on nastojen kanssa harppoa lenkillä. Rivakkaa tahtia ja pitkällä askelella mennään koiruuden kanssa lenkit. Nyt on helppoa askeltaa, kun pitoa piisaa. Rieko kiittää terkuista!

   Poista
 6. Voi miten mainio lahja ja niin hyvänoloiset kengät, noilla jos millä kyllä pystyssä pysyy:) Rapsutuksia Riekolle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä ja istuvilta tuntuu jalkaan nuo popot. Puettavuus on tuossa mallissa villasukan kanssa sen verran tiukka, että vanhat ihmiset ei varmaan saa jalkoihinsa. Mutta mulle menee hyvin, kun kumarassa vähän aikaa ähertää. Luistavampi sukka sujuvoittaisi operaatiota, mutta satun rakastamaan villasukkia. Ehkä kenkälusikkakin toimisi :) Rieko kiittää rapsutuksista. Niitä ei ole koskaan liikaa.

   Poista
 7. Ne on nuo ihan välttämättömät! Onnea vaan. Mulla on vaan sellaset irrotettavat nastat, nekin käy hyvin. Eikä maksa paljon. On niin vanha että ovat olleet jo monta talvea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt vasta keksin, kun lahjaksi sain - tästä ei ole enää paluuta takaisin. Tuollaiset on ulkoilijalle jääkeleillä ihan just välttämättömät. Ja niitä jäisiä kelejä piisaa täällä turhankin paljon.

   Poista
 8. Hieno lahja. Minulla on ollut nastatalvikengät jo pari vuotta ja nyt kävimme ostamassa kumikengät missä on nastat. Niitä tarvitaan mökillä sen huomasimme viime vuonna. Lumen alla on jäätä ja sitten hupsista. Hyvää joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä näyn olevan sittenkin vähän jälkijättöinen, kun sain tämän ahaa-elämyksen vasta nyt. Vuosia sitten nuo olisi olleet käyttökelpoiset. Mutta parempi myöhään, kuin ei vielä sittenkään. Tämä keksintö siirtyy vakiovarustukseen tällä puheella.

   Poista
 9. Onpa tosi upeat nastat sinulla nyt! Meilläkin on ollut sellaisia kaljamakeleja, onneksi en ole kaatunut - vielä. Täytyy laittaa joulupukin listalle myös tuollaiset nastat! Meille satoi eilen 20 cm lunta eli hiihtäänkin pääsisi, mutta hissuttelen nyt - saikuttelen siis suomeksi. Mentiin Hirnakan kanssa melkein samoilla eli ensiavussa vietin yön melkein samoilla diagnooseilla. Mutta nyt kotona ja melkein reippaana.

  Rieko on rapsuteltavan suloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toipumisia Saila! Joskus on pakko hidastaa tahtia, mutta sitä varten sulla on nyt saikkua. Ota iisisti.

   Ja nastat on näillä jäätiköillä ihan yllättävän hyvin toimivat. Jalassakin ovat tosi mukavat sekä lämpöiset. Kyllä kelpaa tassutella!

   Poista
 10. Joo, nämä ovat hyvät! itse ostin viime vuonna kun koiran lenkitys oli jatkuvaa liukastelua tuolla lähimetsän poluilla.
  Kaaduin kerran pahasti ja satutin ranteeni. Kolmeen päivään sillä kädellä ei kertakaikkiaan kärsinyt tehdä mitään. Kolmantena päivänä jo sormia kärsi liikutella. Mitään ei onneksi murtunut, ja parani aikanaan. Silloin tosiaan päätin että nyt en kyllä liukkauden takia kaadu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä kuulee vain positiivista palautetta. Ainoa hankaluus on kaupoissa käynti kulemma, mutta mulla on kyllä citykengät erikseen.

   Poista