sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Joulukuun tuokiokuvia meren rannasta

Eilen tassuttelimme Riekon kanssa meren rantaan katsomaan, miten myräkkä on nostellut vähiä jäitä rannalle. Se kaikkein valoisin aika on klo 12-12:30. Aurinko olikin häkellyttävän korkealla ja kirkkaana:

Valoa. Ja merivesi rantalepikossa asti.

No oikeasti päivä on kaksi hämärää vastakkain ja lopun aikaa pimeää. Siksi onkin juhlavaa päästä sen hämärän aikaan ulos lenkille. Lumesta näkee muiden kulkijoiden jäljet. Tänään näin metsälenkillä yksinäisen kauriin jälkiä seuraavat ilveksen jäljet. Elämä on taistelua, mutta kamalasti en sure jos ilves saa kauriin lopulta kiinni.

Kaunista.

Merivesi kävi +65 sentissä ja alkoi laskea. Huikeaa on meriveden vaihteluväli kelien mukaan. Välillä nuo rannat on pitkästi hiekkaa ja kiviä seassa. Sitten meri nousee hurjasti rantalepikkoon, josta normaaliin vesirajaan on matkaa kymmeniä metrejä.

Pieniä loiskeita rannassa.
Pohjanlahden ranta on tosi matalaa, joten vähäisetkin merenpinnan muutokset siirtävät vesirajaa rutkasti. Tuota meren eloa on tosi antoisaa käydä katsomassa, eihän se ole kuin vajaa kilometrin päässä kotipihalta.

Aussi ja ulappa. Kuvaajakin vähän vinossa näköjään...
Jos kuva olisi suurempi, niin Hanhikiven ydinvoimalaitoksen rakennustyömaa näkyisi kuvassa. Se on kaksi senttiä vasemman laidan horisontin metsästä oikealle. Sinne ei ole linnuntietä kuin noin 8 km. En kauhean innoissani ole tuosta työmaasta, sen myönnän. Mutta hanketta ajetaan kuin käärmettä pyssyyn, joten minun pienillä mielipiteilläni ei ole suuressa kuvassa merkitystä.

Protesti-ilme narussa olemiseen. Ei päässyt uimaan jäiden sekaan, mikä potutti.

Iloista toista adventtia! Me kävimme juhlimassa isäni 79-vuotissynttäreitä. Vaari sai meidät läheiset vieraaksi, ja oli todella mukavaa olla yhdessä. Se kai paras lahja onkin - olla lämpimästi saman pöydän ympärillä!

Iloa ja valoa viikkoos sekä keveitä askelia poluillesi!

6 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia! Voi tuota Riekon protesti ilmettä:)♥ Onnitteluja isällesi tuo on varmasti paras lahja! Leppoisaa alkavaa viikkoa ja mukavaa joulun odottelua sinne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Riekon lurkki on kuin noutajat - heti mulimassa vaikka missä ojassa. Lämpötilalla ei näköjään ole väliä.

   Pädelle myös antoisaa viikkoa ja iloa joulunajan puuhiin!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Se on. Ihastuttava ja vihastuttava. Ja ihan pöhlö sen lisäksi.

   Poista
 3. Kunpa minullakin olisi merenranta lähellä. Vesi ja meri erityisesti ovat kiintoisia tarkkailukohteita.
  En oikein ymmärrä, miten sitä Hanhikiveä voidaan jo rakentaa, kun kaikki luvatkaan eivät vielä ole selvillä. Paljon on muutakin, mitä en ymmärrä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meri on yksi suuria nautinnon kohteita, mutta minulle kiitos vain rannalta katsoen. Maakrapu nääs.

   Hanhikiven rakentamisessa on suuret voimat pelissä, joten rakennusluvat yms. on turhan pieniä yksityiskohtia. Näin olen ymmärtänyt. Kuriositeettina kerrottakoon, että täällä oikein jahdattiin luvatta omalle tontille rakennettuja liitereitä yms. pieniä ulkorakennuksia. Jep jep. Jos ei ollut rakennuslupaa, niin purkutuomioita jaettiin. Huokaus sentään! Laki pienelle ja isolle ei ole ensinkään sama.

   Poista