sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Kuusi kuvaa kesästä 2017

Taas sain kivan haasteen Kruunu Vuokolta  Puutarhan lumo-blogista. Haaste on peräisin Tuplasti terapiaa blogista. Vaikeus on valita kuusi kuvaa kurjasta kesästä 2017. Sen kylmyys oli ylivertainen. Välillä täällä Pohjanmaan rannikolla oli kuivaakin, mutta sitten juuri ryhmäruusujen kukkimisen aikaan alkoi sateet.  Että pieleen meni kesän suhteen säät, kasvukausi ja onnistumiset.

Aika lailla selaamista vaati kuusi kuvaa tänä vuonna.  Mutta jaan tämän touko-syyskuun väliin. Sen pitäisi olla kasvukautta täällä. Toukokuu oli jäätävän kylmää. Välillä paistoi toki aurinkokin, mutta se kylmyys kävi luihin, ytimiin ja kasveihin!

Puhkeavat silmut ovat järisyttävintä kevässä. Kuinka pieneen ja kuivaan kuoreen on pakattu kaikki kasvuvoima.
Siellä on valmiina lehdet ja kukka-aiheetkin. Kuvassa Seljapihlaja (Sorbus sambucifolia) - se ensimmäinen keväässä.
Toukokuussa alkoi myös puolen vuoden työpesti Raahen kaupungilla puutarhahommissa. Se verotti oman puutarhan ylläpitoa kieltämättä. Ei vain jaksanut. Kelitkin olivat niin takkuisia - kesä ei vain millään tahtonut tulla tänne pohjan perukoille. Jotenkin kesä 2017 kuittaantui olemattomana kesänä.

Kesäkuu ei keleiltään pystynyt juuri toukokuuta parempaan. Siti kaksi highlightia oli - uuden ruusumaan valmistuminen ja istutus:

Paljon suunnittelua, töitä ja unelmia. Kooltaan pieni - 18 neliötä, mutta ihanan täynnä unelmia!

Talven suunnittelin ja pohdin Ruusukummin avustuksella ryhmäruusujen istutusta. Heti monta versiota istutussuunnitelmasta tehtiin. Lopulta löytyi se lopullinen versio, ja tilaus lähti Tantaulle, Kordesille ja kärhöt tilasin Westphalilta. Voi  kun kesä olisi suosinut uusien taimien juurtumista!

Toinen kesäkuun suuri juttu oli tietenkin Rieko the Riesa. Kylmä kasvukausi ei vaikuttanut tämän kasvuun ja kukoistukseen yhtään. Vuosien koiraton aika kuitaantui energisen australianpaimenkoiran saapumisella perheen elämään.

Ei tästä kyllä puutarhakoiraksi ole. Mutta muuten tosi kiva ja vauhdikas kapistus!

Heinäkuun alussa rhodot pistivät yllättäen ihan parastaan. Todella huikaisevan täydellinen kukinnan onnistuminen oli jonkinlainen lohtu. Koko kasvukausi oli 2-3 viikkoa myöhässä kylmän kevään ja alkukesän vuoksi, siksi rhodojen kukintakin oli vasta heinäkuussa.

Rhodojen kukinta täällä pohjoisessa riippuu talven pakkasminimistä. Nyt kaikki osa-alueet natsasivat, joten tarjolla oli
vuosikymmenen hienoin ja runsain kukinta. Viileät kelit jatkoivat kukinta-aikaa rutkasti. 'Haaga' ja 'Mikkeli' kukassa.
Tämä hassunkurja kesä hyödytti ihan ilmiselvästi myös lehtipuita. Ne kukkivat ja kasvoivat runsaina. Kaikki kukkivat puut pursuilivat kukintojaan. Se oli hienoa!

Kylmä kesä, mutta kyllä siinäkin kukittiin. Taustalla oleva likusterisyreeni 'Golden Eclipse' oli huikea!

Plussana kylmyyteen oli se, että mikään kukinta ei pikakelannut ohi. Päin vastoin kukinta-ajat olivat harvinaisen pitkiä alku- ja keskikesän kuivuudessa ja viileydessä.

Viimeinen kuva jää syyskuun ruusuille uudessa ruusumaassa. Siellä kasvoi monta uutta ruusurakkautta, joiden kanssa toivon pitempää suhdetta ihan tosissani.

Vasemmalla 'Pomponella' ja oikealla 'Baronesse'. Oli vaikeaa etsiä oikea kuva uusista ruusuista. Ne olivat ihania kaikki!

Eli puutarhassa se huikein juttu oli koko talven hautoa ryhmäruusujen istutusta, tilata ja saada taimet sekä laitella ruusumaa kasvukuntoon. Kylmän kesän huolsin ja hoivasin ruusumaata parhaan kykyni mukaan ja sainkin kukkia. Mutta jatkuvuuden takaaminen onkin toinen luku. Minun unelmat keskittyvät nimenomaan vyöhykkeen venyttämiseen näiden upeiden ruusujen menestymisen selvittämiseksi.

Heitän tämän haasteen edelleen Tiiulle Puutarhahetki-blogiin, Ninalle Hahtuvan Heijastukseen ja  Sailalle Kivipellon Saila- blogiin. Toivottavasti nautitte yhtä rutkasti kuin minäkin tämän postauksen äärellä! Valikoi siis kuusi kuvaa viime kesältä. Vain kuusi. Kas siinä se haaste! Pistä haastetta eteenpäin.

Iloista adevettia - laitetaan kynttilötä palamaan. Kynttilät valaisevat kaamosta!

20 kommenttia:

 1. Kauniita ja kukkaisia kuvia puutarhastanne kylmästä ja sateisesta kesästä huolimatta. Toivottavasti tuleva kasvukausi on suosiollinen ja lämmin ja etenkin upeat uudet ruususi saavat suotuisan talven.
  Hienoa, että vastasit haasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa oli perkata viime kesän kuvasatoa, ja viettää tuokio menneen kesän muistoissa. Eihän kesä häävi ollut, mutta oli siellä ilon kipenöitä kuitenkin.

   Poista
 2. Ihania kuvia. Tulee aina niin ikävä kesää, kun tätä haastetta lueskelee eri blogeista :) Toivotaan, että ensi kesä olisi pitkä ja lämmin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan todella, että olisi viimein vanhanaikaisen - lämpimän ja aurinkoisen - kesän vuoro!

   Poista
 3. Kiva haaste. Oletkin valinnut kauniita kuvia. Upeat alppiruusut. Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Tästä sunnuntaista näyttää tulevan leppoisa ja laiska.

   Poista
 4. Voi miten upeita kuvia ja tuo suloinen ihana Rieko♥ Leppoisaa ensimmäistä adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde! Pieni, pörröinen ja vauhdikas - semmoinen se rontti oli.

   Poista
 5. Tuo lehtipuiden ja kukkien siimes on niin kaunis ja kutsuva.
  Kesäkauteen tulee ladattua aina niin hirveästi odotuksia, että väkisinkin vähän pettyy säiden ollessa koleita ja sateisia. Tämä kuvahaaste on siinä mielessä kiva, että kuvista kuitenkin välittyy lämpöä ja aurinkoa enemmän, kuin mitä ehkä todellisuudessa edes oli. Ja loput sitten aika kultaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli meillä aurinkoa ajoittain, mutta yleisesti tosi kylmä kesä. Ne sateet alkoivat sitten heinäkuussa ja ovat oikeastaan jatkuneet tänne asti. Nyt ei enää haittaa, kun sateen olomuoto on lähinnä lunta tai räntää.

   Poista
 6. Hienot kuvat! Talvella on aina niin mukava katsella näitä kesäisiä kuvia ja kauniit olit kyllä valinnut. Kiitos haasteesta! Otan sen mielelläni vastaan.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloa haasteen parissa, Tiiu! Minusta oli kivaa sukeltaa viime kesän otoksiin. Tarttui mukaan vähän kesäfiiliksiäkin.

   Poista
 7. Vaikka kesä olikin aika viileä ja sateinen, siinä oli sitä jotain - ihmeesti lehtipuut kasvoivat ja olivat hyvin energisiä. Upea tuo likusterisyreenisi. Aina siis ei hellettä tarvi olla tai edes kaivata - minä ainakaan. Vaikka sitä ropinaa riitti, olin melkein tytyväinen.

  Kiitos haasteesta - otan sen ilomielin vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun mukavaa odottaa sinun kuvia ja juttuja viime kesältä!

   Helteestä en minäkään välitä, kun silloin ei jaksa tehdä ulkona yhtään mitään. Ja eniten tyytyväinen viime kesänä olin siitä, mitä sain omassa kotikaupungissani tehtyä. Oma piha jäi sitten vähän paitsioon. Sama on edessä ensi kesänä, mutta luullakseni minulla on nippu uusia konsteja. Ja parempi kunto moniotella kesä läpi sekä töissä että omassa puutarhassa.

   Poista
 8. Sateesen kesän hyviä pualia on rehevät kasvustot, iliman kastelua. Ja aina joku innostuu kukkimahan koko komeurella, niinku viimme kesänä alappiruusut. Mäki iskin silimäni tuaho likusterisyreenihi. Oon siitä haaveellu jo monta vuatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä enää haaveile, vaan hanki itsellesi. Likusterisyreenin kukinta on huikeaa. Kukinnot ON isot ja tuoksuvatkin. Auringossa kukinta on komeinta, ja se tykkää multavasta ja ravinteikkaasta kasvupaikasta. Taitaa sekin olla kalkinsuosija. Mulla on ihan tavis peruslaji S. reticulata ssp. reticulata ja sitten tuo kirjavalehtinen 'Golden Eclipse'. Molemmat menee ilman mitään vaurioita. Aurinkoisemmalla paikalla kukkii paremmin just tuo lajike.

   Poista
 9. Kaunista ja vehreää <3 Likusterisyreeni on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesä on siis kuvissa ainakin kaunis ja vehreä. Muutoin en niin lämmöllä sitä muistele. Kirjaimellisesti.

   Poista
 10. Kiitos haasteesta, nappaan sen mukaani. Kesä oli mikä oli, satoi, satoi ja kylmää oli. Pidän kyllä laittamistasi haastekuvista, varsinkin kuva, jossa likusteri sai ihan hieraisemaan silmiä, kyllä on kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein mukavaa, Nina - odotan innolla sinun kuviasi! Likusteri saa näköjään hehkeää huomiota. Tulipahan kaivettua tuokin kuva esille.

   Poista